2025-03-10 290 浏览
大角咀都有分店 上網都好多人推介sell裝修 幾特別 日本style 有好多2人餐不過冇興趣食關東煮 所以就單點留意晚市人均有最低消費$250 仲要再加一呢個地區黎講都真係幾貴😮‍💨前菜有一碟仔中華沙律燒味醂魚乾 ($68)呢個好食 for送酒係幾好 好似零食咁和牛可樂波配黑松露醬 ($68)有6粒 入面係薯蓉同少少肉粒 外脆內軟個黑松露醬好夾 呢個性價比正常👌🏼唐揚爆谷雞 ($68)呢個都幾大份 炸得好脆 入面都算juicy😋明太子玉子燒 ($60)呢個都冇咩記憶點 普通玉子燒 偏貴😵‍💫紐西蘭草飼肉眼鐡鍋飯 (S) ($248)叫左Medium well 點知黎到勁熟 塊牛好鞋不過個飯就值得一讚👍🏼調味好夠 有少少焦香幾好食 可惜薄左d 唔係好多飯整體d野唔係難食 好多正常水準不過性價比低 試一次就夠😗

大角咀都有分店 上網都好多人推介
sell裝修 幾特別 日本style 有好多2人餐
不過冇興趣食關東煮 所以就單點
留意晚市人均有最低消費$250 仲要再加一
呢個地區黎講都真係幾貴😮‍💨
前菜有一碟仔中華沙律

燒味醂魚乾 ($68)
呢個好食 for送酒係幾好 好似零食咁

和牛可樂波配黑松露醬 ($68)
有6粒 入面係薯蓉同少少肉粒 外脆內軟
個黑松露醬好夾 呢個性價比正常👌🏼

唐揚爆谷雞 ($68)
呢個都幾大份 炸得好脆 入面都算juicy😋

明太子玉子燒 ($60)
呢個都冇咩記憶點 普通玉子燒 偏貴😵‍💫

紐西蘭草飼肉眼鐡鍋飯 (S) ($248)
叫左Medium well 點知黎到勁熟 塊牛好鞋
不過個飯就值得一讚👍🏼
調味好夠 有少少焦香
幾好食 可惜薄左d 唔係好多飯

整體d野唔係難食 好多正常水準
不過性價比低 試一次就夠😗
💫招牌壽喜燒二人餐(連關東煮) $548岩手縣和牛& 澳洲和牛西冷壽喜燒黑松露燉飯 +$30牛肉一共有六塊🐮油脂分布好平均🔥都係比較厚切🥰店員會同你燒埋🫶🏻黑松露燉飯係最後先煮的🍚食落有壽喜燒同黑松露嘅味😂毫無違和感��💫 唐揚爆谷雞(餐)睇落去細細碟🐣但食落有勁多🥵問咗店員原來同就咁買嘅份量只係爭好少🤏🏻大家可以放心嗌呢個,唔驚細份��💫 明太子玉子燒(餐)上面蟹籽嘅份量超級多🦀玉子厚度都中等🍳記得要趁熱食!��💫 雪糕梳打 +$38跟波士汽水🍧好好飲呀😍必叫✨雪糕好重雲呢拿味❤️同波子汽水好夾�💫 松露芝士薯條 $58份量超級多🍟黑松露醬都好重味🤤唔會孤寒黑松露有加一收費🙂‍↕️📍 洋食商店 (利奧坊)大角咀利得街11號利奧坊·曉岸地下G504號舖
💫招牌壽喜燒二人餐(連關東煮) $548
岩手縣和牛& 澳洲和牛西冷壽喜燒黑松露燉飯 +$30

💫 唐揚爆谷雞(餐)

