2023-05-13 20 浏览
旺角一向係大家朋友聚腳既中心點👫唔少聚餐都係約係旺角,晚餐過後要揾下場食個糖水,都淨係就諗到廣華醫院附近🏥但其實向太子方向都有呢間以出色嘅合桃甜品聞名👍🏼用心製作甜品既港式甜品店🍧。小朋友先做選擇,雖然知道佢地既沙沙合桃糊好出名,但因為已經試過所以今次就試埋另外都十分之出名既芒果腸粉🥭但得一款係唔夠嫁,試埋個綠豆沙就岩岩好😌。🐒芒果腸粉💰$51芒果腸粉外層係椰汁皮而內𥚃就卷住一件件新鮮芒果,即使係無任何醬汁其實都已經十分好味🧉但配埋on top既芒果醬就更perfect,令成件腸粉無咁dry同更濃芒果味。🐒綠豆沙清心丸💰$31清心丸聽就聽得多,但真正係糖水舖試就真係第一次🥣估唔到原來係咁煙韌,而且仲要同綠豆沙都十分match,成個甜品turn out並唔甜,相信如果嗌熱應該會更加舒服同smooth🫘。除左啲傳統既中式糖水之外,佢哋都有啲創新先甜品我都好想試🍮就好似龍眼冰鮮果椰青凍同芒果小丸子仙草涷🍯如果有一班朋友一齊黎,仲可以嗌埋糖不甩一齊share添👍🏼

🐒芒果腸粉💰$51

🐒綠豆沙清心丸💰$31

2023-05-08 25 浏览
😋呢間糖水舖係我讀書個陣已經成日食 而家開多左幾間分店佢地除咗懷舊糖水仲有多款新式甜品 選擇唔少環境裝修都幾新淨同舒服 今次選擇左堂食~-一場嚟到 當然要試吓佢哋招牌嘅沙沙合桃糊濃稠得黎非常幼滑 配埋合桃粒粒口感好正簡單嘅糖水往往最考功夫👍🏻 -芒果腸粉 以前每次嚟都會嗌嘅甜品 椰汁味嘅腸粉皮QQ彈彈 包住大大粒嘅芒果肉一咬落去係冰涼甜絲絲嘅感覺 完全唔會膩😍-紫薯香芋芋圓紫米露 份量十足 材料非常豐富芋圓軟糯有芋香 紫薯同香芋泥有滿滿一大球加埋底下嘅椰汁紫米露 真係唔係咁容易食得晒🤣整體甜品水平都保持到 店員服務都好快手唔會等好耐 值得一讚👍🏻👍🏻好味評分😋:5/5🌟🌟抵食指數🤑:5/5 🌟🌟餐廳環境 🤪:4/5🌟🌟價錢💰:~$50地址:📍海記合桃坊甜品 @hoikeewalnut旺角西洋菜南街238號#littlefoodtour旺角#littlefoodtour港式
😋
呢間糖水舖係我讀書個陣已經成日食 而家開多左幾間分店
佢地除咗懷舊糖水仲有多款新式甜品 選擇唔少
環境裝修都幾新淨同舒服 今次選擇左堂食~
一場嚟到 當然要試吓佢哋招牌嘅沙沙合桃糊

旺角西洋菜南街238號

#littlefoodtour旺角
#littlefoodtour港式

2023-05-07 18 浏览
#海記 #海記合桃坊甜品 #HOIKEE #852_太子抵食足料糖水🍠紫薯雪樂冰芋圓豆腐花 $30好足料 芋圓好煙韌 好夠味但唔會太甜🤩🍠紫薯雪樂冰芋圓西米露 $32紫薯份量多 食到好飽😂 配西米露好夾🥰🥭芒果腸粉 $38 凍冰冰芒果腸粉好適合夏天幾個人share食芒果好甜唔會酸🥳推介指數 (5分為滿分):整體 ❤❤❤ 味道 😋😋😋 抵食 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻環境 ⭐️⭐️⭐️ 服務 👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳
#海記 #海記合桃坊甜品 #HOIKEE #852_太子

