2021-08-17 873 浏览
-🦄淳。生活咖啡館 @naturally_choice_lifestylecafe-意式香蒜大蝦青瓜麵 Hkd108Rating🌕🌕🌕🌕🌑-感覺上好休閑嘅 @naturally_choice_lifestylecafe我終於搵到時間可以到訪呢間Cafe 慢活一吓…比較有興趣試佢哋嘅青瓜麵 唔肯定是否100%生酮但就絕對肯定係低碳了 生酮嘅朋友仔要先問一問呢個青瓜麵落單之後 大約需等候5-10分鐘左右-我係餐廳到食到青瓜麵嘅機會唔多 多數係自己整不過呢個青瓜麵真係好有驚喜 一送到嚟熱辣辣的入口好舒服 青瓜麵嘅軟硬度適中 口感上做得唔錯因為 如果青瓜煮得過淋 就會變到超級奇怪 爛蓉蓉而餐廳都擺放咗小心機 唔止用咗綠色嘅青瓜我食到有黃色嘅…應該係翠玉瓜 清甜嘅味道好好食呢個青瓜麵都真係好似麵 不斷吸入口都唔斷食落好有滿足感 因為我都好似好耐無食麵再加上 呢個青瓜麵都幾掛湯 雖然底層好多水但係唔會令人覺得討厭 因為個湯底都幾好味青瓜麵加咗好多黑胡椒去調味 即使我叫咗走蒜味道依然好足夠 一啲都唔會淡 如果加咗蒜一定會好惹味 再加上佢有大蝦 大蝦好彈牙湯底又隱約品嘗到少少蝦膏嘅味道整體而言呢個青瓜
意式香蒜大蝦青瓜麵 Hkd108
Rating🌕🌕🌕🌕🌑
我終於搵到時間可以到訪呢間Cafe 慢活一吓…
比較有興趣試佢哋嘅青瓜麵 唔肯定是否100%生酮

邊個話青瓜就一定好齋 呢個麵話你知其實唔係
低碳嘅朋友仔可以一試 出街食好少搵到呢啲😜
2021-08-17
2021-08-16 234 浏览
放工先黎落雨🥺🌧 唔通個天唔想我去咁遠食飯?🧐 由電梯望出去橫街👇🏻好~咁就近近地去離佐敦地鐵站3分鐘路程既紐西蘭餐廳食din啦🇳🇿一出lift就有好大個燈牌👅Menu:由於唔係太肚餓嘅關係,所以決定要啲特色嘅嘢食🤤 我就order左:紐西蘭傳統肉批($68)作為一隻食肉獸,個肉批嘅內餡當然揀Steak & cheese 🐮🧀 新鮮焗出黎個陣,雖然個酥皮無我想像中咁脆,但個內餡的確襯得唔錯🤤帕芙洛娃蛋糕($72)因為即叫即整既關係,所以要耐心等待⌛️用枝叉一拮落去先知,原來呢個蛋糕係脆卜卜嘅,並唔係平時食開蛋糕嘅質感,都幾得意🤪 而整體個蛋糕係幾甜嘅,不過配返蛋糕上比較酸嘅生果一齊食,估唔到又balance度🤣
放工先黎落雨🥺🌧 唔通個天唔想我去咁遠食飯?🧐

由電梯望出去橫街👇🏻

Menu:

紐西蘭傳統肉批($68)

帕芙洛娃蛋糕($72)

2021-08-05
2021-08-14 195 浏览
🍰Pavlova: 這是澳紐傳統蛋糕之一,不過蛋糕並非平時食軟綿綿果種,呢個蛋糕係脆架!因為用左蛋白餅做㡳。簡單地加上冇糖忌廉和berry 🍓,已經好好食,水果酸、cream奶香同餅底甜味好夾,口感亦好豐富。味道:🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

