2017-11-30 852 浏览
今朝睇完醫生,搵個地方醫肚,見到港廚有非沙嗲牛或雪菜肉絲以外嘅選擇,就入左去,叫左脆皮腸滑蛋多士,配羅宋湯扭扭粉,個羅宋湯好多料,不過放左扭扭粉之後味不夠濃,炒蛋最好味,估佢唔到,可惜實左太少,唔夠喉!
今朝睇完醫生,搵個地方醫肚,
見到港廚有非沙嗲牛或雪菜肉絲以外嘅選擇,就入左去,
叫左脆皮腸滑蛋多士,配羅宋湯扭扭粉,
個羅宋湯好多料,不過放左扭扭粉之後味不夠濃,
炒蛋最好味,估佢唔到,
可惜實左太少,唔夠喉!
2017-10-01 530 浏览
出走左成個幾星期,好掛住香港既美食。一返香港,即刻揾返間港式茶餐廳食飯過下穩。係彌敦道揾左間叫“港廚”既茶餐廳。真係冇改錯名,食到港式既味道,好滿足。叫左個午餐豉椒老肉炒麵,豆豉味香濃得黎唔會太咸,牛肉好諗身,無根。個麵底脆卜卜,口感一流。加埋佢既老火湯,真材實料,好重蓮藕豬骨味,無得輸。佢地既老火湯仲要係送完即止。正所謂早去早亨受喇。

2017-09-28
2017-09-03 424 浏览
晚飯時間經過港廚茶餐廳,就來吃個晚飯。門口看見菜牌蠻吸引的,便直入。三個人,點了一個套餐和兩個單點小菜,套餐連一個中湯和一個白飯。於是套餐點了豆腐班腩煲,最近外面都沒有吃到豆腐或者茄子配班腩,所以今日吃到特別開心,不過班腩肉略軟,口感不太好。然後叫了個香口的椒鹽鮮魷,這個味道不錯,炸得很香脆,不過就份量略少,吃得很不夠喉。最後來了個水煮魚片,水煮汁很香、很辣,底配薯粉,薯粉完全吸味,喜歡吃辣的一定喜歡,不過魚片份量真的不多,而且每片都非常薄,水煮汁都浪費掉了!整體還好吧!三個人吃個晚飯,二百多埋單,有這個質素算不錯吧!開餐可以有選擇呀!
晚飯時間經過港廚茶餐廳,就來吃個晚飯。

門口看見菜牌蠻吸引的,便直入。

豆腐班腩(晚市套裝)

椒鹽鮮魷

水煮魚片

2017-09-03
椒鹽鮮魷
水煮魚片
係QE行番出去,搵啲嘢食我地四個人叫左四個餸,上湯浸菜,豆腐斑塊,土魷肉餅,沙薑雞,啲餸都偏重口味。。。份量都算正常嘅,豆腐煮得幾好,斑塊層粉厚咗小小;肉餅正常,係偏咸小小;沙薑雞上個陣無俾到沙薑,笑左。整體都麻麻,職員態度成日忙住收我地嘢,態度麻麻。差不多300元,不過應該唔會幫襯。
係QE行番出去,搵啲嘢食

2017-06-08 359 浏览
彌敦道有好多餐廳食肆,同朋友經過呢邊準備搭巴士去沙田先食野,點知走左班車,等車加埋車程要45分鐘,望到車站對面有間"港廚"既茶餐廳,咁食左先再等車喇坐位多夠寬闊,全間餐廳都用上梳化/有墊的椅子,樓底高中午時間人多都唔會感到嘈吵,裝潢有別於一般的茶餐廳,牆上掛上大幅幾十年前香港舊日的相,我中意呢個感覺潮州蠔仔泡飯$45,肥嘟嘟好多肉無碎殻既蠔仔,香蔥,薑絲,芹菜,湯底唔咸但夠哂味,仲有炸左既飯粒,好特別,特別好食呀!(今個月無哂數據,呢度仲有免費無限wifi添)

