2021-07-27 376 浏览
星期六,約埋奶奶過來食泰茶,6點半黎到已經見到坐滿哂人,要等位。等左差唔多一個鐘,終於入座,座位的確比較擠迫。生蝦刺身生蝦好似唔係幾夠凍,不過蝦肉都是爽口的,醬汁辣得過癮。馬拉盞通菜原先想食椰菜苗,不過已經賣哂,好可惜。通菜炒得香脆爽口,唔會過火。泰式烏頭醬汁酸酸辣辣,奶奶都讚,魚肉啖啖肉,d如串菇吸收左醬汁的味道,好滿意。椰汁炒飯竟然會有杯椰子水,好清甜。 成個椰青入面都塞滿左飯,份量好多,配上椰漿甜甜地別有一番風味,佢會返其實有焗過,所以啲飯都會吸收左個椰子嘅香氣。大串燒拼盤串燒燒得剛剛好,醬汁好惹味。

等左差唔多一個鐘,終於入座,座位的確比較擠迫。

生蝦刺身
生蝦好似唔係幾夠凍,不過蝦肉都是爽口的,醬汁辣得過癮。

馬拉盞通菜

泰式烏頭

椰汁炒飯

大串燒拼盤
串燒燒得剛剛好,醬汁好惹味。
2021-07-17
庆祝纪念
生日
2021-07-17 476 浏览
澳南出色嘅泰國菜由於朋友係住將軍澳南,附近冇咩餐廳,加上而家疫情限聚,所以每次上去玩就一定會例行公事叫泰cool堂食以前都有幫襯開,環境舒適開放式對住過海,吹住海風一流。今次聚會係叫外賣,時間方面,真係等候得比較耐,建議如果叫外賣一早電話落定單今次叫咗生菜包、炭燒豬頸肉、大蝦金邊粉、串燒、燒雞、蝦球、柚子沙律等等先講佢我覺得值得欣賞嘅菜式柚子沙律,出邊好少有得食,酸辣汁調得好好,柚子味唔會太搶,夏天食好清新,好野味大蝦金邊粉,原隻大蝦上,配料好足,擺咗一陣都唔會覺得太林,識落都算好食唔會太酸生菜包,生菜新鮮,菜同肉嘅份量都夠,碎肉多汁食落都係好惹味唯一今次有失望就係燒隻燒雞,唔知係咪燒耐左,識落有啲乾同um,同埋比較焦黑其他蝦球豬頸肉不過不失,總結喺將軍澳南冇咩選擇中 ,佢的確值得推介,不過係等候時間耐啲,如果堂食食完仲可以去隔離Donki行下街吹下海風,非常唔錯嘅體驗
澳南出色嘅泰國菜

先講佢我覺得值得欣賞嘅菜式

生菜包,生菜新鮮,菜同肉嘅份量都夠,碎肉多汁食落都係好惹味

2021-07-06
襯天氣好好🌻,去將軍澳海旁走走!雖然熱,不過記得有人講過🗣:流汗💦不是罪!有時出下汗💧個身反而舒服咗好多!⛱之前已經有好多人講過呢間餐廳,又好食😋、又抵🤓、又黃店😙!今日就一於嚟試吓!🥳🏚喺舖頭門口就見到一行玻璃門,相信如果天氣唔熱嘅時候係會打開晒😎俾人感受下海旁⛵️嘅氣氛!諗起都正!⛱一入到去所有店員都係年輕人!青春活力😎!我去嘅時候已經2:30左右,但係都好多人喺度食緊!而家香港咁多人唔使返工緊咩🤷🏼‍♂️?🧚🏼一打個餐牌,真係超級抵🤩!農夫包咖喱牛腩都係$58 ,應該話全部午餐都係$58 !咩料啊🤣!😏本來想要農夫包,結果竟然賣晒!唯有食過第二至愛:泰式香辣肉碎飯🌶!🍅個飯好食,有少少辣!非常惹味!入邊有少少豆角同肉碎粒,有咬口之餘,勁好送飯🤪!餐飲仲可以叫泰式凍奶茶少甜🧋!味道非常之正宗!直頭好飲過果間差差妹!🍭唯一要講嘅係佢個地下同埋張枱就有少少癡立立!可以清潔得再乾淨少少囉!