味道:🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2021-07-17 343 浏览
朋友見ig啲人喺度影相影得好靚所以話想試吓冇聽過呢間餐廳所以喺openrice search下見到餐牌同埋啲嘢食相已經知道食物普通, 完全冇期望, 所以都唔算失望睇咗好耐個餐牌都諗唔到食咩因為真係冇咩特別🥱橫掂都揀唔落, 最後決定揀個最普通嘅炒蛋多士配沙律(配煙三文魚) $78本身想問侍應個多士係咩麵包, 佢話係最普通嘅白麵包, 我問有冇sourdough, 佢話冇, 麥包都冇, 但係擾攘咗一陣之後佢又話有法包🥖😅 最後出嚟同預期差唔多, 好有家嘅感覺😆 炒蛋都算滑嘅, 煙三文魚份量比我想像中多, 沙律菜冇咩調味有少少醋, 成碟野正常發揮, 份量對於細食或者減肥中嘅女仔來講都算OK, 但係大食少少應該要叫其他嘢食朋友叫咗明太子帶子意粉 ($108)帶子得一粒, 味道都係普通飲品方面我叫咗抹茶拿鐵($50)呢個反而有驚喜: 抹茶味好濃烈, 奶都幾香, 真係唔錯 有質素👌🏻 餐牌話個抹茶好似係紐西蘭有機抹茶😂 抹茶拿鐵本身無糖, 啱晒我😚 不過奶只有全脂奶或者加$8轉燕麥奶, 冇其他選擇朋友叫咗flat white, 好似都幾好飲👌🏻成間餐廳係自助形式, 同埋都幾崇尚健康, 所有嘢都冇多餘
朋友見ig啲人喺度影相影得好靚所以話想試吓
冇聽過呢間餐廳所以喺openrice search下

睇咗好耐個餐牌都諗唔到食咩因為真係冇咩特別🥱

朋友叫咗明太子帶子意粉 ($108)
帶子得一粒, 味道都係普通

飲品方面我叫咗抹茶拿鐵($50)

朋友叫咗flat white, 好似都幾好飲👌🏻

成間餐廳係自助形式, 同埋都幾崇尚健康, 所有嘢都冇多餘嘅調味 (或者你可以話係幾清淡😂), 自助區更有stevia提供👍🏻

整體嚟講, 餐廳環境其實都幾舒服 (因為咁啱嗰次被安排坐窗邊💓 不過如果坐其他位就好似有啲迫), 但係覺得侍應嘅態度有待改善, 加上佢話因為係繁忙時間所以連水都冇, 只係可以買($14一支水)🥲

同埋嗰日同朋友慶祝生日帶咗個蛋糕, 佢收$100切餅費都冇所謂, 但係佢夠膽死就咁連埋我個盒攞出嚟😑 連擺落個碟度都冇擺😀 (明明一早問咗佢會唔會擺喺個碟度, 同埋點蠟燭, 佢話ok會安排, 點知最後冇咗件事😅)

一句講晒, 唔會再嚟👋🏻
2021-07-17
庆祝纪念
生日
2021-06-22 284 浏览
𓆩 淳生活 || 𝒩𝒶𝓉𝓊𝓇𝒶𝓁𝓁𝓎 𝒞𝒽𝑜𝒾𝒸𝑒 𝒞𝒶𝒻𝑒 𓆪𓐎早已經被這個落地大窗口吸引最近在 IG 看到 又燃起了想去的心 ❤️窗口桌子只有兩張 據說 walkin 是無法坐這兩張的建議預先 whatsapp 店家訂座喔其實店就是在大熱的婆婆珈啡屋上面兩層景觀都很開揚 所以窗口位才會如此熱門阿 ^_^𓋪 𝘊𝘢𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭 𝘗𝘶𝘥𝘥𝘪𝘯𝘨𓎺 𝘚𝘢𝘭𝘵𝘦𝘥 𝘊𝘢𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦店裡主打有機食品跟紐西蘭食物等天然食材不過當時午餐已經過了 所以就只想吃個甜點 : )先點了海鹽焦糖拿鐵 本想點一份 Cheesecake 的原來 Cheesecake 已經完售了 於是就點了焦糖布甸點完發現兩個餐點都是焦糖阿哈哈 (肥)然後翻資料 店家原來有 Leisure Set Special平日 14:30 - 17:00 點任何飲品加 HKD28就可以有焦糖布甸 / Cheesecake我現在才發現店家把我全變成單點了 orz海鹽焦糖拿鐵 海鹽比我想像中味道要淡而且很快就冷掉了呢 ...焦糖布甸也是中規中矩 焦糖醬下多了也可能是因為焦糖拿鐵的雙重加持 XD有機會還是想要嘗他們的主食不過我眼看如果訂不

