🐮新張優惠壽喜燒二人餐$548岩手縣和牛&頂級美國極黑牛頸脊&鹿兒島茶美豚壽喜燒一次過嘆晒3款肉肉🤤🤤🤤啲肉既脂肪比例好平均 唔會好肥~至中意佢既關西燒法 先燒融糖變成焦糖再落肉✨✨啲肉就會帶啲甜味🤤再點埋蛋汁一齊食 超有風味💯💯食完就會整蔬菜拼盤,想講 啲菜勁入味😂😂超正!!之後就會煮松露芝士燉飯再加埋壽喜燒剩下既蛋汁撈埋煮❤️‍🔥超濃郁😍😍🦪串燒拼盤轉左做蠔鍋加左麵豉、芝士同蠔一齊煮,蠔有4粒都係大大粒,好鮮甜😋~湯底都係好濃郁架!🍶清酒煮蜆中意清酒煮蜆既一定要叫‼️‼️個湯比我差唔多飲晒🤤🤤個湯勁好飲好濃 唔咸!!💯啲蜆無沙又入味,分量好夠2個人食✨✨🐮小食:燒和牛牛舌燒得岩岩好,好香口好霖🤩🤩仲要厚切 真係好抵食,佢有埋個辣醬點住食 ,勁辣🤣🤣但又好過癮!🍉西瓜有氣果酒$98🍍菠蘿氣泡酒 $98兩款氣果酒一定要試‼️‼️超有心機,係用新鮮生果‼️‼️❤️‍🔥記得要篤爛晒佢飲🤣🤣我到最後先知,我就比較中意西瓜味多啲 好似唔會覺得似藥水味,好清甜,轉季仲飲到新鮮西瓜🍉類別既野真係好難得🤤🤤🤩
🐮新張優惠壽喜燒二人餐$548
岩手縣和牛&頂級美國極黑牛頸脊&鹿兒島茶美豚壽喜燒

🦪串燒拼盤轉左做蠔鍋

🍶清酒煮蜆

🐮小食:燒和牛牛舌

🍉西瓜有氣果酒$98
🍍菠蘿氣泡酒 $98
2024-12-16 250 浏览
必食日式壽喜燒套餐$548(11月限定優惠) - 招牌**關西風壽喜燒** - **日式蔬菜拼盤** - **斗蠔鍋** - **自選小食**兩款 - **黑松露燉飯** -肉類選擇 美國極黑牛頸脊: 結實有嚼勁,肉味濃郁 岩手縣和牛: 肉質細膩,油脂豐富,入口即化 茶美豚: 滑嫩,油花分布均勻,鮮甜可口 - 日式蔬菜拼盤 - 色彩繽紛,包含青菜、豆腐和香菇 - 清新口感,搭配濃郁壽喜燒醬汁,自然甜味黑松露燉飯: 職員精心製作,米粒煮得恰到好處 吸收黑松露香氣,滑順不油膩自選小食: - 酥炸魷魚酥: 外脆內嫩,自家製醬汁,口感一流 - 黑松露可樂餅: 外脆內滑,黑松露香氣濃郁 - 食物質素高,味道精緻 - 絕對值得推薦的正宗日式大餐選擇!📍洋食商店 (利奧坊) (大角咀)大角咀利得街11號利奧坊·曉岸地下G504號舖
必食日式壽喜燒套餐

$548(11月限定優惠)
- 招牌**關西風壽喜燒**
- **日式蔬菜拼盤**
- **斗蠔鍋**
- **自選小食**兩款
- **黑松露燉飯**

-肉類選擇
美國極黑牛頸脊: 結實有嚼勁,肉味濃郁
岩手縣和牛: 肉質細膩,油脂豐富,入口即化
茶美豚: 滑嫩,油花分布均勻,鮮甜可口

- 日式蔬菜拼盤
- 色彩繽紛,包含青菜、豆腐和香菇
- 清新口感,搭配濃郁壽喜燒醬汁,自然甜味

黑松露燉飯:
職員精心製作,米粒煮得恰到好處
吸收黑松露香氣,滑順不油膩

自選小食:
- 酥炸魷魚酥: 外脆內嫩,自家製醬汁,口感一流
- 黑松露可樂餅: 外脆內滑,黑松露香氣濃郁

- 食物質素高,味道精緻
- 絕對值得推薦的正宗日式大餐選擇!

