2010-11-27 27 浏览
以前來沙嗲王, 白咖哩豬扒飯是必叫的, 但今次就偏偏心血來潮想吃另一款蛋包飯, 誰不知出事...蛋包飯看起來很吸引的, 入面的蟹肉有很多,不過連蟹殼軟骨的也一樣多 , 下次還是回歸白咖哩豬扒飯算了...飲品方面, 當時榴槤飄香做推介, 跟餐HK$15, 但現在已經不是榴槤最好吃的季節了, 所以味道很淡, 感覺還有些人工成份 反而青蘋果雪飛還可以, 清清的帶點微酸還好其他芝士焗餃子還有保持水准,另外印度薄餅也不錯, 上菜時還是脆脆的, 咖喱汁很濃蟹捧和雪糕是跟餐的,沒什麼特別因為有COUPON, 這餐合共HK$90元有找

, 下次還是回歸白咖哩豬扒飯算了...
芒果蟹肉蛋包飯

反而青蘋果雪飛還可以, 清清的帶點微酸
青蘋果雪飛

榴槤飄香

芝士焗餃子

印度薄餅

蟹捧和雪糕是跟餐的,沒什麼特別

蝦棒

因為有COUPON, 這餐合共HK$90元有找
2010-11-04
芝士焗餃子
印度薄餅
蝦棒
2010-11-13 28 浏览
十月十三日 (星期三)今晚放工依舊的去做gym,之後到了沙嗲王吃晚餐今日比較早去到,所以不用等位店員給了四人檯,坐得比較舒適每次來吃都差不多是指定的那幾款我們決定今次選些另類的(蟹粉豆腐窩)除外蟹粉豆腐窩是我們每次都必吃的香濃的蛋黃味,加上香滑的豆腐拌飯吃一流煎龍骨見是新品,不坊一試味道又不錯,炸得得脆口略嫌比較油膩避風堂軟殼蟹今次的質素比較差蒜粒比較咸軟殼蟹炸得香脆吃下時還可吃到肉汁
十月十三日 (星期三)

今晚放工依舊的去做gym,之後到了沙嗲王吃晚餐
今日比較早去到,所以不用等位
店員給了四人檯,坐得比較舒適
每次來吃都差不多是指定的那幾款
我們決定今次選些另類的(蟹粉豆腐窩)除外

是我們每次都必吃的
香濃的蛋黃味,加上香滑的豆腐
拌飯吃一流
煎龍骨

煎龍骨
見是新品,不坊一試
味道又不錯,炸得得脆口
略嫌比較油膩

軟殼蟹炸得香脆
吃下時還可吃到肉汁
2010-10-13
2010-11-03 6 浏览
心情大好因為約左身邊那位放工後去添置冬裝加上老闆未到收工時間就走人心情就靚上加靚.........仲唔即走!? hahaha不過我地由尖沙咀去到銅鑼灣d貨都俾人掃哂失望而回仍然要搵食唔知食咩之際非常之想食菜最後決定黎沙嗲王我地要個幾樣野蟹肉蛋包飯我覺得好味架!!!d汁汁好yummy yummy飯既味道又岩岩好而且真係脹卜卜既蟹肉黎架炸豬扒石頭鍋飯口嚨痛岩岩消失左唔敢食炸野住所以我剩係試左個飯正!! 夠香味又唔會好重味精不過親愛的話個豬扒唔夠d飯好味蟹肉焗西蘭花um..........我覺得鹹左少少而且食得出胡椒粉味不過材料足架印度薄餅配咖哩汁對於我呢個澱粉質忠實fan黎講當然非常好味啦haha佢係酥餅質地而唔係薄薄地個隻落埋咖哩放入口個陣我忍唔住講左句"唔使去重慶咖哩lu"我地仲叫左朱古力雪香同草莓雪香(有珍珠)朱古力好好味!!!!!!!革莓都ok既不過朱古力值得encore多d!!!
心情大好

