[ #caloriefoodie尖沙咀 ]• 洋 食 商 店 •🐿-​長沙灣新開嘅日式復古昭和風小店🍡最近好鐘意復古昭和風呢個主題😹感覺上好打卡好有feel!!呢間餐廳係裝修擺設上都花咗唔少心思 超有日式感覺無論係模擬雜貨店定係日本嘅橫街小巷 邊個位置都啱打卡!餐廳係pet-friendly 仲有俾寵物嘅餐點可以揀添🐕👩🏻‍🍳另外 每枱都有免費枝豆做前菜٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و-🐥 三黄雞香蔥炊飯💰$228超推薦嘅炊飯 口感擺盤上同西班牙Paella相似因為我地坐廚房隔離 所以間唔中都會聞到陣好香既炊飯味!炊飯混合咗香蔥薑蓉 重香料味 每粒飯都沾上濃濃味道有半隻三黄雞 熟度啱啱好 雞肉嫩滑! 而且調味好香!如果飯嘅份量再多少少就Perfect池🍚 -​🐮 和牛肉醬手工闊條麵 💰$148手工闊條麵口感偏硬身 咬落有嚼勁配上惹味嘅和牛肉醬 仲有少少粒粒牛肉碎食相比起Paella炊飯 呢款就比較普通 但都唔會令人失望!-​🍨 雪糕梳打 💰$58梳打可自選口味 我地就揀咗波子汽水味!!雪糕就係雲尼拿味 慢慢融就會同波子汽水混合咗-🍧 抹茶牛奶刨冰 💰$118上層係牛奶味 底層就係抹茶味 視覺上似淨刨冰😹
[ #caloriefoodie尖沙咀 ]
• 洋 食 商 店 •
🐿
長沙灣新開嘅日式復古昭和風小店🍡

最近好鐘意復古昭和風呢個主題😹感覺上好打卡好有feel!!
呢間餐廳係裝修擺設上都花咗唔少心思 超有日式感覺
無論係模擬雜貨店定係日本嘅橫街小巷 邊個位置都啱打卡!

餐廳係pet-friendly 仲有俾寵物嘅餐點可以揀添🐕

🐥 三黄雞香蔥炊飯💰$228
  三黄雞香蔥炊飯

超推薦嘅炊飯 口感擺盤上同西班牙Paella相似
因為我地坐廚房隔離 所以間唔中都會聞到陣好香既炊飯味!
炊飯混合咗香蔥薑蓉 重香料味 每粒飯都沾上濃濃味道
有半隻三黄雞 熟度啱啱好 雞肉嫩滑! 而且調味好香!
如果飯嘅份量再多少少就Perfect池🍚
🐮 和牛肉醬手工闊條麵 💰$148

手工闊條麵口感偏硬身 咬落有嚼勁
配上惹味嘅和牛肉醬 仲有少少粒粒牛肉碎食
相比起Paella炊飯 呢款就比較普通 但都唔會令人失望!
🍨 雪糕梳打 💰$58

梳打可自選口味 我地就揀咗波子汽水味!!
雪糕就係雲尼拿味 慢慢融就會同波子汽水混合咗
🍧 抹茶牛奶刨冰 💰$118

上層係牛奶味 底層就係抹茶味 視覺上似淨刨冰😹
牛奶冰冰感比較軟綿綿 幼滑啲 而抹茶味就挫冰口感啲!
中間仲有球雲尼拿雪糕 同埋有兩粒白玉 白玉口感較硬
刨冰最上仲有塊雕魚燒餅乾 入面係朱古力餡料🍫
餐廳呢個月做緊優惠 只要係處女座/天秤座就會有9折!!😳
📍 長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖

