2012-01-04 20 浏览
聖誕買生日蛋糕 非也! 全因想食千層蛋糕, 就去沛公買左細細地的返屋企一齊食~呢個6吋左右, $98~~~ 4個人share, 都食唔晒但蛋糕面已經喞左Happy Birthday字眼 唔緊要啦, 都係咁食, 不過建議店方下次唔好喞任何字眼, 改用朱古力牌或即時喞咁就慶祝生日、聖誕、週年等等咩都得啦! 開心d~ 俾個橫切面大家睇睇先! 曲奇味~好香, 真係好多層, 有口感! 爸爸媽媽都鍾意呢!我自己就期望有多少少曲奇粒粒
聖誕買生日蛋糕 非也!
全因想食千層蛋糕, 就去沛公買左細細地的返屋企一齊食~
呢個6吋左右, $98~~~ 4個人share, 都食唔晒
但蛋糕面已經喞左Happy Birthday字眼
咁就慶祝生日、聖誕、週年等等咩都得啦! 開心d~

俾個橫切面大家睇睇先! 曲奇味~
好香, 真係好多層, 有口感! 爸爸媽媽都鍾意呢!

我自己就期望有多少少曲奇粒粒
2011-12-26
5 分钟 (外卖自取)
$25 (宵夜)
庆祝纪念
圣诞节
  • 千層蛋糕
2011-12-29 12 浏览
聖誕節本想在家悠悠閑度過。可是弟弟一臉可憐的樣子,便帶他下去吃甜品去了。五代同糖感覺沒有特別之處,便過了對面的沛公甜品。看見一行人在排隊,既怕冷也沒耐性等侯,便選擇叫外賣。本想試試心花怒花,可惜已售清,要不就是被人預訂了。便試試芒果千層班戟及弟弟的芒果牛奶布丁。芒果千層班戟以班戟外皮包著,內裏是芒果和忌廉,芒果不是很鮮甜帶點微酸。整體平衡保持很好,不會因為過多忌廉而很膩。不足的是,班戟皮太軟身。芒果牛奶布丁,我試了一口,不好吃。沒有牛奶味,芒果味也一般,充滿著魚膠粉味道。或許,其他食品會更好吧。
聖誕節本想在家悠悠閑度過。

可是弟弟一臉可憐的樣子,便帶他下去吃甜品去了。

五代同糖感覺沒有特別之處,便過了對面的沛公甜品

看見一行人在排隊,既怕冷也沒耐性等侯,便選擇叫外賣。

本想試試心花怒花,可惜已售清,要不就是被人預訂了。

便試試芒果千層班戟及弟弟的芒果牛奶布丁。

整體平衡保持很好,不會因為過多忌廉而很膩。

不足的是,班戟皮太軟身。

芒果牛奶布丁,我試了一口,不好吃。

沒有牛奶味,芒果味也一般,充滿著魚膠粉味道。

或許,其他食品會更好吧。
2011-12-25
1 分钟 (外卖自取)
其他
庆祝纪念
圣诞节
2011-12-22 11 浏览
見雜誌介紹了這間店舖的招牌沛公拼盤,所以買來試吓。拼盤包括了好立克布甸、千層朱古力和紅豆腸粉,千層朱古力太多忌廉,腸粉太實不夠滑,總括來說只得一個「甜」字,吃了一半已經覺得很膩,不想吃下去了,也不會有下次。
見雜誌介紹了這間店舖的招牌沛公拼盤,所以買來試吓。

