2010-03-10 43 浏览
先比十個嬲佢!!!!!話說男朋友之前食過話幾好食, 又好坐, 難得又可以公司贊助, 約齊一共五個朋友仔去食返餐. 坐低見到佢有半打蠔送, 個waitress 囉咗張紙仔嚟, 話今日新鮮到o既生蠔有幾款, 但係無寫價錢o既. 算數, 諗住都唔會好貴, 都係食開o既價錢. 就先食個生蠔盤, 共有四款, 每款五隻, 其中一款係送o既. d 蠔叫咩名就唔記得喇. 惡夢開始: 無反蠔... 蠔殼碎多 子似食沙咁 隻隻都係死蠔 淡而無味 埋單時見到要 $70 蚊一隻!!!!!!!好喇, 到個帶子墨汁意粉.... 兩粒扁扁的, 小得可憐的帶子仔, 無鮮味, 仲衰過佳寶超級市場o個d 雪藏貨.. 個意粉係最最最失望o既, 只係用d黑色o既硬條意粉, 用煮公仔麵o既煮法煮淋佢, .... um.... d 墨汁呢????? 稍為好少少都會做返個墨魚汁(人哋正宗o個d係用cream煮架), 太無良心喇!!! 到扒喇, 見都佢有個special - 美國頂級安格斯肉眼14oz, $682...... 無叫, 實在覺得佢太"略"水, 要咗個日本黑豚扒, 三百幾蚊, 細細件, e 個都還可以, 不過可惜唔係日

先比十個嬲佢!!!!!

無反蠔...
蠔殼碎多 子似食沙咁
隻隻都係死蠔
淡而無味
埋單時見到要 $70 蚊一隻!!!!!!!

到扒喇, 見都佢有個special - 美國頂級安格斯肉眼14oz, $682...... 無叫, 實在覺得佢太"略"水, 要咗個日本黑豚扒, 三百幾蚊, 細細件, e 個都還可以, 不過可惜唔係日本黑豚扒, 只係美國黑豚的質數, 又比佢厄咗, 算數, 叫到味道都唔錯.

另外叫咗個羊架, 又係special 嚟o既, 生熟程度啱啱好, 鐘意佢夠蘇, 好似又係四百幾蚊. 不過都係over price 得好緊要.

加埋一支白酒, 一支紅酒, 埋單三千二百幾蚊......... 真係無下次. e 個價錢去酒店餐廳食晚飯d質數, 服務同環境都比佢好百倍.

我希望佢哋可以睇到e 編食評, 做食物要將心比己, 唔介意你貴, 但係唔好貴得毫無價值, 唔好比d爛嘢人哋食, 食客都會見到你有無誠意o既!!!
2010-02-26 33 浏览
以前在Knutsford steps去過King parrot的另一間食店,見ISLAND SEAFOOD & OSYTER BAR個藍色帳篷已經想入去食今晚終於約埋屋企人一行5人食生蠔!BOOK左7.30P去到都無人,但waitress都好客氣咁帶我地幾個入去,BOOK房時講明想要2/F,樓上少人坐,但就好岩我地一家人傾計食飯waitress叫ZOE,不得不提佢真係好pro好nice,全程侍候左右,又俾好多recommendation我地,好細心講每一樣食物來源,煮法。我地食左2 round oysters,第一round有一dozen送半dozen優惠,不過送的半dozen無得揀,都係Irish Gigas,細細件。另外每樣要左少少,有St. Vaast ,Gillardeau, Belon oooo,Pearl Blanc,Tasmania,zeeland xxx..無論重海水味同creamy 肥美的都一樣咁好食,zoe仲好細心介紹食法,點分層次。belon 0000 食落去個層次超豐富,pearl Blanc 係細佬favourite,媽咪鐘意zeeland夠大隻唔太重海水味。

今晚終於約埋屋企人一行5人食生蠔!

開左2支white wine,第一支係fresh的New zealand 36號重石榴味的,易入口。
之後開多支08 hugel有荔枝花香,甜得黎比第一支厚身。食生蠔都係要襯白酒!