📍洋食商店 (利奧坊) (大角咀)
大角咀利得街11號利奧坊·曉岸地下G504號舖
2024-12-13 288 浏览
踏入依間西日居酒屋,日式復古風格既裝修吸引咗我哋既注意,木質的桌椅、柔和的燈光,以及牆上精緻的藝術作品,讓人有種彷彿置身於日本小巷的感覺必試壽喜燒二人套餐,首先上桌的壽喜燒讓我們的眼睛為之一亮, 岩手縣既和牛賣相堪稱完美,肉質鮮嫩,油花好均勻,店員幫我哋將和牛輕輕放入鍋中,伴隨著特製的自製壽喜燒醬汁,香氣四溢,待肉片烤熟,帶著豐富的肉汁和醬香,咬下去味道真係無可挑剔壽喜燒食完後,店員會幫我哋用剩餘既醬汁整黑松露燉飯,米飯吸收了濃郁的松露同芝士香氣,超級好食套餐包兩款小食,我哋點了燒牛舌和炸雞,必試燒牛舌,外焦內嫩,一啲都唔粗糙,搭配著微微的海鹽,令人每咬一口都感受到肉質的鮮美套餐內還有一道芝士牡蠣湯,濃郁的芝士香氣和鮮美的牡蠣混合,湯底好鮮美餐廳既特飲都不錯的啊,密瓜梳打雪糕,真係充滿日式和風感覺

餐廳既特飲都不錯的啊,密瓜梳打雪糕,真係充滿日式和風感覺
2024-12-11 270 浏览
🧣天氣開始轉涼❄️朋友生日🍲我帶佢黎食個熱辣辣嘅壽喜燒✈️超有氣氛呀🥳🐮岩手縣和牛&澳洲和牛西冷:靚牛肉配壽喜燒真係超幸福呀😍套餐有牛肉🐃亦都有豬肉🐽可以選擇😋我哋好鍾意食牛肉🥩特別係和牛✅所以就揀咗兩款牛肉😍岩手縣和牛超肥美👍油脂平均🔥點埋生鷄蛋一齊食🥚yummy 🤤澳洲和牛西冷嘅牛味好濃郁🌈超級正呀💯🍲壽喜燒黑松露燉飯:啱尾用埋個壽喜燒汁煮番個黑松露燉飯就perfect喇✅甜甜嘅壽喜燒索晒落啲燉飯入面🍚入口仲有淡淡嘅黑松露味道👅唔錯👍🦪味噌芝士蠔鍋:芝士控嘅驚喜🧀邪惡但超惹味👿入面仲有四隻好大隻又肥美嘅蠔🦪真係不得了呀😋🐣唐揚爆谷雞:好大份炸鷄🐤配酒就一流喇🍻🍳明太子玉子燒:hubby最愛食玉子燒🧈呢個熱辣辣嘅明太子玉子燒即叫即做🔥做小食就啱晒啦✅🍑柚子水果茶:可以揀茶底☕️呢杯柚子水果茶就揀咗鴨屎香烏龍茶✅唔錯👍🍍菠蘿水果茶:呢杯就揀咗冷泡阿蕯姆紅茶茶底☕️入口清清地✅都幾大杯💯

