2025-04-21 3 浏览
銅鑼灣天台泰式餐廳,喺總統戲院售票處側入就見到,設有室內同戶外位置,裝潢以木系為主調,整體感覺十分悠閒,適合約朋友聚餐。食物方面主打多款正宗泰國菜,勝在大件夾抵食。食肉獸一定唔可以錯過餐廳嘅燒豬頸肉,外皮燒過後帶微微焦香氣,外脆內軟,肉味突出,肉質嫩滑且Juicy,微微甜,點埋醬汁更惹味,份量比想像中多,適合多人分享。另一大招牌為皇宮大蝦蛋網炒金邊粉,炒至金黃色,金邊粉口感煙韌,唔太乾亦唔會太濕,面頭鋪滿兩大隻鮮蝦,仲有個煎至香脆嘅蛋網鋪面,層次口感豐富,越食越上癮。第一次飲唔辣嘅冬陰功湯,以大量香茅,鮮蝦等食材調配而成,鮮味突出,仲有雜菇,老少咸宜。飛天通菜同樣唔辣,鹹香味四溢,通菜炒啱啱好,完全無渣仲幾爽口,好食!

用餐优惠
試食活動
2025-04-19 12 浏览
朋友帶我黎呢間銅鑼灣總統戲院天台,由地道泰國人開既泰國餐廳食野,佢地啲員工都係泰國人,餐廳好大,有兩邊室內座位+中間露天座位,全部都好闊落,坐得好舒服豆腐粉絲雜菜煲入面既材料有好多,豆腐、粉絲、肉碎、娃娃菜、木耳,好鮮味好清甜😋馬拉盞炒通菜炒得好香,有少少微辣幾惹味,啲葉都仲好嫩🥬素菜春卷外皮好脆,入面包住好多餡,芋蓉比較多,咬落外脆內軟😝飯桶用木桶裝住啲炒飯,入面有蝦、肉鬆、菜,炒得超香,食落都好入味好濃郁🍘

馬拉盞炒通菜炒得好香,有少少微辣幾惹味,啲葉都仲好嫩🥬

用餐优惠
試食活動
2025-04-15 154 浏览
餐廳走簡約泰國風,燈光柔和,藤椅木桌,牆上有點綴的小裝飾,超適合打卡。環境輕鬆,播着柔和的泰文歌,感覺像去了曼谷街頭,真是一個chill爆的地方!這裏很地道,廚師同侍應都是泰國人,招呼親切。我們點了以下菜式:-📌炸釀雞翼酥脆雞皮,釀入嫩滑豬肉和香蔥,香口但不膩。📌椰汁雞湯暖胃又濃郁,椰香同香茅味好融和。📌蒜片椰菜苗炒得爽脆,蒜香爆棚,簡單但味美。📌蝦醬炒飯蝦醬味濃而不鹹,每粒飯都炒得乾身,香辣惹味,啖啖滿足。📌黃金夢鮮菠羅汁+鮮芒果汁,酸甜清新,好解膩。📌心有靈犀大膽有創意,雜果同石榴汁混搭梳打,加上珍珠芝麻,飲落層次豐富。泰簡單並非豪華高級餐廳,但勝在真材實料,味道正宗,價錢合理。想跟朋友輕鬆食餐泰國菜,影幾張靚相,這裏真是一個不錯嘅選擇!
餐廳走簡約泰國風,燈光柔和,藤椅木桌,牆上有點綴的小裝飾,超適合打卡。環境輕鬆,播着柔和的泰文歌,感覺像去了曼谷街頭,真是一個chill爆的地方!這裏很地道,廚師侍應都是泰國人,招呼親切。