個Lobster Bisque有點失望,菠菜味太重,不過zoe幫我地將3個soup分左做6碗,
每人飲少少都ok。

之後就要左個rib eye medium rare不過不失,14oz真的好足料,slice開方便sharing。

最後要左3個 sofulee,一個ginger,2個vanilla flavour的,2個心太軟,sofulee真的好好味,心太軟普通,但全程zoe都好nice又介紹呢樣講解個樣,我媽咪食得好開心,
環境舒服令大家好放鬆,2/f其實燈光光少少,如果想同男女朋友食飯就坐樓下暗d有情調d。

見到大廚親自切風乾腿,配melon一定好好食,後來join了member,其實個價錢同結帳價錢balance番,又有85折,因為預左會encore所以即join membership。

唯一不足係燈光太暗,影唔到相 !
2010-02-25
  • 生蠔
2010-02-01 39 浏览
started with a dozen of oysters: - Eld Inlet (US) / Irish Gigas (Ireland) / St. Vaast (France) / Marennes (France) / Gillardeau (France) / Belon oooo (France)Eld Inlet was the weakest among all, with shadow taste, which failed to impress us. St. Vaast, Marennes and Gillardeau were very good, fresh with strong aftertaste. a bit disappointed with Belon, or did I expect too much? - caesar salad with fried oystersalad tasted fresh with just right saucing, the fried oyster was a bit funny (very chew

salad tasted fresh with just right saucing, the fried oyster was a bit funny (very chewy). but the portion was too little given its price.

- mussels fried with white wine sauce

tiny mussels, the sauce was great (we drank it all!), smooth and creamy mussels!

- sphagetti with squid ink sauce

we love squid ink sauce, this one should be called "squid ink sphagetti". not bad, could still taste the sweetness of squid ink, the pasta was cooked al dente, the scallops were fresh.

and we ordered a half bottle of white wine (not many choices with half bottle). nice restaurant, yet as mentioned by others, the tables were a bit too close to each other hence it's not very convenient of talking sth that we didn't want to share with ppl sitting around us.

2010-01-31
2009-12-07 12 浏览
全餐廳的員工都好友善 你好似同朋友聊天咁 感覺好舒服招呼我們的是一位女經理 (sorry 忘了問你名字)好 friendly  給我們介紹 講解 聊天 因為我覺得味道多好都沒用 只要一個差的待應就可以破壞你整頓飯所以真的要讚讚這裡的員工們除了蠔之外 我們吃了長通粉和燒野生鱒魚 d食物係好既 不過沒有驚喜 以這個價錢 是水準之作下次可能會開支白酒齋食蠔唯一美中不足的是 我們坐的二人桌 跟旁邊的二人桌很近覺得有點中價餐廳 feel  環境評分也是扣了這個的分
全餐廳的員工都好友善 你好似同朋友聊天咁 感覺好舒服
招呼我們的是一位女經理 (sorry 忘了問你名字)
好 friendly  給我們介紹 講解 聊天

唯一美中不足的是 我們坐的二人桌 跟旁邊的二人桌很近
覺得有點中價餐廳 feel  環境評分也是扣了這個的分
2009-12-05
2009-11-18 16 浏览
經朋友推介下就與男朋友試試這間餐廳, 當晚我們點了海鮮拼盤,生豪,白酒煮美國大蜆及黑松露菌炒長通粉,食物的質素非常好,令人回味!服務方面亦值得一讚,招待我們的是一位女經理,她細心推介食物給我們,特別是講解海鮮拼盤,生豪的種類及食海鮮的先後次序,真的非常專業呀!!!值得再來的餐廳!!