🐣唐揚爆谷雞:好大份炸鷄🐤配酒就一流喇🍻

2024-12-10 276 浏览
洋食商店大角咀新分店 , 佈置充滿濃厚日式復古風格, 放置了幾部店主日本蒐集返嚟嘅珍藏版波子機,延續洋食商店又食又玩有趣的居酒屋 !招牌壽喜燒二人餐,$548套餐有:🔸️六片薄切澳洲和牛西冷🔸️鮮冬菇、金菇、 娃娃菜菇、 豆腐🔸️壽喜燒燉飯🔸️味噌芝士蠔鍋🔸️另外加$28可配特色飲品一杯店員還細心地席前幫客人烹煮 , 關西風味香煎和牛西冷, 牛肉顏色嫩紅充滿油花 , 入口滑溜軟嫩 , 充滿甜甜的肉汁, 蔬菜和嫩滑豆腐掛滿湯汁精華, 特別滋味。最後倒下芝士白飯, 與自創壽喜燒汁煮成黑松露忌廉燉飯, 令到每口白飯將所有壽喜燒精華湯汁都吸塑, 變成滋味的燉飯 , 入口 creamy, 啖啖黑松露香氣, 讓人喜歡。 味噌芝士蠔鍋蠔肉肥美鮮甜,味噌及芝士的鹹香,帶來獨特的風味,令人驚喜。燒鮑魚 +$22燒鮑魚的質感彈牙, 鮮味十足,搭配簡單的調味, 讓人回味無窮。燒牛舌 /追加+$40 牛舌燒至邊緣帶焦香, 香氣十足 , 入口 豐潤柔軟 , 又沒有油膩感。 雪糕梳打 /跟餐另加 $28香甜的哈密瓜梳打, 加一球雲呢拿雪糕 以及車厘子點綴 , 啖啖哈密瓜的甜香, 冰涼透心。

招牌壽喜燒二人餐,$548
套餐有:
🔸️六片薄切澳洲和牛西冷
🔸️鮮冬菇、金菇、 娃娃菜菇、 豆腐
🔸️壽喜燒燉飯
🔸️味噌芝士蠔鍋
🔸️另外加$28可配特色飲品一杯

味噌芝士蠔鍋
蠔肉肥美鮮甜,味噌及芝士的鹹香,帶來獨特的風味,令人驚喜。

燒鮑魚 +$22

燒牛舌 /追加+$40

雪糕梳打 /跟餐另加 $28

長沙灣第一分店小編老早前已經介紹過,同樣行日式復古風格🎐,裏裏外外都係打卡位,嗰間仲要係indoor pet friendly正中小編呢範。大角咀新店依舊好多日系懷舊招牌📸,最吸睛係幾部珍藏版波子機,地方相對細D但佈置得一絲不苟。提提大家🚨~ 原來新店唔係pet-freindly嫁! 1️⃣ 壽喜燒2人套餐 $548新店新menu ~ 呢個招牌set有齊壽喜燒,小食 x2,risotto,串燒拼盤,for lunch 2 個人share真係夠晒🈵! Sukiyaki 選用岩手縣和牛🐂 + 頂級美國極黑牛頸脊🐮 + 鹿兒島茶美豚🐽,呢個price point有咁多野仲有和牛都好有良心🥰! 和牛口感腍嫩,明顯比牛頸脊好食D,美豚都有肉香,欣賞佢肥瘦均勻,唔會太多脂肪成口油。至於sukiyaki嗰汁係偏淡,睇得出點落蛋汁嘅時候都無咩顏色。蔬菜拼盤都係D正路野🥬,特別嘅係,食到最後竟然可以加飯🍚~ 飯入面有少少cream,煮煮下就會變 Truffle Risotto🤩,concept新鮮得意,又真係估唔到sukiyaki x truffle risotto會咁好食😋! 2️⃣ 芝士鮮蠔鍋由於串燒賣晒就

1️⃣ 壽喜燒2人套餐 $548

2️⃣ 芝士鮮蠔鍋
由於串燒賣晒就改為鮮蠔鍋🦪,雖然入面有芝士,但佢係soup base唔洗怕佢好creamy。有成4-5隻蠔🤩,大隻唔腥,不錯不錯!