味道 😋😋😋
抵食 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
環境 ⭐️⭐️⭐️
服務 👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳
最近天氣炎熱,我就諗起旺角一間港式甜品店,每次經過都勁多人。今次帶埋兩個姨甥去食,一人一款甜品,解暑透心涼! ⦁龍眼冰鮮果椰青凍 $55尼款係一個好豐富既甜品!椰青🥥入面有龍眼肉,士多啤梨,芒果,椰肉雪糕,椰青凍等,份量好大好足料,非常抵食!龍眼肉清甜潤喉,椰肉雪糕🍨好有咬口。整個椰青充滿椰青凍,香濃的椰青味,食落口清涼消暑。 ⦁可可奶凍 $45濃濃的朱古力奶凍🍮,配埋香滑的紫薯雪糕🍠,可以一次過享受多重口感。 ⦁椰皇燉鮮奶 $46可以自選熱食/凍食。一般都會揀熱食,但天氣太熱了🥵就試試凍食,奶味🥛香濃唔太甜,入口順滑,椰香味都濃。

⦁龍眼冰鮮果椰青凍 $55

⦁可可奶凍 $45

⦁椰皇燉鮮奶 $46

椰皇燉鮮奶

2023-05-01
椰皇燉鮮奶
可可奶凍
🥭海記合桃坊甜品 🥥《太子》 又二訪呢間太子港式糖水舖 性價比高 水準有保証 次次去都坐滿人咁濟🌝 今次叫咗三款甜品沙沙合桃糊🥜($35)馳名嘅合桃糊唔會太甜 亦都冇合桃苦澀味 feel到佢真材實料 面頭仲有好多合桃碎 養生之選芒果腸粉🥭($51)呢個都係第二次食 今次芒果當造! 芒果好甜再加上椰汁皮卷埋芒果肉黎食 好好嘅配搭 面頭仲有啲芒果汁 睇得又食得!龍眼冰鮮果椰子凍🥥($55)上次已經食過鮮果椰子凍 今次龍眼冰鮮果椰子凍仲出色 龍眼雪糕好出色 有龍眼肉喺入面 另外仲有芒果士多啤梨 toppings 入面嘅椰子動有一絲絲嘅椰肉 好清甜👍🏻呢個甜品很推介!
🥭海記合桃坊甜品 🥥《太子》

沙沙合桃糊🥜($35)

芒果腸粉🥭($51)
呢個都係第二次食 今次芒果當造! 芒果好甜

龍眼冰鮮果椰子凍🥥($55)
2023-05-01
$70 (宵夜)
  • 沙沙合桃糊
2023-05-02 44 浏览
海記合桃坊甜品地址: 旺角西洋菜南街238號係旺角食完飯食咩好🤣?當然係食甜品啦,今次就食咗間港式甜品店😚~芒果腸粉🥭$48外層白色椰汁皮,食落好爽口彈牙滑嘟嘟而且又椰汁味香濃😜,加上入面內餡啲又新鮮又甜嘅芒果,真係咁超厚肉👍🏻咁有芒果嘅味道🥭沙沙合桃糊🥜$32作為餐廳主打,自家磨製合桃糊,質感濃稠幼滑,加埋面上啲烤合桃碎粒😍,啖啖都好香口好重合桃味,真係好有口感好用心製作☺️,唔掛得呢間野會以出色的合桃甜品聞名啦😝。小丸子遇上芒果🥭$50(仙草+$8)估唔到小丸子同芒果啲份量會咁多,小丸子和西米露好煙靭唔會好淋😙加上芒果又香又甜,呢個價錢唔錯🤣。📍海記合桃坊甜品土瓜灣美景街73號地舖土瓜灣馬頭角道33號欣榮花園購物商場地下4號舖觀塘安秀道20號安泰邨安泰商場街市地下低層14號舖#nicefoodie旺角—--------------------#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlove
海記合桃坊甜品
地址: 旺角西洋菜南街238號