2011-03-25
外卖自取
2011-12-19 16 浏览
看完TVB"甜姐兒", 冒名而來試一試.石板街千層(上圖): 賣相是可以的. 但沒有TVB或剪報上的那麼吸引. 味道, 說真的, 我不知道自己在吃什麼, 因為沒有味道! 所謂的"千層"只有"膩"的感覺! 我已經是餓著肚子去吃!蟲草燉雪梨(下圖)燉雪梨, 重點是那個雪梨, 放在窄窄的橢圓形盎子裡, 空間似乎有點不夠吧蟲草味是有的. 都可以"看到"有小量的蟲草"碎". 但那個甜味真在太誇了吧. 比"五代同糖"的桂花燉雪梨還要甜N倍呢在店外呆等了15mins, 又聽不到接待的"叫號". 做接待叫號的, 聲線都應該"雄亮"一點吧店小, 坐得"迫"一點,或者"搭枱"是可以接受的好了, 等到位子后. 那個"90后"店員, 態度實在令人咋舌. 我們點個"燉雪梨". 她好大聲地回應"咩燉雪梨, 呢度好多款燉雪梨架喎". 我們說"小姐, 我們在出面看見圖片有燉雪梨, 如果您說有很多款, 請您拿MENU給我." 小小的糖水店, 就算人氣有多勁, 店員都不應這樣吧, 真的受夠了.第1次光顧, 亦是最后一次!走的時候, 亦聽到其他人有著和我差唔多的評語. 這不是偏見吧!還是走遠一點, 等候多一點
看完TVB"甜姐兒", 冒名而來試一試.

石板街千層(上圖):
賣相是可以的. 但沒有TVB或剪報上的那麼吸引.
味道, 說真的, 我不知道自己在吃什麼, 因為沒有味道!
所謂的"千層"只有"膩"的感覺! 我已經是餓著肚子去吃!

蟲草燉雪梨(下圖)

店小, 坐得"迫"一點,或者"搭枱"是可以接受的

第1次光顧, 亦是最后一次!

還是走遠一點, 等候多一點, 到附近的"五代同糖"好了
2011-12-15
2011-12-14 16 浏览
同班同學仔O係重慶大廈食完咖哩, 都唔夠飽..... 所以就搵糖水店, 知道呢條街有2間甜品店.五代同糖就周圍都係, 又冇乜特別, 所以就試下呢間啦!!千層班戟好似好吸引! 又好多種味! 見到個圖片就覺得佢地整得好有心機!我地一行9人~ 有8個都叫千層班戟, 其中一個就叫左"心花怒放"!UM~ 其實D 千層班戟都唔錯, 但唔夠凍...... 一唔夠凍就覺得好溜, 食到一半食得好慢.... 心花怒放 真係好靚!!! 好想學整佢朵芒果花! 真係超有心機!!! 呢個我冇試過~ 所以淨係覺得佢好靚! HAHA
同班同學仔O係重慶大廈食完咖哩, 都唔夠飽.....
所以就搵糖水店, 知道呢條街有2間甜品店.
五代同糖就周圍都係, 又冇乜特別, 所以就試下呢間啦!!