3️⃣ 燒和牛牛舌
牛舌係大塊,不過無想像中彈牙🙈,若換成牛舌心可能texture會更好。

4️⃣ 海鹽忌廉法式焦糖布甸 $48
俾呢個日式復古setting搞到要食返個布甸🍮,幾smooth值得推介👍🏻。

5️⃣ Drinks $38
本來想order波子汽水雪糕梳打🍨,好靚好打卡,但怕肥。最後要左水果茶仲要少甜🍹~

餐廳係以裝潢取勝,全程由店員serve,不過係一次過煮晒D肉🫣,坐正風口位好快就凍左,但食物都好有heart好創新🫶🏻,希望快D拎到license可以帶狗狗嚟就perfect啦!
2024-11-30
2024-12-08 210 浏览
大角咀新開咗一間西日式居酒屋,餐廳主打壽喜燒,每一塊肉都有專人席前烹調🍴而店入邊嘅裝修係走懷舊風格🎎玩味十足,舖頭入面仲特登擺咗幾部店主珍藏嘅懷舊波子機,可以一路食一路玩🥳壽喜燒二人餐 $638而家佢哋新開張做緊一個優惠壽喜燒套餐🤩一個價錢就有晒三款肉類,分別有岩手縣和牛、頂級美國極黑牛頸脊🐮同埋鹿兒島茶美豚🐷店員首先會炒起啲黃糖,等啲糖焦糖化後就會加入肉片,再淋上壽喜燒汁,和牛嘅油香豐富,而牛頸脊就肉味濃郁,茶美豚亦都好軟嫩😗套餐都跟埋一份蔬菜拼盤,有娃娃菜、本菇、冬菇、豆腐等,可以吸晒啲汁嘅精華🥬食到最尾仲有一份黑松露燉飯🍄黑松露味幾香,因為吸收咗啲肉汁嘅關係,所以會多咗一份甜味😌串燒拼盤串燒拼盤都有好多嘢食,分別有大蝦、五花肉、雞翼、燒菠蘿、秋葵、同冬菇🍖當中對出色嘅莫過於係大蝦🦐肉質新鮮彈牙,個殼都燒到脆卜卜,燒菠蘿都好夠甜🍍一啖咬落去啲果汁爆曬出嚟😝燒和牛牛舌燒牛舌有驚喜😳估唔到會用上牛舌心嘅部份,同埋每一件都鎅咗花,入口爽脆,唔會覺得韌🐮清酒煮鮮蜆呢度嘅清酒煮蜆都幾高質👍🏻蜆肉嘅份量幾多,而且都冇咩沙,而個湯底飲得出幾濃郁嘅蜆鮮味,唔經唔覺就飲晒全部啲湯😎菠蘿百香果乳酪烏龍

壽喜燒二人餐 $638

燒和牛牛舌

清酒煮鮮蜆

菠蘿百香果乳酪烏龍 $38
本身以為乳酪係可爾必思嗰啲,點知原來真係加咗乳酪整成嘅飲品🤣一入口首先會飲到有果香嘅乳酪味,然後到最尾就會有一絲嘅茶香回甘,感覺都幾得意🍍

熱情果水果茶 $38
水果茶酸酸尾尾咁,可以中和返食咗咁多肉嘅油膩感😆
🍜 香港人最鍾意去到日本食嘅壽喜燒,真係無得輸。而位於大角咀嘅洋食商店就係一間以懷舊波子機同老虎機為主打嘅食店,竟然都提供咗咁正嘅壽喜燒!🍲 *和牛壽喜燒*呢一日我嗌咗呢個套餐,佢哋會先用糖炒個鍋底形成一啲焦糖,然後慢慢煎和牛,最後再加蔬菜同壽喜燒汁煮好。食到最尾仲可以煮意大利飯或者烏冬,一個套餐只係五百幾蚊,真係超值!🍿 *爆谷炸雞小食*呢個爆谷炸雞外脆內嫩,口感一流,非常適合配合壽喜燒食。🥟 *雞皮餃子*雞皮餃子皮薄餡多,用雞皮做餃子皮真係好特別,咬落去口感豐富,非常好味。🍦 *雪糕汽水*雪糕汽水係一個非常清涼嘅飲品,冰涼嘅汽水配合香甜嘅雪糕,夏天飲一杯真係無得頂!🍹 *柚子烏龍茶乳酪*柚子烏龍茶乳酪清香帶少少酸味,配搭得非常好,飲落去非常消暑解渴。呢度全部都係套餐包埋,特飲只需加28蚊。兩個人埋單都係七百蚊,果然係唔錯嘅選擇!餐廳名稱:洋食商店地址:大角咀利得街11號利奧坊曉岸地下G504鋪#洋食商店 #大角咀美食 #壽喜燒 #和牛壽喜燒 #爆谷炸雞 #雞皮餃子 #雪糕汽水 #柚子烏龍茶乳酪 #香港美食 #餐廳推薦 #懷舊風格享受美味嘅同時仲可以感受氛圍!🍜😊✨