💫 明太子玉子燒(餐)
上面蟹籽嘅份量超級多🦀玉子厚度都中等🍳記得要趁熱食!��

💫 雪糕梳打 +$38

💫 松露芝士薯條 $58
份量超級多🍟黑松露醬都好重味🤤唔會孤寒黑松露

有加一收費🙂‍↕️

📍 洋食商店 (利奧坊)
大角咀利得街11號利奧坊·曉岸地下G504號舖
2025-03-01 253 浏览
別有洞天的驚喜🤩😎行街街見到一間好特別裝修嘅日式店舖,開頭以為係一間賣日本貨嘅商店,原來係一間西日居酒屋😎裝修非常日系,打卡位好多,日本fans絕對不能錯過。 除咗日式關東煮及玉子燒係基本會叫嘅食物,仲有呢個肉眼牛扒多過飯嘅鐵鍋飯,真係非常非常大滿足🤩⭐️ 唔止食,又有得打卡,商店裝修滿足眼球,淨係影相都影咗半個鐘以上,開心開心👍🏻估唔到長沙灣呢個地區,除咗平時食開嘅老店之外,都好有一啲新式嘅日食店🤩🤩

日式
日式
2025-02-28 243 浏览
之前試咗大角咀分店,但知道長沙灣分店嘅裝飾完全唔同,所以就再嚟一試😆今次試咗二人餐壽喜燒套餐$548,當中包括澳洲和牛西蘭,美國牛頸脊,另外仲有蔬菜拼盤,黑松露燉飯,仲可以自選兩款小食同埋一個關東煮🤗🥘壽喜燒職員會幫你整好,五成熟後就會分派俾我哋,令到牛肉嘅調味恰到好處👍🏻值得一提,和牛真係非常之好味,調味汁配上美味嘅牛肉味,一定要試!🍚黑松露燉飯煮好肉類以及蔬菜後,就會用剩下的汁來煮個黑松露燉飯,收水後熬成的燉飯真係非常濃郁,又唔會太漏🤭🍲關東煮又不同款式,而且湯底清清地可以當湯飲埋🍢🍡小食方面明太子玉子燒整整得啱啱好,配上大量嘅明帶子同埋芝士嘅醬料,非常好味唐揚爆谷雞十分脆口,另外有不少雞皮可以當埋雞皮的小食食🍺飲品方面波子汽水雪糕梳打 $45配上雪糕汽水,質感濃郁,更加美味爆打雙檸 $45濃濃的檸檬水,更加添起食慾整體嚟講依家都十分出色,不但之環境設計得好好,而且服務都好好,令到食物達到完美地供我哋享用,真係好值得嚟食🤗

🥘壽喜燒

🍚黑松露燉飯

🍲關東煮
又不同款式,而且湯底清清地可以當湯飲埋

🍢🍡小食方面
明太子玉子燒
整整得啱啱好,配上大量嘅明帶子同埋芝士嘅醬料,非常好味

唐揚爆谷雞
十分脆口,另外有不少雞皮可以當埋雞皮的小食食

🍺飲品方面
波子汽水雪糕梳打 $45
配上雪糕汽水,質感濃郁,更加美味

爆打雙檸 $45
濃濃的檸檬水,更加添起食慾

2025-02-27 1534 浏览
🍲 招牌鍋料理二人餐($548起)套餐包1款壽喜燒,黑松露燉飯,關東煮同小食兩款;肉方面今次揀左岩手縣和牛&澳洲和牛西冷(+$30),和牛同和牛西冷油花豐富,和牛肉質較軟腍,和牛西冷肉質較緊實,牛肉味濃,兩者蘸埋生蛋一齊食更嫩滑滋味 ;店員仲會好貼心咁幫客人煎埋,先用黃糖同牛油煎起,再落牛肉同豉油,然後到蔬菜拼盤,最後放黑松露燉飯煮到收乾汁為止;黑松露燉飯好creamy,同埋無諗過壽喜燒同黑松露燉飯結合埋一齊味道會咁夾,而且煮完之後燉飯嘅米粒依然軟嫩帶嚼勁🍢 關東煮關東煮材料好豐富,有竹輪、魚餅、蘿蔔,蒟蒻等等,食材吸收左鮮味嘅高湯,加上熱辣辣上枱,食完完全係暖笠笠🍽️ 小食唐揚爆谷雞炸得金黃香脆唔油膩,淋上蜜糖芥末醬一齊食就更惹味,而且唐揚雞嘅size好似爆谷咁可以一口一啖,非常方便;另一款小食就揀咗明太子玉子燒,玉子燒煎得好嫩滑,加上惹味明太子,好食到停唔到口🍓 草莓白雪芭菲($108)賣相好吸睛,面頭用左切成心形嘅士多啤梨,士多啤梨味百力支同牛奶仔朱古力做裝飾,未食前以為得眼見嘅幾層但食落去有驚喜;入面除左有新鮮士多啤梨,仲有士多啤梨味雪糕,雲呢拿雪糕,泡芙,士多啤梨脆脆,芝士奶蓋
🍲 招牌鍋料理二人餐($548起)

