2023-05-13 48 浏览
呢排返工特別忙碌😅,係時候食番個甜品奬勵下自己👏🏻👏🏻,放工就約左D同事去左好用心做港式甜品嘅海記合桃坊(旺角店)食甜品😍😍😍,而follow 開我嘅粉絲都知,我次次嚟呢度都係食佢好出名嘅「沙沙合桃糊」👍,而今次我地就想試吓其他甜品,原來都好好味😋😋😋🟡芒果🥭腸粉($51)賣相同餐牌的圖片一樣咁吸引,腸粉皮用蒟蒻、椰漿、糖等材料製作而成,然後將當造嘅芒果粒捲起就食得!滑啫啫嘅腸粉皮,加埋甜甜芒果,好食😋🟠當榴槤遇上芒果🥭($53)作為榴連控嘅我,三嚿冰凍嘅榴連冰,見到巳經心心眼 😍,配埋芒果肉、龍眼肉、沙田柚、西米露,口感豐富,但又唔會搶走榴連的味道,正👍🟢榴連冰椰靑凍($53)呢個甜品好特別,椰青凍係用椰子🥥水做成果凍,配埋椰汁、椰子肉、榴連冰,成件事好夾,係好消暑嘅甜品👍👍👍🟤沙沙合桃糊 ($32)我特登買左碗熱辣辣嘅沙沙合桃糊外賣比爸爸食,合桃新鮮香脆,食先撒係香滑嘅合桃糊上面,爸爸食得好開心,不斷讚好😋😋📍海記合桃坊甜品 1️⃣旺角西洋菜南街238號2️⃣土瓜灣美景街73號地舖3️⃣土瓜灣馬頭角道33號4️⃣欣榮花園購物商場地下4號舖5️⃣觀塘安秀道20號安泰邨安泰商場街市地下低層14號舖

🟡芒果🥭腸粉($51)

🟠當榴槤遇上芒果🥭($53)

🟢榴連冰椰靑凍($53)

🟤沙沙合桃糊 ($32)

1️⃣旺角西洋菜南街238號
2️⃣土瓜灣美景街73號地舖
3️⃣土瓜灣馬頭角道33號
4️⃣欣榮花園購物商場地下4號舖
5️⃣觀塘安秀道20號安泰邨安泰商場街市地下低層14號舖
2023-05-13 20 浏览
旺角一向係大家朋友聚腳既中心點👫唔少聚餐都係約係旺角,晚餐過後要揾下場食個糖水,都淨係就諗到廣華醫院附近🏥但其實向太子方向都有呢間以出色嘅合桃甜品聞名👍🏼用心製作甜品既港式甜品店🍧。小朋友先做選擇,雖然知道佢地既沙沙合桃糊好出名,但因為已經試過所以今次就試埋另外都十分之出名既芒果腸粉🥭但得一款係唔夠嫁,試埋個綠豆沙就岩岩好😌。🐒芒果腸粉💰$51芒果腸粉外層係椰汁皮而內𥚃就卷住一件件新鮮芒果,即使係無任何醬汁其實都已經十分好味🧉但配埋on top既芒果醬就更perfect,令成件腸粉無咁dry同更濃芒果味。🐒綠豆沙清心丸💰$31清心丸聽就聽得多,但真正係糖水舖試就真係第一次🥣估唔到原來係咁煙韌,而且仲要同綠豆沙都十分match,成個甜品turn out並唔甜,相信如果嗌熱應該會更加舒服同smooth🫘。除左啲傳統既中式糖水之外,佢哋都有啲創新先甜品我都好想試🍮就好似龍眼冰鮮果椰青凍同芒果小丸子仙草涷🍯如果有一班朋友一齊黎,仲可以嗌埋糖不甩一齊share添👍🏼