🍲 *和牛壽喜燒*

🍿 *爆谷炸雞小食*
呢個爆谷炸雞外脆內嫩,口感一流,非常適合配合壽喜燒食。

🥟 *雞皮餃子*

🍦 *雪糕汽水*

🍹 *柚子烏龍茶乳酪*

餐廳名稱:洋食商店
地址:大角咀利得街11號利奧坊曉岸地下G504鋪

享受美味嘅同時仲可以感受氛圍!🍜😊✨

《洋食商店 - 大角咀》星期三既lunch 成日都食得咁好😉今次又係鐵飯腳拉左我同事陪我去食壽喜燒,因為前排我先知洋食商店喺大角咀利奧坊開左分店,距離我地工作地點好近🫣上次食完佢地個壽喜燒汁risotto 後一直念念不忘,所以今次我同樣係叫左壽喜燒二人餐$548😍新店風格同長沙灣店有少少不同,不過都係行日式懷舊昭和風,放左好多舊日式玩具同擺設,播放住經典既日本歌曲,我同事表示非常喜歡,仲成日無啦啦唱埋一份💁🏻‍♀️招牌壽喜燒二人餐 $548一個套餐已經有齊前菜小食、鍋物、蔬菜拼盤、壽喜燒鍋同黑松露燉飯,全程店員都會幫忙烹調,我哋淨係需要坐定定喺度等食就得啦,呢一個招牌壽喜燒二人餐一共有三款肉,有頂級美國極黑牛頸脊、鹿兒島茶美豚,仲有我地好期待既岩手縣和牛,望落超打卡able,成個餐嘅份量其實幾多㗎🥰兩個男人都一定夠食😉牛肉配上特製嘅壽喜燒汁,再點埋蛋汁一齊食,味道帶甜又滑溜,超有滿足感的,店員會順住次序燒不同款既肉同蔬菜比我地,蔬菜吸左肉汁後更甜同帶有肉香,特別係芋絲呢啲嗦汁既配料,食落更加好味😋食完菜同肉之後,就到我最期待既黑松露燉飯,店員幫我地將蛋汁落番個飯度,加入壽喜燒汁再煮濃稠,
《洋食商店 - 大角咀》

💁🏻‍♀️招牌壽喜燒二人餐 $548
食完菜同肉之後,就到我最期待既黑松露燉飯,店員幫我地將蛋汁落番個飯度,加入壽喜燒汁再煮濃稠,再加入可以拉絲既芝士,口味甜甜地好好食🥹
🔹味增芝士蠔鍋
套餐限定嘅味噌芝士蠔鍋,如果你鍾意食蠔嘅話一定會超喜歡佢個味道,成個味噌湯都散發住蠔嘅鮮味,仲有拉絲嘅芝士同埋蒜蓉嘅香氣,嗰一日天氣凍凍地最適合飲啲暖嘅嘢,個蠔好鮮嫩,十分好食👍🏻