🍢 關東煮

🍽️ 小食

🍓 草莓白雪芭菲($108)
賣相好吸睛,面頭用左切成心形嘅士多啤梨,士多啤梨味百力支同牛奶仔朱古力做裝飾,未食前以為得眼見嘅幾層但食落去有驚喜;入面除左有新鮮士多啤梨,仲有士多啤梨味雪糕,雲呢拿雪糕,泡芙,士多啤梨脆脆,芝士奶蓋同綠茶味餅乾;士多啤梨鮮甜唔酸,雪糕香濃幼滑,鹹香嘅奶蓋芝士同淡淡嘅綠茶味餅乾中和左整體嘅甜膩,呢道士多啤梨芭菲絕對值得一試

🥃 Assari 梅酒($68)
有好香嘅梅子味,酒味唔重,非常容易入口,而且唔會好甜,而家仲做緊買一送一優惠

🎎 餐廳裝潢主打懷舊嘅昭和風,有着各式各樣嘅舊日式海報、汽水機,整個環境真係好似置身於日本,打卡位非常多
招牌鍋料理二人餐
開東煮
岩手縣和牛&澳洲和牛西冷
蔬菜拼盤
白莓白雪芭菲
2025-02-24
$418.5 (晚餐)
招牌鍋料理二人餐
開東煮
岩手縣和牛&澳洲和牛西冷
蔬菜拼盤
白莓白雪芭菲
  • 關東煮
這家隱世小店提供高質素的日式洋食,出品有創意,味道出色,值得一試!餐廳環境舒適,服務態度良好,是長沙灣區內一間不錯的日式餐廳。招牌鍋料理二人餐 (HK$731)壽喜燒二人餐份量十足!足夠二人分享,店員主動幫忙煮理,值得一讚食材新鮮,質素不錯湯底先加入啡糖再以壽喜湯熬煮,香甜濃郁岩手縣和牛壽喜燒燉飯 (+HK$90)岩手縣和牛: 油脂分布均勻,入口即化!關東煮 (免費)食材種類豐富,有蘿蔔、竹輪、蒟蒻等湯底清甜,可以免費續加明太子玉子燒 (免費)玉子燒口感鬆軟,蛋香濃郁以明太子調味鹹香適中,加入美奶滋增添風味炙燒油甘魚配三文魚子 (+HK$45)油甘魚新鮮肥美,炙燒後更添香氣三文魚子鹹鮮爆漿,與油甘魚十分搭配海鹽忌廉法式焦糖布甸 (+HK$48)布甸口感滑順,奶香濃郁,焦糖微苦帶甜,與海鹽忌廉形成對比開心果奶蓋配黑烏龍 (+HK$38)開心果奶蓋濃厚綿密,開心果味突出!黑烏龍茶茶香醇厚,與奶蓋完美融合最後以壽喜湯燉飯: 吸收了壽喜燒汁的精華,味道超濃郁!追加:濟州島豬梅肉6塊(HK$60)美國牛頸脊6塊(HK$60)。濟州島豬梅肉肉質嫩滑,帶有適中的油脂,入口即化美國牛頸脊則肉味濃郁,口

招牌鍋料理二人餐 (HK$731)

食材新鮮,質素不錯
湯底先加入啡糖再以壽喜湯熬煮,香甜濃郁

岩手縣和牛壽喜燒燉飯 (+HK$90)
岩手縣和牛: 油脂分布均勻,入口即化!

關東煮 (免費)
食材種類豐富,有蘿蔔、竹輪、蒟蒻等
湯底清甜,可以免費續加

明太子玉子燒 (免費)
玉子燒口感鬆軟,蛋香濃郁
以明太子調味鹹香適中,加入美奶滋增添風味

炙燒油甘魚配三文魚子 (+HK$45)
油甘魚新鮮肥美,炙燒後更添香氣
三文魚子鹹鮮爆漿,與油甘魚十分搭配

海鹽忌廉法式焦糖布甸 (+HK$48)
布甸口感滑順,奶香濃郁,焦糖微苦帶甜,與海鹽忌廉形成對比

開心果奶蓋配黑烏龍 (+HK$38)
開心果奶蓋濃厚綿密,開心果味突出!
黑烏龍茶茶香醇厚,與奶蓋完美融合

最後以壽喜湯燉飯: 吸收了壽喜燒汁的精華,味道超濃郁!

