2024-10-25 338 浏览
晚上同朋友去chill一chill,今次帶咗我去食泰菜。發現呢間餐廳係正宗泰國菜,有好多特式飲品揀,夜晚仲有cocktail可以點嚟飲。店內環境好chill,而戶外座位更優美,晚上開著滿天星燈串,好適合打卡!而廚師、侍應都係地道泰國人,非常有善。今次我哋食嘅都係辣嘅菜式,非常惹味!冬蔭功湯(細)泰式必點嘅湯品!湯配料豐富,裡面有大頭蝦、秀珍菇和草菇等食材,非常新鮮。突別係大頭蝦,味道甜鮮。香氣十足,湯底酸辣開胃惹味,味道豐富而有層次。烤豬頸肉沙律 份量十足,金黃油潤豬頸肉,味道非常出色!肉質軟嫩爽脆彈牙,有炭燒焦香,搭配自家製酸辣汁,令肉汁更鮮甜。用生菜包起,口感更有層次!飛天通菜快炒通菜,用咗豆醬、蒜蓉去炒,口感非常爽脆,味道微辣。香草辣椒肉碎炒飯上面有流心煎蛋,炒飯粒粒分明,以香草和辣椒調味,食落去非常香口,味道偏辣。飲品鮮菠蘿汁 & 心有靈犀,兩杯飲品都非常有賣相,亦都好解油膩感。心有靈犀係由雜果+珍珠芝麻+石榴汁調製嘅梳打飲品,非常有熱帶感覺嘅飲品;鮮菠蘿汁鮮、香、甜,爽口香甜。

店內環境好chill,而戶外座位更優美,晚上開著滿天星燈串,好適合打卡!而廚師侍應都係地道泰國人,非常有善。今次我哋食嘅都係辣嘅菜式,非常惹味!

冬蔭功湯(細)

烤豬頸肉沙律
用生菜包起,口感更有層次!

飛天通菜
快炒通菜,用咗豆醬、蒜蓉去炒,口感非常爽脆,味道微辣。

香草辣椒肉碎炒飯

飲品
2024-10-23 411 浏览
我今日放工後,約同好友去位於銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓的泰簡單食地道泰國菜,環境舒適,有室內和室外雅座,最適合打卡。我和好友點左:椰汁雞湯 Chicken Coconut Soup (細)$75,燒豬頸肉 Grilled Tender Pork $96,蟹肉炒飯 Crab Meat Fried Rice $128,咸魚炒芥蘭 Fried Kale with Salted Fish $98,2杯餐飲都係 黃金夢(鮮菠蘿汁+鮮芒果汁)Pineapple juice & Mango juice $120。椰汁雞湯椰汁味濃郁,雞肉嫩滑;燒豬頸肉香口肉嫩好好味,蟹肉炒飯好味道,芥蘭炒得青綠咸香;黃金夢真係好鮮甜好飲。

• 燒豬頸肉
  • 蟹肉炒飯
  • 黃金夢
  • 椰汁雞湯
  • 咸魚炒芥蘭
2024-10-23 422 浏览
呢度環境好靚,泰國人主理,入面全部都係泰國人職員,好地道, 包括廚師及侍應都是地道泰國人,夜晚有cocktail飲好chill,分戶外同室內地方,戶外環境清幽浪漫舒適仲好靚,我地叫左一杯芒果菠蘿汁,入面係用左新鮮既芒果肉同埋菠蘿打混而成既一杯飲品,飲落好juicy,濃郁既芒果味,我地仲有叫左一份煎荷包蛋炒飯,辣辣地好過癮既口感,份量都ok大碟,仲有一份燒雞,雞肉燒到外脆內軟,食物選擇多,座位都好多。
呢度環境好靚,泰國人主理,入面全部都係泰國人職員,
好地道, 包括廚師侍應都是地道泰國人,夜晚有cocktail飲