芒果腸粉🥭$48

沙沙合桃糊🥜$32

小丸子遇上芒果🥭$50(仙草+$8)

📍海記合桃坊甜品
土瓜灣美景街73號地舖
土瓜灣馬頭角道33號欣榮花園購物商場地下4號舖
觀塘安秀道20號安泰邨安泰商場街市地下低層14號舖

#nicefoodie旺角

—--------------------
#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious #breadfast #dinner #lunch #restaurant #eat #phtooftheday #yummy #chef #hk  #香港 #香港美食 #美食 #旺角美食 #打卡  #旺角 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #香港好去處 #港式甜品 #合桃糊 #香港甜品 #滋保美顏 #芒果腸粉‪ #夏日甜品
2023-05-02 20 浏览
同屋企人喺旺角食完晚飯,慢慢行落太子搭車之際,見到以合桃甜品聞名的「海記合桃坊甜品」,決定入去食埋飯後甜品先回家甜品選擇豐富涵蓋中西式,迎合大眾口味店內裝修簡潔光鮮,感覺衛生==========🔹沙沙合桃糊 $35大量合桃鋪面,誠意十足合桃糊稀稠度適中帶起沙感覺,淡淡合桃香甜度不高推介指數:8/10==========🔹芒果腸粉 $51腸粉上擠上芒果醬,賣相可人腸粉皮順滑度滿分,帶輕淡椰子香;芒果嫩甜多汁推介指數:9/10==========🔹椰皇燉鮮奶 $46配料芋頭粒 +$8鮮奶幼滑得完美,做到入口即化,淡淡奶香甜度恰好,配合椰皇味道更添美味;椰皇肉香嫩,忍不住吃了一大半配料芋頭粒粉綿芋香重,非常出色推介指數:9/10==========整體用餐體驗滿意,甜品用心製作味道上佳,加上定價合理,性價比高,值得回訪
甜品選擇豐富涵蓋中西式,迎合大眾口味
店內裝修簡潔光鮮,感覺衛生
🔹沙沙合桃糊 $35
大量合桃鋪面,誠意十足
合桃糊稀稠度適中帶起沙感覺,淡淡合桃香甜度不高
推介指數:8/10
🔹芒果腸粉 $51
腸粉上擠上芒果醬,賣相可人
腸粉皮順滑度滿分,帶輕淡椰子香;芒果嫩甜多汁
推介指數:9/10
🔹椰皇燉鮮奶 $46
配料芋頭粒 +$8
配料芋頭粒粉綿芋香重,非常出色
推介指數:9/10
2023-04-27
  • 芒果腸粉
  • 椰皇燉鮮奶
2023-04-28 18 浏览
跟朋友吃晚飯後意猶未盡,便吃個糖水點綴一下,今天又來到老地方太子的海記合桃坊 甜品🍮坐一坐~朋友作為芒果控,大愛海記芒果甜品!我們點了:芒果腸粉$48是餐廳的招牌之一,基本上每一次過來必點!以椰汁🥥製成的皮卷上芒果肉,再淋上芒果醬汁🥭賣相吸引,椰汁皮滑溜,芒果鮮甜~楊枝甘露 $48最最最經典的甜品,酸酸甜甜,果味濃郁,吃起來清涼和爽滑! 而且西柚、芒果、西米的份量十足!椰皇燉鮮奶(熱)$46椰子🥥的香味撲鼻,奶味濃郁,不會過甜,燉得剛剛好,非常柔滑! 海記合桃坊在太子、觀塘、土瓜灣都有分店,主打合桃,但是我每次吃的都是芒果💕下次有機會真的要嘗嘗合桃~餐廳光猛,最適合一大班人吃個晚飯後來過下半場!