我們點了以下菜式:-

📌炸釀雞翼
炸釀雞翼

酥脆雞皮,釀入嫩滑豬肉和香蔥,香口但不膩。

📌椰汁雞湯
椰汁雞湯

暖胃又濃郁,椰香同香茅味好融和。

📌蒜片椰菜苗
蒜片椰菜苗

炒得爽脆,蒜香爆棚,簡單但味美。

📌蝦醬炒飯
蝦醬炒飯

蝦醬味濃而不鹹,每粒飯都炒得乾身,香辣惹味,啖啖滿足。

📌黃金夢
黃金夢

鮮菠羅汁+鮮芒果汁,酸甜清新,好解膩。

📌心有靈犀
心有靈犀

黃金夢+ 心有靈犀

2025-04-14
  • 黃金夢
2025-04-14 56 浏览
今日心思思想食泰菜,即刻諗起Thai Simple,鍾意呢度坐得舒服,而且全部staff都係泰國人,感覺上更正宗😆次次食泰國菜都只識叫冬蔭公,今次試下椰汁雞湯😋椰子味好香,微酸,好開胃,加上椰子味少許甜,仲有好多雞肉👍🏻醃鳳爪,份量好多😆鳳爪已經去左骨,食起嚟唔麻煩,酸酸地,夠晒辣,沙律好清爽,正😋菠蘿海鮮炒飯,飯炒得夠乾身,香口,仲有好多魷魚同蝦👍🏻👍🏻鹹魚炒芥蘭,芥蘭熟得嚟帶點爽脆,加埋鹹魚好惹味,送飯一流🤤食辣野緊係要叫返啲飲品cool down 下😆我地另中叫左兩款特飲,心有靈犀、柚香鮮提子冰,非常清甜,好解辣👍🏻 可惜今日唔係星期五晚,否則叫返兩杯cocktail仲開心🍸🍹

菠蘿海鮮炒飯,飯炒得夠乾身,香口,仲有好多魷魚同蝦👍🏻👍🏻

鹹魚炒芥蘭,芥蘭熟得嚟帶點爽脆,加埋鹹魚好惹味,送飯一流🤤

• 咸魚炒芥蘭
  • 椰汁雞湯
  • 菠蘿炒飯
2025-04-13 91 浏览
行完sogo, 再行去海邊個邊睇嚇海邊, 見到有泰國菜食! 冬陰功湯的味道酸辣鮮香,使用新鮮的香茅、青檸葉、魚露和辣椒,帶來濃郁的香氣。湯底通常是用蝦熬制而成,鮮美的海鮮味與酸辣的調味相得益彰。湯的口感清爽,酸味和辣味的平衡!冬陰功湯不僅美味,還富含蛋白質和維生素,尤其是海鮮和新鮮蔬菜的搭配,營養價值較高。主要食材包括蝦、蘑菇、番茄和香菜等,蝦肉鮮嫩,蘑菇吸收了湯汁的精華,口感豐富。馬拉盞通菜清脆與馬拉盞的獨特風味結合,這道菜的口感是清新的蔬菜味道與馬拉盞的香辣好夾! 好爽口! 飯桶泰式飯桶🍚✨在飯桶里的泰國美食有豐富的配料和獨特的調味,絕對讓人垂涎欲滴!有肉類有肉鬆, 一定食到你好飽!

行完sogo, 再行去海邊個邊睇嚇海邊, 見到有泰國菜食!

馬拉盞通菜

飯桶
2025-04-13 73 浏览
泰簡單環境舒適,一出電梯即被濃濃泰風驚艷!店內空間寬敞,泰式裝潢細節滿分,藤椅、木雕、熱帶植物佈置,還有戶外座位,讓人彷如瞬間穿越到曼谷街頭,打卡位超多,環境舒適充滿異國情調。冬蔭功湯底酸辣鮮明,香茅與椰奶很香,大蝦爽彈,菇菌吸盡湯汁,正宗泰國風味!  飛天通菜鑊氣十足!蒜片、辣椒爆炒得惹味,通菜脆嫩無渣。 燒豬頸肉炭香焦脆,肉質彈牙唔乾柴,蘸上酸辣醬更開胃,份量足!皇宮大蝦蛋網炒金邊粉視覺系招牌菜!金黃蛋網包裹住炒金邊粉,大蝦鮮甜,金邊粉炒得乾身入味。 回頭率高的理由太簡單——環境夠chill、食物地道、性價比合理。

冬蔭功

飛天通菜
鑊氣十足!蒜片、辣椒爆炒得惹味,通菜脆嫩無渣。

燒豬頸肉
炭香焦脆,肉質彈牙唔乾柴,蘸上酸辣醬更開胃,份量足!