仲有一份燒雞,雞肉燒到外脆內軟,食物選擇多,座位都好多。

2024-10-21 693 浏览
秋高氣爽,最適合便是到有戶外露天座位的餐廳唞唞氣位於總統戲院頂樓的泰國餐廳充滿東南亞風情有一部專屬𨋢直達,裝潢以木系為主 ,適合打卡環境舒適寫意,提供多款正宗泰國菜式及特色調酒冬陰功湯融合了香茅及鮮蝦等各類食材,酸辣開胃小食燒豬頸肉肥瘦適中,外焦內嫩,配個可口的泰式醬汁菠蘿炒飯原個菠蘿直接上桌特別吸睛,賣相一流蔬菜鹹魚炒芥蘭好鑊氣!口感爽脆,咸香味十足特飲黃金夢由鮮菠蘿和芒果鮮搾而成!水果味突出暖意洋洋熱香茅南薑茶有泰式風味,芳香暖胃
秋高氣爽,最適合便是到有戶外露天座位的餐廳唞唞氣
位於總統戲院頂樓的泰國餐廳充滿東南亞風情
有一部專屬𨋢直達,裝潢以木系為主 ,適合打卡
環境舒適寫意,提供多款正宗泰國菜式及特色調酒
冬陰功湯融合了香茅及鮮蝦等各類食材,酸辣開胃
冬陰功
小食燒豬頸肉肥瘦適中,外焦內嫩,配個可口的泰式醬汁
燒豬頸肉
菠蘿炒飯原個菠蘿直接上桌特別吸睛,賣相一流
菠蘿炒飯
蔬菜鹹魚炒芥蘭好鑊氣!口感爽脆,咸香味十足
特飲黃金夢由鮮菠蘿和芒果鮮搾而成!水果味突出
黃金夢
暖意洋洋熱香茅南薑茶有泰式風味,芳香暖胃
暖意洋洋
2024-10-21
冬陰功
菠蘿炒飯
黃金夢
暖意洋洋
2024-10-20 713 浏览
點了六度菜式,各式各樣,沒有一度菜是好吃的,應該是沒有一度菜是做到基本水平!串燒基本上不會出錯,點了雞和牛的串燒,但店家居然可以做出蒸出來的效果,一點烤香也沒有,味道亦奇怪。冬陰功湯裏的蝦是不新鮮的,湯料亦不豐富,湯底出奇鹹。點了炒蟶子味道不好吃之餘,蟶子很韌。其他菜式超咸。只可以用一個字形容- 差。非常失望,只怪沒有看食評就試吃。 實在太難食。應該是吃過最差的泰國菜。員工的服務質素不好,說話沒有尾音。只是環境不錯吧!

2024-10-16 433 浏览
今日去咗一間超優雅嘅泰式餐廳,試咗佢哋嘅招牌菜式,包括冬陰功湯、菠蘿炒飯、泰式飛天通菜同鮮炸蝦餅。餐廳環境舒適優雅,服務周到細心,帶俾人一種放鬆愜意嘅感覺。首先係冬陰功湯,湯底酸辣開胃,濃郁香醇,有海蝦同唔同嘅菇類作配搭。菠蘿炒飯更是別出心裁,用半個菠蘿當作碗,將炒飯裝入菠蘿碗中,配以雞絲、海鮮同肉鬆,炒飯香氣四溢,口感香甜鮮美。泰式飛天通菜清脆爽口,炸得金黃酥脆,搭配泰式醬汁,香辣鮮美。最後,鮮炸蝦餅外脆內嫩,蝦肉鮮甜多汁,加上泰式辣醬之後就更加好食。