值得再來的餐廳!!
2009-11-07
  • 黑松露菌長通粉
2009-11-16 23 浏览
其實我係食開佢地銅鑼灣果間island seafood,一直都覺得佢地既野食好味同埋服務都好好招呼同主動,其中一侍應提議試吓佢地尖沙咀果間,咁我地又未食過,咪去試吓囉.......打去訂枱既時候,一位叫做E字頭既女同事好不耐煩咁接我地既訂枱,我心諗:唔使吖嘛,說話既態度真係好差,只係book張枱食飯啫.....算啦,應成左人嚟呢度食,都無法子晚上7點嚟到呢度,環境氣氛都好好,本來有小小唔開心既心情都好番d......同朋友點左生蠔,羊扒,黑松露菌pasta,食物都唔錯,唯獨是發生左一件事,係見倒有一位女同事,應該係女經理,見佢係咁鬧人,一次又一次,我地好奇之下問吓其他既同事佢發生咩事,因為佢咁樣都好影響其他客人食飯既情緒(我地見佢由頭到尾都好黑口黑面),原來比佢鬧果個只係sell會員咭既同事,好奇怪點解佢要鬧人???sell會員咭果個同事好有禮貌吖,點解會咁呢?再細問之下原來佢就係今日幫我訂枱果位女經理,唉~~~~一間食物同環境咁好既餐廳,我覺得呢位女經理既態度同專業都不足,希望貴餐廳要再培訓呢位同事,教佢唔好影響食客既心情,始終你地餐廳既集團都唔細,經理選擇既質素係要高一點,經過今次
再細問之下原來佢就係今日幫我訂枱果位女經理,唉~~~~
一間食物同環境咁好既餐廳,我覺得呢位女經理既態度同專業都不足,希望貴餐廳要再培訓呢位同事,教佢唔好影響食客既心情,始終你地餐廳既集團都唔細,經理選擇既質素係要高一點,經過今次之後,我地都係去番cwb既island seafood好d啦
2009-11-13
  • 黑松露菌pasta
2009-11-09 37 浏览
Oysters: had some Irish xxx and North Africa RolexPersonally liked the ones from Irish more!We had a complimentary white truffle sauce Ravioli from ordering a dozen oysters...we aren't a big fan of raviolis..... it tasted okay...Lobster bisque is always my favorite.Entree had Chef Special 牛仔肉.. not spectacular...probably got disappointed coz they had to fully cook it ...should have stick to the medium rare Ribeye that I usually order...Would go back for the oysters and lobster bisque....

Oysters
Oysters
Oysters 2nd round
Lobster Bisque
2009-10-08 15 浏览
跟同事食中午飯,同事推介 island。我們一人一個set lunch未點主菜先來餐包,外面脆口,暖暖的包包, 軟熟可口,不論塗上牛油或蕃茄醬,均十分好吃。另外,前菜有餐湯或沙律二揀一,同事選了餐湯, 我不愛龍虾湯 固選了沙律。我的沙律 蔬菜都 算 新鮮爽脆,但嫌醋汁過多,偏酸。而同事的龍虾 餐湯 是green colour, 我試了啖 覺得好濃郁既龍虾味,以我不愛龍虾湯, 這味道都 算ok易入口。當天我沒太好胃口,主菜方面吃清淡一點。加上同事推介, 便選了白汁燴三文魚柳, 不算大件,但賣相好似藝術品, 十分精緻. 三文魚柳 面頭煎得微脆,魚肉嫩滑,味道好,水準很甚高。伴碟有薯仔、西蘭花以及紅蘿蔔粒,都是經過擺盆,毫無馬虎,又幾好食。最欣賞是它的 creamy 洋蔥 白汁, 十分yummy, 我把所以sauce 都吃光.同事的牛仔柳都 非常好吃,我又試了一點,果然是香口肉嫩,比我的魚更好。是日 跟餐 甜品係芒果 慕絲,不太甜,但口感幼滑,面頭的 香脆 既 杏仁片 剛好帶出芒果 慕絲, 香脆 match幼滑, 層次感 very good。Lunch time 客人不多,餐廳環境
跟同事食中午飯,同事推介 island。
我們一人一個set lunch

我的沙律 蔬菜都 算 新鮮爽脆,但嫌醋汁過多,偏酸。

Lunch time 客人不多,餐廳環境十分舒適,餐廳內的布置很有海洋美, 而且 設計很像船艙, 十分寫意! 加上 暗暗嘅藍燈令人好relax。我想晚上呢個氣氛之下大家講嘢都細細聲,感覺應該好舒服。十分適合情侶來二人世界, romantic fine dinning.

服務方面,侍應都好有禮貌,笑容親切,服務貼心。

Lunch 可儲印花 , 100元一個, 儲滿5個可換free lunch 一客, 抵!

Lunch set around $80-130, 以餐廳環境, 服務 和味道, 算是合理.
Overall, 十分滿意的一餐.