2021-06-30 459 浏览
之前食過都知呢間野味道非常一般,因為住樓上貪方便同埋都想俾多次機會再試一次其他野。。。馬拉盞豬頸肉炒米粉,首先,係凍嘅!我叫完個外賣已經十分鐘落到去,之後又即刻上返樓,所以唔係我路程遠整凍食物。喂你咩原因整定左啲食物都好,至少都要整返熱先出餐卦??其次,味道亦係好難食,濕塔塔嘅,一啲獲氣都冇!杯芒果沙冰仲攞膽,勁快融,融出嚟果啲水係激似維他芒果汁(其實我飲落直頭覺得係一模一樣!),完全係一啲鮮芒果都冇加過落去!唉其實如果冇心做好食物,真係好浪費一個咁好嘅鋪位!樓上街坊上

喂你咩原因整定左啲食物都好,至少都要整返熱先出餐卦??
其次,味道亦係好難食,濕塔塔嘅,一啲獲氣都冇!

唉其實如果冇心做好食物,真係好浪費一個咁好嘅鋪位!

樓上街坊上
外卖自取
2021-06-27 282 浏览
同朋友2個人去食午餐,可能 Weekend 無 set lunch? 所以就睇 menu 落單。咁我地就諗住照叫兩碗麵各自食啦$68 冬陰功蝦湯河(可選雞/豬)$58 牛丸牛腩湯河然後上枱發現係 超 大 碗。大概係平日普通食河粉一碗既 1.5倍,而以上兩款都各有特色同做得好好味,我地兩份分係多但最後都食晒。偷睇到隔離枱既炒河都係偏大份,所以多人既話主食叫1-2份就夠,之後可以再叫拼盤/炒菜/咖哩等等會更開心。抵食而且好值得 encore

$68 冬陰功蝦湯河(可選雞/豬)
$58 牛丸牛腩湯河

2021-06-26
  • 冬陰功蝦湯河
2021-06-14 336 浏览
食過觀塘間分店覺得好正,今次又黎將軍澳呢間試吓。不過呢間嘅位置真係好山旮旯,唔係特登嚟根本就唔會食😂😂😂其實叫咗好多樣嘢食,不過最令我驚喜都係呢個軟殼蟹咖喱麵包!🤩🤩個麵包外皮脆脆地,入面勁鬆軟,索哂d咖喱汁😍😍咖喱好香椰奶味,仲要撈埋好多滑蛋,食落口真係勁勁勁香!😋😋😋軟殼蟹炸完脆卜卜,又係勁夾咖喱,總之成碟野都超好食!!我通常都好驚叫麵包類既野食,尤其是呢味餸個麵包咁大,食完都唔洗食其他野食。但呢個真係太好味,必叫!如果3-4個人一齊食既話岩岩好🤩🤩🤩

2021-06-04 441 浏览
位於將軍澳海旁嘅泰式餐廳,環境舒適!無骨鳳爪沙律$78鳳爪爽脆入味,配菜亦一流,只係好對於中意食辣嘅我,辣度不足😂黃咖喱牛腩$88牛腩好淋,薯仔一啲爽口一啲好淋,有椰香得黎又唔會蓋過咖哩味或者好漏,整體都好滿意!蒜蓉包$30本身好鍾意食蒜蓉包,每次都必叫嘅,依間都好香脆可口,加埋咖哩汁就錦上添花。馬拉盞炒通菜$68嫌咸左d,但大大碟,好抵食!鮮蝦炒金邊粉$88金邊粉份量好大,炒得乾身,味道酸酸甜甜,蝦都好新鮮又大隻,同泰國食嘅風味差不多!芒果糯米飯$58對於嗜甜嘅我,依個糯米飯非常岀色,除左賣相精美,糯米係用罕見嘅藍色,口感煙韌,芒果好甜!私心推介,聽講將軍澳店好食過觀塘,大家識簡啦🙌🏻
位於將軍澳海旁嘅泰式餐廳,環境舒適!