🔹燒牛舌 +$30
雖然要加錢,但係佢嘅份量都幾多,同埋一上枱已經覺得佢好靚仔😍咬落彈牙多汁,點泰式辣汁超匹配

🔹和牛可樂波配黑松露醬
另外一個餐前小食我都揀左出面少見到既和牛可樂波,其實就即係和牛可樂餅變成波狀,十分香口惹味😋點埋我最愛既黑松露醬就更加滋味

💁🏻‍♀️波子汽水雪糕梳打&蜜瓜雪糕梳打 $38
我同同事既童年回憶之飲品🥤十分昭和風既雪糕梳打,呈現藍色同埋綠色既汽水配上白色既雲尼拿雪糕,真係好靚呀😍
2024-11-27
洋食商店2.0 最近在大角咀利奧坊開店了!🙂‍↔️店內裝潢跟長沙灣分店不太一樣 但同樣走日式復古風元素~店內佈滿很多舊海報、街頭霓虹燈牌等,門口還有懷舊波子機呢!​⸜(*ˊᗜˋ*)⸝新店試了限定二人壽喜燒套餐 ($548)跟長沙灣店一樣 店員會幫忙燒煮壽喜燒餐的所有食物,肉食方面一共有三款肉 (岩手縣和牛、頂級美國極黑牛頸脊、鹿兒島茶美豚) 每款各有三塊,最喜歡岩手縣和牛 ,口感滑嫩 入口即化ヾ(*´∀ ˋ*)ノ 牛頸脊油脂分佈平均,茶美豚相對地沒有太多的脂肪但肉味濃郁 燒煮後的肉沾上蛋汁後吃很滋味~ !🙂‍↕️蔬菜有洋蔥、娃娃菜、豆腐跟菇,吸收了肉汁後的蔬菜很美味!•͈౿•͈ 最後店員會用鍋內剩餘的肉汁慢煮黑松露燉飯 (我們把剩餘的一點蛋汁也倒下去一起煮) 飯內有一點粟米粒還增加了咬口感呢 好好吃~!(。・∀・)ノ套餐還有兩款自選小食 (選了明太子玉子燒跟燒和牛牛舌) 玉子燒很嫩滑 配上明太子跟蟹籽很美味!( ˘ ³˘) 牛舌燒至剛剛好 沾上墨西哥辣椒汁 好過癮!🥹 套餐還有味噌芝士蠔鍋 湯底調味也不錯~!飲品點了熱情果水果茶跟粒粒蜜桃水果茶,兩者都選了以鴨屎香烏龍茶作茶底,果味十足,涼快~
洋食商店2.0 最近在大角咀利奧坊開店了!🙂‍↔️

新店試了限定二人壽喜燒套餐 ($548)

套餐還有兩款自選小食 (選了明太子玉子燒跟燒和牛牛舌)

飲品點了熱情果水果茶跟粒粒蜜桃水果茶,兩者都選了以鴨屎香烏龍茶作茶底,果味十足,涼快~!

𖤐˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒
✽.。壽喜燒二人套餐 ($548).:*
๑ 岩手縣和牛、頂級美國極黑牛頸脊、鹿兒島茶美豚
๑ 蔬菜盤
๑ 味噌芝士蠔鍋
๑ 黑松露燉飯
๑明太子玉子燒 (自選小食)
๑ 燒和牛牛舌 (自選小食)
๑ 熱情果水果茶 、粒粒蜜桃水果茶 (飲品另加錢)

2024-11-30
2024-12-06 213 浏览
之前同朋友去過長沙灣分店,餐廳主打洋日居酒屋復古風,上次覺得洋食商店嘅壽喜燒套餐又抵又豐富又好食😋有見大角咀開咗新分店,趁星期日晚未諗到食咩就去食壽喜燒啦✌🏻新店開張,推出嘅招牌壽喜燒2人套餐簡直抵到癲👀招牌關西風壽喜燒一次過食晒三款肉,仲有日式蔬菜拼盤、黑松露燉飯、勁豐富嘅串燒拼盤,仲有自選小食兩款,咁多嘢食先$548🥹招牌關西風壽喜燒————————————一次過食晒三款肉,包括來自鹿兒島嘅茶美豚、岩手縣和牛同美國極黑牛頸脊,每款肉都有三大片,勁抵食!店員貼心地為客人煮壽喜燒,每片肉都吸晒壽喜燒汁,再根據個人口味點上順滑嘅蛋漿🥚煮完肉之後就汁煮日式蔬菜🧅有菇、菜、豆腐等等,索晒精華嘅素菜好入味。最後剪碎洋蔥🧅加入黑松露Risotto,再用壽喜燒汁燉飯,勁creamy,黑松露味道同壽喜燒汁好夾,入口熱辣辣。串燒拼盤————————————依個串燒拼盤超有誠意🍢我最鍾意兩隻新鮮大蝦🦐仲有燒雞翼,點埋辣椒醬真係好惹味!燒菠蘿勁多汁🍍味噌芝士鮮蠔鍋 +$70————————————數隻肥美鮮蠔🦪味增芝士湯鍋非常濃郁,同肥蠔好夾,湯頭充滿鮮味!燒和牛牛舌 +$30————————————個芯