沙律
白汁燴三文魚柳
餐廳內的布置很像船艙, 十分寫意!
餐廳內的布置很有海洋FEEL
白汁燴三文魚柳
餐廳內的布置很像船艙, 十分寫意!
餐廳內的布置很有海洋FEEL
2009-09-24 22 浏览
今次我同老公食左6隻生蠔,羊架,&西冷先講生蠔,首先由服務員既帶領下行到佢地既oyster bar,嘩~~多到好似座山咁既冰完全把oyster篕住,想睇睇價錢,oyster既大細同國家都被d冰篕全晒...睇到既只係得冰,冰同埋冰~~不過好彩服務員都有同我地講下d生蠔由邊度嚟~但係我覺得咁樣係唔夠,最起碼都拎隻生蠔出嚟俾我地睇睇呀!!!!要我地望住d冰嚟叫oyster同坐係度叫無咩分別,咁做咩要我地行出去呢??ok~我地叫左半打,返到埋位再叫埋其他野食,等左5分鐘到生到已經開好,十分快手,ok滿意~轉個頭1分鐘不夠,相都未影完就已經上左soup&salad,快成咁,我不是去了快餐店嗎???食左生蠔先,又怕湯凍了,飲左湯先又怕生蠔放得耐唔夠新鮮...真激氣主菜到了,我要7成的羊架竟然變左9成,差不多已熟透了,但羊味幾好...老公要的7成西冷竟然變了血腥的4成,極之無肉味,....什麼水準級,我真的看不見甜唔不錯呀~我好鐘意呀~又唔係好甜銅鑼灣食街果間我都有去過呀~2間嚟講我鐘意銅鑼灣果間多d~起碼我真的看到他們的水準
今次我同老公食左6隻生蠔,羊架,&西冷
不過好彩服務員都有同我地講下d生蠔由邊度嚟~

主菜到了,我要7成的羊架竟然變左9成,
差不多已熟透了,但羊味幾好...
老公要的7成西冷竟然變了血腥的4成
,極之無肉味,....
什麼水準級,我真的看不見

甜唔不錯呀~我好鐘意呀~又唔係好甜

7成變9成~~~唉
7成變4成~~流晒血既西冷,極之無味
生蠔都未開始食就要放埋一邊,因為佢地上左soup&salad應該叫我食邊樣先??激氣
新鮮,好味
新鮮,好味
2009-09-23 6 浏览
有一段時間好懶冇寫食評,但琴日去完Island之後,十分滿足,重新燃點起寫食評的心!琴日係兩口子嘅週年紀念日,當然要俾D心思好好慶祝一番。因為蠔癮起而揀咗Island,餐後發現原來除咗生蠔有質素外,其他食物都好令人驚喜!先講講環境,餐廳位唔太多,暗暗嘅藍燈令人好relax。客人多數都係一男一女,呢個氣氛之下大家講嘢都細細聲,感覺好舒服。服務方面,不論經理或者其他侍應都好有禮貌,笑容親切唔造作,服務貼心。例如每逢有女士起身去洗手間,都有侍應主動遞toilet key同帶路;另外就算加單都唔會亂咁上菜,好多低一級價錢嘅餐廳都唔會幫你咁做,可能真係一分錢一分貨。講返食物,我哋叫咗兩個dinner sets,每份都有頭盤、湯、主菜、甜品同餐飲:頭盤有3個選擇,可以揀生蠔3隻或龍蝦ravioli(第3個choice唔記得咗係乜...)。因為湯都有意大利雲吞,所以我哋兩個都揀生蠔。跟餐嘅係Irish Gigas,做得oyster bar,生蠔當然係好新鮮啦!不過蠔味稍為普通。意猶未盡,而且生蠔仲係做緊8折,都係追加多半打先!叫左美國嘅Eagle rock,澳洲嘅Tasmania同法國嘅Marenn

叫左美國嘅Eagle rock,澳洲嘅Tasmania同法國嘅Marennes。3款蠔味都比較重,而且都係一樣咁新鮮!兩口子鐘意比較creamy嘅蠔,可惜今次嘅Eagle rock就未能夠滿足我哋喇。3款入面Tasmania比較出色,除咗海水味重之外仲留有少少甘味,正!