🐒芒果腸粉💰$51

🐒綠豆沙清心丸💰$31

2023-05-08 25 浏览
😋呢間糖水舖係我讀書個陣已經成日食 而家開多左幾間分店佢地除咗懷舊糖水仲有多款新式甜品 選擇唔少環境裝修都幾新淨同舒服 今次選擇左堂食~-一場嚟到 當然要試吓佢哋招牌嘅沙沙合桃糊濃稠得黎非常幼滑 配埋合桃粒粒口感好正簡單嘅糖水往往最考功夫👍🏻 -芒果腸粉 以前每次嚟都會嗌嘅甜品 椰汁味嘅腸粉皮QQ彈彈 包住大大粒嘅芒果肉一咬落去係冰涼甜絲絲嘅感覺 完全唔會膩😍-紫薯香芋芋圓紫米露 份量十足 材料非常豐富芋圓軟糯有芋香 紫薯同香芋泥有滿滿一大球加埋底下嘅椰汁紫米露 真係唔係咁容易食得晒🤣整體甜品水平都保持到 店員服務都好快手唔會等好耐 值得一讚👍🏻👍🏻好味評分😋:5/5🌟🌟抵食指數🤑:5/5 🌟🌟餐廳環境 🤪:4/5🌟🌟價錢💰:~$50地址:📍海記合桃坊甜品 @hoikeewalnut旺角西洋菜南街238號#littlefoodtour旺角#littlefoodtour港式
😋
呢間糖水舖係我讀書個陣已經成日食 而家開多左幾間分店
佢地除咗懷舊糖水仲有多款新式甜品 選擇唔少
環境裝修都幾新淨同舒服 今次選擇左堂食~
一場嚟到 當然要試吓佢哋招牌嘅沙沙合桃糊

旺角西洋菜南街238號

#littlefoodtour旺角
#littlefoodtour港式

2023-05-07 18 浏览
#海記 #海記合桃坊甜品 #HOIKEE #852_太子抵食足料糖水🍠紫薯雪樂冰芋圓豆腐花 $30好足料 芋圓好煙韌 好夠味但唔會太甜🤩🍠紫薯雪樂冰芋圓西米露 $32紫薯份量多 食到好飽😂 配西米露好夾🥰🥭芒果腸粉 $38 凍冰冰芒果腸粉好適合夏天幾個人share食芒果好甜唔會酸🥳推介指數 (5分為滿分):整體 ❤❤❤ 味道 😋😋😋 抵食 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻環境 ⭐️⭐️⭐️ 服務 👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳
#海記 #海記合桃坊甜品 #HOIKEE #852_太子

味道 😋😋😋
抵食 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
環境 ⭐️⭐️⭐️
服務 👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳
最近天氣炎熱,我就諗起旺角一間港式甜品店,每次經過都勁多人。今次帶埋兩個姨甥去食,一人一款甜品,解暑透心涼! ⦁龍眼冰鮮果椰青凍 $55尼款係一個好豐富既甜品!椰青🥥入面有龍眼肉,士多啤梨,芒果,椰肉雪糕,椰青凍等,份量好大好足料,非常抵食!龍眼肉清甜潤喉,椰肉雪糕🍨好有咬口。整個椰青充滿椰青凍,香濃的椰青味,食落口清涼消暑。 ⦁可可奶凍 $45濃濃的朱古力奶凍🍮,配埋香滑的紫薯雪糕🍠,可以一次過享受多重口感。 ⦁椰皇燉鮮奶 $46可以自選熱食/凍食。一般都會揀熱食,但天氣太熱了🥵就試試凍食,奶味🥛香濃唔太甜,入口順滑,椰香味都濃。

⦁龍眼冰鮮果椰青凍 $55

⦁可可奶凍 $45

⦁椰皇燉鮮奶 $46

椰皇燉鮮奶

2023-05-01
椰皇燉鮮奶
可可奶凍
🥭海記合桃坊甜品 🥥《太子》 又二訪呢間太子港式糖水舖 性價比高 水準有保証 次次去都坐滿人咁濟🌝 今次叫咗三款甜品沙沙合桃糊🥜($35)馳名嘅合桃糊唔會太甜 亦都冇合桃苦澀味 feel到佢真材實料 面頭仲有好多合桃碎 養生之選芒果腸粉🥭($51)呢個都係第二次食 今次芒果當造! 芒果好甜再加上椰汁皮卷埋芒果肉黎食 好好嘅配搭 面頭仲有啲芒果汁 睇得又食得!龍眼冰鮮果椰子凍🥥($55)上次已經食過鮮果椰子凍 今次龍眼冰鮮果椰子凍仲出色 龍眼雪糕好出色 有龍眼肉喺入面 另外仲有芒果士多啤梨 toppings 入面嘅椰子動有一絲絲嘅椰肉 好清甜👍🏻呢個甜品很推介!
🥭海記合桃坊甜品 🥥《太子》