招牌關西風壽喜燒

味噌芝士鮮蠔鍋 +$70
味噌芝士鮮蠔鍋

燒和牛牛舌 +$30
燒和牛牛舌

個芯有少少軟綿綿感覺,勁多肉汁,燒得口感脆彈、有嚼勁!

菠蘿氣泡酒 $98
菠蘿氣泡酒

買一送一好抵飲!氣泡酒加埋生果甜甜地,又清爽,非常解渴!

海鹽忌廉法式焦糖布甸 $48
海鹽忌廉法式焦糖布甸

意猶未盡仲想食埋甜品🍮超香滑嘅焦糖布甸,口感綿密細膩,奶香十足!

食咗好多嘢好滿足!捧住個肚走🤰🏾
2024-11-17
  • 招牌關西風壽喜燒
  • 味噌芝士鮮蠔鍋
  • 海鹽忌廉法式焦糖布甸
2024-12-05 140 浏览
洋食商店—大角咀新分店,餐廳店舖裝修設計,同樣以日式復古風為主題;日本機鋪、霓虹燈等元素,令整個氛圍玩味十足,好多打卡位置🚦🎰 食物方面,點選左壽喜燒二人餐,套餐當中包括各款肉類,而岩手縣和牛,牛肉肉質嫩滑香口,配上壽喜燒汁同蛋漿,口感一流,而最後黑松露燉飯,由忌廉汁同壽喜燒汁混合而成,配上香濃黑松露味,濃郁又creamy ~ 另外,日式蠔煲,熱辣辣上碟,蠔肚飽滿多汁,最岩冬天點選~ 整體而言,係一間幾有特色,值得專程到訪既日式料理餐廳🏮
呢間西日居酒屋係新開嘅分店本身去長沙灣嗰間食過返尋味所以知道有新舖都想即刻去試吓裝修風格一樣係日式復古風一入去就已經感受到個日本味🇯🇵❤️今次去都係食關西壽喜燒套餐有3款肉,岩手縣和牛,美國極黑牛頸脊,茶美豚!但我最鍾意嘅都係個黑松露忌廉燉飯🤤有人幫我哋燒,由肉到蔬菜類最後到飯途中可以食住啲小食先~我揀咗椒鹽魷魚鬚同燒和牛牛舌今次去比較特別嘅係有個蠔煲有啖湯落肚好暖一間會隨住季節去調整menu嘅餐廳好貼心!嘢飲一定要試吓波子汽水雪糕梳打細細個跟阿媽去食日本嘢嘅復古感出晒嚟😆最後埋完單去玩咗陣波子機而且影相真係好得意完全唔似係香港~因為有幾部店主係日本蒐集返嚟嘅老虎機我覺得夜晚去嘅話更加有歌舞技町嘅感覺!日本嘅居酒屋真係百食不厭啊😆❤️
呢間西日居酒屋係新開嘅分店
本身去長沙灣嗰間食過返尋味
所以知道有新舖都想即刻去試吓
裝修風格一樣係日式復古風
一入去就已經感受到個日本味🇯🇵❤️

今次去都係食關西壽喜燒套餐
有3款肉,岩手縣和牛,美國極黑牛頸脊,
茶美豚!但我最鍾意嘅都係個黑松露忌廉燉飯🤤
有人幫我哋燒,由肉到蔬菜類最後到飯
途中可以食住啲小食先~
我揀咗椒鹽魷魚鬚同燒和牛牛舌
今次去比較特別嘅係有個蠔煲有啖湯落肚好暖
一間會隨住季節去調整menu嘅餐廳好貼心!
嘢飲一定要試吓波子汽水雪糕梳打
細細個跟阿媽去食日本嘢嘅復古感出晒嚟😆

