2019-08-16 441 浏览
今晚過來試下依間於大圍地鐵站對面,租單車小巷裡的小店,可能太僻人流少店內客人都唔多。嗌左個菠菜雞皇意粉,非常喜出望外,黎到不單賣相靚靚,意粉煮得剛好彈牙al denté, 菠菜芝士cream夠濃稠,又足料份量又夠。最後加埋個macchiato ,啡味濃泡夠厚係café 水準,為個晚餐畫上完美句號。有時真係要多d支持咁有既小店。
嗌左個菠菜雞皇意粉,非常喜出望外

有時真係要多d支持咁有
既小店。

菠菜雞皇意粉
Macchiato  瑪奇雅朵
菠菜雞皇意粉
Macchiato  瑪奇雅朵
2019-06-22 410 浏览
中午到大圍工作,上openrice 搵食,選了這間小店,食一個輕鬆午飯。座位不算多,中午都好快坐滿,幸運地行快一步,可以不用等就有位。這裡的員工友善地安排入座。開放式廚房,但幸好油煙不會大。選了雞扒芝士意粉,雞扒嫩滑的,味道也很好,雖然是煎的,但也不油膩。而沙律菜是新鮮及脆,很好食。而我心中的主角,當然是芝士意粉啦!芝士味香濃,而且意粉有彈性,很好食。但建議要快食,因為凍了就會比較杰及黏成塊。餐茶選了檸蜜,甜度剛好。下次來工作會再來食,這餐沒有中伏

開放式廚房,但幸好油煙不會大。

而沙律菜是新鮮及脆,很好食。
而我心中的主角,當然是芝士意粉啦!
芝士味香濃,而且意粉有彈性,很好食。

但建議要快食,因為凍了就會比較杰及黏成塊。

餐茶選了檸蜜,甜度剛好。

下次來工作會再來食,這餐沒有中伏
2019-06-13
午餐
2019-05-13 388 浏览
同朋友相約母親節,好耐冇黎大圍,於是決定在大圍站附近覓食餐廳好易搵,A出口,過馬路,沿右手邊直行,到一個路口就見到餐廳的確系好細,得幾張檯,人多時仲要坐出邊,有兩位廚師同埋一位服務生,廚房開放式,可以見到廚師烹飪料理價錢對於西餐廳來講中等水平,因為周圍環境未系好好,視野唔算好上菜速度一般,朋友份菠菜汁雞皇意粉等佐15分鐘,我份芝士意粉等佐20分鐘(因為有意向寫食評,所以專登留意佐上菜時間)口味:清淡,肉質較嫩,好啱我,但系對於口味重既朋友就要慎選啦
同朋友相約母親節,好耐冇黎大圍,於是決定在大圍站附近覓食
餐廳好易搵,A出口,過馬路,沿右手邊直行,到一個路口就見到
芝士雞扒意粉
菠菜汁雞皇意粉
紅棗蜜
芝士雞扒意粉
菠菜汁雞皇意粉
紅棗蜜
2019-03-22 399 浏览
朋友生日剛巧選址在大圍食飯,我們3人便找了這間近大圍站的西餐廳。 本來沒有對這一餐飯有什麼期待,主要是想找個地方與好友相聚,好好聊天,可是這小店的服務、食物卻令我們十分難忘、窩心! 很久沒有遇到一間食店,你能感受到老闆&店員的熱情❤️~老闆還主動給我朋友生日’驚喜‘呢! 食物方面,我們都一致認為蒜蓉包超香,一定要吃!而餐亦有3款,誠意十足!比目魚意大利粉,那魚也煎得很香~食物整體都算大份,價錢亦很相宜,性價比超高!推薦推薦!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