呢個我冇試過~ 所以淨係覺得佢好靚! HAHA
2011-12-11 6 浏览
來到尖沙咀刻意到沛公甜品試一試著名的千層班戟,和朋友這次點了芒果班戟、青檸芝士班戟、蜜瓜沙冰、香芋沙冰!芒果班戟: 這個是沛公甜品的皇牌甜品薄薄班戟與班戟之間夾著芒果和忌廉,整個班戟不是很挺身,吃下去芒果和忌廉配合得很好,很快便吃完一個了,真的很想encore!而朋友的那個的是青檸芝士班戟,這個班戟比芒果班戟較為挺身結實,吃下去只吃到濃濃的芝士味,青檸味基本上是消失了,若果當作芝士班戟來吃的話便滿分了!差不多吃完班戟後,沙冰才出場,我叫的蜜瓜沙冰很清甜,配合了蜜瓜肉和胚芽一起喝,簡直為只有11度和很乾燥的一天注入了活力!
來到尖沙咀刻意到沛公甜品試一試著名的千層班戟,
和朋友這次點了芒果班戟、青檸芝士班戟、蜜瓜沙冰、香芋沙冰!
芒果班戟: 這個是沛公甜品的皇牌甜品
薄薄班戟與班戟之間夾著芒果和忌廉,
整個班戟不是很挺身,吃下去芒果和忌廉配合得很好,
很快便吃完一個了,真的很想encore!
而朋友的那個的是青檸芝士班戟,
這個班戟比芒果班戟較為挺身結實,
吃下去只吃到濃濃的芝士味,青檸味基本上是消失了,
若果當作芝士班戟來吃的話便滿分了!
差不多吃完班戟後,沙冰才出場,
我叫的蜜瓜沙冰很清甜,配合了蜜瓜肉和胚芽一起喝,
簡直為只有11度和很乾燥的一天注入了活力!
2011-12-10
2011-11-28 17 浏览
之前已好想試下佢嘅甜品, 今日行完街就黎試下. 叫左心花怒放同沛公拼盤(有朱古力pancake,紅豆卷,好立克布甸).芒果做成嘅心花怒放賣相好靚, 有d唔捨得食 但食落口, 芒果好酸 個底係芒果布甸, 甜酸适中. 成個感覺一般, 無想像中咁好, 有d失望.再試下沛公拼盤, 紅豆卷個皮有d爽, 唔烟硬, 無嚼勁 紅豆味道淡淡地, 唔甜又唔溶. 再試下千層朱古力pancake, 朱古力甜度啱啱好, 加上d cream, good tasty, 入面仲有提子(有甜d). 好立克布甸呢, 好立克味淡淡地, 我反而鍾意, 但如果cream少少可能好d.
芒果做成嘅心花怒放賣相好靚
, 有d唔捨得食
但食落口, 芒果好酸
再試下沛公拼盤, 紅豆卷個皮有d爽, 唔烟硬, 無嚼勁
心花怒放
沛公拼盤
2011-11-27
  • 千層朱古力
2011-11-27 7 浏览
未曾試過中午甜品, 同男友去食點左M&M千層班戟, 西瓜西米露, 焗酥皮粟子西米露西瓜西米露一般OK, 千層班戟D皮太硬, 金龍船N年前D千層班戟仲好食焗酥皮粟子西米露等左25分鐘太失望! D焗酥皮太濃, D粟子西米露一入口就覺酸叫侍應過梨, 佢試完話粟子加熱D味係正常咪玩啦! 粟子茸加熱做甜品或菜餚都無變酸Too bad!
未曾試過中午甜品, 同男友去食
點左M&M千層班戟, 西瓜西米露, 焗酥皮粟子西米露

西瓜西米露一般OK, 千層班戟D皮太硬,
金龍船N年前D千層班戟仲好食
焗酥皮粟子西米露等左25分鐘
太失望! D焗酥皮太濃, D粟子西米露一入口就覺酸

侍應過梨, 佢試完話粟子加熱D味係正常
咪玩啦! 粟子茸加熱做甜品或菜餚都無變酸
Too bad!

2011-11-19
2011-11-18 30 浏览
想吃沛公的甜品,終於不用入到荃灣了,剛巧那天出尖沙咀辦點事,原來就在寶勒巷也開了一間分店,而且店鋪地方大了,環境也好了很多,故特意入內「幫襯」。在入門口位置放了兩座凍櫃,紛陳擺放了很多可外賣的甜品:如招牌千層班戟、楊枝甘露、布甸、果凍……等等,細覽完一遍,我的最後答案是山渣話梅果凍($14),因為天氣仍有點悶熱,所以就點了這款果凍外賣回家吃。把它雪凍一點才吃,味道更不錯。果凍做得很挺身,不會水溜溜,而且山渣話梅味很強烈,酸酸甜甜的,底下還有少許話梅肉,而果凍中又有些擬似蘆薈的東西,我估可能是無味的喱啫粒呢,整體感覺很醒胃!