唔知食咩之際非常之想食菜
最後決定黎沙嗲王
我地要個幾樣野

蟹肉蛋包飯
我覺得好味架!!!
d汁汁好yummy yummy

對於我呢個澱粉質忠實fan黎講當然非常好味啦haha
佢係酥餅質地
而唔係薄薄地個隻
落埋咖哩放入口個陣
我忍唔住講左句"唔使去重慶咖哩lu"

我地仲叫左朱古力雪香同草莓雪香(有珍珠)
朱古力好好味!!!!!!!
革莓都ok既
不過朱古力值得encore多d!!!
2010-11-02
2010-10-23 6 浏览
好多年都冇食過沙嗲王, 咁啱唔知食乜好就上去試下.因為今日去既時間只係晚上6點幾, 唔需要等位.地方環境幾靚, 侍應亦很有禮貌.坐低後發現菜式選擇很多, 最後隨意點左以下食品.1. 越式春卷涷檬粉 - 有幾粒香口既腰果代替花生碎, 幾討好,但春卷極難食, 很腥, 從未食過咁既味既春卷. 附上既魚露太酸, 整碗粉隨左幾粒腰果之外勁難食. 2. 越式粉卷 - 個皮好厚又有d硬, 幾油, 冇味, 唔好食.3. 串卷雞沙嗲 - 個雞好鞋, 冇乜味, 附上既沙嗲非常"杰", 味道奇怪. 4. 印度薄餅配咖哩汁 - 比較好食既一樣, 咖哩幾香, 個餅有小小硬, 但總算入得口.5. 沙嗲肥牛粉絲 - 粉絲好"淋", 肥牛ok總括黎講真係幾難食, 應該冇下次!
好多年都冇食過沙嗲王,
咁啱唔知食乜好就上去試下.

因為今日去既時間只係晚上6點幾, 唔需要等位.
地方環境幾靚, 侍應亦很有禮貌.
坐低後發現菜式選擇很多, 最後隨意點左以下食品.

整碗粉隨左幾粒腰果之外勁難食.

5. 沙嗲肥牛粉絲 - 粉絲好"淋", 肥牛ok

總括黎講真係幾難食, 應該冇下次!
2010-10-23
2010-10-02 12 浏览
次次諗唔到食咩就會去沙嗲王….因為方便得黎…又唔會煩….而ok好食入到去例排諗唔到食咩就會食番馳名得黎,我又最愛的白咖哩豬扒飯帶著順滑的奶油味….超鐘意…小小辣得黎又開胃….冇mood食野都會突然想食佢….不過可惜冇set….冇野飲….又要另叫….希望會有改善啦…
希望會有改善啦…
2010-09-28 4 浏览
呢間沙嗲王真係幾好食架, 都黎左好多次, 每次佢d 水準都好stable, 不過佢都幾多人, 好多時都要等位。佢有飯, 面, 小菜, 甜品, 其實都差不多咩都有架喇, 佢d飯面都係30幾40幾一個, 夠一人份量, 小食小菜都係10幾到幾十蚊不等, 都幾好食, 而且叫左野食都可以半價叫埋野飲, 其實都係正常價錢。佢d芝士年糕可以一試, 不過幾”滯”架, 多d人share黎試就最好。炒蘿蔔糕都好好食架, 夠味道, 而且質感都好好。佢d炒飯同埋湯面都一樣好好食。最中意食就係佢ge沙嗲雞排粉絲, 沙嗲醬好夠, 好creamy, 而且d粉絲都吸到沙嗲醬ge味, 真係好好食。 如果係下午茶ge, 一個沙嗲雞排粉絲加一杯野飲都只係26蚊, 都幾抵呀。同埋因為佢d裝潢好夠, 一d都唔是旦, 又可以坐o係2人卡位ge船仔入面, 真係幾好架。呢d位最好係同男朋友去啦。