追加:濟州島豬梅肉6塊(HK$60)

美國牛頸脊則肉味濃郁,口感軟嫩,適合搭配鍋物。兩款追加食材均為高品質之選,能為套餐增添豐富口感與滿足感,值得一試。

📍 洋食商店 Youshoku Shouten📍 長沙灣 𝗖𝗵𝗲𝘂𝗻𝗴 𝗦𝗵𝗮 𝗪𝗮𝗻 • 福榮街538號喜遇地下2號舖〔 Follow me! ♥︎ 〕-因為網上眾多好評而來到長沙灣的《洋食商店》🥢一路走過來的時候看見街上都很靜,心想附近的餐廳應該主要都是服務區內市民,不會太多人吧怎知道來到《洋食商店》的時候,他們是坐滿的狀態,我們訂了座位都要等一下子,生意很好呢!-店內裝潢很有特色,從店外到店內的佈置都別具心思,適合打卡之餘也滿有氣氛🎏-餐廳主打日式洋食、西日風格的菜式,這晚嚐的都又好吃、又適合打卡、又價錢相宜!他們的招牌【壽喜燒】二人餐最為受歡迎,有專人為食客在席前烹調另外也有我們這次嚐的一款【日式鐵鍋飯】二人餐,想不到在充滿日式風格的居酒屋內都可以吃得到paella呢!🥘-// 日式鐵鍋飯二人餐 ($528) //套餐包括一份鐵鍋飯、關東煮、兩款小食,也可以以$38的價錢加購飲品~.✿ 關東煮享受贈送的小吃【中華沙律】後,首先上桌的是【關東煮】內容豐富,有清甜無渣的蘿蔔、竹輪、腐皮、蒟蒻等,好吃!.✿ 明太子玉子燒 🌟✿ 唐揚爆谷雞套餐包含兩款小吃,可以從多達十多款小吃中自選(部
📍 洋食商店 Youshoku Shouten
〔 Follow me! ♥︎ 〕
因為網上眾多好評而來到長沙灣的《洋食商店》🥢
// 日式鐵鍋飯二人餐 ($528) //
✿ 關東煮
享受贈送的小吃【中華沙律】後,首先上桌的是【關東煮
內容豐富,有清甜無渣的蘿蔔、竹輪、腐皮、蒟蒻等,好吃!
✿ 明太子玉子燒 🌟
✿ 唐揚爆谷雞
套餐包含兩款小吃,可以從多達十多款小吃中自選(部分需額外收費)
強推【明太子玉子燒】!滑嫩玉子配上帶鹹香、微辣的明太子,還有脆脆口感的蟹籽,好吃
明太子玉子燒
另外一款【唐揚爆谷雞】都是店員推薦的,比起一口大小的爆谷,這份雞粒每一粒都很大顆,外層的炸漿不會很厚,啖啖肉~擠上了芥末醬、沙拉醬,更可口~
✿ 三黃雞鐵鍋飯 🌟
套餐的主食~有濟州豬梅扒、肉眼、鰻魚的選擇,還有我們選的【三黃雞】🐔
這鐵鍋飯也太大盤了吧!配合其他菜式,整個套餐應該有3-4人份量😂
份量慷慨,有半隻香燒三黃雞,吃上去肉質嫩滑、juicy,啖啖肉,超級滋味😋
三黃雞日式鐵鍋飯
至於飯底,平時的paella飯底不是薄薄的一層嗎,這份的飯底很有厚度,份量很多!🤣
飯底是日式炊飯的質感,口感濕潤,吸滿高湯精華~加入了菇類,更添口感跟味道層次🌟

// 甜品 //
✿ 開心果草莓芭菲 ($108)
好久沒見牛奶妹啦!😋😋
這份「芭菲」裡面有兩大球雪糕,分別是開心果和草莓口味🍨
另外還有脆脆、開心果忌廉、開心果碎、泡芙、草莓等
嗜甜朋友一定會喜歡~

