2015-04-13 852 浏览
同男友兩個人去飲茶,等位其間男友見點心紙食物選擇唔多,提議不如上酒樓飲啦,但我之前係旺角食過都唔錯所以想同佢試下,叫左奶皇包,蝦餃,脆皮粉果,茄釀燒賣,牛肉腸粉。奶皇包:好難食,奶皇一粒粒啫喱咁,冇咩味,男友忍唔住要了晒出黎,叮叮奶皇包仲好食啲…蝦餃:算正常,不過不失,但比酒樓細粒脆皮粉果:個底油立立,咬落去糊仔咁,難食茄釀燒賣:即係兩粒燒賣冇左塊黃皮,上面有塊蕃茄,味道可以想像牛肉腸粉:腸粉皮有啲糊,冇米香,皮厚肉少,唔好食百三蚊唔知食緊咩,唔會再去。

蝦餃:算正常,不過不失,但比酒樓細粒
脆皮粉果:個底油立立,咬落去糊仔咁,難食
牛肉腸粉:腸粉皮有啲糊,冇米香,皮厚肉少,唔好食

百三蚊唔知食緊咩,唔會再去。
2015-04-04 581 浏览
一直都知添好運這餐廳的名字,但冇機會試,雖然有食評說一般,但第一次去試吃,的確不錯!牛肉腸:皮薄,肉滑,好吃在夠熱!潮州粉果:皮薄,多沙葛好爽口,味道一流,不膩鳳爪排骨飯:夠熱,鳳爪夠滑夠入味,可惜排骨冇乜肉且有點碎骨,豉油不夠,覺得有點乾奶皇包:夠熱夠大個,甜度剛好,但個人覺得有點膩,吃了這個吃不下其他蝦腸:加單叫的,沒有牛肉腸的那麼滑,蝦肉有點特別,像打爛的蝦膠有層粉漿包著食物不錯,唯一不好的覺得枱有點細,沒太多位置擺點心,枱之間太迫,貼著椅背坐就會碰到別人
一直都知添好運這餐廳的名字,但冇機會試,
雖然有食評說一般,但第一次去試吃,的確不錯!

牛肉腸:

皮薄,肉滑,好吃在夠熱!

潮州粉果:

皮薄,多沙葛好爽口,味道一流,不膩

鳳爪排骨飯:

奶皇包:

夠熱夠大個,甜度剛好,但個人覺得有點膩,吃了這個吃不下其他

蝦腸:

下午茶
  • 潮州粉果
2015-03-16 666 浏览
此從知道“添好運”獲得米芝蓮一星後,終於有機會去試試!人龍雖然有啲多,不過都值得。而且價格都好大眾。所以一行六人都點佐唔少野食。酥皮叉燒包:第一道,的確開佐個靚頭!特別鐘意個酥皮,甜甜地,脆脆地。同埋眼見隔離左右都有碟酥皮叉燒包,就知道非叫不可。蕃茄釀燒賣:冇錯,佢真係燒賣泥!外表同出面食開既燒賣好唔同,除佐冇佐黃色層皮,仲多佐塊蕃茄。但真係好開胃,而且內面舊鮮蝦好大,食到我好滿足。古法珍珠雞:佢好大,好足料,裏面仲有臘腸!不過我覺得比出面啲珍珠雞有啲硬鳳爪排骨飯:但相比珍珠雞,我諗我會揀鳳爪排骨飯。因為鳳爪排骨飯係入味啲,食到底都一樣咁入味!同埋啲料多啲!香滑奶黃包賽旁蟹春卷美味鮑汁鳳爪總結,服務質素同速度又好又快!不過如果啲茶可以濃返啲就perfect啦!
此從知道“添好運”獲得米芝蓮一星後,終於有機會去試試!