無骨鳳爪沙律$78

黃咖喱牛腩$88

蒜蓉包$30

馬拉盞炒通菜$68
嫌咸左d,但大大碟,好抵食!

鮮蝦炒金邊粉$88

芒果糯米飯$58

私心推介,聽講將軍澳店好食過觀塘,大家識簡啦🙌🏻
2021-06-02
2021-05-30 346 浏览
依間鋪頭衛生好差,各位食客請小心!前晚透過foodpanda,訂左$94既「炒肉碎伴生菜包」,價錢貴我尚且唔講,盒用保鮮紙包住的生菜包(用作包肉碎)裡面,竟然發現有三條大菜蟲同好多小飛蟲(照片噁心請慎睇)。我完全唔敢食直接扔左,外賣食物包得咁好都咁多蟲,完全想像唔到平時堂食既食客,生食左幾多俾超多蟲爬過既生菜!已經通知左foodpanda但不受理,依家打算聯絡食環處。各位食客請務必注意食物安全!依間野超級污糟!!
依間鋪頭衛生好差,各位食客請小心!

2021-05-28
外卖送餐
今次就食咗泰cool呢間店係將軍澳海濱🏖️如果天氣冇咁熱坐露天位置都幾舒服😚食咗冬陰功海鮮湯河($58)個冬陰功海鮮湯都幾好🥳夠曬冬陰功之餘又唔會好重味精咁 啲海鮮份量就正正常咁😆另外食咗泰式雞肉炒金邊粉($58)金邊粉就有少少酸味,都okay既!幾惹味但係雞肉既份量就比較少🥺兩碗面嘅份量都幾多,男仔都唔驚食唔飽🤣
今次就食咗泰cool
呢間店係將軍澳海濱🏖️如果天氣冇咁熱坐露天位置都幾舒服😚
食咗冬陰功海鮮湯河($58)

另外食咗泰式雞肉炒金邊粉($58)

兩碗面嘅份量都幾多,男仔都唔驚食唔飽🤣
2021-05-16 393 浏览
好少踏足將軍澳, 對我黎講太唔就腳啦🦵🏻不過最近好多人推介話個頭好多好野食, 於是就出左去...食左間唔係得將軍澳先有既泰菜😅去到已經係下午茶時間, 都算多款, 價值都好適中👌🏻<海南雞飯>份量都唔少架, 欣賞佢有好多菜🥬講下講飯先: 黃油味好香, 啲飯軟硬適中粒粒分明🍚我好怕有薑粒撈埋落啲飯到, 呢個冇所以我幾滿意😉海南雞部分: 超滑呀👍🏻👍🏻應該係雞髀位, 冇骨多肉仲要好滑🐥<椰香青檸海鮮湯粉絲>上枱覺得佢個樣都實係幾唔靚😂 椰香味聞得到但食落冇咩椰味, 青檸味404 not found, 所以對我黎講係一個海鮮清湯粉絲🙊有啲海鮮雜錦, 料都多既, 整體普普通通啦👐🏻<蝦餅>加錢叫, 都幾好食, 冇咩特別既評價, 好脆😹<椰子冰>椰子味偏淡, 沙冰口感唔錯既, 但個味唔太ok😢<龍眼冰>我好鍾意飲甜野架, 但我都覺得呢杯野太甜啦, 一飲我覺得係蜜糖水, 我有攪攪佢再飲架, 佢真係太甜啦🙈到啲冰溶哂佢都仲係咁甜omg🙈------------------------------um....我推薦海南雞飯既