// 飲品 //
✿ 青提乳酪烏龍 ($+38)
✿ 開心果牛奶 ($58)
套餐可以以加購價$38加購飲品~
(但原來開心果牛奶不包含在加購優惠內喔)
味道的話兩杯都正常發揮~
青提乳酪烏龍
開心果牛奶
〔 Follow me! ♥︎ 〕
  • 日式鐵鍋飯二人餐
2025-02-18 357 浏览
下班後又於公司附近覓食!找到一以昭和風格打卡西日居酒屋🏮無論店外或店內,環境都充滿着懷舊復古氣息裝修有心思,佈滿很多舊海報、街頭霓虹燈牌等店主親自從日本搜羅各款零食、扭蛋機、汽水機擺設關東煮多款火鍋料,湯頭順口清新,冬天吃暖呼呼小食雞皮餃子以雞皮包著鮮嫩多汁的餡料,外脆內軟燒鮑魚熱辣辣,彈牙有咬口,而且醬汁鮮甜濃郁澳洲和牛西冷及美國頂級牛頸脊壽喜燒油花均勻,紅潤鮮嫩最後用鍋內的壽喜燒醬汁煮製的壽喜燒黑松露燉飯香氣四溢
下班後又於公司附近覓食!找到一以昭和風格打卡西日居酒屋🏮
無論店外或店內,環境都充滿着懷舊復古氣息
裝修有心思,佈滿很多舊海報、街頭霓虹燈牌等
店主親自從日本搜羅各款零食、扭蛋機、汽水機擺設
關東煮多款火鍋料,湯頭順口清新,冬天吃暖呼呼
關東煮
小食雞皮餃子以雞皮包著鮮嫩多汁的餡料,外脆內軟
雞皮餃子
燒鮑魚熱辣辣,彈牙有咬口,而且醬汁鮮甜濃郁
燒鮑魚

澳洲和牛西冷及美國頂級牛頸脊壽喜燒油花均勻,紅潤鮮嫩
澳洲和牛西冷及美國頂級牛頸脊
燒鮑魚
澳洲和牛西冷及美國頂級牛頸脊
壽喜燒黑松露燉飯
2025-02-18 268 浏览
今次我地過左黎長沙灣麗新商業中心呢邊睇戲,睇戲之前係附近搵野食,而今次想食日本野就搵左呢間日式居酒屋🏮餐廳門口有d似日本既雜貨店,入到餐廳既裡面都真係雜貨店既裝飾,幾有特色,佢地有一本本既餐牌,落單就用QR code👍🏻日式鐵鍋飯2人餐($528)明太子玉子燒個餐可以揀2款小食,其中一個就揀左明太子玉子燒,呢個玉子燒佢既明太子醬好足,面頭既蟹籽令到口感更豐富🍳燒和牛牛舌(+$50)另一款小食我地揀左燒牛舌,要加$50,碟牛舌都幾多件,燒得好靚,牛舌夠嫩同彈牙,鐘意食牛舌都值得加錢,因為佢真係好食👅關東煮跟餐會配一份關東煮,裡面有齊牛蒡卷,章魚餅,蒟蒻,大根,竹輪,油揚,種類夠齊,我自己覺得正常水平🍲三黃雞鐵鍋飯(L)呢個焗飯送黎時好震撼,勁大鍋,唔講以為4個人share既份量,隻雞好嫩滑,又多汁,焗得超水準,底下既飯有d似西班牙炒飯既感覺,黏黏地,味道帶有孜然既香,呢個飯非常高質🥘開心果牛奶($58)加雪糕(+$5)我地叫左杯開心果牛奶配雪糕球,佢香滑濃郁,一定要加埋個雪糕,雪糕都好香開心果味🍨白鳳桃梅酒($88)呢杯果酒既果味比較重,好易入口,勁香桃味🍑🥂呢間小店舖頭唔算大,食物就幾

日式鐵鍋飯2人餐($528)

明太子玉子燒

燒和牛牛舌(+$50)

關東煮

三黃雞鐵鍋飯(L)

開心果牛奶($58)
加雪糕(+$5)