朋友作為芒果控,大愛海記芒果甜品!我們點了:

芒果腸粉$48

楊枝甘露 $48

椰皇燉鮮奶(熱)$46

2023-04-23 18 浏览
其實之前一向有食呢間甜品,有晚經過太子,打算去食吓,我記得芒果概甜品都幾出色,於是就一個人入去食吓,當晚係星期日,時間大約9:00左右,入面有三至四檯食客,唔算太多人,入到去之後,員工就叫我隨便坐,我坐咗係張4人檯,隔離檯就有張二人檯,有兩個食客都食得7788,打算走,於是當我坐低睇睇食咩概時候,隔離檯走咗,有個四眼概呀姐就走去執檯,當個呀姐清理完張檯,就同我講「先生你一個人麻煩坐返二人檯」我坐冇問題,但個呀姐態度好差,好似講到我坐張4人檯阻住佢哋做生意咁,重點到我食完個4人檯都冇客入去坐,碗嘢仲要好難食!我唔會再去😅
Score 總數: 65至70講到甜品,又去到旺角近太子位置,冇得唔提下“海記”啦!佢地嘅 合桃湖 不太甜,又補腎,真係好適合男女老少。特別係男士啦~ 正所謂: 好腰好腎,好男人! 男人唔補好易老! 就由E 碗合桃湖開始啦~ 好男人😌鐘意食合桃嘅你,一定要試下啦。佢個名嘅叫 沙沙合桃。嘩! 真係正到會回頭,實至名歸! 我還覺得太少合桃 添啦,多d唔得架咩~至於其他糖水我就未試過啦。其實,我只試過 合桃湖+渣渣。這二種糖水都好好味。如果唔係 冇錢 + 肚腩冇位,我一定叫多幾種食
Score 總數: 65至70

講到甜品,又去到旺角近太子位置,冇得唔提下“海記”啦!

2023-03-25 41 浏览
之前試過它的合桃糊🤩,還是頗幼滑的😋!諗諗不忘想再試下其他🥳。是日平日經過太子,稍作休息便與家人們來試試糖水作下午茶🫖☕️。下午2點才開鋪,☀️剛開鋪,座位可以自由選擇,空間感中規中矩,✨光線充足,環境新淨🌟。選擇了以下甜品😋:🍨 可可奶凍🍮估唔到奶凍嘅可可味這麼濃及重,頗驚喜!🍧 紅豆豆腐花(熱)紅豆🫘好腍,豆腐花滑。🍨 桑寄生蓮子紅棗茶(熱)蓮子夠腍,甜度適中,滋潤。🍧 養顏杏仁糊(熱)好滑,唔會太甜。欣賞它的甜品都不會太甜,下次會再嘗試下其他款式。

選擇了以下甜品😋:

🍨 可可奶凍🍮
估唔到奶凍嘅可可味這麼濃及重,頗驚喜!

🍧 紅豆豆腐花(熱)
紅豆🫘好腍,豆腐花滑。

🍨 桑寄生蓮子紅棗茶(熱)
蓮子夠腍,甜度適中,滋潤。

🍧 養顏杏仁糊(熱)
好滑,唔會太甜。

欣賞它的甜品都不會太甜
,下次會再嘗試下其他款式

可可奶凍
紅豆豆腐花(熱)
桑寄生蓮子紅棗茶(熱)
養顏杏仁糊(熱)

2023-03-13
可可奶凍
紅豆豆腐花(熱)
桑寄生蓮子紅棗茶(熱)
養顏杏仁糊(熱)
而家喺太子食完夜晚行陣街,突然好想食甜品,咁啱記得呢度附近有間老字號,佢係出色嘅合桃聞名🫶🏻係一間用心製作甜點嘅港式舖頭🏠🥥椰皇燉海底椰+桑寄生蓮子紅棗茶 $68佢呢個係一個set黎,發現原來兩個人食呢一個set到而家好飽!佢$68有兩個甜品,仲要係落足料,出邊就咁一個椰皇已經60幾蚊🙂而且佢燉得得好香,椰味香濃,入邊啲椰子肉好滑,好好味😋而另一款紅棗茶就好啱女士們飲用,幫助行氣活血🥰總括而言 (5個💚係最高)好味指數 : 💚💚💚💚🤍服務態度 : 💚💚💚🤍🤍環境打卡 : 💚💚💚🤍🤍回頭指數 : 💚💚💚🤍🤍📍海記合桃坊甜品🏢太子西洋菜南街212號地下🕗星期一至日 14:00 - 00:00#太子美食 #太子必食  #食好西 #美食 #hkfood #likeforlike #instatravel #latergram #hktravel #photooftheday #traveling #yummy #travelhk #followforfollow #hkig #hkdating #pleaselike #hkfoodie #bestfoodhongkong #coffeehk