𓐎

景觀都很開揚 所以窗口位才會如此熱門阿 ^_^

𓋪 𝘊𝘢𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭 𝘗𝘶𝘥𝘥𝘪𝘯𝘨
𓎺 𝘚𝘢𝘭𝘵𝘦𝘥 𝘊𝘢𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦

店裡主打有機食品跟紐西蘭食物等天然食材
不過當時午餐已經過了 所以就只想吃個甜點 : )

先點了海鹽焦糖拿鐵 本想點一份 Cheesecake 的
原來 Cheesecake 已經完售了 於是就點了焦糖布甸
點完發現兩個餐點都是焦糖阿哈哈 (肥)

平日 14:30 - 17:00 點任何飲品加 HKD28
就可以有焦糖布甸 / Cheesecake
我現在才發現店家把我全變成單點了 orz

海鹽焦糖拿鐵 海鹽比我想像中味道要淡
而且很快就冷掉了呢 ...
焦糖布甸也是中規中矩 焦糖醬下多了
也可能是因為焦糖拿鐵的雙重加持 XD

有機會還是想要嘗他們的主食
不過我眼看如果訂不到窗邊桌
其他桌子佈置就跟旺角樓上 Cafe 沒兩樣
所以訂到桌子才會考慮再去啦 ^_^"
2021-03-30
2021-06-17 280 浏览
餐廳的裝修十分漂亮,店內的落地大玻璃可觀賞到一片樹林景色🏞感覺開揚舒適,非常IGable,絕對是打卡之選📸✨🍳All Day Breakfast餐廳主打健康天然,All Day Breakfast在雞蛋🥚、香草雞肉腸🌭等等食材選用了紐西蘭有機食材🇳🇿雖然食材天然,但味道偏淡,性價比偏低🥺☕️迷你鮮奶咖啡不得不讚咖啡杯的賣相非常搶眼😍牛奶味非常濃郁🐮甜度也剛剛好,如果咖啡味更加香就好啦😉

🍳All Day Breakfast

☕️迷你鮮奶咖啡

2021-06-15 240 浏览
IG: zoethefoodiehk.返黎香港咁耐,就冇食紐西蘭既批咁耐係紐西蘭既朋友都會知道我好鍾意食CookieTime既曲奇,成日都會忍唔住一包9大塊咁樣買返屋企食🙈Haven’t had New Zealand’s pie for ages and been always craving for CookieTime’s cookie 🍪 Made reservations immediately when I found out this cafe that serve both of my favourite food when in New Zealand一聽到呢度有齊呢2樣野就即刻同朋友黎回味一下😍可惜當日冇我最鍾意食既牛肉芝士批,蘑菇雞肉批都唔差,不過始終冇咁正Beef and cheese pie were sold out that day (guess I’ll be back haha), mushroom and cheese was okay but I’ll say beef and cheese is the best!意粉偏細碟但係超香濃Pasta
IG: zoethefoodiehk
返黎香港咁耐,就冇食紐西蘭既批咁耐