皇宮大蝦蛋網炒金邊粉

2025-04-13 106 浏览
泰式地道餐廳,人氣滿滿,店員非常親切,亦是滿滿泰國地道感,終於機會和朋友一試。泰國餐廳,品嚐了經典泰國菜式,滿足的泰國味道呢冬蔭功湯湯底濃香椰奶味,中和了酸辣的味道,酸酸辣辣。冬陰功配料,吃到最後亦有很多,海鮮鮮味滿滿,吸汁,味道不錯,濃香之作酸辣度恰到好處,湯底香濃,椰奶甜味平衡了辣味,大頭蝦和滿滿草菇,辣味滿滿,開胃燒豬頸肉燒到脆口,內裡肉質鮮嫩,棒,香氣蘸上特色泰國酸辣醬菠蘿炒飯粒粒分明,搭配肉鬆,口感豐富,海鮮吃起來爽口,甜酸口味菠蘿,大叫好吃的主吃呢炒芥蘭滿滿鑊氣,新鮮鮮味蔬菜,炒得爽脆,加入蒜片來做,惹味酸辣菜式,地道風味加上地道泰國感覺,真棒!店員非常友善,熱情又吸引,棒
泰國餐廳,品嚐了經典泰國菜式,滿足的泰國味道呢
冬蔭功湯
燒豬頸肉
燒到脆口,內裡肉質鮮嫩,棒,香氣蘸上特色泰國酸辣醬
菠蘿炒飯
炒芥蘭
滿滿鑊氣,新鮮鮮味蔬菜,炒得爽脆,加入蒜片來做,惹味
酸辣菜式,地道風味加上地道泰國感覺,真棒!
店員非常友善,熱情又吸引,棒
好喜歡銅鑼灣依間樓上泰菜環境好chill 設有室內外座位 可以cater到唔同既客人聽侍應對話 仲似係泰國人 (好地道🇹🇭)⭕️ 冬陰功 (細$92)一黎飲啖經典既冬陰功湯酸辣交織 聞落飲落都好香 先酸後勁辣 層次分明材料多 有原隻蝦🦐仲有菇仔仲有椰奶既加入柔和辣度⭕️ 咸魚炒芥蘭 $98芥蘭炒得翠綠爽脆 保留哂鮮甜同咬勁配搭咸魚既濃郁鹹香 形成強烈對比 而且份量恰好 唔會過於搶戲⭕️ 肉碎生菜包 $95炒得香氣四溢既肉碎辣味攻天 混入少許蔥花 辣椒 同碎粒配料 口感豐富 粒粒分明 之後包入清爽既生菜葉 脆嫩濃香口中交融生菜既清新恰好中和肉碎既油膩⭕️ 飯桶 $118有驚喜的Main😍一打開蓋見到似係肉鬆炒飯食真啲先知有欖菜 佢獨特既鹹香同整體好夾仲有彈牙既蝦仁🍤 食落其實係甜甜地多種層次 定再encore⭕️ 心有靈犀 $48/ 相思飄香 $45飲品方面叫左兩杯特飲前者係石榴梳打 仲有雜果 好fresh第二杯係椰奶紅豆 🫘 個base好好味🤤係昇華版既紅豆冰🤣除此之外仲有mocktail架🍹
好喜歡銅鑼灣依間樓上泰菜
侍應對話 仲似係泰國人 (好地道🇹🇭)

⭕️ 冬陰功 (細$92)
一黎飲啖經典既冬陰功湯

第二杯係椰奶紅豆 🫘 個base好好味🤤
係昇華版既紅豆冰🤣
除此之外仲有mocktail架🍹
2025-04-05 356 浏览
上次午餐時間同事帶我來到銅鑼灣有間泰式餐廳裝潢設計滿有異國情調,室內有落地玻璃,可以遠望鬧市景色,更設室外露天座位,食物水準夠地道👍 有泰式傳統地道風味我點了木瓜絲蝦沙律開胃酸甜涼拌青木瓜伴蝦肉口感不錯豆腐肉碎粉絲湯清淡湯汁而配料豐富,有豆腐、肉碎、娃娃菜、菇菌和西芹等食材新鮮好味😋鹹魚炒通菜鹹魚味香味俱全,鑊氣十足肉碎炒飯上面有個煎蛋, 再配上香噴噴炒飯每一口有肉碎口感使人回味最後配以香茅茶好有風味🤩

我點了
木瓜絲蝦沙律
開胃酸甜涼拌青木瓜伴蝦肉口感不錯

豆腐肉碎粉絲湯

鹹魚炒通菜
鹹魚味香味俱全,鑊氣十足

肉碎炒飯
上面有個煎蛋, 再配上香噴噴炒飯每一口有肉碎口感使人回味

最後配以香茅茶好有風味🤩
2025-04-04 313 浏览
想去泰國Chill & Relax ? 銅鑼灣小泰國露天小草屋 泰簡單🌟🌟室內環境寬敞 室外露天泰式小草屋🛖 食物水準高 廚師和侍應也是泰國人👍🏻很友善🦐冬陰功非常足料 辣度適中 香料和香茅味香氣撲鼻🐖生菜配木瓜沙律口感豐富多樣 生菜嫩脆 木瓜沙律微辣爽甜🍍菠蘿炒飯外觀色彩繽紛 菠蘿的甜味和果肉的軟嫩質地為炒飯增添了一種獨特的口感 豬頸肉泰國菜中我最愛炭燒豬頸肉 爽口彈牙🥥加上珍多冰和鮮椰子汁 簡直覺得自己去咗泰國
想去泰國Chill & Relax ?
銅鑼灣小泰國露天小草屋 泰簡單🌟