沙沙合桃糊🥜($35)

芒果腸粉🥭($51)
呢個都係第二次食 今次芒果當造! 芒果好甜

龍眼冰鮮果椰子凍🥥($55)
2023-05-01
$70 (宵夜)
  • 沙沙合桃糊
2023-05-02 44 浏览
海記合桃坊甜品地址: 旺角西洋菜南街238號係旺角食完飯食咩好🤣?當然係食甜品啦,今次就食咗間港式甜品店😚~芒果腸粉🥭$48外層白色椰汁皮,食落好爽口彈牙滑嘟嘟而且又椰汁味香濃😜,加上入面內餡啲又新鮮又甜嘅芒果,真係咁超厚肉👍🏻咁有芒果嘅味道🥭沙沙合桃糊🥜$32作為餐廳主打,自家磨製合桃糊,質感濃稠幼滑,加埋面上啲烤合桃碎粒😍,啖啖都好香口好重合桃味,真係好有口感好用心製作☺️,唔掛得呢間野會以出色的合桃甜品聞名啦😝。小丸子遇上芒果🥭$50(仙草+$8)估唔到小丸子同芒果啲份量會咁多,小丸子和西米露好煙靭唔會好淋😙加上芒果又香又甜,呢個價錢唔錯🤣。📍海記合桃坊甜品土瓜灣美景街73號地舖土瓜灣馬頭角道33號欣榮花園購物商場地下4號舖觀塘安秀道20號安泰邨安泰商場街市地下低層14號舖#nicefoodie旺角—--------------------#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlove
海記合桃坊甜品
地址: 旺角西洋菜南街238號

芒果腸粉🥭$48

沙沙合桃糊🥜$32

小丸子遇上芒果🥭$50(仙草+$8)

土瓜灣美景街73號地舖
土瓜灣馬頭角道33號欣榮花園購物商場地下4號舖
觀塘安秀道20號安泰邨安泰商場街市地下低層14號舖

#nicefoodie旺角

—--------------------
#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious #breadfast #dinner #lunch #restaurant #eat #phtooftheday #yummy #chef #hk  #香港 #香港美食 #美食 #旺角美食 #打卡  #旺角 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #香港好去處 #港式甜品 #合桃糊 #香港甜品 #滋保美顏 #芒果腸粉‪ #夏日甜品
2023-05-02 20 浏览
同屋企人喺旺角食完晚飯,慢慢行落太子搭車之際,見到以合桃甜品聞名的「海記合桃坊甜品」,決定入去食埋飯後甜品先回家甜品選擇豐富涵蓋中西式,迎合大眾口味店內裝修簡潔光鮮,感覺衛生==========🔹沙沙合桃糊 $35大量合桃鋪面,誠意十足合桃糊稀稠度適中帶起沙感覺,淡淡合桃香甜度不高推介指數:8/10==========🔹芒果腸粉 $51腸粉上擠上芒果醬,賣相可人腸粉皮順滑度滿分,帶輕淡椰子香;芒果嫩甜多汁推介指數:9/10==========🔹椰皇燉鮮奶 $46配料芋頭粒 +$8鮮奶幼滑得完美,做到入口即化,淡淡奶香甜度恰好,配合椰皇味道更添美味;椰皇肉香嫩,忍不住吃了一大半配料芋頭粒粉綿芋香重,非常出色推介指數:9/10==========整體用餐體驗滿意,甜品用心製作味道上佳,加上定價合理,性價比高,值得回訪
甜品選擇豐富涵蓋中西式,迎合大眾口味
店內裝修簡潔光鮮,感覺衛生
🔹沙沙合桃糊 $35
大量合桃鋪面,誠意十足
合桃糊稀稠度適中帶起沙感覺,淡淡合桃香甜度不高
推介指數:8/10
🔹芒果腸粉 $51
腸粉上擠上芒果醬,賣相可人
腸粉皮順滑度滿分,帶輕淡椰子香;芒果嫩甜多汁
推介指數:9/10
🔹椰皇燉鮮奶 $46
配料芋頭粒 +$8
配料芋頭粒粉綿芋香重,非常出色
推介指數:9/10
2023-04-27
  • 芒果腸粉
  • 椰皇燉鮮奶
2023-04-28 18 浏览
跟朋友吃晚飯後意猶未盡,便吃個糖水點綴一下,今天又來到老地方太子的海記合桃坊 甜品🍮坐一坐~朋友作為芒果控,大愛海記芒果甜品!我們點了:芒果腸粉$48是餐廳的招牌之一,基本上每一次過來必點!以椰汁🥥製成的皮卷上芒果肉,再淋上芒果醬汁🥭賣相吸引,椰汁皮滑溜,芒果鮮甜~楊枝甘露 $48最最最經典的甜品,酸酸甜甜,果味濃郁,吃起來清涼和爽滑! 而且西柚、芒果、西米的份量十足!椰皇燉鮮奶(熱)$46椰子🥥的香味撲鼻,奶味濃郁,不會過甜,燉得剛剛好,非常柔滑! 海記合桃坊在太子、觀塘、土瓜灣都有分店,主打合桃,但是我每次吃的都是芒果💕下次有機會真的要嘗嘗合桃~餐廳光猛,最適合一大班人吃個晚飯後來過下半場!