一聽到呢度有齊呢2樣野就即刻同朋友黎回味一下😍

意粉偏細碟但係超香濃
Pasta was so good that it’s rich in flavour

曲奇唔知係咪聖誕節既關係比多左兩塊我,超開心🥳不過佢唔係我成日買黎食好大塊果隻質感,佢脆身少少,不過朱古力塊同樣好多🥰
Got 2 extra cookies don’t know why but super duper 🥳 The texture was a bit different than the big size one that I always had. It’s more crispy but still with lots of chocolate chunks 🥰
2021-05-22 294 浏览
點了All Day Breakfast, 牛角包不新鮮,口感較乾硬,炒蛋不夠香,蕃茄無味。***************食物質素一般,環境不錯,但用餐體驗不好。自己到收銀點餐但要加一,加一但不幫客人拿餐具,餐具自取但不提供餐紙,餐紙要由員工提供。***************洗手間有臭味。由於是開放式廚房,煮食時室內油煙較大。***************好處大概就是星期六中午時份也沒滿座。***************繁忙時間用餐限時45分鐘,設有最低消費。***************整體感覺有點小器的cafe。
***************
洗手間有臭味。由於是開放式廚房,煮食時室內油煙較大。
***************
好處大概就是星期六中午時份也沒滿座。
***************
繁忙時間用餐限時45分鐘,設有最低消費。
***************
整體感覺有點小器的cafe。
一入門口會誤以為自己去了紐西蘭的手信精品店,店內一半範圍都放滿了不同的文化商品,由奇異鳥公仔到特色食品和酒精都有!店裡的食品主要是甜品和輕食、咖啡飲品等。 重點:店內的落地大玻璃風景(記得要預約)超放鬆心情~黑松露炒蛋貝果淡淡的黑機露香氣,搭配8成熟的炒蛋,蕃茄微酸味,入口充滿清新自然風味。而且全店都使用健康有機食物,絕對是零負擔!不錯不錯👍🏻!牛油果Benedict 牛油果不是全熟超甜風味道,半熟的牛油果有爽脆口感,甜度雖比全熟低一點點,配搭濃厚蛋黃汁和荷蘭汁,牛油果獨特的草香味更加出眾!低層法包吸引了荷蘭汁和蛋汁變軟身,使容易入口,味道也更加豐富。焦糖燉蛋咖啡脆脆焦糖加咖啡是不可錯過的!Honey latte 比一般甜蜜的拿鐵

重點:店內的落地大玻璃風景(記得要預約)
超放鬆心情~

黑松露炒蛋貝果

牛油果Benedict

焦糖燉蛋咖啡
脆脆焦糖加咖啡是不可錯過的!

Honey latte
比一般甜蜜的拿鐵

2021-04-14 307 浏览
呢間cafe 我一睇menu就睇中佢個魚子醬鵝肝炒蛋多士🤤 高級食材但價錢又唔貴😍 鵝肝係真係一粒鵝肝😋優秀👍🏻 唔似得好多酒店tea set咁其實得pat稀鵝肝cream🙊咁其實呢間係一間紐西蘭主題嘅cafe🇳🇿 一進餐廳門口, 佢有擺好多紐西蘭嘅產品出嚟賣, 不過例如嗰啲蜜糖野🍯我都唔係好識🤔 所以我冇認真睇🤭連我杯 抹茶latte 都係採用紐西蘭品牌的有機抹茶🍵. 另外叫左個拿破崙紐西蘭辣肉腸無麩螺絲粉, 好似真係澳洲&紐西蘭 特別多人食 gluten free 🧐 我食落就覺得冇乜特別🤔 就是聽落健康啲的選擇🤪
魚子醬鵝肝炒蛋多士