#caloriefoodie
  三黄雞香蔥炊飯
2023-09-19 19 浏览
呢間充滿日式昭和感的小店早前見到班柴柴fd黎就好想黎無論裝潢、招牌、餐桌等都精心設計係寵物友善小店,有寵物的你唔好自私食一定要帶埋主子黎食丫!餐廳餸菜除左賣相,估唔到又真係幾好味! 🎏玫瑰荔枝刨冰 $128賣相太靚太可愛忍唔住要order~最頂係鯛魚燒形狀嘅士多啤梨威化餅,中間玫瑰荔枝刨冰、最底係雪糕,插住兩粒煙韌年糕,非常足料,白桃味飄逸,係夏天恩物💙 荔枝味好香甜 除咗鯛魚燒形狀嘅雪糕三文治外,入面仲有馬卡龍同埋小丸子推介呢個!又靚又消暑 碎冰食落透心涼 🎏炸軟殼蟹太子手工意粉 $188軟殼蟹炸完外脆內軟 ,唔多油,魷魚滿滿鮮味手工意粉煙韌又爽口,軟硬適中,個醬食落好creamy! 🎏辣味噌鮮貝意粉 $188味噌係日本人的家常醬料蜆肉意粉香辣惹味,意粉加入了鮮甜的鮮貝,天然海鮮味的湯充分滲入~好味道 🎏牛舌$40煙韌有咬口的牛舌好厚切,沾上醬汁一起燒好滋味~
呢間充滿日式昭和感的小店
早前見到班柴柴fd黎就好想黎
無論裝潢、招牌、餐桌等都精心設計
係寵物友善小店,有寵物的你唔好自私食
一定要帶埋主子黎食丫!
餐廳餸菜除左賣相,估唔到又真係幾好味!

🎏玫瑰荔枝刨冰 $128
賣相太靚太可愛忍唔住要order~
最頂係鯛魚燒形狀嘅士多啤梨威化餅,
中間玫瑰荔枝刨冰、
最底係雪糕,
插住兩粒煙韌年糕,非常足料,
白桃味飄逸,係夏天恩物💙

推介呢個!又靚又消暑 碎冰食落透心涼

🎏炸軟殼蟹太子手工意粉 $188
軟殼蟹炸完外脆內軟 ,唔多油,
魷魚滿滿鮮味
手工意粉煙韌又爽口,軟硬適中,
個醬食落好creamy!

🎏辣味噌鮮貝意粉 $188
味噌係日本人的家常醬料
蜆肉意粉香辣惹味,
意粉加入了鮮甜的鮮貝,
天然海鮮味的湯充分滲入~好味道

🎏牛舌$40
煙韌有咬口的牛舌好厚切,
沾上醬汁一起燒好滋味~

• 牛舌
༺ 洋食商店༻☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨基本資料¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ 洋食商店𖠚ᐝ 牛舌($48)𖠚ᐝ 串燒拼盤($168) 𖠚ᐝ 紐西蘭草飼肉眼炊飯($268)𖠚ᐝ 烏龍茶($30) 𖠚ᐝ 熱情果水果茶($48)⚑ 長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖ʀᴇᴠɪsɪᴛ: 7.5/10☽‎⋆.•* ¨¨¨¨¨¨¨¨¨食後感¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ 牛舌($48)➳ 串燒拼盤($168) 牛舌是散叫,雖然價格不菲,但大件又厚身,而且唔韌!拼盤有2隻大蝦、雞翼、冬菇、秋葵、五花肉及菠蘿,配上辣醬~ 最喜歡五花肉,肥瘦適中🥰菠蘿清甜,大蝦唔會好粉~評分:7.6/10➳ 紐西蘭草飼肉眼炊飯($268)肉眼肉質不錯,有牛味味而且可選擇熟度,medium剛剛好🥳炊飯偏濕,但調味不錯,加入了香菇作配料! 而且用鑊仔送上,保持熱度~評分:7.5/10➳ 烏龍茶($30) ➳ 熱情果水果茶($48)兩杯飲品都唔錯,烏龍茶味道正常,水果茶是少甜的,不會太甜,幾fresh😙 評分:7.4/10☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨餐廳環境¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽裝修好靚好和式🏮 以日式商店