2019-03-21
庆祝纪念
生日
  • 蒜蓉包
  • 南瓜湯
  • 雜菌白湯
  • 比目魚意大利粉
2019-02-17 474 浏览
咖央醬西多士French Toast with Kaya Sauce (HK$38)小食拼盤Snack Platter (HK$68)Ranking: 4/5 ⭐️新開嘅cafe裝修小店,喺租單車個位隔離。食物抵食夾大件,仲好有人情味。不過如果趕時間就炆啲因為小店廚房唔夠人會搞勁耐,食物質素唔差嘅,踩完單車可以試試支持下小店。Newly opened cafe deco family owned restaurant, located right next to the bicycle shop. The portion of the food is huge and the prices are very affordable, staff are friendly too. However if you are in a rush, it is not your place, because there are not enough staff in the kitchen and you have to wait for quite a while for the food. Ov
小食拼盤Snack Platter (HK$68)
Ranking: 4/5 ⭐️
Newly opened cafe deco family owned restaurant, located right next to the bicycle shop. The portion of the food is huge and the prices are very affordable, staff are friendly too. However if you are in a rush, it is not your place, because there are not enough staff in the kitchen and you have to wait for quite a while for the food. Overall food quality isn't bad, can have a try if you are around the neighbourhood to support small family business in HK.
小食拼盤Snack Platter (HK$68)
2019-02-07
2019-01-22 426 浏览
大圍站附近有很多的食肆,也開了很多西餐廳,捐窿捐罅找一些小餐廳也是一種樂趣。這一間真的是名副其實的小餐廳,行過很容易忽略, 只有幾張枱,全間餐廳只有一位廚師和一位服務生,廚房就在餐桌的方便,簡直可以看着廚師煮菜。價錢十分親民,以大圍來說已經是很便宜。由於是即叫即煮,上菜速度不快,但可以坐着慢慢傾計,服務十分友善,主動提供暖水,也主動介紹菜式,好像去朋友家吃飯。老實說,菜式不過不失,味道還可以,但是並不驚喜,但價錢、環境、態度滿分💯這一餐吃了兩個多小時,但並沒有被趕走或者黑面。吃得出廚師很用心, 十分有熱誠,而且小店感覺溫馨,廚師與服務生也許是情侶或者朋友關係,看見他們在廚房互動親切。這一餐吃得很愉快,感覺輕鬆。味道固然重要,但是環境、態度、感覺 也是餐廳吸引客人的重要元素。
大圍站附近有很多的食肆,也開了很多西餐廳,
捐窿捐罅找一些小餐廳也是一種樂趣。
價錢十分親民,以大圍來說已經是很便宜。
這一餐吃了兩個多小時,但並沒有被趕走或者黑面。

2019-01-17
2018-12-24 340 浏览
地方不大, 但厨師很用心煮, 儘量做到人客的要求, 食物上枱時往往都是眼前一亮, 都是意想不到的色香味俱全, 這一點很難得, 很值得稱讚, 而其他很多食肆都是隨隨便便煮出就算, 所以大家值得來試試
2018-12-23 238 浏览
去到大圍有時唔知想食D咩好,點知行行下~見到間西餐廳咪入去試下啦,咦⋯OK喎~雖然望落細細間,入到去坐抵都好舒服㗎,野食都唔錯喎,下次去開大圍探朋友,我都會再去食

2018-12-20 337 浏览
小弟本身住大圍ge, 大家都知大圍dinner時段係冇野食其實,就算開左個food court都係咁話 lo,依間以前好似係印刷鋪 ,平時都唔會行依面。點知竟然有驚喜~係豬鞍!本舌就即管試下啦,真係唔錯wo.夠juicy,夠味夠香,因為出面食好多都一係overcook左,一係塊野唔靚。依塊岩岩好,好耐冇食過好食ge豬鞍了!都值得寫下。有時食扒個配菜都緊要 有冇heart係睇依到!左薯右菜,個翠玉瓜 同炸薯 係香得黎juicy個沙律正常啦。話說第一城有一間all day breakfast 食完係會嘔ga OMG.I love this one so much wo 可能係出面果d太伏啦。。。通常個重點應該放係腸 同蛋果到啦。腸係一條好惹味ge pepperoni 同一條芝士腸 雖然我本舌都食得出個供應商 但佢都好落重本 wo隻蛋係滑ge! 岩岩好唔老。但我個重點係個番茄 同牛角包!成個番茄比晒我好開心有小小芝士同黑椒係面 煎過 好多汁好正。係隻品種本身靚。。。佢哋唔肯話比我知邊到買個牛角包都ok wo 夠熱 夠脆 落左小小牛油. 起碼唔係hea 我ge 嘉x方面正路野。唔算出色,普通好

本舌就即管試下啦,真係唔錯wo.
都值得寫下。

西班牙豬鞍伴薯菜

有時食扒個配菜都緊要 有冇heart係睇依到!
左薯右菜,個翠玉瓜 同炸薯 係香得黎juicy

個沙律正常啦。

all day breakfast

I love this one so much wo

隻蛋係滑ge! 岩岩好唔老。
但我個重點係個番茄 同牛角包!
成個番茄比晒我好開心
佢哋唔肯話比我知邊到買

個牛角包都ok wo 夠熱 夠脆 落左小小牛油
. 起碼唔係hea 我ge 嘉x方面

豬屎焗爛花

正路野。唔算出色,普通好食
西班牙豬鞍伴薯菜
all day breakfast