酥皮叉燒包:

蕃茄釀燒賣:

古法珍珠雞:

鳳爪排骨飯:

香滑奶黃包

賽旁蟹春卷

美味鮑汁鳳爪

總結,服務質素同速度又好又快!
不過如果啲茶可以濃返啲就perfect啦!
  • 酥皮叉燒包
2015-03-13 495 浏览
話說係朋友推介下,就走過泥食添好運點心專門店!去到個時十二點,幾多人下,都要等成十五分鐘!不過食完都覺得值得既!不過都好好奇,眼見點心款式比較少,但都吸引既人都真係唔少。而且點心都泥得好快!酥皮叉燒包好有特色,第一次食酥皮既叉燒包,仲甜甜地i love it。好好味!我諗我每一次泥都一定會點!鮑汁鳳爪啲汁調得好好,食過返層味!我仲忍唔住手都食多幾隻!因為實在太入味,仲有啲骨特別容易"算"叉燒腸啲皮都好薄,但個時又唔會爛!抵讚,至於味道一般仲有叫佐排骨,味道一般,但啲骨同肉,算易咬開,唔洗用力撕!
話說係朋友推介下,就走過泥食添好運點心專門店!

不過都好好奇,眼見點心款式比較少,但都吸引既人都真係唔少。

而且點心都泥得好快!

我諗我每一次泥都一定會點!

鮑汁鳳爪啲汁調得好好,食過返層味!

叉燒腸啲皮都好薄,但
個時又唔會爛!抵讚,至於味道一般

仲有叫佐排骨,味道一般,但啲骨同肉,算易咬開,唔洗用力撕!
  • 酥皮叉燒包
2015-03-01 706 浏览
在很多人眼中『添好運』這顆揀星平民點心茶居,很多港人亦曽潮拜過一試可是對於西化廚娘來說,吸力只屬一般般、自從老店搬到不為熟路深水埗更添加一個借口沒機會嚐試...故此.眼見老爺家附近又被『添好運』插旗,就啲起心肝帶同老人家趁趁熱鬧吧雖然已是年初九,但午膳入座人數都很爆旺、人潮差不多是我們離場三時多才略為減卻..食物種類選擇不太多,酥皮焗叉燒包$19.可算是叉燒包的另一變化上枱之時已聞到陣陣牛油香,咬一口漲卜卜之叉燒餡就同步爆發跟傳統下之油酥皮截然不同,淡黃之酥皮底下、微甜帶咸香,那份滋味感覺實在打從口腔中出發 腸粉類別只有四款,我已選擇上其中兩款首來是一碟羅漢素腸$20.飽滿素料另整條所謂素腸看來驟眼還以為是牛腸,但吃時又不感單寡、慷慨之手實應記一功粉滑蝦鮮絕對是做蝦腸$24.最重要之關鍵,這一點『添好運』似乎以做得到看到老爺聲聲為讚其腸粉,可知其師傅調校粉漿之功力、以及拉布蒸煮之準繩入口沒帶「粉粉」之質感,鼓油沾上亦沒有過多之油份、細味下腸粉幼滑非常..四顆小球型鮮蝦餃$25.皮薄晶瑩,蝦味特出一啖一口、吃得蠻爽而潮州粉果$15.更是飲茶點心不能失缺沙葛、花生、肉碎等等之餡料,多而且
沒機會嚐試...

上枱之時已聞到陣陣牛油香,咬一口漲卜卜之叉燒餡就同步爆發
實在打從口腔中出發
腸粉類別只有四款,我已選擇上其中兩款
首來是一碟羅漢素腸$20.飽滿素料另整條所謂素腸
看來驟眼還以為是牛腸,但吃時又不感單寡、慷慨之手實應記一功
四顆小球型鮮蝦餃$25.皮薄晶瑩,蝦味特出
一啖一口、吃得蠻爽
潮州粉果$15.更是飲茶點心不能失缺
沙葛、花生、肉碎等等之餡料,多而且切得不算太細
有咬口之餘,澄麵比例亦做得相當恰好、就像穿上一件裸衣
将肉身表露無遺一樣
兩人合力剛好份量,沒有加一之服務、連每位茶芥$3.
埋單都只不過是$109.元,絕對是合理消費
题外话/补充资料: 枱窄兼且太近,永遠都是餐廳、酒樓之一大地穴。
2015-02-27
午餐
2015-01-18 632 浏览
隨着添好運愈開愈多,排隊時間亦都大為縮短,最重要是更多人可以試下最平的米芝蓮點心兩個人點了8個點心!!!!! 埋單200元有找,一般人都可以負擔得到..!!不逐一介紹啦! 先說蝦餃,那蝦肉是非常大舊的!!蘿蔔糕好軟好香蘿蔔味!!我最愛的茄子!!好軟好豉汁酥皮焗叉燒包,略嫌酥皮唔夠金黃,但好鬆脆,上枱好一陣子,但叉燒餡仍然好熱,而且絕無欺場,餡料十足,好正!黃沙豬潤腸都好特別! 杞子桂花糕有淡淡的桂花香,甜了點,似jelly一樣