༺ 洋食商店༻
➳ 洋食商店
𖠚ᐝ 牛舌($48)
𖠚ᐝ 串燒拼盤($168)
𖠚ᐝ 紐西蘭草飼肉眼炊飯($268)
𖠚ᐝ 烏龍茶($30)
𖠚ᐝ 熱情果水果茶($48)
⚑ 長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖
ʀᴇᴠɪsɪᴛ: 7.5/10

➳ 牛舌($48)
➳ 串燒拼盤($168)
評分:7.6/10

牛舌
➳ 紐西蘭草飼肉眼炊飯($268)
評分:7.5/10
紐西蘭草飼肉眼炊飯
紐西蘭草飼肉眼炊飯

➳ 烏龍茶($30)
➳ 熱情果水果茶($48)
評分:7.4/10

裝修好靚好和式🏮 以日式商店街為主題,仲有好多招牌、零食及商店裝飾,打卡都好適合🥰而且是寵物有善餐廳!
一入門口已經被裝修驚艷,估唔到荔枝角有一間咁特色嘅小店😳 懷舊日式商店嘅佈置風格,滿滿既復古海報,玩味十足既小物件,仲有扭蛋機同街機,連碗碗碟碟都充滿濃濃日本風味🥸 唔係得個裝修靚,食物都有內涵,我會再幫襯!✨清酒煮鮮貝類 $128酒味不重,有提鮮作用,貝類飽滿多汁,滿意!✨牛舌·雞翼 $48•$58 😋推薦!以為平平無奇嘅燒物都有小驚喜,生熟程度同調味都係恰恰好,我會用香口、惹味去形容。✨新潟大米布丁(熱) $88 😋😋😋推薦!一眼就睇中米布丁!基本上只要餐牌有,我就會叫嘅菜式!濃濃奶香同清甜香米既完美結合,加埋一小球抹茶雪糕,冰火交融,Boommm,係幸福嘅感覺🤤 ✨迷你三黃雞香蔥坎飯 $228賣相好靚,香蔥坎飯香氣濃郁,有少少似飯焦嘅口感,整體較重口味。✨手搖兩冷泡水果茶·烏龍茶 $58•$30連嘢飲都非常打卡!夏日炎炎一流!

✨清酒煮鮮貝類 $128
酒味不重,有提鮮作用,貝類飽滿多汁,滿意!

✨牛舌·雞翼 $48•$58 😋

✨新潟大米布丁(熱) $88 😋😋😋

✨迷你三黃雞香蔥坎飯 $228

✨手搖兩冷泡水果茶·烏龍茶 $58•$30
連嘢飲都非常打卡!夏日炎炎一流!
2023-09-15 29 浏览
人愈大愈喜歡懷舊,好似有回到小時候既感覺,呢間洋食商店 滿是香港人的回憶,從踏入餐廳第一步,可以睇到像是一間小士多,反手各種懷舊零食和貓狗零食,這間餐廳是寵物友善🐕🐈。至於食物方便也相當不錯,等我為大家推薦幾款💖🐚帶子他他肥美厚肉帶子,入口酸酸甜甜非常開胃。🍟黑松露芝士炸薯條薯條非常香脆,唔會有多餘油膩感,配上芝士碎和黑松露醬真的很香。🍶清酒煮蜆 配 炸豬耳朵講陣陣酒香撲鼻,蜆肉鮮甜冇沙,一粒接一粒停唔到口😋清湯鮮甜酒香,炸豬耳朵鬆脆。🍢串燒第一名我給予厚燒牛舌,愛陳感覺有薄薄的蜜糖,微微帶甜,肉質軟腍;秋葵、雞翼、炸雞皮也是不錯的👍🏻🦀️真。甲羅燒手工pizza比較特別嘅口味,真係原隻格羅燒加在pizza上,蟹膏和芝士出奇地搭,仲有豐富嘅孩子同埋蟹肉,拉絲效果超打卡!🍨宇治抹茶紅豆刨冰賣相超可愛,頂層有一條魚魚,好鬆脆,係朱古力餡料,另外仲會配埋小丸子同麻糬,茶香配上紅豆🫘清甜解膩👍🏻