,酸酸甜甜的,底下還有少許話梅肉
甜品凍櫃
山渣話梅果凍
山渣話梅果凍
外卖自取
  • 山渣話梅果凍
2011-11-05 6 浏览
9點幾, 間間糖水舖都爆晒, 係呢間算係少d 人, 就黎排呢間啦。等左5分鍾就有得入坐。我食左個哈蜜瓜紫霞仙子$20, 紫霞姐係利賓立底, 仙子係黑珍珠。睇圖好似幾靚仔, 但上枱就一d 都唔吸引。食落就好似飲緊利賓立咁, 好普通。不過呢個糖水係健康之全朋友既西瓜紫米露, 個樣唔match, 紫米又唔夠香濃, 覺得波仔既紫米糖水仲好食。仲有個芒果馬啼露, 朋友讚好, 但我唔好。
等左5分鍾就有得入坐。
睇圖好似幾靚仔, 但上枱就一d 都唔吸引。
食落就好似飲緊利賓立咁, 好普通。
不過呢個糖水係健康之全
仲有個芒果馬啼露, 朋友讚好, 但我唔好。
$20 (宵夜)
2011-08-31 4 浏览
我同朋友+埋3個女仔食咗dinner之後,想去五代同糖但太多人(唔想等...)所以決定去呢間試吓~(因為呢間唔洗等)入面係用綠色做主題,個感覺都幾舒適...侍應有禮貌good個menu係有多好剪報,有啲亂...不過細心睇都okay~叫咗之後好快上,唔洗等我地order咗:北海道3.6牛奶布丁寒天馬露天使蘆薈西米露芒果班戟布丁似用奶粉+糖做馬露天使個人黎講怪味西米露正常,好香椰汁味,唔錯!芒果班戟好甜好滯...唔值一試!!!
)所以決定去呢間試吓~(因為呢間唔洗等)
入面係用綠色做主題,個感覺都幾舒適...侍應有禮貌good
個menu係有多好剪報,有啲亂...
不過細心睇都okay~
叫咗之後好快上,唔洗等

我地order咗:
北海道3.6牛奶布丁
寒天馬露天使
蘆薈西米露
芒果班戟

布丁似用奶粉+糖做
馬露天使個人黎講怪味
西米露正常,好香椰汁味,唔錯!
芒果班戟好甜好滯...

唔值一試!!!
2011-08-30
2011-08-30 3 浏览
晚飯後吃甜品, 自然回到印象不錯的沛公, 可能約八時到達, 店內只有一台食客.石扳街千層班戟 $24這款味道更勝芒果班戟, 也許没有期望便设有失望, 帶淡朱古力甜的奶油內加入棉花糖粒, 邊吃邊想起石板街杯裝雪糕.沛夫人樂園 $58女友選了芒果班戟做主角, 外層及各內層班戟皮甚薄身, 內裏混入不少芒果粒, 奶油不會太多, 入口時整體上也配合的,還有幾款生果做配角, 飯後享用理應不俗, 只是份量方面界符於一至二人之間, 有點尷尬, 價錢亦偏貴.最後還有張印章卡, 這餐已蓋了兩個印章了.

石扳街千層班戟 $24

沛夫人樂園 $58

最後還有張印章卡, 這餐已蓋了兩個印章了.

石扳街千層班戟
沛夫人樂園
2011-08-23
  • 石扳街千層班戟
2011-07-26 5 浏览
星期五的TST 真的太多人了, 尤其是飯後甜品的地方, 好彩醒目的我們在對面食飯時看見這開始排隊, 便派人去攞飛先. 所以只係要等多五分鐘就可以入去. 今次加10蚊換的是石版街味, 但試下. 其實真係最好都好MANGO 味, 但今次的唔夠凍, 所以, 好似差左啲, 真係好難在夏天要食一啲唔凍的生果甜品.實物看似OK, 但每樣都係好甜, 所以最終朋友都停手, 而我仍努力中. 好立克真的不是我杯茶, 所以布甸最終都係被放棄. 中間件千層又不是我杯茶, 中間有提子干的...唉! 這個還可以, 但唔太特別.