🥥椰皇燉海底椰+桑寄生蓮子紅棗茶 $68

總括而言 (5個💚係最高)
好味指數 : 💚💚💚💚🤍
服務態度 : 💚💚💚🤍🤍
環境打卡 : 💚💚💚🤍🤍
回頭指數 : 💚💚💚🤍🤍

📍海記合桃坊甜品
🏢太子西洋菜南街212號地下
🕗星期一至日 14:00 - 00:00

#太子美食 #太子必食  #食好西 #美食 #hkfood #likeforlike #instatravel #latergram #hktravel #photooftheday #traveling #yummy #travelhk #followforfollow #hkig #hkdating #pleaselike #hkfoodie #bestfoodhongkong #coffeehk #hkcafe #hkrestaurant
2023-02-06
2023-02-27 38 浏览
海記喺太子區,同一條街開咗兩間分店。平日食完晚飯,每次行過都好多人等位/等外賣。今日食完early dinner,襯未駛等位,入去食返個糖水潤一潤。餐廳裝修光猛明亮,唔駛用電子落單👍熱薑汁芝麻湯丸,一碗八粒,細細粒圓滾滾好可愛。湯丸皮晶瑩半透明,內裡釀滿濃香芝麻餡料。湯丸大小適中,剛剛好一啖食一粒,唔會餡料外洩。糖水薑味濃厚,辛辣暖胃又滋潤。凍冰花燉蛋,蛋味好特出。*海記出名合桃糊,之前食過都好好味,好香滑

餐廳裝修光猛明亮,唔駛用電子落單👍

薑汁芝麻湯丸

凍冰花燉蛋,蛋味好特出。
燉蛋

*海記出名合桃糊,之前食過都好好味,好香滑
薑汁芝麻湯丸
燉蛋
最鍾意食港式甜品🥳呢間主打合桃甜品,其中沙沙合桃糊好出名👍🏼見到好多枱都食緊🥳 一打開餐牌,仲見到有好多選擇,睇得出好用心製作🫶🏻🔸沙沙合桃糊 $32喺滑溜嘅合桃糊上面,鋪滿咗好多合桃碎碎,入口好有口感,啖啖果仁香。🔶芒果腸粉 $48兩大條椰汁腸粉包著新鮮芒果🤤椰汁同芒果真係絕配!入口香甜滑溜,芒果新鮮又多汁。🔶紫薯雪樂冰芋圓西米露 $37好豐富嘅甜品,芋圓西米露上面仲有一大球紫薯雪樂冰,芋圓軟糯Q彈,紫薯雪樂冰味道濃郁。🔶大良燉鮮奶 $31最鍾意食滋潤甜品,燉鮮奶口感都幾滑,味道濃郁,唔會太甜,奶香滿滿。

🔸沙沙合桃糊 $32

🔶芒果腸粉 $48

🔶紫薯雪樂冰芋圓西米露 $37

🔶大良燉鮮奶 $31

2023-02-24 6 浏览
So my friend and I went here for dessert, because we went here last time and it was so good and I missed it so much. So we came here again. Then we ordered the most famous dish walnut soup thing. And I was kind of disappointed because this time it was quite watery. Then the other thing we ordered was the stewed milk custard with lotus seeds, which was too sweet for me and I didn’t really like it. But that’s just my opinion