最後埋完單去玩咗陣波子機
而且影相真係好得意完全唔似係香港~
因為有幾部店主係日本蒐集返嚟嘅老虎機
我覺得夜晚去嘅話更加有歌舞技町嘅感覺!
日本嘅居酒屋真係百食不厭啊😆❤️
返黎香港日日都約朋友食飯, 今次朋友就帶我黎大角咀哩間西日居酒屋, 餐廳走新派日式復古風, 一入門口就見倒幾部波子機, 另一邊就掛滿霓虹燈裝飾, 打卡一流我地叫左佢個招牌壽喜燒二人套餐($548),貪佢一個價錢可以試晒岩手縣和牛、美國極黑牛頸脊同茶美豚三款唔同肉,仲有埋店家自創壽喜燒汁煮成嘅黑松露忌廉燉飯、味噌芝士牡蠣鍋同兩款自選小食。雪花紋最靚嘅就係岩手縣和牛喇~店員會喺我地面前烹煮壽喜燒,壽喜燒汁唔會太甜,食時可以將肉片蘸少少蛋漿,口感更加嫩滑。味噌芝士牡蠣鍋 — 鍋入面有四大隻牡蠣,全部都好肥美~燒和牛牛舌(跟餐加$40) - 跟餐自選小食其中一款我地加錢要左哩個和牛牛舌,牛舌燒到表面焦香,但中間又唔會過熟, 食落好彈口,唔錯唔錯!和牛可樂波配黑松露醬(跟餐加$10) - 可樂波外脆內軟,黑松露味香得黎唔會太搶。煮完壽喜燒,店員就用返同一個鍋煮野菜,野菜索晒壽喜燒汁好好味!壽喜燒黑松露燉飯 — 最後店員幫我地將飯倒入鍋內煮,燉飯吸左壽喜燒汁連同之前嘅肉汁同野菜嘅精華,煮到乾身就食得。燉飯濕濕地好creamy,食完勁飽呀!柚子鴨屎香烏龍茶($38) - 柚子清香,茶味亦突出。菠蘿百

雪花紋最靚嘅就係岩手縣和牛喇~

味噌芝士牡蠣鍋 — 鍋入面有四大隻牡蠣,全部都好肥美~

燉飯濕濕地好creamy,食完勁飽呀!
柚子鴨屎香烏龍茶($38) - 柚子清香,茶味亦突出。
菠蘿百香果乳酪烏龍 - 菠蘿甜味中透出乳酪微酸味,幾開胃。
一如長沙灣店嘅日本街頭風格,多款懷舊珍藏版波子機擺設可供打卡,每一處都有濃濃嘅復古日式情懷♥️———————————————招牌壽喜燒2人套餐🍲呢個餐有齊三款肉:1️⃣茶美豚2️⃣岩手縣和牛3️⃣美國極黑牛頸脊由店員煮好肉,再點蛋汁進食,三款肉質都好鮮嫩,壽喜燒甜味剛剛好,另外仲有蔬菜拼盤、黑松露燉飯、芝士蠔鍋、自選兩款小食,好多野食,超滿足阿♥️♥️推薦小食和牛牛舌,唔會太韌好易咬,和牛味香濃,飲品方面推薦雪糕梳打🍨我叫左波子汽水做底,外觀可愛,打卡一流🥰
一如長沙灣店嘅日本街頭風格,
多款懷舊珍藏版波子機擺設可供打卡,
每一處都有濃濃嘅復古日式情懷♥️
由店員煮好肉,
再點蛋汁進食,
三款肉質都好鮮嫩,
壽喜燒甜味剛剛好,
另外仲有蔬菜拼盤、黑松露燉飯、芝士蠔鍋、自選兩款小食,
好多野食,超滿足阿♥️♥️
推薦小食和牛牛舌,
唔會太韌好易咬,
和牛味香濃,
飲品方面推薦雪糕梳打🍨
我叫左波子汽水做底,
外觀可愛,打卡一流🥰
2024-12-01
  • 和牛牛舌