拿破崙紐西蘭辣肉腸無麩螺絲粉
2021-01-19
魚子醬鵝肝炒蛋多士
2021-04-07 257 浏览
尖沙咀鬧市中都可以有個綠油油風景既餐廳。可能o岩o岩開舖,我同朋友好好彩可以坐到兩張近玻璃窗台既其中一張;環境好好,完全可以舒緩對雙眼時疲倦。我好鍾意食Carbonara ,Menu上有呢樣,基本上都會order,好彩不負所望,好味gei友人叫左和牛漢堡,雖然我冇試食到,朋友話牛味濃,正常。最鍾意呢杯蜜桃茶+麥蘆卡蜂蜜棒,略嫌細杯左d呢間其實係一間兼賣健康食品既餐廳,食完行左轉,有好多買都想買嚟試下。
尖沙咀鬧市中都可以有個綠油油風景既餐廳。

Carbonara

order,好彩不負所望,好味gei
和牛漢堡

友人叫左和牛漢堡,雖然我冇試食到,朋友話牛味濃,正常。

最鍾意呢杯蜜桃茶+麥蘆卡蜂蜜棒,略嫌細杯左d

2021-01-27
早餐
Carbonara
  • 蜜桃茶
淳・生活咖啡館,其實食物不算十分出色,咖啡也不是特別好喝。但我想,懷念紐西蘭生活的朋友值得來看看它們的展品。樓層一半以上位置都是展放不同紐西蘭文化的商品,當中少不了國鳥"奇異鳥"的展品,奇異鳥的毛公仔好可愛,我都想買隻返屋企 😁.食物方面,如果想食set,只有甜品set,其他主食飲品都要單買。另外,需要自行到counter落單。🥯 Bagel 都幾足料好食,半隻牛油果,煎得香脆的煙肉,而蛋打在包上幾特別。🐙 雖然賣相黑黑的,只看到車厘茄,但食落海鮮味濃,有內涵wo,亦都食到蜆肉,魷魚,橄欖,都幾唔錯。☕🍵 兩杯飲品不過不失,就唔多講喇。🥯 牛油果煙肉蛋bagel $60🐙 墨魚汁海鮮意大利飯 $98🍵 抹茶Latte $48☕ Latte $45
☕🍵 兩杯飲品不過不失,就唔多講喇。
🥯 牛油果煙肉蛋bagel $60

🐙 墨魚汁海鮮意大利飯 $98
海鮮墨汁意大利飯

🍵 抹茶Latte $48
☕ Latte $45

2021-04-04
2021-03-25 1438 浏览
最近在網上看見幾間人氣推薦的尖沙咀 Cafe,而這間 Cafe是排行第一的,剛巧今天我要來尖沙咀剪頭髮,所以我和老公便來到這裡吃午餐了首先說說餐廳的用餐環境,雖然餐廳的裝修十分漂亮,可惜座位卻過於狹窄和擠逼,坐得一點也不舒服,另外繁忙時間的用餐時間更只有45分鐘而已,我從未吃過這麼「趕時間」的 Cafe...No.1【英式早餐】$118雖然它的賣相當不錯,可惜卻是我人生品嚐過最難吃的英式早餐!牛角包的口感過於結實,完全缺乏了外脆內軟的質感,至於炒蛋和大啡菇更沒有任何味道,淡而無味的,讓人難以下嚥,囓蘗吞針!唯一比較出色的,應該便是豬肉腸和煙三文魚了,豬肉腸充滿著濃濃的肉汁,香甜可口,嫩滑多汁,而煙三文魚的肉質亦算豐腴肥美,柔軟嫩滑,每一口都充滿著淡淡的鮮甜味,可是沙律菜的醬汁味道卻十分怪異,令到整道菜色失去了很多分數No.2【紐西蘭傳統肉批】$68今天的肉批餡料有免治牛肉和雞肉磨菇兩款選擇,而我們則選擇了雞肉磨菇雖然有不少人推薦這款菜色,但是它的味道卻讓人失望頂透!肉批酥皮不單止欠缺了酥脆鬆軟的質感,內裡的口感更相當黏牙,另外雞肉磨菇的味道亦十分普通,完全沒有任何驚喜的感覺,個人建議大

英式早餐&傳統肉批 &蜂蜜炸雞 &超級紫迷

No.1【英式早餐】$118

No.2【紐西蘭傳統肉批】$68
紐西蘭傳統肉批
雖然有不少人推薦這款菜色,但是它的味道卻讓人失望頂透!