白鳳桃梅酒($88)
呢杯果酒既果味比較重,好易入口,勁香桃味🍑🥂

呢間小店舖頭唔算大,食物就幾好食,個2人餐我覺得幾正,每一樣食物都好有水準,特別係個鐵鍋飯又大份又好食,兩杯飲品我地都覺得好好,而關東煮我自己就興趣不大,如果可以改其他食物我會更鐘意😁
2025-01-27
  • 明太子玉子燒
  • 燒牛舌
幾次經過附近都俾佢復古風嘅裝潢吸引🎎好有日本昭和時期既感覺😛 今次試一試入到去有種Cyberpunk既感覺📷各個場景都好適合打卡🗼食物方面以居酒屋菜式為主各樣都好有質素呢🥃⭐️ 三黃雞鐵鍋飯 🐔主打嘅鐵鍋飯果然好有質素🔥 濃郁得來有種煲仔飯嘅鑊氣口感又不失濕潤🥹 三黃雞肉質嫩滑都好肥美🍗雞油滲入飯粒好滋味⭐️ 關東煮 🍢清湯浸住魚糕同埋蘿蔔好有日式經典既風味🇯🇵 冬天飲返一碗好暖胃❄️⭐️ 唐揚爆谷雞 🍿⭐️ 洋食商店粟米 🌽雞粒夠惹味☺️入口味道豐富但係唔會過分油膩作為小食岩岩好🫶🏻粟米炸到乾身💛配上醬汁食到停唔到口⭐️ 開心果草莓芭菲 🍦芭菲充滿造型感好似日本嘅Cafe咁🍵 開心果醬嘅口味好濃郁💚 配上百力滋朱古力同埋士多啤梨糖口感好豐富呢🍓⭐️ 雪糕梳打 🧃⭐️ 鳳梨柑桔話梅茶 🍍雲呢拿雪糕配上蜜瓜汽水係童年回憶嘅味道🍈 話梅茶酸酸甜甜得來又帶話梅既回甘🍊 開胃得黎有層次
⭐️ 三黃雞鐵鍋飯 🐔
⭐️ 鳳梨柑桔話梅茶 🍍
洋食商店粟米
鳳梨柑桔話梅茶
2025-02-05 423 浏览
呢日假期係荔枝角睇完戲男朋友知道我鍾意食壽喜燒, 一直想試呢間我地lunch過來睇下, 點知好少人, 得2抬食客左右我地揀左個招牌壽喜燒2人套餐($5XX)🍽關西風壽喜燒佢地放牛之前有落小小糖係鍋上面但整體唔會太甜, 味道岩岩好塊牛油脂比例正常, 唔會鞋, 但未去到入口即熔咁頂級🍽蔬菜拼盤個菜入面D冬菇好索汁, 同埋冬菇都大粒🍽黑松露燉飯個飯其實係西式cream果種黑松露飯最後食晒個菜店員放松露飯落個鍋煮一煮, 索晒壽喜燒個汁先食幾好食, 但有少少”流”, 因為有用cream cheese🍽自選小食 ( 明太子玉子燒 + 煮蜆)個玉子燒都OK多明太子男朋友超鍾意食蜆, 個蜆係要另外加錢的D蜆都多肉, 冇沙, 而且份量都足, 唔會勁細份今日客人唔多, 所以全部食材係店員幫我地煮雖然唔係用最頂級A5和牛而且裝修似日式地下小店最後埋單$700有找, 性價我覺得幾OK呢到冇限時, 重點成餐飯係店員幫我地攪晒, 感覺良好
呢日假期係荔枝角睇完戲
男朋友知道我鍾意食壽喜燒, 一直想試呢間
我地lunch過來睇下, 點知好少人, 得2抬食客左右

我地揀左個招牌壽喜燒2人套餐($5XX)