至於食物方便也相當不錯,等我
為大家推薦幾款💖

🐚帶子他他
肥美厚肉帶子,入口酸酸甜甜非常開胃。

🍟黑松露芝士炸薯條

🍶清酒煮蜆 配 炸豬耳朵

🍢串燒

🦀️真。甲羅燒手工pizza

🍨宇治抹茶紅豆刨冰

2023-09-14
1K
2023-09-14 74 浏览
呢排見好多人都去咗呢度打卡,我仲以會係市集,原來係一間好有心思嘅餐廳💕由門外到店內,每一角度都有佈置擺設,以日和風設計,日式燈籠🏮、招牌、霓虹燈牌、還有一間懷舊日式情懷昭和商店,打卡位勁多,滿有氣氛😌點左幾款菜式,我會推介🥩生牛肉他他,份量不少,肉色紅潤,配薄脆餅一齊食,軟滑香脆🍲清酒煮鮮貝類,蜆肉飽滿鮮味,湯底清甜帶微酒香,伴上豬皮脆片,可以沾湯食好惹味想食多幾款串燒,可以考慮~串燒拼盤,一盤有大蝦、雞翼、香菇、蕃薯仔、秋葵、菠蘿、豬肉,蝦肉爽彈,香菇多汁,菠蘿爽甜😋 一盤大滿足😍甜品來杯~宇治金時刨冰🍧 夏天透心涼系列,刨冰上放左紅豆🫘、丸子🍡,還有脆魚餅🐟 賣相可愛,亦好好味

由門外到店內,每一角度都有佈置擺設,

點左幾款菜式,我會推介
🥩生牛肉他他,份量不少,肉色紅潤,配薄脆餅一齊食,軟滑香脆

宇治金時刨冰
【打卡必去‼️寵物友善日本風餐廳🎏】/////小店裝修有零食商店街、寵物影相區域、日本玩意扭蛋機等 彩色燈光影相效果特別靚📸️食物款式多 有支豆開胃前菜 都有寵物小食 價錢偏貴 性價比唔算高 不過食飽可以玩同影相都值🤣.👉🏻宇治金時刨冰 ($118)刨冰上有鯛魚燒 朱古力餡料 係童年回憶啊~小丸子口感偏實淨😿刨冰有回甘少甜嘅抹茶味 配搭紅豆中和回甘與甜嘅味道.👉🏻話梅青檸薄荷燒酎 ($68)啱晒鍾意薄荷嘅朋友仔🤘🏻薄荷加話梅甜甜地幾清爽 燒酎慢慢散發淡淡酒味 .👉🏻白桃提子梳打燒酎 ($68)提子比白桃味濃郁🍇🍑不失酒本身嘅香味 整體味道混合可以更自然.👉🏻雞皮餃子 ($68)雞皮包住滿滿豬肉嘅餃子 內餡軟嫩多汁.👉🏻牛舌 ($48)外型幾大塊 牛味夠香濃可更juicy😄.👉🏻串燒拼盤 ($168)海蝦、秋葵同雞翼都嫩滑多汁🦐腩肉油脂十足 有焦香味 菠蘿就好鮮甜🍍.👉🏻椒鹽日本魷魚鬚 ($78)魷魚鬚炸得香口酥脆 魷魚彈牙易入口.👉🏻唐揚爆谷雞 ($68)爆谷雞多又細粒 口感似雞軟骨 有咬口.👉🏻海鮮明太子意粉 ($188)軟殼蟹大隻 鹹鹹地幾惹味😝意粉混合明太子粒粒同忌廉 貼近港式意粉比
【打卡必去‼️寵物友善日本風餐廳🎏】
/////

👉🏻宇治金時刨冰 ($118)

