聽朋友說最近長沙灣了間新的café而且說裝修超文青!超韓!作為一個女生,又怎能不去朝聖呢(๑ ̄ ̫  ̄๑)雖然位置在於工廠大廈,但其裝修真的很花心機!內裡的裝潢很寬敞,非常舒適(◍ ´꒳` ◍)一進門還會看到讓人尖叫的飾品!有些更是老闆娘們親手設計的呀(。・ω・。)ノ♡這裡還有寄賣衣服呢~衣飾都以清新為主,簡潔而帶有時尚感~吃完東西還可以Shopping真的讓女生們超興奮!這裡還在不少角落裡擺滿花藝品~讓人感覺很舒適呀~這裡還有搖椅~~每個角落都這麼好拍~吃到一半已經忍不住要去打卡了!這裡還有一個很有格調的角落~看得出店主們真的很用心佈置呢!食物來了~這款焗芝士煙肉墨西哥粟米片,香口不已,與朋友邊談天邊吃,很快便吃完了~K小姐和友人最推薦的就是這款烤芝士煙肉焗薯!焗薯加上芝士,口感非常好呢~甜品則挑了黑糖珍珠雪糕窩夫~黑糖珍珠有咬口,微甜~用來拍照也很有Feel呢~因為來之前喝過東西了~所以我們來到後就沒有點飲品~喜歡拍美照的女生們也快來吧~真的很好拍呢(๑´ㅂ`๑)
聽朋友說最近長沙灣了間新的café
而且說裝修超文青!超韓!
作為一個女生,又怎能不去朝聖呢(๑ ̄ ̫  ̄๑)

雖然位置在於工廠大廈,
但其裝修真的很花心機!

內裡的裝潢很寬敞,非常舒適(◍ ´꒳` ◍)

一進門還會看到讓人尖叫的飾品!
有些更是老闆娘們親手設計的呀(。・ω・。)ノ♡

這裡還有寄賣衣服呢~
衣飾都以清新為主,
簡潔而帶有時尚感~
吃完東西還可以Shopping真的讓女生們超興奮!

這裡還在不少角落裡擺滿花藝品~
讓人感覺很舒適呀~

這裡還有搖椅~~
每個角落都這麼好拍~
吃到一半已經忍不住要去打卡了!

這裡還有一個很有格調的角落~
看得出店主們真的很用心佈置呢!

食物來了~
這款焗芝士煙肉墨西哥粟米片,
香口不已,與朋友邊談天邊吃,很快便吃完了~

K小姐和友人最推薦的就是這款烤芝士煙肉焗薯!
焗薯加上芝士,口感非常好呢~

甜品則挑了黑糖珍珠雪糕窩夫~
黑糖珍珠有咬口,微甜~
用來拍照也很有Feel呢~

因為來之前喝過東西了~
所以我們來到後就沒有點飲品~

喜歡拍美照的女生們也快來吧~
真的很好拍呢(๑´ㅂ`๑)
1K
2018-09-27 2314 浏览
最近到訪過位於長沙灣工廈名為「治癒羔羊」的cafe,每個角落都用心佈置過,裝潢簡約又帶點少女味,所以開張不久已經吸引不少人去打卡。全店四四方方,座位數量不算多,約二十個,域分不同角落,顯得空間感足,用色以白、木色為主調,配襯植物、乾燥花裝飾,環境愜意舒適近門口位置擺放寄賣產品,中間一張長枱,旁邊的吊椅拍照效果一流,確是休閒好地方。餐牌供應有小食、全日早餐、焗薯等數款輕食,定價$40-98;甜品有千層蛋糕、乳酪蛋糕、窩夫等,定價$45-68。飲料有咖啡、花茶、梳打等,定價$30-47,每位最低消費$30。芝士碎蛋焗薯 $78焗薯三款,分別有碎蛋、煙肉或菠菜,配沙律菜、車厘茄、茄汁豆。即叫即製,需時等候。用上美國焗薯,薯味較重,而且薯皮厚身,不易扁塌。加上碎蛋、芝士烤焗,配搭穩陣玫瑰花千層蛋糕 $52為女生以設的甜品,不得不點千層蛋糕,加入玫瑰醬料及花瓣,賣相很美,而且水準不俗。餅皮不至於超薄,但由於忌廉冰涼幼滑,令千層口感絲毫不粗糙。散發淡淡玫瑰味,比較自然,而且甜度適中滿杯青提汽泡飲 (惠顧主食減$8;原價$45)除了青提,有草莓、蝶豆花等配搭汽泡飲,雖然製作簡單,但粉嫩色調充滿少女心