🍽關西風壽喜燒
佢地放牛之前有落小小糖係鍋上面
但整體唔會太甜, 味道岩岩好
塊牛油脂比例正常, 唔會鞋, 但未去到入口即熔咁頂級

🍽蔬菜拼盤
個菜入面D冬菇好索汁, 同埋冬菇都大粒

🍽黑松露燉飯
個飯其實係西式cream果種黑松露飯
最後食晒個菜
店員放松露飯落個鍋煮一煮, 索晒壽喜燒個汁先食

🍽自選小食 ( 明太子玉子燒 + 煮蜆)
個玉子燒都OK多明太子
男朋友超鍾意食蜆, 個蜆係要另外加錢的
D蜆都多肉, 冇沙, 而且份量都足, 唔會勁細份

今日客人唔多, 所以全部食材係店員幫我地煮
雖然唔係用最頂級A5和牛
而且裝修似日式地下小店
最後埋單$700有找, 性價我覺得幾OK
呢到冇限時, 重點成餐飯係店員幫我地攪晒, 感覺良好
2025-01-01
2025-02-02 372 浏览
好耐之前朋友已經向我狂推介長沙灣嘅洋食商店,佢話呢間西日居酒屋好似將日本搬咗過嚟咁,勁有昭和風味,好啱打卡,重點係嘢食全部都好高質,於是乎終於約咗佢喺過年前聚一聚 😍日式鐵鍋飯二人餐燒和牛牛舌、明太子玉子燒、關東煮小食我哋就揀咗呢兩個,牛舌同埋玉子燒都好厚身 😍 個牛舌燒得好香,而且口感都仲好嫩;至於玉子燒,上面鋪滿晒明太子,咬落去勁Juicy,淨係食呢兩個都已經覺得好正 🤤 另外仲有一個關東煮,呢啲天氣食關東煮真係覺得好正!三黃雞鐵鍋飯作為主角嘅三黃雞鐵鍋飯,一上枱已經覺得勁吸引,大大隻三黃雞鋪喺飯上面,雞肉香嫩多汁,而且嗰條味較得剛剛好,又香又惹味;至於個飯真係超好味,佢將啲香料煮到入晒去啲飯度,而且飯嘅軟硬程度適中,每一啖食落去都係好香嘅味道,但你又唔會覺得濃到口渴,連我哋兩個平時麻麻哋食飯嘅都差唔多清晒成兜飯 😍開心果草莓芭菲食飽正餐再叫多個甜品,呢排梗係食開心果啦,呢個開心果草莓巴菲個賣相超靚,一上枱已經忍唔住拎嚟係咁打卡 😂 除咗雪糕之外,仲有百力滋、朱古力、nuts、同埋士多啤梨乾,口感都好豐富,而且唔會好漏,個開心果味好出,值得推介!菠蘿百香果乳酪烏龍、青提乳酪烏龍想講

日式鐵鍋飯二人餐
燒和牛牛舌、明太子玉子燒、關東煮

開心果草莓芭菲

菠蘿百香果乳酪烏龍、青提乳酪烏龍
想講呢兩杯嘢飲真係好正 😍 雖然茶味唔係好濃,但係個乳酪味酸酸甜甜咁好開胃,我杯青提乳酪烏龍仲飲到好多青提子果肉,勁正!
2025-01-30 328 浏览
西日居酒屋由經典的日本汽水機、各種懷舊零食、玩具裝飾而成的商店街,播著不同日文歌,每個角落都充滿著打卡位,氣氛感滿滿。日式鐵鍋飯二人餐 $712套餐包含鐵鍋飯、關東煮以及2份基本小食關東煮有各式竹輪、腐皮、魚蛋、厚切大根和蒟蒻等等,湯頭清澈透明,食材吸收柴魚和昆布的鮮味。小食-明太子玉子燒厚身結實的玉子燒中間,填滿惹味的明太子醬,食落滿滿的蛋香。小食-松露芝土薯條薯條十分酥脆,面頭有大量芝士碎,香氣十足!另配黑松露醬,更滋味!主食-濟州島豬梅扒鐵鍋飯(L)原份鐵鍋上菜,份量大足!燉飯香味濃郁,以香菇作配料,邊邊位更有飯焦,香味四溢又有口感。甜品-開心果草莓芭菲 $108必點招牌甜點!非常適合打卡!大大杯的芭菲以可愛的牛奶妹朱古力、百力滋作襯托,大大球的開心果味及乳酪草莓味的雪糕令人滿足!底層更有開心果醬、餅乾和草莓碎粒,口感豐富。Melon Soda蜜瓜梳打 $38帶有香甜、醇厚的蜜瓜汽水與香甜的雪糕球混合,是經典的配搭!爆打雙檸 鴨屎香烏龍 $38入口甘爽醇和,酸酸甜甜的檸檬香,口感清爽,清新又解膩。