👉🏻話梅青檸薄荷燒酎 ($68)
👉🏻白桃提子梳打燒酎 ($68)
👉🏻雞皮餃子 ($68)
雞皮包住滿滿豬肉嘅餃子 內餡軟嫩多汁
👉🏻牛舌 ($48)
外型幾大塊 牛味夠香濃可更juicy😄

👉🏻串燒拼盤 ($168)
👉🏻椒鹽日本魷魚鬚 ($78)
魷魚鬚炸得香口酥脆 魷魚彈牙易入口
👉🏻唐揚爆谷雞 ($68)
爆谷雞多又細粒 口感似雞軟骨 有咬口

👉🏻海鮮明太子意粉 ($188)
軟殼蟹大隻 鹹鹹地幾惹味😝意粉混合明太子粒粒同忌廉 貼近港式意粉比較多汁口味 蝦肉爽口 蜆肉唔太新鮮 味道一般

👉🏻生牛肉他他 ($138)
生免治牛肉加上生雞蛋以及芥末醬制作 牛味重冇腥味 配麵包脆片食可以減低膩度

———
📍洋食商店 (長沙灣)
長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖
2023-09-06
自從長沙灣由巿建局同發展商起左好多新樓之後,整個區分有左新氣象,加入左潮流特式餐廳,今次又發掘到福榮街「喜遇」又一間無敵吸睛既商店,走昭和復古風,高高既樓底下舖內掛滿日本復古燈箱,門口位置設立左一個零食專區,全部係日本懷舊小零食🤩商店最入既位置仲有一部懷舊坐地「街頭霸王」遊戲機,仲有運作架~~椒鹽日本魷魚鬚 $78魷魚鬚新鮮炸起,條條都好大條,細心在餐紙係印有佢地商店名稱,幾個角度都睇到佢地店名!真 ,甲羅燒手工披薩$248好瘋狂既Pizza 🤣八件中有二件係用蟹鉗,六件係蟹柳,上面用蟹膏味噌代替沙律醬,最癲既位置係個甲羅燒,蟹蓋滿滿既蟹肉加埋一個蟹籽山,無錯!你無睇錯係蟹籽山😂真係毫不吝嗇嗰種,見到都勁開心!和牛肉醬手工濶條麵$148平時叫肉醬通常都有點膩口,反而佢感覺比較清爽,沒有過多既醬汁,濶條麵有少少掛汁,不過一份都幾飽~草莓🍓石榴水果茶$58有甜度選擇(啱我🤣我係少甜走甜人),酸酸甜甜好醒神!Asahi 烏龍茶$30依隻烏龍茶我以前喺日本溫泉旅館有飲過,估唔到香港都竟然有喎!叫返支回味下😅商店有個好特別嘅優惠:所有優惠只適用於主餐牌,星座優惠:處水座/天秤座可享9折優惠埋單前

椒鹽日本魷魚鬚 $78

真 ,甲羅燒手工披薩$248

和牛肉醬手工濶條麵$148
有少少掛汁,不過一份都幾飽~

草莓🍓石榴水果茶$58
有甜度選擇(啱我🤣我係少甜走甜人),酸酸甜甜好醒神!