紐西蘭傳統肉批
肉批酥皮不單止欠缺了酥脆鬆軟的質感,內裡的口感更相當黏牙,另外雞肉磨菇的味道亦十分普通,完全沒有任何驚喜的感覺,個人建議大家不要點這款菜色了

紐西蘭傳統肉批&英式早餐
No.3【紐西蘭蜂蜜炸雞】$58
紐西蘭蜂蜜炸雞
這道菜簡直是全場最美味的食物,由於炸雞是即叫即炸,所以外皮十分香脆可口,而內裡的肉質則十分嫩滑可口,鮮美多汁,口感豐富而飽滿,最後配上甜香四溢的蜂蜜醬汁,味道立即更上一層樓,簡直完美得無懈可擊,讓人陶醉其中,念念不忘

No.4【Super Ruby 超級紫迷】$48
Super Ruby 超級紫迷
這是一款黑加倫子的沙冰飲料,雖然已加入了蜂蜜,但是它的味道卻依然酸得嗆喉,每一口都相當酸溜溜,簡直味如雞肋,我們喝了一小口便已經想放棄了

Super Ruby 超級紫迷
No.5【抺茶拿鐵】$48
抺茶拿鐵
由於抺茶的味道非常香濃醇厚,所以我整個口腔都都充滿著淡淡的抺茶香氣,茶香四溢,香氣洋溢,而牛奶的質感亦十分幼滑柔順,香甜美味,口感細膩而延綿,讓人唇齒生香,吮指回味

抺茶拿鐵
價錢方面,英式早餐 $118,紐西蘭傳統肉批 $68,紐西蘭蜂蜜炸雞 $58,Super Ruby 超級紫迷 $48,抺茶拿鐵 $48,即使餐廳是自助下單,但是仍然設有加一服務費,最後兩人總共 $374

總結來說,這間餐廳的食物味道只是中規中矩而已,而且用餐環境相當狹迫之餘,用餐時間更十分倉促,一點也沒有 Cafe悠閒舒適的感覺,反而覺得這裡更像一間快餐店...
所以下次我們應該會嚐試樓下的一間日本的復古 Cafe ~ 「婆婆珈啡屋」~
2021-03-20
2021-03-23 236 浏览
星期二下午約兩時十五分致電, 店員說窗邊位置已滿, 而且是剛剛才入座, 我說不打緊, 接近窗口位置就好大約半小時後到達, 店員說窗口位置的客人差不多要走了, 要是想坐窗口位置可以等一等, 我就坐在門口那邊等等等了半小時後, 店員跟我說原來客人帶了蛋糕過來, 要再等半小時謝謝店員的貼心安排, 可是我就是不太明白為什麼客人帶了蛋糕來卻忘了? 其實我也說過了坐窗口位置附近也好, 空等了半小時再告知要最少再等半小時, 感覺也太差了

2021-03-21 258 浏览
適逢放假,疫情又無咁嚴重,難得約下朋友出泥,就決定揀間 chill chill 地既 coffee shop 飲杯野吹下水😌上網random search,就比佢個落地大玻璃吸引左,如果坐到窗邊,望住繁忙既尖沙咀彌敦道,人來人往,個感覺應該幾正!同埋見佢主打New Zealand牛奶,就決定左呢間喇一入到去,窗邊兩張枱已經有人坐左係度喇🙉 不過 overall 成間 coffee shop 都可以享受到自然日光,感覺舒服!我地兩個女仔嗌左一個小食兩杯野飲就開始吹水lu🤪 店內有兩個服務員,野食都係即叫即做。可惜,味道真係令人失望,兩杯野飲都幾水下,個雞翼可能自己整仲有味d😂