去到已經係下午茶時間, 都算多款, 價值都好適中👌🏻

<海南雞飯>
份量都唔少架, 欣賞佢有好多菜🥬

椰香青檸海鮮湯粉絲

<椰香青檸海鮮湯粉絲>

蝦餅

<蝦餅>
加錢叫, 都幾好食, 冇咩特別既評價, 好脆😹

椰子冰

<椰子冰>
椰子味偏淡, 沙冰口感唔錯既, 但個味唔太ok😢

龍眼冰

<龍眼冰>

um....我推薦海南雞飯既, 真係好食, 餐牌個"👍🏻"係真既😂野飲如果大家真係想嗌, 不妨問下有冇得少甜, 唔好少冰喎😂普普通通, 唔會encore👋🏻

下午茶
蝦餅
2021-05-15 259 浏览
依間位於將軍澳既泰菜💛食完可以行下海濱🏖️我行完Donki就順便過黎試😁環境方面唔算太大,近海邊幾清靜,但餐廳地下就有少少黐立立,可以改善一下。食物方面,除左飲品比較失色,其他既味道都唔錯,幾大份,抵食👌🏻1️⃣鮮蝦炒金邊粉 $88依款鮮蝦炒金邊粉,我走左花生🥜頂頂有隻炸蝦做裝飾,而金邊粉就比啲薄蛋包住,拆開份量都幾多👍🏻配料有蔥花、爽口既蝦仁、雞蛋同好多豆乾起入面,金邊粉炒得唔會好油,食落味道酸酸甜甜幾開胃。2️⃣串燒拼盤 大 $108串燒拼盤有豬頸肉,豬牛雞串燒各兩串,豬頸肉既份量幾都幾多,食落十分爽口,配酸辣汁幾惹味😋而串燒豬、牛同雞配沙嗲醬食超夾🥰但雞肉就燒得有啲乾,整體都唔錯👌🏻3️⃣香葉爆炒肉碎 配生菜 $78生菜🥬配炒肉碎,肉碎都炒得幾香、唔太乾,十分惹味,食落唔會好辣,肉碎份量都幾多,生菜就有8-10塊左右😁4️⃣凍泰式奶茶 $26泰式奶茶既茶味比較淡,味道偏甜🙊👋🏻

1️⃣鮮蝦炒金邊粉 $88

2️⃣串燒拼盤 大 $108

3️⃣香葉爆炒肉碎 配生菜 $78

4️⃣凍泰式奶茶 $26
泰式奶茶既茶味比較淡,味道偏甜🙊👋🏻
  • 鮮蝦炒金邊粉
2021-05-10 233 浏览
呢個咖喱真係好好食!送上黎個時熱辣辣,即刻用麵包點住咖喱食,直頭所有胃口都開曬!個黃咖哩唔係好辣,好有椰香,入面好似加咗蛋令到成個咖喱既味道好融合,即使就咁食都會覺得好香而唔會覺得鹹。而軟殼蟹亦係即刻炸起熱辣辣,蘸住咖喱食絕對係1+1>2既效果,非常推介!至於呢個泰式沙律魚,我都係第一次聽講,所以就試下。整體係魚上面有好多用泰式調味既香料,例如香茅,紅蔥頭,蔥,花生等等,同魚一齊放落口非常香口!成個菜式非常泰國風情,食落都幾surprise,越食越香。魚份量都好多,我諗3-4個人食都可以。唯一覺得可以改善既係魚炸粉偏厚同硬,如果餐廳可以係炸粉度做好d就會更加完美
黃咖喱軟殼蟹

泰式沙律魚

黃咖喱軟殼蟹
泰式沙律魚
  • 麵包黃咖喱軟殼蟹
2021-05-10 225 浏览
將軍澳泰cool 有海景靚view,平日嘅lunch set 仲幾抵食,大約$50-$60就有主食+飲品,仲可以加多幾蚊至十幾蚊追加小食。.嗰日唔想食飯,所以試下呢個巨型麵包釀咖喱牛腩,法式麵包大大隻外脆內軟,裏面裝住惹味的咖哩汁,薯仔同牛腩都好入味,咖哩唔辣帶微甜,把鬆軟的麵包蘸着裏面的湯汁,好味到成個麵包都食晒。椰香青檸海鮮湯粉絲,湯底唔辣,有好重椰香味,落青檸汁令湯底冇咁膩更加fresh,海鮮份量都ok,有魷魚、蝦仁、青口等等。餐飲凍泰式奶茶,我覺得有手標奶茶嘅質素。