朋友作為芒果控,大愛海記芒果甜品!我們點了:

芒果腸粉$48

楊枝甘露 $48

椰皇燉鮮奶(熱)$46

2023-04-23 19 浏览
其實之前一向有食呢間甜品,有晚經過太子,打算去食吓,我記得芒果概甜品都幾出色,於是就一個人入去食吓,當晚係星期日,時間大約9:00左右,入面有三至四檯食客,唔算太多人,入到去之後,員工就叫我隨便坐,我坐咗係張4人檯,隔離檯就有張二人檯,有兩個食客都食得7788,打算走,於是當我坐低睇睇食咩概時候,隔離檯走咗,有個四眼概呀姐就走去執檯,當個呀姐清理完張檯,就同我講「先生你一個人麻煩坐返二人檯」我坐冇問題,但個呀姐態度好差,好似講到我坐張4人檯阻住佢哋做生意咁,重點到我食完個4人檯都冇客入去坐,碗嘢仲要好難食!我唔會再去😅
Score 總數: 65至70講到甜品,又去到旺角近太子位置,冇得唔提下“海記”啦!佢地嘅 合桃湖 不太甜,又補腎,真係好適合男女老少。特別係男士啦~ 正所謂: 好腰好腎,好男人! 男人唔補好易老! 就由E 碗合桃湖開始啦~ 好男人😌鐘意食合桃嘅你,一定要試下啦。佢個名嘅叫 沙沙合桃。嘩! 真係正到會回頭,實至名歸! 我還覺得太少合桃 添啦,多d唔得架咩~至於其他糖水我就未試過啦。其實,我只試過 合桃湖+渣渣。這二種糖水都好好味。如果唔係 冇錢 + 肚腩冇位,我一定叫多幾種食
Score 總數: 65至70

講到甜品,又去到旺角近太子位置,冇得唔提下“海記”啦!

2023-03-25 41 浏览
之前試過它的合桃糊🤩,還是頗幼滑的😋!諗諗不忘想再試下其他🥳。是日平日經過太子,稍作休息便與家人們來試試糖水作下午茶🫖☕️。下午2點才開鋪,☀️剛開鋪,座位可以自由選擇,空間感中規中矩,✨光線充足,環境新淨🌟。選擇了以下甜品😋:🍨 可可奶凍🍮估唔到奶凍嘅可可味這麼濃及重,頗驚喜!🍧 紅豆豆腐花(熱)紅豆🫘好腍,豆腐花滑。🍨 桑寄生蓮子紅棗茶(熱)蓮子夠腍,甜度適中,滋潤。🍧 養顏杏仁糊(熱)好滑,唔會太甜。欣賞它的甜品都不會太甜,下次會再嘗試下其他款式。

選擇了以下甜品😋:

🍨 可可奶凍🍮
估唔到奶凍嘅可可味這麼濃及重,頗驚喜!