泰國菜中我最愛炭燒豬頸肉 爽口彈牙

🥥加上珍多冰和鮮椰子汁
簡直覺得自己去咗泰國
2025-04-02 409 浏览
今晚在總統戲院天台的泰國餐廳用膳,意想不到地熱鬧旺場。乘專用電梯直達頂樓,一踏入餐廳即感受到濃厚泰式風情。室內區以傳統泰國裝飾營造出悠閒氣氛,戶外區則如泰國街頭夜市般熱鬧,設有酒吧,氣氛輕鬆自在;最內的廂房則提供高度私隱。全場由泰國人主理,食物正宗地道。冬陰功酸辣開胃(竟然有草菇好感動),肉碎生菜包清新爽口。馬拉盞炒椰菜苗香氣撲鼻,乾炒河粉鑊氣十足,再配濃郁芒果汁與多料的珍多冰,彷彿一夜置身曼谷。

冬陰功
肉碎生菜包
馬拉盞炒椰菜苗
乾炒河粉
2025-03-30
肉碎生菜包
乾炒河粉
木瓜絲蝦沙律 $94
呢個木瓜絲蝦沙律味道清新,木瓜絲爽脆可口,帶少少天然甜味,蝦仁彈牙鮮嫩,同酸酸辣辣嘅沙律汁好夾,食落好開胃椰汁雞湯(細)$75
椰汁雞湯聞落好香,椰香濃郁又唔會太膩,湯底滑滑地,帶點微甜,雞肉煮得軟腍入味,飲落暖胃舒服,湯中仲有好多菇菌,幾好食飛天通菜 $95
炒得夠鑊氣,通菜梗爽脆,葉嫩滑,蒜蓉同辣椒好入味,簡單得來好滋味皇宮大蝦蛋網炒金邊粉 $138
大蝦爽口彈牙,蛋網完美cover晒成碟金邊粉,金邊粉炒得乾身,吸收晒醬汁,味道鹹鹹甜甜,幾惹味鮮青檸shake 冰 $45
鮮青檸shake冰青檸味好突出,酸酸甜甜好醒神,夏天飲呢杯真係好解渴,比埋不鏽鋼調酒樽自己倒落杯中,又幾好玩薄荷葉梳打 $48
薄荷葉梳打清新,薄荷味夠清涼,帶少少甜味好易入口,搭泰國菜食,解辣又開胃

木瓜絲蝦沙律 $94

椰汁雞湯(細)$75

飛天通菜 $95

皇宮大蝦蛋網炒金邊粉 $138

鮮青檸shake 冰 $45

薄荷葉梳打 $48

2025-04-02 293 浏览
我同老best都鍾意食正宗泰菜,估唔到呢間餐廳一啲都唔簡單😍環境勁chill,啱晒打卡之餘 📸,廚師及侍應都是地道泰國人,更令你有置身🇹🇭的感覺。✨冬陰功✨酸辣味十足,內裏有勁多配料,包括開邊蝦、草菇及秀珍菇等,開胃又惹味。✨香辣魚餅✨有陣陣檸檬葉的香氣,口感彈牙,搭配泰式辣醬,又甜又香辣,好食。✨飛天通菜✨份量多又鑊氣十足。泰式黃豆醬香噴噴,辣椒惹味,食到底也爽脆而不油膩。✨蛋網雞球炒金邊粉✨賣相很吸引,蛋黃煎得十分漂亮。金邊粉口感柔軟,入面有不少大塊肉嫩的雞球,配上花生碎及辣椒,非常夠味。✨白馬王子✨非常特別的飲品,以馬蹄及椰奶調制而成,風味十足。✨黃金夢✨是鮮菠蘿汁及鮮芒果汁混合而成,酸酸甜甜,與泰菜非常相配。露天環境超有泰式風情,氣氛很好。
我同老best都鍾意食正宗泰菜,估唔到呢間餐廳一啲都唔簡單😍環境勁chill,啱晒打卡之餘 📸,廚師侍應都是地道泰國人,更令你有置身🇹🇭的感覺。