不逐一介紹啦! 先說蝦餃,那蝦肉是非常大舊的!!
蘿蔔糕好軟好香蘿蔔味!!
我最愛的茄子!!好軟好豉汁
黃沙豬潤腸都好特別!
杞子桂花糕有淡淡的桂花香,甜了點,似jelly一樣
2015-01-14
  • 酥皮焗叉燒包
  • 黃沙豬潤腸
2015-01-01 548 浏览
元旦日諗住去食早餐,點知等左足足40分鐘!一開始,她告訴我只需等4張台,跟住叫左3張,應該到我啦!點知她竟然叫200!(我是219)不是說過左5張重新輪候嗎?她解釋原因:那些人未人齊,她現在齊人,所以她入先⋯(未人齊不能入座)結果等了十幾張台⋯以後不會再食。
元旦日諗住去食早餐,點知等左足足40分鐘!
一開始,她告訴我只需等4張台,跟住叫左3張,應該到我啦!
點知她竟然叫200!(我是219)
不是說過左5張重新輪候嗎?
她解釋原因:那些人未人齊,她現在齊人,所以她入先⋯
(未人齊不能入座)
結果等了十幾張台⋯
以後不會再食。
2015-01-01
庆祝纪念
除夕
2014-11-14 846 浏览
將軍澳也有一間「添好運」,但平常見門口人山人海,所以一直都未有光顧。昨天,終於有機會因有些事幹下午放假而可在晚上六時便去添好運「朝聖」。我兩個人點了:豬潤腸粉,脆皮叉燒包,蝦餃,馬拉糕,賽螃蟹春卷,蘿蔔糕和鳳爪排骨飯,算是豐富。可能由於顧客還少關係,起菜速度很快。但是可能由於期望太出,覺得有點失望。脆皮叉燒包的餡太甜,個底乾(硬)了些。腸粉裡的豬潤少得可憐,一D豬潤味都沒有,腸粉也無米香。馬拉糕的黑糖味很香,但未算最spongy(比起蓮香居等)。蝦餃乾身了一點,我還是喜歡餡有少少湯汁。最失望還是蘿蔔糕:毫無味道,連我一向因口味習慣清淡不加調味料都要狂加喼汁(檯面無鼓油),無蘿蔔味,無甜味,無鹹味!忘記講多句,雖然只是3蚊位茶,但D茶真是一D茶味都無,連茶餐廳杯免費茶也不如!P.S. 其實也可能只是將軍澳店的問題,但就算是這樣,我也不明為何仍有咁多人光顧?

2014-11-12
2014-10-20 789 浏览
添好運已成為本地名牌,每次去都要排隊已是常識。除咗價錢相宜,水準穩定地高先可以留住客人。今日再幫襯,可謂MOUNTAIN PEOPLE MOUNTAIN SEA ,只等30分鐘有位坐,飛快叫點心。酥皮焗叉燒包$18鎮店招牌,酥皮鬆化,叉燒新鮮,餡汁結實,保持水準。 鮑汁鳳爪$25必食點心。師傅無偷懶,鳳爪炆得夠時間,腍身無黐骨,索透鮑魚汁,讚 黃沙豬潤腸粉$20現時已經好少酒樓會賣黃沙豬潤腸粉,因為嫌功夫多兼且難整得好。試過太多又腥又韌過柴皮嘅出品,但呢度處理得非常到家,所以每次都一定叫呢個點心。腸粉爽滑係基本,豬潤難得鬆化,無腥味,油份足,配腸粉一流。👍鮮蝦燒賣皇$25中規中矩,蝦仁爽,肉彈牙。豉汁蒸排骨$15排骨清爽入味,汁肉分明。唔似其他酒樓重生粉醃肉,蒸完出嚟個汁似漿糊。香煎蘿蔔糕$14師傅心機之作。蘿蔔絲比例高,而且係一條條切絲而非絞碎,師傅工序多,但食落有𡁻口,配小量臘腸蒸成,輕輕一煎,香氣四溢,難怪每年添好運過年賣糕都供不應求。杞子桂花糕$10糕點晶瑩結實,用料簡單但慷慨。滿佈桂花及杞子,清淡微甜, 多食而不覺膩。點心點心,顧名思義就係點心師傅對客人一點心意,舖頭門