Asahi 烏龍茶$30

商店有個好特別嘅優惠:所有優惠
只適用於主餐牌,星座優惠:
處水座/天秤座可享9折優惠
埋單前請出示身分證俾店員檢查。
無論人類/毛小孩都可以🤣🤣

* 設有加一服務費
  • 椒鹽日本魷魚鬚
  • 真甲羅燒披薩
2023-09-12 61 浏览
👦🏻👧🏻第二次嚟到長沙灣既洋食商店,可以帶狗狗一齊坐室內💕 餐廳好多打卡位,近門口位置有個復古風感日式士多雜貨鋪🎏,擺放咗多款日本特色零食、單車🚲、扭蛋機同汽水機🥤。松露芝士薯條 $58薯條幼身脆口,好香薯仔味,加埋刨絲芝士同黑松露一齊食,超好味!黑松露醬俾得好多,倒到成隻碟滿晒,好正🤩!!!迷你三黃雞香蔥炊飯 $228雖然叫迷你三黃雞,但半隻三黃雞都好多肉,雞肉非常嫩滑,好香香草味。飯焗到乾身,有飯焦。日本空運魷魚 $128魷魚切件上🦑,口感爽口鮮甜,表面醬汁有啲甜味,配上沙律醬,更惹味😋。美國芝士雲吞 $68一上枱就諗起酒樓既錦鹵雲吞,食落炸個雲吞友口感都好似🤣 呢隻就炸到乾身啲,咬到餡個時芝士爆出嚟,好好味🤩!Iced Chocolate $58朱古力味香濃🍫,鐘意濃味朱古力既人可以試下!📍 洋食商店 (長沙灣)長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖

松露芝士薯條 $58

迷你三黃雞香蔥炊飯 $228

日本空運魷魚 $128

美國芝士雲吞 $68

Iced Chocolate $58
朱古力味香濃🍫,鐘意濃味朱古力既人可以試下!

📍 洋食商店 (長沙灣)
長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖
迷你三黃雞香蔥炊飯
日本空運魷魚
美國芝士雲吞
枝豆
用心發掘一下長沙灣,就會發現有好多極具特色既食店😋最近又俾我搵到間,就係位於長沙灣福榮街既【洋食商店】🇯🇵一進入店鋪,已經被佢滿滿既日本昭和風所吸引住😚四周圍都係打卡位!有汽水機、街機、扭蛋機等等,佈置得好用心💕💕當中我最鍾意就係近門口雜貨店既打卡位📸擺放住大量零食同玩具,勁有feel!!❥ 真•甲羅燒手工披薩 $248第一次見甲羅燒x手工Pizza呢個組合,咁特別即刻試下先🤣Pizza面頭放上大大件蟹蓋🦀蟹蓋上有滿滿既蟹籽,連埋Pizza上面既蟹膏、蟹肉一齊食,超級滋味🥰🥰🥰Pizza邊烘得好香脆,而餅底就好煙韌😚值得大大力推介❤️❥ 和牛肉醬手工闊條麵 $148肉醬味道好濃郁,份量都唔少‼️同闊條麵好夾😋🍝寬帶麵軟硬度都岩岩好,好有咬口😚❥ 牛舌 $48肉質勁厚身,食落好有嚼勁,唔會韌👍🏻配埋醬汁幾香口👅❥ 烏龍茶 $30大大支玻璃樽裝既烏龍茶,用黎打卡幾有feel🤣茶味香濃,幾解喝😚❥ 手搖冷泡水果茶 $58揀左菠蘿味🍍賣相精緻,味道清甜,夏天飲唔錯🧡

用心發掘一下長沙灣,就會發現有好多極具特色既食店😋
最近又俾我搵到間,就係位於長沙灣福榮街既【洋食商店】🇯🇵

一進入店鋪,已經被佢滿滿既日本昭和風所吸引住😚
四周圍都係打卡位!
有汽水機、街機、扭蛋機等等,佈置得好用心💕💕
當中我最鍾意就係近門口雜貨店既打卡位📸
擺放住大量零食同玩具,勁有feel!!

❥ 真•甲羅燒手工披薩 $248
第一次見甲羅燒x手工Pizza呢個組合,咁特別即刻試下先🤣
Pizza面頭放上大大件蟹蓋🦀
Pizza邊烘得好香脆,而餅底就好煙韌😚
值得大大力推介❤️