✨冬陰功✨

✨香辣魚餅✨

✨飛天通菜✨

✨蛋網雞球炒金邊粉✨

✨白馬王子✨
非常特別的飲品,以馬蹄及椰奶調制而成,風味十足。

✨黃金夢✨
是鮮菠蘿汁及鮮芒果汁混合而成,酸酸甜甜,與泰菜非常相配。

露天環境超有泰式風情,氣氛很好。
2025-03-31 376 浏览
朋友推薦食依間「泰簡單」泰國餐廳,環境大 坐得舒適,夜晚去好有氣氛~試咗幾款好好味嘅菜式,性價比高😚👍Chicken Coconut Soup用新鮮椰漿煮成,湯底香濃,帶有椰子香味 整體酸酸甜甜,雞肉嫩滑,仲加入咗豐富配料 例如草菇,令整體味道更多層次,好適合配飯食Deep Fried Chicken推薦特色菜!炸雞外脆內嫩,皮香味美,雞肉混有香蔥 鮮嫩多汁。搭配甜酸醬汁,味道更加出色Baby Cabbage椰菜苗炒得恰到好處,保持住蔬菜嘅鮮脆口感。加上蒜蓉同鹽調味,簡單又能突顯清甜,健康又美味🥰🥰Fried Rice in Bucket呢個特別嘅炒飯用桶裝住,內有蝦、欖角同肉鬆,味道豐富,炒飯口感偏軟糯,香氣四溢,好適合分享食Lychee Cooler 荔枝特飲香甜可口,好濃郁嘅荔枝香味,飲落去非常解渴😋Fresh Mango Juice 鮮芒果汁食泰菜一定要配芒果汁,色澤鮮艷,味道濃郁,甜而不膩。每一啖都充滿新鮮芒果嘅香甜😋

Chicken Coconut Soup

Deep Fried Chicken

Baby Cabbage

Fried Rice in Bucket

Lychee Cooler 荔枝特飲
香甜可口,好濃郁嘅荔枝香味,飲落去非常解渴😋

Fresh Mango Juice 鮮芒果汁
呢間位於銅鑼灣嘅🙏🏻泰簡單🙏🏻係一間樓上嘅泰國餐廳,設有室外座位,空間感都幾大👍🏻,上嚟嘅時候差啲搵唔到門口入,佢有部私家lift係直接搭上嚟😆,環境都幾舒服,幾適合打卡,仲要係一間超地道嘅泰國餐廳,事關裏面嘅侍應同廚都係泰國人😎,咁食落就更加有風味啦🤩🤩🥗烤豬頸肉沙律 $108 :首先叫咗個豬頸肉沙律,佢好似生菜包咁,包住食又得,當沙律食能得,味道方面就好似生菜包嘅醬汁一樣,酸酸甜甜甜咁好開胃😍,豬頸肉烤到微微焦香,唔錯😋🥬飛天通菜$95 :呢款通菜同喺泰國食嘅味道相若,幾有地道風味,不過佢都會迎合返香港人,我叫咗盡量少辣,所以食落都算接受到🫣🍝皇宮大蝦蛋網炒金邊粉$138 :另外主食就叫咗個炒金邊粉,賣相唔錯,除咗兩隻大蝦之外,裏面仲有蝦球👍🏻,絕對唔孤寒,份量就啱啱好,炒得夠鑊氣,值得一試👏🏻🐟鮮炸蝦餅拼香辣炸魚餅$92 :最後叫多咗一款小食,呢兩款小食都係泰菜嘅必食炸物之選,蝦餅啖啖肉,炸到金黃色,彈牙之餘蝦味夠重,唔錯👍🏻🍹珍多冰$45 :珍多冰係泰國特色飲品之一,呢度嘅椰奶夠香,果肉都夠多😍,賣相唔錯,另外一杯就係🍹黃金夢$60 :價錢唔平,不過勝在超足料,佢係由鮮芒果汁同

🍹珍多冰$45 :珍多冰係泰國特色飲品之一,呢度嘅椰奶夠香,果肉都夠多😍,賣相唔錯,另外一杯就係🍹黃金夢$60 :價錢唔平,不過勝在超足料,佢係由鮮芒果汁同菠蘿汁溝制而成,飲落超濃郁一啲都唔甜👏🏻,真係原汁原味🤤,另外夜晚仲有cocktail 添,食完飯想飲返一兩杯就最啱啦😝