之後上係清雞湯ravioli,雞湯清得嚟都幾香,加埋少少carrot絲好清新,配一隻雲吞,細細碗portion剛剛好。

主菜都有3個選擇,分別係鵝肝釀鵪鶉、紅酒燴羊膝同香煎澳洲紅衫,今次點嘅係前兩味。
羊膝煮得剛剛軟身,羊味唔太搶唔太羶,而且非常入味!另外再配一個薯蓉醬,好creamy食落仲有陣陣蛋香,極之好味!但係如果同個羊一齊食的話就會俾D羊味蓋過晒,所以都係分開食比較好!
另外個鵪鶉更加出色!鵪鶉本身嫩得嚟又厚肉多汁,好有肉味,相信就咁食都已經好好味!而家入面釀埋鵝肝令到佢更加香濃!最功妙嘅地方係廚師仲釀埋少少菠菜入去,中和咗肉同鵝肝嘅油膩感,感覺一D都唔滯唔漏!讚!

甜品選擇只有鮮果拼盤同chocolate mousse,生果係甜嘅不過份量好少,就算擺得幾靚都令人覺得有D晒氣!相比之下chocolate mousse就好好多,朱古力味好濃,太細杯有D唔夠喉!

除左餐茶之外我哋仲叫咗兩杯cocktails,不過味道只係普通,不值一提。

今次第一次嚟食真係好有驚喜,會係翻兜list三甲之一!見到大廚經常出出入入巡視,又偷睇到佢好嚴肅咁睇實廚房D人做野,咁嚴謹嘅態度一定係Island致勝之道之一。
多謝Island,重燃我心中的一團火!
極普通的cocktail之一
好味薯蓉
極之美味的釀鵪鶉
求其甜品求其影
2009-09-22
纪念日
好味薯蓉
極之美味的釀鵪鶉
AUG 22, 2009 (SAT) DINNER $1140入到去發現有個閣樓,服務員隨即帶我們上了上層,樓底好高好開揚眼界好廣濶,感覺好舒服!位置還不錯,剛好望正下層蠔吧檯,美中不足係要好小心,如果唔係好容易趺D嘢落去擲親人!HEHE!首先服務員貼心地介紹以下呢個優惠俾我哋,都好啱食,於是ORDER一個試一試!中銀信用咭 5 折套餐優惠:(原價$1,460) 優惠價 $730 另收加一服務費首先另叫咗兩杯特飲,係Buy 1 Get 1 Free嘅!$58Bora Bora ~ 色彩繽紛,仲有一粒櫻桃襯托下更鮮豔奪目,飲落好似沙冰咁,冰涼解渴,實在太吸引,一陣就俾我飲哂!哈!頭盤係迷你海鮮拼盤:生蠔4隻、蘇格蘭煙三文魚 & 翡翠螺2隻分別有澳洲蠔2隻夠鮮味,法國蠔2隻就較海水味重啱哂我!煙三文魚鹹香味剛好!望落蠔吧位置見到煙三文魚係師傅原舊即切片的,唔係一早切定嘅!翡翠螺味鮮甜!可能D海鮮太鮮美,有隻螞蟻孫仔喺個醬碟度行吓行吓,虎視眈眈預備同我搶食,好可惜俾我發現咗,唔好意思 la !你係唔可以留底架!希望佢哋呢一方面以後注意一下!生蠔:D蠔太美味唔係好夠喉,於是乎order 多每人

Bora Bora ~

頭盤係迷你海鮮拼盤:
生蠔4隻、蘇格蘭煙三文魚 & 翡翠螺2隻
分別有澳洲蠔2隻夠鮮味,法國蠔2隻就較海水味重啱哂我!
煙三文魚鹹香味剛好!
翡翠螺味鮮甜!
希望佢哋呢一方面以後注意一下!

生蠔:
D蠔太美味唔係好夠喉,於是乎order 多每人 2 隻食吓先!
服務員嘅專業推介,幫我哋選咗另一種澳洲生蠔 & 美國生蠔
Danial Bay 係澳洲生蠔 $48/per one ~ 雖然澳洲蠔比較清淡,但呢種明顯比之前嗰種蠔味濃少少!
Barron Point係美國生蠔 $62/per one ~ 肉質肥厚,味亦較濃郁,好Creamy口感唔錯!