❥ 和牛肉醬手工闊條麵 $148
肉醬味道好濃郁,份量都唔少‼️
同闊條麵好夾😋🍝
寬帶麵軟硬度都岩岩好,好有咬口😚

❥ 牛舌 $48
肉質勁厚身,食落好有嚼勁,唔會韌👍🏻
配埋醬汁幾香口👅

❥ 烏龍茶 $30
大大支玻璃樽裝既烏龍茶,用黎打卡幾有feel🤣
茶味香濃,幾解喝😚

❥ 手搖冷泡水果茶 $58
揀左菠蘿味🍍
賣相精緻,味道清甜,夏天飲唔錯🧡
2023-09-05
2023-09-10 47 浏览
今日去左一間好有特色既餐廳,入面有滿滿既懷舊昭和風裝飾,好似入左時光隧道咁,門口口仲有好多充滿童年點回既糖果、扭蛋機,真係勁啱打卡!✨紐西蘭草飼肉眼牛扒炊飯個牛扒煎得啱啱好,外面煎到金黃色,裡面又嫩又多汁,而且又好有牛味~炊飯嘅部分都非常出色。飯就煮得剛剛好,每粒飯粒都好鬆軟,米香綿綿地散開。仲有啲微微焦香,好有層次感。飯粒間夾返豐富嘅牛肉汁,食落去好香口。✨生牛肉他他生牛肉好新鮮,色澤鮮亮,肉質纖維細緻。每塊牛肉都好軟滑,入口即化。牛肉本身帶有淡淡嘅甜味。而佢地嘅特製醬汁酸酸甜甜,啲蔥絲令味道更豐富。配埋切到好薄、焗到好脆既麵包片,口感更加豐富!✨燒牛舌牛舌烤得剛剛好,外層微焦微脆,入口之後就係軟軟嘅口感。每塊牛舌都好嫩滑,完全唔夠咬勁,好易入口。佢地嘅醬汁帶有淡淡嘅咸味,令牛舌本身更加鮮美。✨烏龍茶佢地呢到有Asahi既玻璃樽裝烏龍茶,超級特別!味道方面,比我地平時飲開既個種,少左一層苦澀味,都值得一試!

✨紐西蘭草飼肉眼牛扒炊飯

紐西蘭草飼肉眼牛扒炊飯
燒牛舌
  • 牛舌
2023-09-07 85 浏览
呢間係一間玩味極濃嘅昭和風餐廳🎏其實餐廳地點都幾隔涉, 位於長沙灣同荔枝角之間, 旁邊都係舊商店或者車房之類入到去餐廳你會發覺裏面滿滿昭和風味, 好似霎眼去咗東京咁, 大愛😍 除咗裝飾你會發覺佢哋設計得好有心思, 入面擺滿咗一格格舊式糖果同小玩具, 而行到最入你會發現有一部真係可以打得嘅街機, Street Fighter! 即時感覺好似返咗80年代咁, 忍唔住手痕即刻打返兩鋪先🤤至於食物方面, 佢哋個menu主要係賣和洋食套餐, 先嚟一個濃濃嘅蕃茄湯, 味道唔錯主食方面,我哋分別叫咗一件pepperoni pizza同一份wagyu bolognese; pizza size頗大, 一人應該食唔哂, 但芝士同臘肉腸都好入味, 感覺滿足; 但wagyu bolognese 就相對比較一般另外我哋再點多一客小食 - 松露芝士薯條, 甫上枱熱辣辣炸得好香, 黑松露醬非常出色,你會忍唔住一路追食最後我哋再點多兩份特色甜品 - cheesecake with ice cream, 兩者都味道濃郁, 為一個豐富午餐我想完美句號😋整體感覺: 佢哋冇純粹為咗gimmicks而放棄食物質素, 有玩味之
呢間係一間玩味極濃嘅昭和風餐廳🎏
Pepperoni  pizza
Wagyu  bolognese
Cheesecake  with  ice  cream
整體感覺: 佢哋冇純粹為咗gimmicks而放棄食物質素, 有玩味之餘亦保持食物水準, 可以encore
Pepperoni  pizza
Cheesecake  with  ice  cream
✨真 •甲羅燒手工披薩 💰248 🔅推介🔅💫評分: 8.4/10📝又好食仲要超打卡able嘅甲羅燒 pizza,蟹蓋裝住滿滿嘅蟹肉同蟹籽,pizza 面有蟹膏、蟹柳、蟹腳!薄批鬆脆,配埋芝士整體食落口感好豐富,食到啖啖嘅蟹香,配搭好match✨雞皮餃子💰68💫評分: 7.8/10📝脹卜卜嘅餃子🥟充滿油香,外皮香脆內裏juicy,點埋邪惡沙律醬🥹✨牛舌💰38💫評分: 8/10📝 一串兩塊激厚切牛舌,配辣味醬汁一齊燒,口感煙韌有咬口,幾過癮!✨生牛肉他他 💰138💫評分: 7.4/10📝新鮮食材,配香脆麪包脆片,食到牛肉嘅咸香 ✨Asahi烏龍茶💰30 /波子汽水 💰30💫評分: 7.9/10📝Asahi玻璃樽烏龍茶無酒精無糖,單單係玻璃樽都好啱打卡,波子汽水都好復古,由7月1日開始,逢星期一至五特選酒精類,仲做買一送一優惠!洋食商店📍 長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖(長沙灣🚇C2出口行7分鐘就到)💫評分: 8/10💬餐廳好有心思用咗日式木製窗框、金屬郵箱。入面有銀色鐵閘、紙燈籠、汽水販賣機、遊戲機,好似去左昭和嘅日本🥹🫶🏻,食物質素都唔錯🥰,service幾好👍🏻❣️再訪?🅈🄴🅂
✨真 •甲羅燒手工披薩 💰248 🔅推介🔅
💫評分: 8.4/10