點餐紙

,只等30分鐘有位坐,飛快叫點心。

焗酥皮叉燒包

酥皮焗叉燒包$18
鎮店招牌,酥皮鬆化,叉燒新鮮,餡汁結實,保持水準。

鮑汁鳳爪

鮑汁鳳爪$25

黃沙豬潤腸粉$20

鮮蝦燒賣皇$25
中規中矩,蝦仁爽,肉彈牙。
豉汁蒸排骨$15

香煎蘿蔔糕$14

杞子桂花糕$10

點心點心,顧名思義就係點心師傅對客人一點心意,舖頭門庭若市全因師傅喺每樣出品上加一點專注同尊重,魔鬼隱藏在細節,只要基本功紮實,毋需刻意求變嘩眾取寵,學食神話齋,煮食之道全憑一個「心」字,添好運做到咗,而我,亦到感受到。

2014-10-19
$60 (早餐)
焗酥皮叉燒包
鮑汁鳳爪
  • 黃沙豬潤腸粉
  • 酥皮焗叉燒包
2014-09-27 554 浏览
出名果然系有原因既!今次同家人一起試下,人人都話會再去,D馬拉糕好鬆軟,BB仔都好愛食,而且好香,但D味五會太濃,真系五錯!而果涵餅系朋友介話必試既,一試真系幾好味,好多涵,有少少汁,襯埋一起食,好野味,因為系香煎既,所以都幾熱氣,要注意....
馬拉糕
涵餅
2014-09-03
馬拉糕
涵餅
2014-09-24 707 浏览
曾幾何時,想吃一盅兩件不一定要到酒樓去,也不一定要早早起床在酒樓外等位,晚上想吃些精美點心,除了到某些舊式點心茶餐廳外,摩登港式點心專門店早已深入民心,今次將軍澳區開了名點心小店添好運,更不用排隊等位,對我這經常不會訂位愛即興的食客來說真方便。價位既大眾化,大可不理會價錢而大叫特叫,幾乎叫了店內所有點心款式,也不過二百多元,且吃得飽飽的。先說說幾款較好吃的點心,招牌酥皮焗叉燒包,外皮的確酥且香脆,中間的叉燒也不會過肥,基本上連筋位也吃不到,十分細軟。由於一客只得三件,在迅速沽清下唯有再多叫一客補倉。蝦腸是比較令人驚喜的一款點心,雖然蝦肉不算多,但每顆蝦肉都很彈牙,腸粉也十分薄和滑,故此吃掉整條也不會太飽,只需沾少量豉油已很入味,滑進嘴中溶化後留下微甜的滋味。其實蝦餃也令我覺得很讚,因為外皮薄得晶瑩剔透,徹底地把餡露出,粉紅色蝦肉顆粒分明工整,是完美的結合。每次夾起蝦餃總會遇上澄麵粉做的蝦餃皮破開,這次卻感到澄麵粉皮幼滑細緻而有勁,質感不粉不糊有韌力,即使筷子功粗疏也不會輕易把外皮弄破,一下子就能完好無缺地把整顆放進碗中。至於味道當然是又滑又有咬口了,反而不大吃到笋絲的味道,但單憑豐滿鮮
價錢大眾化,茶位每位3元正
酥皮焗叉燒包值得ENCORE
包中叉燒無筋位
由於一客只得三件,在迅速沽清下唯有再多叫一客補倉。
蝦腸薄又滑
薄得''露餡''的蝦餃
其實蝦餃也令我覺得很讚,因為外皮薄得晶瑩剔透,徹底地把餡露出,粉紅色蝦肉顆粒分明工整,是完美的結合。每次夾起蝦餃總會遇上澄麵粉做的蝦餃皮破開,這次卻感到澄麵粉皮幼滑細緻而有勁,質感不粉不糊有韌力,即使筷子功粗疏也不會輕易把外皮弄破,一下子就能完好無缺地把整顆放進碗中。至於味道當然是又滑又有咬口了,反而不大吃到笋絲的味道,但單憑豐滿鮮甜的蝦肉足以達致味覺上的滿足。
賽螃蟹春卷
另一喜愛點心是賽螃蟹春卷,外表跟一般春卷分別不大,但色澤金黃而均勻,賽螃蟹暗藏於春卷之中。難得炸過後蛋白仍能保持鬆軟滑溜質感,紅蘿蔔絲及青菜絲充當配料,雖跟上海名菜賽螃蟹多少有點分別,但這種創新做法也很可口味美。