特式法飽 ~
有3款,仲熱嘅,外脆內軟,有一個仲有幾片車厘茄做餡,甜甜哋我最鍾意食呢款!

湯:
牛油梨周打魚湯配意式生帶子 ~
新鮮生帶子鮮甜美味!湯好滑,味濃香!!

主菜:
香煎法國海鱸魚配鮮蠔白酒汁 ~
首先我試咗伴碟嘅小黃瓜,迷你黃瓜仔係原條上,Cute爆!熱辣辣,極清甜,超超超好味!車厘茄同樣極新鮮清甜!講返個主角海鱸魚,煎得好靚,魚身實肉得嚟食落肉質還是滑,真的有點海水嘅咸味添!配搭個鮮蠔混白酒做嘅汁,出奇地夾,能帶出魚肉嘅鮮!挺不錯!

焗巴黎牛柳配砵酒汁 ~
面層黃色嗰D其實係醬汁,醬汁被焗到微燶頗有趣!牛柳被醬汁遮蓋後,醬汁嘅味道完全浸透在牛柳裡,焗出來又是別有一番風味!肉還幾嫩喎!

甜品
唔知點解個甜品由意大利芝士餅變咗朱古力慕絲?
朱古力慕絲配新鮮草莓 & 藍莓
朱古力味香淳,慕絲頗滑!草莓 & 藍莓幾鮮甜!

餐飲:
熱咖啡 ~ 幾香濃!
熱檸水 ~ 檸檬唔太酸,唔錯!

一邊食一邊睇住開蠔師傅唔停手咁撬開啲生蠔,手勢熟練,仲一類類分開那類別嘅生蠔進食時先後次序逐一擺放好,非常專業!
負責做沙律、切煙三文魚 & 海鮮拼盤嘅師傅一樣忙到透不過氣來,也是一個夠哂專業嘅師傅,功架了得,擺設精緻!

服務員親切有禮,夠專業!仲幫我哋影咗張相留念添!

套餐連特飲加一後,扣回套餐半價優惠 $939.80

沙冰特飲
  • 生蠔 / 海鮮拼盤 / 海鱸魚
(非会员)
2009-08-20 27 浏览
朋友生日佢想食海鮮我想食蠔一行四人就幫襯咗呢間 -- 上年生日老死都係响呢度同我度祝, 加上响諾士佛臺, 食物質素有保證啲蠔真係好正, 除咗响中上環某食蠔專門店, 我食過聊聊數間有蠔餐廳中, 呢度係最pro o既.除咗酒店級專業介紹, 佢仲會留張紙俾你記得你食過邊幾款鮮美, 冇得彈美國蠔夠件頭, 肥厚肉質, 最適合貪心o既人澳洲蠔口味清新, size中挺, 尤其啱entry level o既蠔人法國蠔海水味濃, 追求"深度"不作他選當晚啲蠔size都算大, 有M-L. 一個字 -- 正另外有greek salad, Harm & Melon, 11oz rib-eye, 燒海鮮platter, 湯樣樣都好有水準, 海鮮湯鮮甜足料, 磨菇雞湯絕頂濃郁, 忌廉湯香滑討好rib-eye肉質嫩滑且juicy, 海鮮燒得啱啱好, 西班牙風乾火腿果然係貴嘢, 夠咸兼唔會太乾身, 選用哈密瓜都好甜一間餐廳啲"包"好食已經夠俘虜人心 -- Island Seafood又做到, 仲可以refill ^.^服務態度一貫decent, 名乎其實賓至如歸. 作為法式餐廳夠說服力.唯一可以improve o既係

朋友生日

佢想食海鮮

我想食蠔

除咗酒店級專業介紹, 佢仲會留張紙俾你記得你食過邊幾款

鮮美, 冇得彈

美國蠔夠件頭, 肥厚肉質, 最適合貪心o既人
法國蠔海水味濃, 追求"深度"不作他選

當晚啲蠔size都算大, 有M-L. 一個字 -- 正

唯一可以improve o既係: 既然我一早訂定蛋糕, 佢哋做好少少communications, 就唔駛等俾晒hints先識上枱

食物選擇夠有突, 好海鮮o既朋友一定唔會失望
wine list都好齊, 對酒冇研究o既都唔怕, 可以叫細支或者house wine
當晚menu上淨係原條魚都有5-6款揀, 不過因為唔係全枱人都好魚, 機會留返下次