2010-09-20 44 浏览
八月三十一日 (星期二)做完gym後,到了老公仔喜歡的沙嗲王吃晚餐今次晏了去,所以要等一會才有位點了一個白咖哩豬扒飯套餐和蟹粉豆腐鍋白咖哩豬扒飯白咖哩汁香濃,很醒胃惹味豬扒足有三大塊,香茅味重加上白咖喱,是絕配蟹粉豆腐鍋老公仔特地加了個白飯來撈飯今次的蛋黃汁比較淡味,似乎有點失準但整體還是滿意的套餐還包括炸豆腐和茘枝玉露都是不錯的白咖哩豬扒飯和蟹粉豆腐鍋永遠是最佳拍檔!!!
八月三十一日 (星期二)

做完gym後,到了老公仔喜歡的沙嗲王吃晚餐
今次晏了去,所以要等一會才有位

點了一個白咖哩豬扒飯套餐和蟹粉豆腐鍋

白咖哩豬扒飯
白咖哩汁香濃,很醒胃惹味
豬扒足有三大塊,香茅味重
加上白咖喱,是絕配

老公仔特地加了個白飯來撈飯
今次的蛋黃汁比較淡味,似乎有點失準
但整體還是滿意的

套餐還包括炸豆腐和茘枝玉露
都是不錯的

白咖哩豬扒飯和蟹粉豆腐鍋永遠是最佳拍檔!!!
2010-08-31
2010-09-16 4 浏览
今日同Connie食飯 話說係欠左我一餐 應該有成6年無食過沙嗲王啦...........唔知個白咖哩重好唔好食呢叫左幾樣野 唔知幾$$ 因為Connie姐比叫左白咖哩豬扒飯 墨魚咩糖 蝦餅 同埋粉卷先講下 2個女仔 食呢幾樣野都幾飽下白咖哩 依然好好味 又唔貴 好似三十幾蚊??另外 我鐘意個墨魚咩糖<呢個好得意 同蝦餅 < 呢個一般炸薯蝦個類 但幾好味好搞笑 見到有個order牌 原來一拑真係有人來take care你埋單重有粒薄荷糖送 嘿嘿粉卷 呢個太油 無咩味....好難食...下次有機會一定再試
唔知個白咖哩重好唔好食呢

叫左幾樣野 唔知幾$$ 因為Connie姐比
叫左白咖哩豬扒飯 墨魚咩糖 蝦餅 同埋粉卷

先講下 2個女仔 食呢幾樣野都幾飽下

白咖哩 依然好好味 又唔貴 好似三十幾蚊??

埋單重有粒薄荷糖送 嘿嘿

粉卷 呢個太油 無咩味....好難食...

下次有機會一定再試
好食呀 重係咁好食 好難得
墨魚咩糖
一般 不過味道都唔錯
粉卷 好油同埋無咩味....
好得意又實用既order牌
2010-07-21
好食呀 重係咁好食 好難得
墨魚咩糖
一般 不過味道都唔錯
好得意又實用既order牌
  • 白咖哩
2010-09-16 5 浏览
下午茶去那?去找海盜聊聊天也不錯本日去了causeway bay的海嗲王叫了一個沙嗲牛肉粉絲!粉絲就沒有什麼好說的..湯底非常香濃不像火窩那種幾乎沒味道的那種飲品是一般的..但食物跟環境很好以海盜為主題的餐廳非常適合情侶們約會的地方價錢侯宜 食物一流除了沙嗲還有咖哩走的時候買了一枝$20的xo醬味道也是頂級的棒!!!!
下午茶去那?
去找海盜聊聊天也不錯
本日去了causeway bay的海嗲王
叫了一個沙嗲牛肉粉絲!
粉絲就沒有什麼好說的..湯底非常香濃
不像火窩那種幾乎沒味道的那種
飲品是一般的..但食物跟環境很好
以海盜為主題的餐廳
非常適合情侶們約會的地方
價錢侯宜 食物一流
除了沙嗲還有咖哩
走的時候買了一枝$20的xo醬
味道也是頂級的棒!!!!
沙嗲牛肉粉絲
2010-08-10
沙嗲牛肉粉絲
2010-09-15 10 浏览
趁尋日食12點, 就同admin妹妹去左好耐無去既沙嗲王, 因為1點鐘去既話, 我諗等到就2點都唔知有位未可能真係太耐無去既關係, 一去到發現好似隻船既卡位已經不見, 變回普通既款式, 雖然頓時覺得無左身處海中既感覺, 不過果D假人海盜就依然常在食物: 我就叫了"沙嗲肥牛粉絲"餐,包15蚊既台式飲品: 我要了荔枝紅茶; 同雪糕: 唔要雪糕,可選菜沙律 (HKD39); admin 妹妹叫了白咖哩雞扒粉絲跟百香果綠茶(HKD37)<<評語>>先唔講味道, 講速度, 以為12點黎咩都會快D, 點知唔係, 等左成差不多15分鐘,先黎杯野飲頂住, 在等多5-10分鐘加上追一追, D食物先到, 所以食既時候已經差不多係12:40分.即刻快手影完D幾張相就開餐了沙嗲肥牛粉絲 - 沙嗲味好香好濃郁加上入面既花生粒, 食落好好味, 肥牛都唔錯, 只差在粉絲身上, 唔知係粉絲本身的質素差, 還是煮得太耐, 粉絲食落口已經糊掉了點, 無哂咬口白咖哩雞扒粉絲 - 白咖哩都好味, 不過配上湯度, 就覺得淡左少少, 都係配飯好味D, 粉絲亦都同上飲品方面, 我既荔枝紅茶都ok,