✨雞皮餃子💰68
💫評分: 7.8/10

✨牛舌💰38
💫評分: 8/10

✨生牛肉他他 💰138
💫評分: 7.4/10
📝新鮮食材,配香脆麪包脆片,食到牛肉嘅咸香

✨Asahi烏龍茶💰30 /波子汽水 💰30
💫評分: 7.9/10

洋食商店
📍 長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖
(長沙灣🚇C2出口行7分鐘就到)

💫評分: 8/10

❣️再訪?🅈🄴🅂
來一趟日本昭和風小旅行吧💫 Very Nice!❤️..時間關係。。呢日去左日本🇯🇵 既日劇場景,食返個日式early dinner🍽,之後再去上2堂Yoga🧘🏻‍♀️💕。哈哈哈 感覺真的仿佛進入了在日本街頭小區內的洋食店呢,係近期大熱🔥 長沙灣新餐廳登場,呢個主題日劇場景真的很復古有味道🥰除左場景靚很好拍📸,食物質素都有驚喜。先點左小食刺身🔸 時令日本生蠔 $48,新鮮飽滿肥美滿有鮮味;再來串燒 🔸雞翼 $58 肉質不錯吃 & 🔸牛舌 $48 食落tender 加上醬汁胡椒又惹味;來到主食 🔸真•甲羅燒手工披薩 $248 pizza 皮煙韌有咬口亦鬆軟不會乾,加上原隻甲羅燒🦀 未食已經覺得吸引,滿滿蟹肉、蟹膏 &蟹籽,每口都大滿足😍!最後甜品點選左 🔸新潟大米布丁(熱)$88 一冷一熱既交融🍮,口感很特別又新穎喔!飲品方面,點左日式特飲🔸提子汽水 $30 & 烏龍茶$30 ..呢度好有特式,食物亦有質素,來個宅港心靈小旅行吧!..×××××ש長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖..

來一趟日本昭和風小旅行吧💫 Very Nice!❤️

哈哈哈 感覺真的仿佛進入了在日本街頭小區內的洋食店呢,

除左場景靚很好拍📸,食物質素都有驚喜。先點左小食刺身

🔸 時令日本生蠔 $48,新鮮飽滿肥美滿有鮮味;再來串燒

🔸雞翼 $58 肉質不錯吃 &

滿滿蟹肉、蟹膏 &蟹籽,每口都大滿足😍!

呢度好有特式,食物亦有質素,來個宅港心靈小旅行吧!
×××[洋食商店 Youshoku Shouten]×××