餐廳環境舒適優雅,服務周到細心,帶俾人一種放鬆愜意嘅感覺。

2024-10-14 6421 浏览
今晚去咗食泰國嘢,,呢間餐廳好特別,廚師同埋侍應都係地道泰國人。仲有個大露台可以喺戶外食嘢。超chill我哋要咗:椰汁雞湯Spicy and Sour Chicken Soup (w/ Coconut Milk)這道湯品結合了椰汁的香甜和酸的口感,雞肉鮮嫩,但我個人不知道這些酸味是由什麼材料煮出,應該是泰式秘製調味秘方。香草辣椒肉碎炒飯Minced Fried Rice (w/ Basil and Chilli)這道炒飯以香草和辣椒增添風味,最緊要是飯炒粒粒鮮味,炒得非常之好。飛天通菜Sauteed Morning Glory (w/ Bean Paste and Chilli)通菜經過快炒,搭配辣椒,口感爽脆。素菜春卷Deep Fried Vegetable Spring Roll脆皮春卷裡包裹著新鮮的蔬菜,外酥內嫩珍多冰Flour Jelly in Coconut Milk最後一定飲我最鍾意飲的泰式珍多冰。朝頭早我就會飲泰式奶茶,下次嚟到一定會飲泰式奶茶。Spicy and Sour Chicken Soup (w/ Coconut Milk)This soup combines

我哋要咗:
椰汁雞湯

香草辣椒肉碎炒飯

飛天通菜
通菜經過快炒,搭配辣椒,口感爽脆。

素菜春卷
脆皮春卷裡包裹著新鮮的蔬菜,外酥內嫩

This soup combines the sweetness of coconut milk and a sour taste, with tender chicken. Personally, I’m not sure what ingredients contribute to the sourness; it must be a secret Thai seasoning recipe.

This fried rice is enhanced with herbs and chili, and the most important thing is that the rice is cooked to perfection, with each grain flavorful.

The morning glory is stir-fried quickly, paired with chili, giving it a crisp texture.

The crispy spring rolls are filled with fresh vegetables, making them crunchy on the outside and tender on the inside.

Flour Jelly in Coconut Milk
Finally, I must drink my favorite Thai dessert, the flour jelly in coconut milk. I usually enjoy Thai milk tea in the morning, and I’ll definitely have some next time I come here!

• 飛天通菜
  • 椰汁雞湯
呢到真係幾大🤩 裝修行新式既泰式🇹🇭resort風格,以木色🪵同深灰色為主,用左唔少深色木條🪵、藤燈籠🏮造型既燈💡、有唔同泰國🇹🇭特色既卡通掛畫,幾高級同舒服😌 想chill啲仲可以揀露天位,感覺都唔熱,可以飲翻兩杯🍻 野食選擇多,廚師👨🏻‍🍳同侍應都係泰國人🇹🇭所以更加地道,全部野食都惹味香口又有穫氣🔥 而且價錢唔貴,一堆人嚟食都唔錯👍🏻(5 😍 係滿分,🤩係半分)燒豬頸肉 🔥🐷 - $96 (好味指數:😍😍😍😍🤩)呢一個小食又係有超多舊😂 第一次見啲燒豬頸肉🔥🐷咁靚仔,肥瘦適中,睇落好似叉燒咁,表面金黃油潤,裡面既脂肪爽口,肉質軟嫩juicy,燒過🔥之後焦香同肉味濃厚,配埋酸酸地又甘甜既羅望子醬食可以解膩柚子沙律 🍊🥗 - $98 (好味指數:😍😍😍😍🤩)用左好多手拆既柚子肉🍊,粒粒晶瑩剔透,酸甜多汁,撈埋香口酥脆既花生🥜、清香惹味既紅蔥、香甜既椰子🥥同埋refreshing既青檸汁🍋‍🟩,酸酸甜甜超開胃🤤,用黎做前菜幾好~鮮炸蝦餅拼香辣炸魚餅 🔥🦐🫓🐟🍥 - $92 (好味指數:😍😍😍😍)個蝦餅🦐🫓炸到金黃色咁,出面酥脆,裡面煙韌彈牙,有幾香濃既蝦味🦐,味道鮮甜~ 個魚餅 🐟🍥辣

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
燒豬頸肉

燒豬頸肉 🔥🐷 - $96 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
柚子沙律

柚子沙律 🍊🥗 - $98 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
鮮炸蝦餅拼香辣炸魚餅

個蝦餅🦐🫓炸到金黃色咁,出面酥脆,裡面煙韌彈牙,有幾香濃既蝦味🦐,味道鮮甜~ 個魚餅 🐟🍥辣辣地咁,有清香馥郁既檸檬葉🌱香氣、增加口感既爽口豆角同埋啖啖既魚香🐟,口感Q彈,兩個餅都可以旁邊既酸辣汁🌶️就更加開胃🤤
蟹肉炒飯

