2018-03-06 219 浏览
有日咁岩經過見到呢間野好多人去食,而且咁岩新年佢會休息好長時間,難得黎到就試下。店既裝修都好傳統茶餐廳既感覺,總空間都算多,個人與人之間既空位就唔多,不過大家都好禮讓,我覺得呢到有多人份人情味。見到有唔少人都食呢個薑蔥香油撈麵同埋鍋仔公仔麵,所以就跟下風食薑蔥香油撈麵。薑蔥香油撈麵有一隻蛋、三隻雞翼同少量菜蔬另包飲品。食落薑蔥味無我想像咁濃,有少量麻油味,雖然份量唔多,而且唔算好特別,但呢到既舊式情懷同人情味加哂分。一次都可以試下個鍋仔公仔麵,每人一鍋鍋好得意。

2018-02-14 807 浏览
搜尋🔍中上環貼地茶記見網評不錯 故意在行山前來一嚐早餐門面感覺非常有歷史感 但卻覺得有點不乾淨裡面卻爆棚到幾乎找不到空位進來後發覺乾淨企理 而且非常有味道阿哥阿姐態度十分親切有人情味特別之處是 這間充滿老香港味道的茶餐廳餐牌的設計 不難看出是花了心思的實物圖片看起來非常誘人,字體懷舊得來亦清晰明瞭牆上還有這家茶餐廳的繪圖,大照片收銀處還有紀念品樣的環保袋能感覺出來他們保持傳統風味的同時,也樂於跟隨時代的步伐,迎合老中青還有外國人的口味單純看餐牌已經垂涎三尺不能眼闊肚窄吖🙈🙈個人感覺這個不是原鍋炮製的褒仔麵是普通煮了再到進去褒仔裡 沒有叉燒就用鴨胸代替整體味道不錯的 不過開始想像得太美好 實際味道不出彩這個非常好吃 非常好吃 非常好吃重要的事情要說三遍雞蛋雖然沒有餐牌上面的那麼水嫩不過炒香的雞蛋配上碎牛本來已經風味十足再加上蔥花的香濃簡直相得益彰底下的厚多士有烘底 香脆可口配搭上面軟身的雞蛋 也不會太多水把多士泡軟真的食過番尋味一直覺得不夠吃心想再加單,幸好停住了因為一出門落隔後就覺得飽到無譜了
搜尋🔍中上環貼地茶記
見網評不錯 故意在行山前來一嚐早餐

門面感覺非常有歷史感 但卻覺得有點不乾淨
裡面卻爆棚到幾乎找不到空位
進來後發覺乾淨企理 而且非常有味道
阿哥阿姐態度十分親切有人情味

特別之處是 這間充滿老香港味道的茶餐廳
餐牌的設計 不難看出是花了心思的
實物圖片看起來非常誘人,字體懷舊得來亦清晰明瞭
牆上還有這家茶餐廳的繪圖,大照片
收銀處還有紀念品樣的環保袋

底下的厚多士有烘底 香脆可口
配搭上面軟身的雞蛋 也不會太多水把多士泡軟
真的食過番尋味

一直覺得不夠吃
心想再加單,幸好停住了
因為一出門落隔後就覺得飽到無譜了
2018-02-10
$50 (早餐)
鍋仔公司麵
香蔥碎牛炒蛋
  • 香蔥碎牛炒蛋厚多士
2018-02-14 236 浏览
今天年廿九,提早放假。沒想到,這舊式茶餐廳,不單店舊,連作風也舊;年廿九下午已收爐,到正月十八才開市,足足放20日假…現在哪有店鋪食肆會在佳節放假?果然是「老店」!可能因收爐的關係,麵包多士沒有了;鷄翼、司華力腸、叉燒、菠蘿油……都沒有了!我們點了煙鴨胸蔥油撈麵和砂鍋公司麵。兩款麵食都須等很久,而且,非常鹹!!!有點失望!
今天年廿九,提早放假。
沒想到,這舊式茶餐廳,不單店舊,連作風也舊;
果然是「老店」!