🍧 紅豆豆腐花(熱)
紅豆🫘好腍,豆腐花滑。

🍨 桑寄生蓮子紅棗茶(熱)
蓮子夠腍,甜度適中,滋潤。

🍧 養顏杏仁糊(熱)
好滑,唔會太甜。

欣賞它的甜品都不會太甜
,下次會再嘗試下其他款式

可可奶凍
紅豆豆腐花(熱)
桑寄生蓮子紅棗茶(熱)
養顏杏仁糊(熱)

2023-03-13
可可奶凍
紅豆豆腐花(熱)
桑寄生蓮子紅棗茶(熱)
養顏杏仁糊(熱)
而家喺太子食完夜晚行陣街,突然好想食甜品,咁啱記得呢度附近有間老字號,佢係出色嘅合桃聞名🫶🏻係一間用心製作甜點嘅港式舖頭🏠🥥椰皇燉海底椰+桑寄生蓮子紅棗茶 $68佢呢個係一個set黎,發現原來兩個人食呢一個set到而家好飽!佢$68有兩個甜品,仲要係落足料,出邊就咁一個椰皇已經60幾蚊🙂而且佢燉得得好香,椰味香濃,入邊啲椰子肉好滑,好好味😋而另一款紅棗茶就好啱女士們飲用,幫助行氣活血🥰總括而言 (5個💚係最高)好味指數 : 💚💚💚💚🤍服務態度 : 💚💚💚🤍🤍環境打卡 : 💚💚💚🤍🤍回頭指數 : 💚💚💚🤍🤍📍海記合桃坊甜品🏢太子西洋菜南街212號地下🕗星期一至日 14:00 - 00:00#太子美食 #太子必食  #食好西 #美食 #hkfood #likeforlike #instatravel #latergram #hktravel #photooftheday #traveling #yummy #travelhk #followforfollow #hkig #hkdating #pleaselike #hkfoodie #bestfoodhongkong #coffeehk

🥥椰皇燉海底椰+桑寄生蓮子紅棗茶 $68

總括而言 (5個💚係最高)
好味指數 : 💚💚💚💚🤍
服務態度 : 💚💚💚🤍🤍
環境打卡 : 💚💚💚🤍🤍
回頭指數 : 💚💚💚🤍🤍

🏢太子西洋菜南街212號地下
🕗星期一至日 14:00 - 00:00

#太子美食 #太子必食  #食好西 #美食 #hkfood #likeforlike #instatravel #latergram #hktravel #photooftheday #traveling #yummy #travelhk #followforfollow #hkig #hkdating #pleaselike #hkfoodie #bestfoodhongkong #coffeehk #hkcafe #hkrestaurant
2023-02-06
2023-02-27 40 浏览
海記喺太子區,同一條街開咗兩間分店。平日食完晚飯,每次行過都好多人等位/等外賣。今日食完early dinner,襯未駛等位,入去食返個糖水潤一潤。餐廳裝修光猛明亮,唔駛用電子落單👍熱薑汁芝麻湯丸,一碗八粒,細細粒圓滾滾好可愛。湯丸皮晶瑩半透明,內裡釀滿濃香芝麻餡料。湯丸大小適中,剛剛好一啖食一粒,唔會餡料外洩。糖水薑味濃厚,辛辣暖胃又滋潤。凍冰花燉蛋,蛋味好特出。*海記出名合桃糊,之前食過都好好味,好香滑

餐廳裝修光猛明亮,唔駛用電子落單👍

薑汁芝麻湯丸

凍冰花燉蛋,蛋味好特出。
燉蛋

*海記出名合桃糊,之前食過都好好味,好香滑
薑汁芝麻湯丸
燉蛋
最鍾意食港式甜品🥳呢間主打合桃甜品,其中沙沙合桃糊好出名👍🏼見到好多枱都食緊🥳 一打開餐牌,仲見到有好多選擇,睇得出好用心製作🫶🏻🔸沙沙合桃糊 $32喺滑溜嘅合桃糊上面,鋪滿咗好多合桃碎碎,入口好有口感,啖啖果仁香。🔶芒果腸粉 $48兩大條椰汁腸粉包著新鮮芒果🤤椰汁同芒果真係絕配!入口香甜滑溜,芒果新鮮又多汁。🔶紫薯雪樂冰芋圓西米露 $37好豐富嘅甜品,芋圓西米露上面仲有一大球紫薯雪樂冰,芋圓軟糯Q彈,紫薯雪樂冰味道濃郁。🔶大良燉鮮奶 $31最鍾意食滋潤甜品,燉鮮奶口感都幾滑,味道濃郁,唔會太甜,奶香滿滿。

🔸沙沙合桃糊 $32

🔶芒果腸粉 $48