餐飲凍泰式奶茶,我覺得有手標奶茶嘅質素。
2021-05-09 178 浏览
好耐無食泰國野,路過見到就好想食🤣🍖小食拼盤(雞翼、魚餅、蝦餅、春卷)雞翼好食! 醃得入味,外皮甜甜地魚餅偏實,好重香茅味蝦餅都係偏實🤪春卷的餡料係咖哩角味的菜,幾香口!整體都唔錯,可以encore!🥬生菜包豬肉豬肉味道唔錯,不過偏辣左少少生菜乾身,唔會滴晒水咁😌生菜同豬肉碎份量成正比既,用埋墊底果塊生菜就岩岩用曬d豬肉😂🥭香芒蟹肉炒飯食唔出有蟹肉😂芒果好熟好甜,令到個飯好fresh🥚泰式蠔仔蛋未聽過泰菜有蠔仔蛋😂見係廚師推薦就叫黎試下用鐵版上的蠔仔蛋香氣四溢, 不過食到最後覺得鐵板面浸曬油,唔係好食得落😂味道就係蠔仔蛋味😂食物overall 係唔錯環境方面,餐廳位於將軍澳海旁,有露天位,非常chill🥴價錢係正常泰菜價, 呢餐人均~$180左右食完呢間仲可以去行donki 😂總結:值得encore!

好耐無食泰國野,路過見到就好想食🤣
🍖小食拼盤(雞翼、魚餅、蝦餅、春卷)
雞翼好食! 醃得入味,外皮甜甜地
魚餅偏實,好重香茅味
蝦餅都係偏實🤪
春卷的餡料係咖哩角味的菜,幾香口!
整體都唔錯,可以encore!

🥬生菜包豬肉
豬肉味道唔錯,不過偏辣左少少
生菜乾身,唔會滴晒水咁😌

🥭香芒蟹肉炒飯
食唔出有蟹肉😂芒果好熟好甜,令到個飯好fresh

🥚泰式蠔仔蛋
未聽過泰菜有蠔仔蛋😂見係廚師推薦就叫黎試下
味道就係蠔仔蛋味😂

食物overall 係唔錯
環境方面,餐廳位於將軍澳海旁,有露天位,非常chill🥴
價錢係正常泰菜價, 呢餐人均~$180左右
食完呢間仲可以去行donki 😂
總結:值得encore!

• 小食拼盤
2021-05-05 144 浏览
今日朋友帶我黎到將軍澳食好野。🥢串燒拼盤 (大)Order既時候都猶豫緊叫大份定細份好,定發現原來價錢只係相差$20,所以就叫咗大份會抵啲 😁串燒拼盤有豬、牛、雞各2串,再加一份豬頸肉。味道方面,豬肉會比較好味,配上酸辣汁食,好開胃😋 而其他都係正常水平,勝在份量足,唔會燒得太乾。🥢馬拉盞炒通菜呢個係食泰國野必嗌既餸菜之一,份量大大碟都幾抵食,但味道就較淡。🥢雜菌炒金邊粉賣相當相有神秘感 😆 夾散之後發現原來好大碟。味道方面,炒得好夠味酸酸甜甜咁,但就甜既味道較多,但整體都唔錯,輕易清晒成碟。
今日朋友帶我黎到將軍澳食好野。

🥢串燒拼盤 (大)
串燒拼盤有豬、牛、雞各2串,再加一份豬頸肉。

🥢馬拉盞炒通菜

🥢雜菌炒金邊粉