蟹肉炒飯 🦀🥚🔥🍚 - $128 (好味指數:😍😍😍😍)
個飯🍚份量好多😂 炒得🔥夠乾身,粒粒分明,顏色好平均,唔會有啲位白左~ 蟹肉🦀都多,全部都新鮮咁拆好一梳梳,味道鮮甜綿密又有鹹香~ 仲有香口既蛋粒🥚同埋清新既蔥粒,感覺幾好食😋 如果再多啲芒果肉🥭 酸酸地就可以再開胃啲

黃金夢 - $60 (好味指數:😍😍😍😍)
個名幾有詩意😂 黃色就係將鮮菠蘿汁🍍同鮮芒果汁🥭混合埋一齊,有熱帶水果🌴既風味,口感順滑,味道酸酸甜甜,唔係靠糖漿,有菠蘿🍍既清香同芒果🥭既甜香幾好飲

柚香提子冰 🍊🍇🍹 - $48 (好味指數:😍😍😍😍)
呢杯一樣係酸酸甜甜咁,柚子🍊既微酸、清香同refreshing幾出,提子🍇就主要用黎吊出個甜味,就算中間啲冰🧊飲到最後融晒都唔覺得杯野淡左👍🏻

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩
柚子沙律
鮮炸蝦餅拼香辣炸魚餅
蟹肉炒飯
2024-10-08 518 浏览
繁華既銅鑼灣有一間頗具人氣的泰國餐廳充滿泰國風情 濃厚的東南亞風味室外區域佈置得非常舒適餐廳有室內和室外座位好岩如果有一大斑人嘈圈巴閉既我地 哈哈🔸泰式黃咖哩—雞肉 配蒜蓉包黃咖哩的醬汁香濃雞肉煮得非常入味 肉質鮮嫩吸收了咖哩的濃厚香氣咖哩的辛香和微微的甜味完美融合搭配的蒜蓉包外脆內軟 最鐘意蒜蓉包係好多蒜架啦~ 好香!!🔸炸釀雞翼炸釀雞翼的外皮金黃酥脆裡面的餡料十分豐富,包含肉碎、蝦、芫荽、馬蹄和胡椒口感層次分明 搭配雞醬 好香口好好食🔸香草辣椒雜菜炒飯配料包括各種新鮮的蔬菜和香草少少辣令人食欲大增 炒得恰到好處辣椒的香氣和香草的清新 好fresh呀📍泰簡單銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓📍
繁華既銅鑼灣

黃咖哩的醬汁香濃
雞肉煮得非常入味 肉質鮮嫩
吸收了咖哩的濃厚香氣

咖哩的辛香和微微的甜味完美融合
搭配的蒜蓉包外脆內軟 最鐘意蒜蓉包係好多蒜架啦~ 好香!!

🔸炸釀雞翼

炸釀雞翼的外皮金黃酥脆
裡面的餡料十分豐富,包含肉碎、蝦、芫荽、馬蹄和胡椒
口感層次分明 搭配雞醬 好香口好好食

🔸香草辣椒雜菜炒飯

配料包括各種新鮮的蔬菜和香草
少少辣令人食欲大增 炒得恰到好處
辣椒的香氣和香草的清新 好fresh呀

📍泰簡單
銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓📍
2024-10-08 427 浏览
今晚朋友想食泰菜,第一時間就諗起呢間餐廳😍由泰國人主理的餐廳,包括廚師及侍應都是地道泰國人。呢度嘅店員還會說一口流利的廣東話,熱情招呼。裝修充滿泰式風情,環境好chill,仲有室內室外座位,特別適合打卡‼️晚上仲有cocktail,同好友聚餐聊天真的不錯~椰汁雞湯一上枱已經聞到陣陣🥥椰汁香湯入面好足料 勁多雞肉 椰汁味好香濃 酸酸微微 特別開胃~鮮炸蝦餅炸得金黃香脆 新鮮嘅蝦肉 爽口又彈牙鹹魚炒芥蘭芥蘭爽脆鮮甜 仲有粒粒鹹魚 味道更惹味泰乾炒河粉充滿泰式風味 口感Q彈度更加有嚼勁味道屬於偏甜口感 揀咗雞肉 份量好多~黃金夢~鮮菠蘿汁同鮮芒果汁特飲沙冰🍧漫天飛花~鮮火龍果同橙汁調製而成新鮮水果 即叫即製 清新解渴~
今晚朋友想食泰菜,第一時間就諗起呢間餐廳
😍由泰國人主理的餐廳,包括廚師侍應都是地道泰國人。呢度嘅店員還會說一口流利的廣東話,熱情招呼。

