2009-01-29 24 浏览
一向都比較喜歡吃油皮的蛋撻,所以也是此品牌的fans。今回到了銅鑼灣的分店,雖然肚子不餓,但在尚有胃納及蛋撻剛新鮮出爐的誘惑下,決定犯禁!其實都吃過很多次這品牌的蛋撻,但始終都是覺得從前在中環總店還未被迫遷時的最好吃,還記得跟女朋友買了半打,我吃了五個,她吃了一個,說給人家聽以為我虐待她!但話說回來,此蛋撻仍然好吃,油皮充滿牛油香,蛋也夠甜、夠滑、夠香,也很滿足了。
一向都比較喜歡吃油皮的蛋撻,所以也是此品牌的fans。

集團化的表徵
正!蛋撻BB出世了
正!Wonderful
正!Fabulous
$3.8 (下午茶)
正!蛋撻BB出世了
正!Wonderful
正!Fabulous
  • 剛新鮮出爐的蛋撻
2009-01-02 4 浏览
黎得呢度 10個有10個都想試佢個蛋撻啦!之前食完麥奀記唔飽 於是係隔離買左兩個蛋撻黎試下食落去d蛋漿會流出黎 幾特別 亦令口感同普通蛋撻唔同個皮睇落去好厚 但食落又唔會話痴住個口 成件事係黎得好順滑既 雖然賣得貴 但完全值得
黎得呢度 10個有10個都想試佢個蛋撻啦!
之前食完麥奀記唔飽 於是係隔離買左兩個蛋撻黎試下
食落去d蛋漿會流出黎 幾特別 亦令口感同普通蛋撻唔同
個皮睇落去好厚 但食落又唔會話痴住個口
成件事係黎得好順滑既 雖然賣得貴 但完全值得
2008-11-07 4 浏览
鋪位分作兩部份,前面做生意,後頭是爐房,中間有一道玻璃屏障。埋頭一看,一群年輕師傅們正在工作。蛋撻剛出爐,站在櫃檯旁邊,也感受到那份熱力。當下要了一個,就立刻開動。蛋撻新鮮熱辣兼燙口,撻皮鬆化,蛋漿甜香,不過味道太人工化。吃不出任何驚喜來,有點可惜,不知總店那邊會否一樣?

2008-09-16 12 浏览
同同事分享左一件馬豆糕同埋一件芝麻糕…馬豆糕:唔係白色而係透明,可能係因為無椰汁卦,豆既份量唔少,軟硬適中,味較清,唔太甜,有個同事竟然話似粟米=.=;芝麻糕:聞落好香,但係食落又唔係咁重芝麻味,黑媽媽唔係好靚,但係勝在唔會太甜,又唔太濃,我反而覺得唔錯!
同同事分享左一件馬豆糕同埋一件芝麻糕…
2008-08-18 1 浏览
號稱"肥彭最愛蛋撻", 真係未試過, 經過銅鑼灣就買返個黎試好有蛋香, 但最出色既都係個皮, 又香又脆, 鬆化得黎唔會散5蚊個, 比普通既蛋撻真係貴d不過食完之後, 就覺得物有所值

5蚊個, 比普通既蛋撻真係貴d
不過食完之後, 就覺得物有所值
2008-08-10 5 浏览
i'm a tart lover but definitely not an egg custard tart lover. I don't think I've touched an egg custard tart in 10 years. Today I thought why not try one? Since 泰昌 is famous for its egg custart tart, I'll buy from there.It was actually quite nice. Wasn't too sweet, still warm, quite strong butter taste. Would be better if the egg custard is softer.I guess it's not so bad afterall.

2008-08-06 7 浏览
琴日o係渣甸街食完晚飯行過一間裝修好靚ge cake shop,見到d新鮮出爐ge egg tart~wa! 細細粒,個個d色又靚,中間個黃又"突"晒出黎,好似好正ar!見到賣成5蚊個都有d唔捨得...不過....身為"蛋撻痴"ge我真係忍唔住!!買左一個試下~wa! 望落以為係酥皮,原來係我最愛ge牛油皮!!!正ar!! 好味ar!隨手立左張leaflet想聽日同同事分日享下,點知一睇,原來呢間野就係o個間"肥彭最愛蛋撻"!!!good good!!
見到d新鮮出爐ge egg tart~
wa! 細細粒,個個d色又靚,
中間個黃又"突"晒出黎,
好似好正ar!
見到賣成5蚊個都有d唔捨得...
不過....身為"蛋撻痴"ge我真係忍唔住!!

買左一個試下~
wa! 望落以為係酥皮,原來係我最愛ge牛油皮!!!
正ar!! 好味ar!

隨手立左張leaflet想聽日同同事分日享下,點知一睇,
原來呢間野就係o個間"肥彭最愛蛋撻"!!!
good good!!
裝修好靚
$5 (宵夜)
  • 新鮮出爐細細粒蛋撻
1K
2008-06-30 7 浏览
前兩日無鬼聊聊四圍行, 咁啱就路經食店, 發現有出爐蛋撻, 於是二話不說即刻衝左入去, 買左一隻黎試下!出爐蛋撻熱辣辣, 買左都唔可以即刻放入口, 等左一陣間先可以食; 蛋撻皮非常鬆化, 係牛油皮而唔係酥皮, 啱晒師傅口味, 加上蛋心係暖暖地, 味道唔會死甜, 味道唔錯, 真係可以食完一隻又一隻, 正呀!總括黎講蛋撻係非常美味, 價錢唔算貴, 五雞都唔使, 加上又咁好味, 絕對抵食! 第一次幫襯就令師傅留下深刻印象, 有機會一定會再買黎食!

$5 (其他)
開完會見到寫字枱上有泰昌的蛋撻及沙翁 ???? 原來是"何生"的散水心意下午茶大食的我當然是蛋撻及沙翁各一:蛋撻: 因剛開完會,見紙盒已經有些少濕,鬆化的蛋撻皮,希望不會給弄"淋",還好暖暖的心意没有給化掉.... 蛋撻還是暖暖的,那鬆化及皮脆的蛋撻皮... 正. 只是蛋味欠濃郁沙翁: 較早前友人話泰昌的沙翁麻麻地,而且好"淋",但今日所見, 賣相OK,脹脹的,有砂糖曬在上面,幾可愛,雖然曬在上面的糖是多了點,但吃之前可以自行掃減咬了一口,甜甜地不油不膩,没有"淋"的感覺,還是脹脹的但又不硬,好味. 多謝"何生" 的暖暖心意,也藉此祝他前程似錦
開完會見到寫字枱上有泰昌的蛋撻及沙翁 ???
? 原來是"何生"的散水心意下午茶

大食的我當然是蛋撻及沙翁各一:

多謝"何生" 的暖暖心意,也藉此祝他前程似錦
沙翁
蛋撻