2017-06-08
  • 潮州蠔仔泡飯
2016-12-18 731 浏览
跟朋友又特再来此店油蔴地的叫"港厨"的餐馆吃饭的呀!因上回在此餐馆用餐,感觉到岀品还真不错的呀!👍👍😀😀😀可是此次的岀品可真又是令我们意想不到的如此地差劲的呀!😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡首先,还是叫回上回己嚐过的 "龙仔蒸海虾"的,笼里的糯米饭不熟的,还是顿半生不熟的米饭的!🙄而且,那些海虾也不是像首回那樣新鲜的呀!😳😡跟首回嚐过的,可真天壤之别!
由於工作緣故,出唔到去堂吃,於是今日下就打電話叫外賣,叫完收銀員話要60蚊先送,但我上一次去鋪頭叫外賣拎走,漏左白糖俾我,都可以轉頭立刻送過來俾我,裡次個餐先差幾蚊,居然就話唔送,我仲要就係馬路對面樓上,好近。於是我走去鋪頭叫外賣,念住同鋪頭經理或者老闆反應下裡個問題,但由於成間舖都得普通侍應,所以就直接同上次送白糖俾我個阿叔同埋收銀員反應,結果個阿叔話可以送,但個收銀員就話係要60先送,其實講真,又唔係繁忙時間,點解可以咁唔識變通呢?態度又唔好,直接話唔夠就唔送,我已經再三話好近,就係對面馬路,我希望裡個留言老闆可以睇到,唔希望你d員工倒米。
外卖自取
2016-11-18 1386 浏览
其實本人很愛吃茶餐廳的食物,特別是常餐,可惜我又很怕污糟,而且很多茶餐廳的環境都是比較差,即使找到乾淨的茶餐廳,價錢又貴,味道又一般。今天,我和同事竟然找到這間茶餐廳,正常茶餐廳價錢,而且又乾淨企理,我們當然立即去吃拉!一看餐牌,咦?茶餐廳竟然有西餐!?我最喜歡試新食物,於是我們3個人都叫了Bar King!Bar King應該是西餐+中餐的混合版,包括卡邦尼雞肉扁意粉,香草炒滑蛋和迷你脆豬,送熱飲。味道方面,香草炒滑蛋應該加了牛乳,口感十分嫩滑,入口即溶,而且又有蛋汁,十分美味!迷你脆豬竟然是熱的,十分脆口,而且揸了很多牛油,不過味道都是比較淡了一點。卡邦尼雞肉扁意粉方面,扁意粉十分美味,外層十分爽口,而且彈牙,比西餐廳的意粉更美味!卡邦尼汁不會太多芝士和(傑),比較水了一點,不過這樣也好,味道才不會太(漏),和意粉一起吃時十分美味!雞肉和煙肉都算多,而且味道不錯。熱檸茶方面,熱檸茶有3塊檸檬,味道不錯。價錢方面,Bar King$45,正常茶餐廳價錢。環境方面,這間茶餐廳算是新式的茶餐廳,比較乾淨一點,座位都坐得比較舒服。總結來說,這間茶餐廳的Bar King十分美味,而且食物還有

Bar King
香港炒滑蛋和迷你脆豬
卡邦尼雞肉扁意粉
熱檸茶方面,熱檸茶有3塊檸檬,味道不錯。
熱檸茶
價錢方面,Bar King$45,正常茶餐廳價錢。
總結來說,這間茶餐廳的Bar King十分美味,而且食物還有很多選擇,下次要試常餐,環境又乾淨,大家可以一試!
2016-11-18
Bar King
香港炒滑蛋和迷你脆豬
熱檸茶
2016-11-09 522 浏览
此港厨的岀品,我叫了香芋雞褒👍👍,內有少許唐芹菜,香爽極了呀!芋頭特粉兼香噴噴的,👍還混上点乳香汁的,份外特好味道的呀!再上了份,籠仔蒜蓉蒸蝦👍👌👍👍👌👍虾鮮美又加上有蒜蓉的香味,只是,糯米稍硬了点而己!😳
2016-08-22 853 浏览
其實每星期起碼來三次食早餐,點解,食物水準稳定性好高,上菜速度快,由其是我地D打工仔,快得來熱度都keep得相當好,今日食左個沙爹牛通,牛油面包,火合火腿,太陽蛋等.比比佳是的早餐,但是彈性相對其他餐廳多。原本是沙爹牛面,油多,煎火腿,炒蛋。飲品中規中舉,要改善下甜度方面穩定性,但糊口已是相當不錯了。
牛油面包,腿蛋
沙爹牛通
2016-08-21
牛油面包,腿蛋
沙爹牛通
  • 早餐
2016-08-20 498 浏览
行行下好餓 經過呢間茶記 見到有下午茶就入左去⋯ 員工招呼好好又有禮貌,而且食物又好食。叫左一口西多士、Xo醬豬頸肉炒公仔麵同炸雞脾配薯條沙律。真心正,絕對會再黎過!
真心正,絕對會再黎過!
2016-07-09 713 浏览
茶餐廳提供快捷簡單的午餐,已經成為事實,為香港人們工作繁忙,而只有一小時的午飯時間,確實方便,不用浪費時間排隊等候,亦造就一個人也可以去用餐的地方。港廚位於油麻地,雖然不是處於遊客區,但是住宅和商業樓宇也不少,故可提供本土餐飲文化的地方。當然餐廳提供的,是恆常固有的午餐和碟頭飯,炒粉麵飯當然不缺,晚市則提供小菜。午飯不點午餐,點來楊州沙飯,是港式碟頭飯的其中一員。炒飯食材豐富,生菜肉粒蝦仁少不了。從前食炒飯,會食到粒粒鹽的,味道偏鹹,但是今次卻沒有這種情況,沒有鹽粒,偏向淡味,蝦仁依舊爽口,可惜的是米飯雖貵粒粒分明,但是較為鬆散沒有黏貼。凍奶茶小甜為炎熱的日子降降溫,小甜可沒多糖水的甜味。港式奶茶或者就是茶餐廳的靈魂,不喝的話,似乎有種失落感。縱使茶餐廳有種快餐的感覺,人流轉枱較快,食過午飯不消半小時,配合上班族的用膳時間。