椰汁雞湯
一上枱已經聞到陣陣🥥椰汁香
湯入面好足料 勁多雞肉
椰汁味好香濃 酸酸微微 特別開胃~

鮮炸蝦餅
炸得金黃香脆 新鮮嘅蝦肉 爽口又彈牙

芥蘭爽脆鮮甜 仲有粒粒鹹魚 味道更惹味

泰乾炒河粉
充滿泰式風味 口感Q彈度更加有嚼勁
味道屬於偏甜口感 揀咗雞肉 份量好多~

黃金夢~鮮菠蘿汁同鮮芒果汁特飲沙冰🍧
漫天飛花~鮮火龍果同橙汁調製而成
新鮮水果 即叫即製 清新解渴~
2024-10-07
2024-10-06 421 浏览
呢間泰國菜喺頂樓,有室外同室內環境仲好chill,好啱打卡原來呢度嘅廚師係泰國人,所以食物都好正宗侍應都係泰國人,感覺好似去左泰國咁如果飲酒嘅朋友仲可以飲cocktail添💜馬拉盞炒通菜勁有鑊氣,仲好大碟通菜煮得好爽脆💜豬頸肉沙律豬頸肉切成一片片,份量好多配埋生菜食好夾💜黃咖喱雞勁惹味嘅咖哩,鍾意食辣嘅朋友要試下撈埋飯食可以食好多碗💜香葉肉碎炒飯炒飯粒粒分明,食落去好香上面仲有塊煎蛋添💜泰式奶茶味道好正宗,啱晒夏天飲💜黃金夢鮮菠蘿汁加鮮芒果汁勁fresh,超解渴
呢間泰國菜喺頂樓,有室外同室內
環境仲好chill,好啱打卡
原來呢度嘅廚師係泰國人,所以食物都好正宗
侍應都係泰國人,感覺好似去左泰國咁
如果飲酒嘅朋友仲可以飲cocktail添

💜馬拉盞炒通菜
勁有鑊氣,仲好大碟
通菜煮得好爽脆

💜豬頸肉沙律
豬頸肉切成一片片,份量好多
配埋生菜食好夾

💜黃咖喱雞
勁惹味嘅咖哩,鍾意食辣嘅朋友要試下
撈埋飯食可以食好多碗

💜香葉肉碎炒飯
炒飯粒粒分明,食落去好香
上面仲有塊煎蛋添

💜泰式奶茶
味道好正宗,啱晒夏天飲

💜黃金夢
鮮菠蘿汁加鮮芒果汁
勁fresh,超解渴
2024-10-06 321 浏览
今日是週年紀念兩個人簡簡單單吃晚飯。最愛這裡吃濕炒海鮮河粉、鮮炸蝦餅和泰式奶茶。 「濕炒海鮮河粉」材料魷魚、蜆肉、青口和蝦肉主要材料,用黃豆醬做芡汁惹味,海鮮食材都新鮮,河粉順滑。「鮮蝦炸餅」熱辣辣,外層煎至金黃色脆口,蝦膠都幾彈口,配泰式醬好味。除了以上食物還點了兩款健康泰式食物。「馬拉盞炒芥蘭苗」 用馬拉盞炒出來芥蘭苗比一般大,而且好爽口,有少少蒜蓉味和辣椒味。「木瓜絲蝦沙律」 酸辣味比較重,有蝦、芽菜,切成長而細的木瓜和車釐茄混合而成的沙律。除了泰式奶茶之外,有一款叫「暖意洋洋」是香茅薑茶,好舒服暖胃。
今日是週年紀念兩個人簡簡單單吃晚飯。