可能因收爐的關係,麵包多士沒有了;
鷄翼、司華力腸、叉燒、菠蘿油……都沒有了!

我們點了煙鴨胸蔥油撈麵和砂鍋公司麵。

兩款麵食都須等很久,
而且,非常鹹!!!
有點失望!
2018-02-14
2018-01-27 342 浏览
駕車經過上環,遠處看到一間有騎樓、石屎凸字橫扁店名的茶餐廳。這店,是Honey少年時已幫襯過的,實在太懷舊了!心裡想,一定要試試。從林士街停車場行過去,挺遠的;不過,如此懷舊的茶餐廳,買少見少,必須趁早幫襯。仍有騎樓、凸字橫扁招牌、鐵閘,實在太難見到了!店內的陳設,也保存住老模樣:木卡座、木櫈、吊扇、舊風扇……我和Honey各點了早餐A早餐B。早餐A:火腿通粉、牛油餐包和熱奶茶。我一向喜歡茶餐廳通粉,煮得夠稔(不會如快餐廳般,只加湯,不夠熱又硬乾乾的),通粉湯是金寶忌廉湯,通粉稔滑,好味。餐包大大個,暖暖的上桌。至於奶茶,很合我口味(紅茶和花奶皆較「輕怡」,不會太過濃厚而膩)。早餐B:火腿麵不是光身麵,是福麵…不是我喜歡的。Honey話,印象裡,蛋撻好吃。我們也試一個…冷的…不過,蛋好滑。一般。老店,但有不少新尤,下次來可以試試。
這店,是Honey少年時已幫襯過的,
實在太懷舊了!
心裡想,一定要試試。

從林士街停車場行過去,挺遠的;
不過,如此懷舊的茶餐廳,買少見少,必須趁早幫襯。

仍有騎樓、凸字橫扁招牌、鐵閘,
實在太難見到了!

店內的陳設,也保存住老模樣:
木卡座、木櫈、吊扇、舊風扇……

我和Honey各點了早餐A早餐B。
早餐A:
火腿通粉、牛油餐包和熱奶茶。
通粉湯是金寶忌廉湯,通粉稔滑,好味。
餐包大大個,暖暖的上桌。

早餐B:
火腿麵
不是光身麵,是福麵…不是我喜歡的。

Honey話,印象裡,蛋撻好吃。
我們也試一個…冷的…不過,蛋好滑。
一般。

老店,但有不少新尤,下次來可以試試。

2018-01-27
早餐
2018-01-16 288 浏览
個招牌香葱碎牛炒蛋厚多士名不虛傳, 係幾好食...又足料! 粒粒西多士加煉奶也不錯...切開四件比平時的一大塊更入味! 仲有個鮮牛撈面都好得! 而奶茶咖啡紅豆冰都俾出面茶仔好味...雖然地方係逼d, 但服務尚算貼心周到, 尤其老闆好細心, 照顧你唔同需要! 任何時段都好多人, 嚟到可能要等一陣位同埋搭枱...不過舊式茶記係咁o架啦! 整體嚟講值得推介...不過好似weekdays無個招牌香葱碎牛炒蛋厚多士...要食就要等weekend!

2018-01-13
  • 招牌香葱碎牛炒蛋厚多士
2018-01-09 413 浏览
上環一帶有好多老食店,海安肯定係老中之老。睇個門面同大廈外圍就一清二楚。環境:入到裏面反而感覺唔算舊得好誇張,可能有翻新過。格式絕對係老香港茶餐廳設計。兩邊窄卡位,中間細圖枱,開放式水吧。門口有個古董收銀機。可能有好多人從來未見過。服務:以主婦為主。可接受。食物:香葱碎牛炒蛋多士大量葱+滑蛋+少量碎牛。算幾香口。但有點油膩。鍋仔公仔麵無咩特別。純粹係用鍋仔出。整體食物其實係普通茶餐廳食物。無咩特別。但歷史痕跡就唔係其他茶餐廳可相比。