<<評語>>

即刻快手影完D幾張相就開餐了

飲品方面, 我既荔枝紅茶都ok, 唔會太甜

埋單係HKD39 + HKD37 加一 , 不過因為食完已經差不多時間趕住走, 最後我都唔記得左未叫佢地俾雪糕我...>.<

希望佢地上菜既速度真係可以改善一下
上菜速度咁慢, 唔通廚師同呢位海盜一樣都上左年紀?
沙嗲肥牛粉絲
白咖哩雞扒粉絲
2010-09-14
上菜速度咁慢, 唔通廚師同呢位海盜一樣都上左年紀?
2010-08-21 10 浏览
今日約左朋友係依道食午餐。我個人則比較喜歡一些濃味的食物,所以特別喜歡依道既 沙嗲肥牛金邊粉。個沙嗲湯底好好味夠濃D、牛肉有多塊好有牛味、金邊粉就差少少比較淋,可能食晏太多人所以放係廚房無人送出黎。 炸雞軟骨好好味,帶點香脆,再配上檸檬汁绝對食唔停口,好少地方會整得好食。依道就非常好!

炸雞軟骨好好味
,帶點香脆,再配上檸檬汁绝對
食唔停口,好少地方會整得好食。依道就非常好!
沙嗲肥牛金邊粉
炸雞軟骨
2010-08-21
沙嗲肥牛金邊粉
炸雞軟骨
2010-07-26
係Openrice同埋從同事口中得知沙嗲王幾好食, 就同老公去左試下啦~我地星期5 7點幾去到, 等左唔係好耐就有位坐~當我地叫左野食既時候, 眼見出面d人多到出唔到去, 心中感到十分之好彩!我地叫左個脆蝦棒, 白咖哩豬扒飯, XO醬海鮮炒飯, 1杯芒果檸檬蜜(好似係咁叫), 1杯香芋珍珠。唔知係唔係多人既關係呢, 等左好耐先有野食, 小食都等好耐先有。個白咖哩豬扒飯真係名不虛傳, 真係堅好食。而個xo醬炒飯就麻麻地, d飯太硬啦, 而且d海鮮有dd凍。果日佢地既甜品係炸蕃薯, 對我同我老公而言, 真係麻麻!好彩個飲品ok。我地2個人食左156.x, 好抵呀以cwb黎講!好開心地比錢時有糖食同埋有枝辣椒油同埋14蚊coupon送~下個星期同朋友要再黎多次先得!

我地星期5 7點幾去到, 等左唔係好耐就有位坐~

果日佢地既甜品係炸蕃薯, 對我同我老公而言, 真係麻麻!

