2016-10-18 1057 浏览
展覽過後, 與友人再次尋找泰國菜( 共同愛好).  今次來到牛頭角 熟食中心 - 泰味屋, 集泰國菜, 雞煲, 煲仔飯, 沒有華麗的裝潢卻帶一種平易親民, 簡單小廚的感覺. 實質臥虎藏龍.串燒(雞)爐火慢燒, 炭燒香味外層帶出雞肉的嫩滑. 經調味的雞柳無需沾上過多的醬汁, 簡單美味.馬拉盞芥蘭 馬拉盞的香辣平均, 味道不錯, 只可惜通菜已經賣光了.炒金邊粉 火喉夠味道足, 金邊粉彈牙爽口, 不會太un太淋, 附上的花生碎粉相對地多, 不太重口味的你可以自行調節.爉味煲仔飯 10月香港剛入秋, 加上氣溫仍在20多度, 食仔飯的確好像太早. 但這煲仔飯絕對值得一試.材料十足不在話下, 飯煮得剛好, 不過火不軟爛, 粒粒分明, 乾身的飯外層包上薄薄爉味油分.  一入口米香與油香, 天衣無縫. 醬油分量剛好, 不遮蓋飯香, 同時配合焦香的飯焦. 完全是大廚功架 誠意推介大家.P.S. 大廚透露他決定將功架傳授女婿, 日後會減少親身下廚. 大家要把握機會了.
串燒(雞)
串燒(雞)

馬拉盞少芥蘭
馬拉盞芥蘭
馬拉盞的香辣平均, 味道不錯, 只可惜通菜已經賣光了.
炒金邊粉
炒金邊粉

2016-10-16
2016-06-07 1000 浏览
一向都係牛頭角街市既擁躉,貪佢夠平又大碟!而呢間泰味屋係短短開張數月,已經吸引我再次光顧!先講食物種類,都係大路泰國菜應該有既野,但價格就十分合理。整個餐牌最多就係菜既款式(不同配搭嘅通菜/芥蘭/椰菜苗),其次海鮮就以魚為主要(烏頭同鰂魚)。我同男友二人都算大食,而且都好少食淨,所以照平時一樣點4,5樣,結果碟碟都好大,淨係一碟沙律已經占左半個胃!•炒蜆麻麻,蜆有沙,雖然有汁但蜆肉好乾,勝在夠濃味!($88)改用花甲會較理想!•鳳爪沙律,非常大碟,夠辣,爽口!•炸蝦餅($55) 10小塊,中規中矩!•香辣葉炒肉碎 ,其實食唔到個辣,不過肉碎惹味,食唔到雪藏味,送飯不俗!
一向都係牛頭角街市既擁躉
先講食物種類,都係大路泰國菜應該有既野,但價格就十分合理
•鳳爪沙律,非常大碟,夠辣,爽口!
•炸蝦餅($55) 10小塊,中規中矩!

2016-06-06
2016-05-25 732 浏览
廿蚊雞的粥麵 – 牛頭角街市堅記原來之前介紹過既牛頭角街市勝記燒味,早上不賣燒臘而賣粥,個名叫「堅記美食」。睇餐牌就知粥品價錢全部是回到十年前的街坊價位,艇仔粥才 $12碗,超足料,差不多半碗是肉碎、水魷、花生及魚片,再加多包 $8既炒麵,就是一個完美的早餐。在現今食碗粥都要廿幾三十蚊既年代,這兒確是清泉雖比對面鑑記貴點但感覺衛生少少,行遠點早餐都要多尐來幫趁吓先。
廿蚊雞的粥麵 – 牛頭角街市堅記
艇仔粥
$20,仲有邊到搵?
在現今食碗粥都要廿幾三十蚊既年代,這兒確是清泉
炒麵
2016-05-14
外卖自取
$20,仲有邊到搵?
艇仔粥
炒麵