環境:
門口有個古董收銀機。可能有好多人從來未見過。

服務:
以主婦為主。可接受。

食物:
香葱碎牛炒蛋多士
大量葱+滑蛋+少量碎牛。算幾香口。但有點油膩。

鍋仔公仔麵
無咩特別。純粹係用鍋仔出。

香葱碎牛炒蛋多士
2018-01-09
2017-12-24 371 浏览
上環有間舊式冰室裝潢內外都很舊一看就知道已經經營了很多年頭今天中午來到幾乎滿座幸而立即安排到位置與人拼桌鍋仔公仔麵留意這個並非跟餐,所以不含飲料公仔麵有煎蛋,香腸,五香肉丁湯有點過多麵偏軟,要趕快吃不然很快就會發脹煎蛋有點過熟不過其他都合格另外點了叉燒拼午餐肉撈麵蔥油做得不錯叉燒不會硬麵條充分吸收蔥油很香午餐肉味道還好但外皮不夠香脆份量很多,絕對能飽肚這餐2人共90多正常合理價錢整體不過不失有不少可改進的空間茶餐廳尚算整潔服務一般,不要期望店員會親切的對待不過我想不少人也是主要來感受懷念一下舊有特式
上環有間舊式冰室
裝潢內外都很舊
一看就知道已經經營了很多年頭
今天中午來到
幾乎滿座
幸而立即安排到位置與人拼桌

鍋仔公仔麵

留意這個並非跟餐,所以不含飲料
公仔麵有煎蛋,香腸,五香肉丁
湯有點過多

麵條充分吸收蔥油
很香
午餐肉味道還好
但外皮不夠香脆
份量很多,絕對能飽肚

這餐2人共90多
正常合理價錢
整體不過不失
有不少可改進的空間
茶餐廳尚算整潔
服務一般,不要期望店員會親切的對待
不過我想不少人也是主要來感受懷念一下舊有特式
2017-12-22
2017-12-06 327 浏览
最近轉咗去上環返工,上環比係銅鑼灣跟本係美食天堂,睇好多食評都介紹鍋仔公司面,咁吸引我當然忍唔住去試。我果日唔好彩無叉燒,轉咗鴨胸。先講好,佢鴨胸好多,勁大舊好好味,而佢個煎蛋煎得超靚,而餐肉都幾厚下。但都有失望既地方,鮮牛同肉丁少到乜咁,牛得果2.1舊,肉丁太少令面無乜五香肉丁味,有冇都分別不大。如果佢鮮牛同肉丁比多D,其他野比返少D,咁應該會仲好食。唔記得影相XD
如果佢鮮牛同肉丁比多D,其他野比返少D,咁應該會仲好食。
唔記得影相XD
2017-10-25 481 浏览
其實我對這種老式冰室的食物没多大其望。跑馬地祥興,祥勝,上水廣成,食物都是一般,可以接受。這家跟他們相比,可說是十今差。加上罷度極不友善,真奇怪它還能生存。我想叫一個常餐,waitress說没有餐包了,我說可改任何available 旣包,例如方包。她的答案是:老細話吾准改。這是什麼服務。食物應由客人選擇,不是老細。
2017-10-22 400 浏览
粒粒厚切西多士 ($30) IT TASTED SO EFFING GOOD!!!!!!!!😍😍😍 西多士即叫即做,炸到西多表面金黃色,咬落去層次豐富,完全唔會有油益味,真係好好食! 必叫!食完唔夠飽,叫多左個鍋仔公仔麵 ($43) 配菜:鮮牛肉+餐肉+雞蛋 +叉燒 +五香肉丁 +腸仔 🍳 唔係好明點解要用鍋仔instead of碗,味道同普通公仔麵一樣,啲餸份量少而味道太淡,有少少失望,都係食番西多士算😂btw個西多士係差唔多下午茶時間先有架,但我唔記得左幾點,想試既就問下人先好去啊😂
粒粒厚切西多士 ($30)
厚切粒粒西多士

食完唔夠飽,叫多左個鍋仔公仔麵 ($43)