賽螃蟹春卷內當然有賽螃蟹
至於其他數款點心味道則較遜色:陳皮牛肉球件頭夠大,但牛肉味欠奉,外觀也不夠精緻。
陳皮牛肉球
魚崧津菜餃是另一創新款式,同樣帶點上海風味,可惜津菜不夠爽滑,魚崧的味道也很淡,整體味道似乎做不出融和而又令人印象深刻的感覺,或有需要調校和改良用料。
魚崧津菜餃
要數最不受歡迎的款式,可算是蒸釀牛肉茄子。吃後更深感釀茄子最好還是用豬肉或鯪魚肉做餡會更合適,或許是這次吃到的牛肉口感較乾和硬,加上茄子有苦澀味,故此吃了一口便不想再吃下去。賣相方面也不佳,豉汁味道亦不夠濃,最後只能在大家互相推讓下勉強吃完。
蒸釀牛肉茄子
鳯爪排骨飯味道原本很不錯,出事的地方是那些又硬又生的白飯。除了是水份下得不夠多外,用的白米只是極普通的貨色,全都一塊塊像飯焦般舔附在一起,令人難以下嚥。反而排骨則醃得十分入味,肉質也很鬆軟,兼且沒有太多肥肉和軟骨,很容易入口。
鳯爪排骨飯
這次只差沒有吃甜點,下回再續﹗
2014-09-16
酥皮焗叉燒包值得ENCORE
蝦腸薄又滑
薄得''露餡''的蝦餃
賽螃蟹春卷
2014-06-16 1109 浏览
可能真係要去深水埗比較下先知。最好食既就係個脆皮焗叉燒包, 外而脆, 入面有啖啖叉燒。呢樣係咁多野之中最快上, 落單十分鐘內就到。鳳爪唔係平時酒樓紅色嗰隻, 味道一段不過幾大碟下 (唔係一籠咁, 係俾一大碟), 所以都叫抵食。鮮竹卷, 燒賣, 排骨同春卷味道唔係差, 只可以話係正常。最唔掂既係蝦餃同炸両。蝦餃完全係冇味, 好在食完春卷碟喼汁未拎走, 用佢黎點下先食得落。個炸両呢... 入面條油炸鬼都唔知係咪隔夜既... 唔鬆軟, 韌都牛皮咁, 又唔熱, 食落得啖油。人生中可謂最難食既炸両, 就俾我係呢度搵到。呢個OK都俾得幾勉強, 只因為大部份食物都係可接受...
可能真係要去深水埗比較下先知。

鮮竹卷, 燒賣, 排骨同春卷味道唔係差, 只可以話係正常。

呢個OK都俾得幾勉強, 只因為大部份食物都係可接受...
2014-05-20 1890 浏览
I guessed this once bustling restaurant chain was better when it had only 2 or 3 outlets.  Now, they have expanded all over Hong Kong, inevitably the food quality will suffer.  The food was definately better in the early days, I guess they used to manage their quality control a lot better than it is now.Here goes, the Pan-Fried Raddish Cakes was kind of oily and lacked any flavor, just kind of starchy.  The Steamed Chicken was good on average, at least it was not oversteamed like other places, a