最愛這裡吃濕炒海鮮河粉、鮮炸蝦餅和泰式奶茶。

濕炒海鮮河粉

鮮蝦蝦餅

除了以上食物還點了兩款健康泰式食物。

馬拉盞炒芥蘭苗

鮮蝦蝦餅
馬拉盞炒芥蘭苗
木瓜絲蝦沙律
泰式奶茶和香茅薑茶
推介大家黎試下呢間正宗泰國菜所有員工同好多客人都係泰國人餐廳環境好有氣氛 仲有室外位置價錢十分親民 口味正宗 實在難得鮮炸蝦餅(4件) $96蝦餅非常彈牙 炸到好脆身仲食到啲蝦肉粒 好出色加辣版冬蔭功湯(2人份) $92嗌咗個二人份量 店員仲問我哋洗唔洗加辣平時都係無辣不歡既我一於挑戰吓真係好剌激既辣度 仲有滿滿香茅味同椰香香辣炒蜆 $118炒蜆好大碟 每粒蜆肉都好飽滿鮮甜用左香葉同辣椒去炒 好惹味香草辣椒肉碎炒飯 $118肉碎炒飯都一樣出色 鑊氣十足相對呢個炒飯又唔算好辣鮮青檸特shake冰 $45呢一杯青檸特飲都幾特別 要自己Shake架好似調酒師咁自己倒出嚟 酸酸甜甜口味清新珍多冰 $45椰汁味好重 但又唔算太甜 解辣一流仲有唔同顏色嘅啫喱粿條 幾有口感
推介大家黎試下呢間正宗泰國菜

珍多冰 $45
椰汁味好重 但又唔算太甜 解辣一流
仲有唔同顏色嘅啫喱粿條 幾有口感
2024-10-04 259 浏览
夏天就接近尾聲,當然趁呢短時間去食下泰國菜,最近就去左銅鑼灣總統戲院頂樓既【泰簡單】食晚飯啦。蝦醬炒飯:蝦醬炒飯好乾身、味道非常香濃,裏面餡都算好多,上面煎蛋流心,不過有少少偏辣。木瓜絲蝦沙律:青木瓜絲好清爽、另外加上蝦米魚露等調味微辣又好開胃、蝦肉好鮮甜。香辣炒蜆:呢個既香辣汁又唔會太辣、但好惹味,分量都算好多、係略嫌去沙去得唔乾净。飛天通菜:用豆醬、蒜蓉去炒。通菜好爽口、唔老、調味清爽。珍多冰:椰奶冰加上粿條、其中一樣最鍾意飲既泰式飲品。紅毛丹冰:清爽唔會太甜既水果沙冰、好解辣同清爽。

飛天通菜:用豆醬、蒜蓉去炒。通菜好爽口、唔老、調味清爽。

珍多冰:椰奶冰加上粿條、其中一樣最鍾意飲既泰式飲品。
紅毛丹冰:清爽唔會太甜既水果沙冰、好解辣同清爽。
2024-10-01 284 浏览
一家地道泰菜,性價比不錯,所以就算是平日的晚上,晚一點即幾近滿座。蟹肉米粉生菜包,有蟹肉、豬肉碎、蝦、花生、椰奶和米粉,以生菜包裹著同吃,餡料豐富、感覺清新健康,讚!椰汁雞湯,分小中大size,我們點了小的,合二人。口感順滑、富椰香,稍嫌偏酸。馬拉盞炒通菜不過不失。飯桶,真是一整個桶上枱,其實是蝦、欖角和肉鬆炒飯,味道不錯,份量多,性價比高。飲品黃金夢非常美味,水準依然。鮮椰青大隻、清甜。室內環境滿滿悠閒感,分室內和室外,裝修陳設令人猶如置身泰國,室內餐堂外望銅鑼灣市景。

馬拉盞炒通菜不過不失。

飲品黃金夢非常美味,水準依然。
鮮椰青大隻、清甜。