配菜:鮮牛肉+餐肉+雞蛋 +叉燒 +五香肉丁 +腸仔 🍳

厚切粒粒西多士
  • 粒粒西多士
2017-09-26 857 浏览
久唔久要放縱下自己食茶記超邪惡食物😈我地一行5人Lunch time都唔使等位 有卡位坐 坐得比想像中舒服 雖然冷氣唔夠但都還可以接受非常古舊傳統式茶記 別有一番味道 食物走麻甩路線 我鐘意邪惡食物1號 - 薑蔥香油叉燒撈麵叉燒半肥瘦 比例啱啱好 薑蔥好香 落足料 全碟都充滿薑蔥油唔會過多 食哂都唔覺好油膩(雖然其實超高熱量🙈)個人覺得好味過蘭芳園蔥油撈麵另一出名的邪惡食物2號 - 鍋仔公仔麵雖然只係一碗公仔麵用鍋上但裡面有好多邪惡配料 午餐肉腸仔煎蛋叉燒五香肉丁鮮牛肉直程係將所有平時公仔麵配料一次過配哂俾你 啱哂選擇困難症的我而且應該起碼有兩個麵底$45超抵食! 包你食飽講真 公仔麵都唔係度度煮得好味軟硬度要適中 都有技巧架呢度就整得好好食啦!最後係邪惡食物3號 - 奶油脆豬焗到脆bokbok的豬仔包上面加上牛油同煉奶邪惡度極高!!! 但超好食 唔理得咁多美食當前 食完先算
久唔久要放縱下自己

邪惡食物1號 - 薑蔥香油叉燒撈麵
叉燒半肥瘦 比例啱啱好
薑蔥好香 落足料 全碟都充滿薑蔥
油唔會過多 食哂都唔覺好油膩
(雖然其實超高熱量🙈)
個人覺得好味過蘭芳園蔥油撈麵

而且應該起碼有兩個麵底
$45超抵食! 包你食飽
講真 公仔麵都唔係度度煮得好味
軟硬度要適中 都有技巧架
呢度就整得好好食啦!
奶油脆豬

奶油脆豬
  • 鍋仔公司麵
  • 叉燒撈麵
2017-09-19 581 浏览
原本係為左"香蒽碎牛炒蛋厚多士"而特登過黎,點知......原來係星期一至四14:30後先有,星期六就全日供應,早上黎到,所以食唔到,就點左另一餐廳招牌,點知勁失望…鍋仔公司麵 $45失望......叫鍋仔因為佢入面有幾款唔同既料,分別有牛肉,午餐肉,腸仔,雞蛋,五香肉丁同叉燒(叉燒售罄會以鴨胸代替)但味道欠奉,湯底唔夠味好淡,照理應該用岀前一丁,而麻油味要香,但呢碗麵完全食唔岀,只係好普通既麵加上餸,唔會再食

鍋仔公司麵 $45

2017-09-10 11731 浏览
周日不開門的海安在上環多年。默默在西港城旁遙看海傍和信德中心。要可高喊只做一至六,早七午四也真沒多少家了。店內修飾一直是六十年代那種冰室模樣。一直屹立不能單靠懷舊。食品質素才是王道! 出品不是一般外面茶記可見的菜色。因姐姐是初次去,點的都是店內皇牌。※ 薑蔥叉燒撈麵。。可加辣 但因為健康狀況我們都選擇不加辣的版本,仍然非常好味。叉燒是店家特別從中上環一家出名的燒臘舖訂購的,所以是限量的,賣完就沒有了。所以想吃好吃的叉燒就要早點出現 ※蔥花碎牛炒蛋厚多士。。蛋很滑蔥味很香配合碎牛肉一起炒 又香又惹味下面襯底的厚多士酥脆又可以吸收了炒蛋的一部分油膩感覺※紅豆冰是他的王牌! 因姐姐不想喝咖啡或奶茶,所以就選了鮮奶紅豆冰。 一整瓶鮮奶配紅豆冰讓这裡的紅豆冰沒外面一般茶記的那麼甜。 讓那些其實不喜歡吃太甜的人感覺這味道就是剛剛好! ※要說一下這裏的餐包其實是不可以單買的。所以要吃好吃的餐包就只可以點他的火腿蛋餐包套餐。這套餐的 包從來沒有讓人失望過。凍檸茶因為茶底很好的關係味道是優良的※最後要說其實已經很飽了,但它的西多士是非常有名的,但想吃可怎樣辦呢! 店家都已經為你想好了! 它竟然出了一