Here goes, the Pan-Fried Raddish Cakes was kind of oily and lacked any flavor, just kind of starchy.  The Steamed Chicken was good on average, at least it was not oversteamed like other places, and it actually tasted like chicken.  The Steamed Chicken Buns bordered on bad, as you peel away the rice paper on the bottom, pretty much the meat fell off because the bottom was kind of soggy.  Finally, I'll place the Steamed Pork Ribs and Steamed Pork Ribs & Chicken Feet together because it was the same food materials used.  Not sure where they get their Pork Ribs (it's obvious it is machine cuts), there were some average bite sizes and than there were those pieces of pork that was cut so small, I'm talking really small, oh well, not tasty even.

Overall, used to be good, perhaps the original shops are still all right, but this one in Tseung Kwan O is definately a miss.  The place is kind of unkept, like greasy table and stained cups and bowls.  The worse thing, the service is worse than your typical fast food outlets, the manager don't even care.  Go with low expectations and you will not be disappointed, I guess.
2014-05-18
2014-05-13 1144 浏览
因為前天見到家人去吃點心就好想吃><!碰巧去的地方有這家「添好運」,之前都有聽聞這家點心好出名,當然要試下。這裡的賣點好像也是「即叫即做」 =A=不過我對這存有質疑 .......點心例牌一點會點的當然是燒賣、牛肉球、蝦餃~不過我都覺得沒太大特別,跟平時茶樓其實分別不太大。馬拉糕這個倒是頗喜歡~ 不會太甜,口感也不錯。腸粉的皮很厚=A=!但配炸兩來吃就沒問題~ 夾得不錯~很好味。這個酥皮焗叉燒包就...... 實在不懂形容。只能說還是傳統的比較好吧 ^_^因為怕不夠飽,所以多點了一個蠔豉豬骨粥~有蠔豉的味道,但沒找到蠔豉,不過豬骨也有點的。
因為前天見到家人去吃點心就好想吃><!
這裡的賣點好像也是「即叫即做」 =A=
不過我對這存有質疑 .......

點心例牌一點會點的當然是燒賣、牛肉球、蝦餃~
不過我都覺得沒太大特別,跟平時茶樓其實分別不太大。
馬拉糕這個倒是頗喜歡~ 不會太甜,口感也不錯。
腸粉的皮很厚=A=!
但配炸兩來吃就沒問題~ 夾得不錯~很好味。
這個酥皮焗叉燒包就...... 實在不懂形容。
只能說還是傳統的比較好吧 ^_^
因為怕不夠飽,所以多點了一個蠔豉豬骨粥~
有蠔豉的味道,但沒找到蠔豉,不過豬骨也有點的。
题外话/补充资料: 整體來說,就是普普通通的茶樓也吃到的味道吧 .___. 要說的就是... 坐的位置是冷氣機位....食物都吹到凍.....更加不好吃了 Orz
2014-05-03
2014-05-09 886 浏览
數年前第1次光顧旺角店時,非常驚喜,食物質素,價錢,服務,全是5星。旺角店沒有了,轉到深水埗,可惜,兩次都像乞一樣 ,亞姐們的服務態度要比負分,之後都沒有去過。直至上年9月,我家附近都有分店,食物質素相對較為失色,但還可以。總共去過3次堂食及1次外賣,1次差過1次。昨天,下午茶時段,點了蝦餃,焗酥皮叉燒飽和豬潤腸粉。蝦餃皮較厚,蝦感覺不是很新鮮。焗酥皮叉燒飽,皮脆但較鹹。豬潤腸,豬潤唔熟,驚驚,吃剩1條半。另外,餐具清潔又係負分,之前試過1次放在枱上的豉油碟仔全棟都有漬。昨天的碗同樣有漬。
數年前第1次光顧旺角店時,非常驚喜
。昨天,下午茶時段,點了蝦餃,焗酥皮叉燒飽和豬潤腸粉。
蝦餃皮較厚,蝦感覺不是很新鮮。
焗酥皮叉燒飽,皮脆但較鹹。
豬潤腸,豬潤唔熟,驚驚,吃剩1條半
2014-05-07