2016-03-21 800 浏览
同朋友食午餐,食晏時間太多人!係邊度食可以坐得舒服些?見到一間餐廳,坐位幾寬敞!幾光猛!我坐低,我就叫咗一個自家辣肉醬米粉,有小小麻麻辣辣,肉醬份量幾多,有些彈牙感覺,可以炒香肉醬先放下在米粉上,而米粉有煙煙韌韌的口感,好似是台灣新竹米粉!加上上湯!靚呀!
同朋友食午餐,食晏時間太多人!係邊度食可以坐得舒服些?
見到一間餐廳,坐位幾寬敞!幾光猛!
!靚呀!
2015-06-23 1060 浏览
我經常到港廚嘆早餐!!嗰邊樓底十分高, 門口用上大量玻璃透光, 又有即時新聞播放, 用餐時都份外醒神...場內姐姐又會一進餐廳, 叫聲早晨, 温暖咗一吓!!!而佢既早餐價錢包飲品, 由$28-$35....不等!款式多樣化,  都係香港常見的早餐配搭, 但水準一定唔叫你失望都食咗好幾次, 比較喜歡食奶油脆脆豬+火腿奄列脆脆豬真係幾香脆, 而奄列又好滑但最喜歡都係杯奶茶, 隻厚身杯都同奶都用"黑奶", 茶膽非常之香, 混得比例岩岩好, 次次都有同樣水準喎
奶茶
我經常到港廚嘆早餐!!

場內姐姐又會一進餐廳, 叫聲早晨, 温暖咗一吓!!!

而佢既早餐價錢包飲品, 由$28-$35....不等!

都食咗好幾次, 比較喜歡食奶油脆脆豬+火腿奄列
脆脆豬真係幾香脆, 而奄列又好滑

题外话/补充资料: 早餐時都會掛住佢呢...
$30 (早餐)
2015-02-23 778 浏览
週日小友上的興趣班改了在自己較熟悉在行的地點上課。送過他上樓後馬上四圍走去搵早餐吃,在難度上和從前的地方相比是可謂降低了,皆因附近食店的數目著實是不少的....不過很可惜的,大部份的店子都是茶記來。若想吃其他選擇如一盅兩件或是白粥炸兩的話,就要跑遠多幾條街去找....況且以後應該仍然蠻有機會試其他的,今天就去吃ABC餐吧....行過數個舖位來到這間叫"港廚"的茶記,地方佔地頗大也蠻光猛的。選了一個角落的卡位坐下,邊嘆報紙邊享用早餐,時間不經不覺就過得較快....口裡呷著味帶微甘而甜度平衡調得甚佳的熱茶走,一天美好的開始果然是可預見的....多士要了烘底。烘得甚夠焦脆的它,配上比平時遇到的厚了一倍的鮮牛油,那份油脂香及滋味自然也是加倍....平常茶記給的只是普通的雞肉腸,而在這裡遇到的卻是較少見的蜜糖腸。咬將下去甜甜的皮又脆卜卜,比起平常的香腸自然是特別得多;炒蛋反倒處理得不夠軟滑也未夠香,很一般....正常的ABC餐提供的是火腿或沙嗲牛麵及通粉,這裡有的是自家製的辣肉醬米粉。眼前這米粉好吃的原因主要有兩個 : 首先是米粉用的是像新竹米粉般的幼如絲吸湯能力非常強,這樣的話確是難吃極也有個

正常的ABC餐提供的是火腿或沙嗲牛麵及通粉,這裡有的是自家製的辣肉醬米粉。眼前這米粉好吃的原因主要有兩個 : 首先是米粉用的是像新竹米粉般的幼如絲吸湯能力非常強,這樣的話確是難吃極也有個譜;其次是肉醬內的紅辣椒份量下得十分的足,入口是滿嘴的充滿辣勁超惹味....
非常讓人滿足,蠻非一般的一份港式早餐。反正在可預見短期之內小弟也會在這一帶出沒的,以後來的機會確是多的是....

$35 (早餐)