※最後要說其實已經很飽了,但它的西多士是非常有名的,但想吃可怎樣辦呢! 店家都已經為你想好了! 它竟然出了一小粒版的西多士! size跟一個cupcake差不多大,用四塊 麵包沾蛋漿一起炸配小粒牛油。店內提供煉奶或糖漿,可按自己口味加於西多士上! 其實西多士已經是一種非常甜味的菜式根本不應如在外面的茶餐廳那樣加花生醬進去! 所以這傳統西多士做法才是我的最愛! 亦是最好味的選擇!

海安從來都不是一個會令你後悔進去吃東西的地方! 大力推介若有時間的話真的要去試試! 但因為地方淺窄所以不要介意和人搭枱!

在買單的時候看到海安有限量tote bag售賣,大概是為慕名而來的外國遊客 或喜歡限量版的茶記擁躉購買吧!
2017-09-09
  • 餐包
  • 一粒版小粒西多士
  • 鲜奶红豆冰
  • 香蔥碎牛炒蛋厚多士
  • 叉燒撈麵
早幾日去左食早餐 10:45到 啲員工個個仲hea緊 叫幾次先有人落單叫左一個A餐一個C餐 等左15分鐘A餐個通粉都未黎 追佢果陣話漏左單 個老闆娘仲講到係我地問題先漏單 明明我就講得好清楚 如果講漏左個餐你地又點會上到件多士比我呀之後就話無晒通粉 叫我轉其他 其實其他野我都唔岩食 焗住轉左個米粉 米粉黎左之後我食到左幾啖 佢走黎加返$1落張單 原來米粉貴一蚊因為佢漏單我先要焗住轉米粉 竟然走黎加返我錢 仲要轉果陣唔講 我食食下先走黎加 其實錢唔係問題 但係而家佢好似呃我錢咁 如果唔係我朋友叫我算 我真係同佢嘈講返啲野食 我朋友個麵同埋我個米粉都完全無味 粉還粉 湯還湯咁 真係勁垃圾 難食到我食左唔夠一半就食唔落 而且價錢絕對唔算平都唔知點解可以咁多正評

2017-09-04 443 浏览
兩點幾三點黎到呢度!其實都無分下午茶,全張菜單只有早餐同常餐啫。其餘都係散叫。今日朋友衝住菠蘿油黎的!我本人都喜歡,但我就叫左個常餐A. 包括菠蘿油,一碗米粉(配一個餸)同埋野飲!朋友叫既菠蘿油,專登叫姐姐牛油分開上!我唔知點解,但聽佢地既對答實在太搞笑喇!因為姐姐問朋友,個包洗唔洗熱既!講真,黎到既時候,唔知係咪我舊牛油開始溶,所以覺得朋友果舊厚d. (我無叫牛油分開上)所以無左果種咬落去可以𡁻牛油既感覺。野飲方面我叫左杏仁霜。沖得好平均。有時d 餐廳會太多杏仁粉搞到好杰,又或者太多奶,搞到好似飲奶咁。而呢間好平均,滑溜!米粉方面我㨂左午餐肉。有半厘米厚、而且有兩塊!即刻覺得好抵!厚身仲有肉絲響中間,煎香得黎無燶。除左個粉多左麻油味之外。真係可以食多碗。常餐只係40蚊,飲杏仁霜要加3蚊!其間聽到隔離叫叉燒撈麵,姐姐話無叉燒,叫佢轉雞亦。結果見到既係四大隻雞亦加魯水蛋。下次可奬試呢個。

菠蘿油

常餐只係40蚊,飲杏仁霜要加3蚊!

2017-09-04
菠蘿油