嗰度真係好~~~~黑, 不過都算係一種情調嚟

間中响起生日歌聲感覺幾warm

• 海鮮拼盤
  • rib-eye
  • 磨菇雞湯
2009-06-11 10 浏览
在尖咀區搵食,平常只會在廣東道。今次好友牛一我請客,就來諾士佛台轉轉胃口。巡了一圈,中日印意聯合國,樣樣都有。不知吃什麼,電聯牛牛問意見。不吃日本不吃亞洲,他說要吃生蠔。先前這裡的waiter 說,他們有更多海鮮不在menu上,既然打正棋號吃生蠔,就二話不說走進去。Walk-in沒定位,先給我一個角落。怕不舒服,就要求換位。最後給我在大堂,樓面很高,比樓上的位置更開揚,我喜歡。先來一杯Seabreeze,西柚汁甜甜加上伏特加,有點上腦的feel。生蠔滿一打可享85折,再加白松露菌意大利雲吞,叫了兩款澳洲加一款法國生蠔。還是覺得法國那款最合胃口,可是海水咸味重了點,也忘了名字。 叫了每人一杯sparkling wine來送蠔,又上腦,醉意昏昏。Standee menu上的東西都想吃,最後選了grilled barramunda 伴番茄汁angel hair。難怪waiter落力推薦,魚真的很新鮮美味。意大利麵有點稔,可是朋友喜歡。吃吃喝喝也差不多了,最後是選甜品。是法式酒味crepe (又忘了名字),女經理在你面前煮。呵呵... 美女廚房耶...朋友超滿意,吃得開心,服務貼心,下次再去。

朋友超滿意,吃得開心,服務貼心,下次再去。
2009-06-09
2009-04-16 12 浏览
一早約好了與久未露面的朋友食中午飯,順便慶祝他的生日。正準備赴約時突感身體不適,本應想推掉這生日飯局,後來細心想想,很難才約到出來聚會,還是應約吧。結果死吓死吓咁出席是次飯局。未點主菜先來餐包,外面脆口,包身軟熟可口,不論塗上牛油或蕃茄醬,均十分好吃。另外,有餐湯或沙律二揀一,我選了後者。蔬菜感覺新鮮爽脆,但嫌醋汁過多,偏酸。反而朋友的餐湯又濃郁材料又豐富,更為理想。身體不適,沒太好胃口,主菜方面吃清淡一點。睇勻餐牌,最合適的應該都是龍脷柳,就咁決定。兩件的龍脷柳不算大件,面頭煎得微脆,魚肉嫩滑,味道好,水準很高。伴碟有薯仔、西蘭花以及紅蘿蔔粒,都是經過擺盆,毫無馬虎,又幾好食。朋友話春雞非常好吃,又試了一點,果然是皮脆肉嫩,比我的魚更好。甜品係朱古力慕絲,不太甜,但口感幼滑,若層次感強一點仲好。服務很周到,也有適可而止的推銷,可媲美酒店的水準,值得嘉許。從服務員口中得知諾士佛臺有八間食肆屬King Parrot Group,下次試試第二間的質素又怎樣。朋友有VIP卡,有優惠,不過唔知幾多折。折實後平均每人唔使一百蚊,朋友生日,當然由我作東。祝生日快樂!

祝生日快樂!
(非会员)
同朋友笫一次享受到出街食飯比錢比得咁開心,服務員的細心解釋生蠔的品種和味道,完全可以解決到我倆對Oyster的僅僅"入門"的知識,他們的服務殷勤和誠懇,i like it:~我地最後叫左:4隻蠔(skookumx2/ barron pointx2)、白松露意大利雲餛(勁好味) 、龍蝦飯,( 都好好味,有D硬), MOTT X2柸 真係唔知可以點形容,好好食,食得好開心好滿足雖則係貴0左少少,但係都值的推介菜式:、蠔、 松露意大利雲餛(勁好味)

真係唔知可以點形容,好好食,食得好開心好滿足

雖則係貴0左少少,但係都值的
推介菜式:、蠔、 松露意大利雲餛(勁好味)
2009-03-16
  • 蠔、 松露意大利雲餛(勁好味)