日式鐵鍋飯二人餐 $712
套餐包含鐵鍋飯、關東煮以及2份基本小食

小食-明太子玉子燒
厚身結實的玉子燒中間,填滿惹味的明太子醬,食落滿滿的蛋香。

小食-松露芝土薯條

主食-濟州島豬梅扒鐵鍋飯(L)

甜品-開心果草莓芭菲 $108

Melon Soda蜜瓜梳打 $38
帶有香甜、醇厚的蜜瓜汽水與香甜的雪糕球混合,是經典的配搭!

爆打雙檸 鴨屎香烏龍 $38
入口甘爽醇和,酸酸甜甜的檸檬香,口感清爽,清新又解膩。
午餐
洋食商店小編今次到長沙灣探店,餐廳位於長沙灣和荔枝角地鐵站中間,地鐵站約5分鐘的路程,地理位置方便!小編點了一個二人套餐 $528,有兩款小食、關東煮和一款鍋飯!⭐️明太子玉子燒 ⭐️9/10⭐️玉子燒質感比較結實,明太子醬鹹香惹味,好食!⭐️爆谷雞 ⭐️9/10⭐️爆谷雞炸得香脆乾身,混合美乃滋和芥末醬增加味道層次感,送酒一流!⭐️關東煮 ⭐️9/10⭐️湯底用上新鮮木魚和昆布熬製而成,湯底清甜!材料都是傳統的竹輪、蘿蔔、蒟蒻、腐皮和各款魚糕,冬天的蘿蔔非常香甜!⭐️三黃雞鐵鍋飯⭐️10/10⭐️用上整整一隻的三黃雞去焗,雞味香濃肉質嫩滑,非常高質!雞油滲入底層的米飯內,米飯比較濕潤,帶一點孜然味道,大推!🔥開心果草莓芭菲 $108⭐️9/10⭐️用料非常十足的芭菲,除了有整整一大球開心果雪糕和草莓雪糕外,還有不同的配料,例如朱古力百力滋、泡芙、生果乾和脆脆,配料一層一層疊上去,非常用心,打卡一流!🔥黑糖薑桂圓紅棗 $48⭐️8.5/10⭐️🔥爆打雙檸 $48⭐️8.5/10⭐️
洋食商店

⭐️明太子玉子燒 ⭐️9/10⭐️
玉子燒質感比較結實,明太子醬鹹香惹味,好食!

⭐️爆谷雞 ⭐️9/10⭐️

⭐️關東煮 ⭐️9/10⭐️

⭐️三黃雞鐵鍋飯⭐️10/10⭐️

🔥開心果草莓芭菲 $108⭐️9/10⭐️

🔥黑糖薑桂圓紅棗 $48⭐️8.5/10⭐️
🔥爆打雙檸 $48⭐️8.5/10⭐️
2025-01-21 301 浏览
長沙灣依間日式懷舊風嘅餐廳店內四周圍都放左好多日系擺設好有格調係網上見到佢地CP值好高嘅壽喜燒而吸引黎幫襯食完都覺得依個價錢幾值得招牌二人套餐係主打壽喜燒肉係用岩手縣嘅和牛同牛頸脊 店鋪職員會先煮溶糖去整壽喜燒食落嘅肉口感果然唔同油脂分布得好好之後就會煮埋燉飯食落好甜有點膩不過真係好滑刺身都好新鮮又有特別帶子好大粒爆谷雞新鮮炸起好脆口而和牛可樂波就有d似牛肉薯餅咁熱食味道最好➽招牌鍋物餐(美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒黑松露燉飯+刺身拼盤)➽爆谷雞➽和牛可樂波➽果味乳酸梳打燒酎➽青提乳酪烏龍
長沙灣依間日式懷舊風嘅餐廳

爆谷雞新鮮炸起好脆口
而和牛可樂波就有d似牛肉薯餅咁
熱食味道最好

➽招牌鍋物餐
(美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒黑松露燉飯+刺身拼盤)
➽爆谷雞
➽和牛可樂波