所以只係要等多五分鐘就可以入去.
今次加10蚊換的是石版街味, 但試下.
這個還可以, 但唔太特別.
2011-07-07 6 浏览
聽聞其招牌Pancake已多時,滿載期望去點了一件朱古力pancake, 看似細細件, 但食下食下好滯, 太creamy, 傳統芒果味應該會好些皮很薄, 用心製作, 但需改良朱古力cream, 店舖現時有promotion, 點一件pancake 另加$10可多一件建議下次去要同朋友share一件

建議下次去要同朋友share一件
2011-07-06
2011-07-06 19 浏览
六月二十六日 (星期日)老公仔是榴槤魔即使有醫生指出榴槤熱量高,營養值低,老公仔都不理每次有店推出新的榴槤甜品他都說要去一試看到雜誌報導沛公新推出了榴槤焦糖燉蛋近來吃了不少Crème Brulee,如今竟加入榴槤,夠創新!今晚便決定由澳牛行到尖沙咀的沛公很SHARP的綠色,遠遠都已經看到看到MENU上的雜誌剪報,原來是兩公婆開的事不宜遲,去相:一早已經整好的甜品,店員再用火槍在面燒一層焦糖來到後,未吃已經嗅到陣陣的榴槤香吃下去,中心放著頗多的榴槤肉,極為香濃最值一讚的,是榴槤味雖濃,但仍吃到蛋香一定要兩者配合得宜才算上盛,否則倒不如剩吃榴槤甜品能到做到兩者合而為一, 這就是精炒之處本想吃曲奇千層的,可是當日太飽,點了個感覺輕型的牛奶布甸這個3.6牛奶雖凍,但奶的濃郁仍能在口中慢慢散發出來大家要細心品嚐,才能吃到本身牛奶的獨特香濃的味道凡買兩個甜品加$10就可換一款是日甜品選了其中一款上層有幾粒細小的鮮芒果肉下面的芒果沙冰鮮味無窮但吃得出加了糖水,雖然不太甜這家小店做的甜品很有心...而且願意創新能由荃灣做到尖沙咀,自然有其道理...推介!
六月二十六日 (星期日)

老公仔是榴槤魔
即使有醫生指出榴槤熱量高,營養值低,老公仔都不理
每次有店推出新的榴槤甜品
他都說要去一試

看到雜誌報導沛公新推出了榴槤焦糖燉蛋
今晚便決定由澳牛行到尖沙咀的沛公

很SHARP的綠色,遠遠都已經看到
看到MENU上的雜誌剪報,原來是兩公婆開的
事不宜遲,去相:
榴槤焦糖燉蛋
一早已經整好的甜品,店員再用火槍在面燒一層焦糖
來到後,未吃已經嗅到陣陣的榴槤香
吃下去,中心放著頗多的榴槤肉,極為香濃
啖啖榴槤肉
最值一讚的,是榴槤味雖濃,但仍吃到蛋香
一定要兩者配合得宜才算上盛,否則倒不如剩吃榴槤甜品
能到做到兩者合而為一, 這就是精炒之處
雪白的北海道3.6奶凍
本想吃曲奇千層的,可是當日太飽,點了個感覺輕型的牛奶布甸
這個3.6牛奶雖凍,但奶的濃郁仍能在口中慢慢散發出來
大家要細心品嚐,才能吃到本身牛奶的獨特香濃的味道

凡買兩個甜品加$10就可換一款是日甜品
選了其中一款
芒果沙冰
上層有幾粒細小的鮮芒果肉
下面的芒果沙冰鮮味無窮
但吃得出加了糖水,雖然不太甜
我愛沛公!
這家小店做的甜品很有心...
而且願意創新
能由荃灣做到尖沙咀,自然有其道理...推介!

2011-06-26
$29 (宵夜)
雪白的北海道3.6奶凍
榴槤焦糖燉蛋