餐牌供應有小食、全日早餐、焗薯等數款輕食,定價$40-98;甜品千層蛋糕、乳酪蛋糕、窩夫等,定價$45-68。飲料有咖啡、花茶、梳打等,定價$30-47,每位最低消費$30。

芝士碎蛋焗薯 $78

芝士碎蛋焗薯

玫瑰花千層蛋糕 $52

玫瑰花千層蛋糕

滿杯青提汽泡飲 (惠顧主食減$8;原價$45)
除了青提,有草莓、蝶豆花等配搭汽泡飲,雖然製作簡單,但粉嫩色調充滿少女心。
清甜青提切半加汽水,是能夠想像很到的味道,不會踩雷

滿杯青提汽泡飲

滿杯青提汽泡飲

2018-09-23
芝士碎蛋焗薯
2018-09-19 1790 浏览
今日同閨蜜係荔枝角練完舞,想係附近揾間樓上Cafe休息下飲杯野⋯⋯上網見到近長沙環地鐵站有間新開的樓上Cafe,決定就去試試。餐廳位於工業大廈的9樓,位置唔難揾。一入到Cafe,閨蜜櫈都未坐已經就拎左部電話不停咁影(笑) 不過Cafe真係好靚,每個Corner、每一個Setting都可以影到好靚的相⋯⋯餐廳的地方唔算大,但坐落都好舒適,唔會迫迫夾夾⋯⋯餐廳的餐點及飲品唔算好多選擇,不過都有齊咖啡、梳打、牛奶、果汁、小食、主食及甜品,價錢都適中。我們兩個人叫左一份焗薯、一份蛋糕及兩杯飲品。除了焗薯外,仲有麻醬沙律及茄汁焗豆做配撘。另外,餐廳用了薯味較重的美國焗薯,釀入芝士及波菜,整體更Creamy及香口。芝士的份量仲唔算少,仲要有迷人的拉絲效果。另外一讚的係薯皮上有少許鹽來調味,就算連皮食都唔會太dry!玫瑰花千層蛋糕的賣相超靚,而且比某大著名的千層蛋糕連鎖店的玫塊千層蛋糕無咁甜。加上蛋糕雪得夠凍,忌廉入口先溶,食落的層次更加明顯!整體非常好食,係有樣又有味的Cake!飲品方面,我點了一杯期間限定的菠蘿BB特飲。甜甜的梳打加埋原粒的BB菠蘿,味道非常清新,朋友仔就叫左一杯Healing

餐廳的地方唔算大,但坐落都好舒適,唔會迫迫夾夾⋯⋯

菠蘿BB特飲

朋友仔就叫左一杯Healing Soda,混合了草莓檸檬波子汽水味冰塊,整體好靚,而且味道都夠濃,唔似其他餐廳咁淡。重點係因為冰係有味道的冰塊,所以飲到最後唔會令整體愈來愈淡。
Healing Soda

菠蘿BB特飲
Healing Soda
2018-09-18 343 浏览
上星期朋友介紹黎左間cafe 就上去坐下朋友之前係呢到上過手拉花班 話呢到好靚真係好靚 有好多女仔鐘意既打卡位我同朋友兩個上黎 影得勁開心我地飲左ocean soda 同affocado (?)咖啡加雪糕記得唔好一次過落咖啡 落小小食小小我地一野落 變左好苦 哈哈老闆都好nice 比我地周圍去影相有一個好開心既girls gathering 下午影完相 又傾下計幾鐘意呢到 好似去左第二個時空咁
上星期朋友介紹黎左間cafe 就上去坐下

影完相 又傾下計
幾鐘意呢到 好似去左第二個時空咁
  • Ocean  soda
2018-09-16 357 浏览
偶然發現在長沙灣新開的工廈cafe. 雖然當日係close 但兩位老闆非常好咁俾我哋入去,所以成間鋪其實得我地。環境好適合傾計,又Design 得好好,廁所值得一讚係好乾淨企理,工廈中小有的乾淨廁所。Order 左ocean soda 同玫瑰花蛋糕爭朱古力蛋糕。玫瑰花醬一d都唔假,有淡淡玫瑰花味,好清香唔會太甜。朱古力蛋糕比較濃,上個的朱古力醬都係比較濃,但整體味濃但唔會太甜。但個人比較推介玫瑰花蛋糕😊汽泡水比較淡,Ocean soda 係波子汽水味,上面加左雲呢拿雪糕,可能雪糕比較甜以致飲落比較味道較淡。友人的汽泡水就比較適中,但有雪糕真係比較開心。另外有corner有賣耳環,亦有榻榻米坐位,想清靜又近地鐵站的好選擇。
偶然發現在長沙灣新開的工廈cafe.

下午茶
  • 玫瑰花蛋糕