好彩個飲品ok。

我地2個人食左156.x, 好抵呀以cwb黎講!

下個星期同朋友要再黎多次先得!
2010-07-23
  • 白咖哩豬扒飯
2010-07-26 31 浏览
七月十四日 (星期三)我的腸胃炎初癒,老公仔也等了這一天很久,因為我們要吃久違了的沙嗲王今天做完gym,來到差不多九時,竟然要等位是放暑假的原因,多了年青人來罷無論如何,我們都取了票等...等沙嗲王還是頭一回呢賽前已部署好要點的菜了,不能缺少的當然是蟹粉豆腐窩每一次吃都能人心怡,豆腐,蟹粉和蛋黃實在是天衣無縫的組合建議像老公仔一樣,點一碗白飯來送,人生一大樂事蟹肉西蘭花是我們的新嘗試味道清淡得來西蘭花頗爽口蟹肉作一些點緻,不失為一道好配菜老公仔和我分別都點了一款小吃,分別是牛油雞翼和炸蝦餅老公仔說牛油雞翼過得去,最懷念仍然是已關門大吉的紅跑車而蝦餅則不錯呀,很濃鮮蝦味,吃得出的鮮蝦味!終於都克服腸胃炎的困擾,我可以全面復出了!
七月十四日 (星期三)

今天做完gym,來到差不多九時,竟然要等位

是放暑假的原因,多了年青人來罷
無論如何,我們都取了票等...等沙嗲王還是頭一回呢

賽前已部署好要點的菜了,不能缺少的當然是蟹粉豆腐窩
每一次吃都能人心怡,豆腐,蟹粉和蛋黃實在是天衣無縫的組合
建議像老公仔一樣,點一碗白飯來送,人生一大樂事

蟹肉西蘭花是我們的新嘗試
味道清淡得來西蘭花頗爽口
蟹肉作一些點緻,不失為一道好配菜

老公仔和我分別都點了一款小吃,分別是牛油雞翼炸蝦餅
老公仔說牛油雞翼過得去,最懷念仍然是已關門大吉的紅跑車
而蝦餅則不錯呀,很濃鮮蝦味,吃得出的鮮蝦味!

終於都克服腸胃炎的困擾,我可以全面復出了!
蟹肉西蘭花
牛油雞翼半客
炸蝦餅
2010-07-14
蟹肉西蘭花
牛油雞翼半客
炸蝦餅
2010-07-12 16 浏览
路經銅鑼灣,又因為有現金券,所以在此吃晚飯。兩個人,叫了兩個飯:沙嗲豬扒飯($37):沙嗲汁是帶甜味的,沒有辣味,香味不足。豬扒夠焾。飯不夠爽口。鰻魚石頭窩飯($48):鰻魚有兩件,肥美又大件。飯的配料不多,只有少許椰菜、紅蘿蔔絲和粟米粒,汁料沒什麼味道。雖然能起飯焦,但不夠香。埋單連加一$93.5,有$22現金券扣減,即$71.5。環境寬敞,坐得舒適;但食物味道一般,全部都是「有形無神」,而且不便宜,若沒有現金券扣減是絕對不抵吃。另外,上菜速度很慢,吃完豬扒飯還未有石頭飯,於是追單,但也要再等近十分鐘才有。鄰邊兩張枱的客人也追單至少兩次。似乎服務的效率要改善一下。
路經銅鑼灣,又因為有現金券,所以在此吃晚飯。

兩個人,叫了兩個飯:

沙嗲豬扒
沙嗲豬扒飯
鰻魚石頭窩飯 (已吃一半)
鰻魚
2010-06-30
$35.7 (晚餐)
2010-07-11 13 浏览
星期六在銅鑼灣要吃 LUNCH,真是要TRY LUCK... 地點不是人多嘈雜,就是高檔消費。 幸好有友人帶路,到銅鑼灣廣期吃沙嗲王。 中午 12:XX PM 到達,居然不用候座。這裏地方很大,環境還算很不錯,(除了冷氣溫度極低,令我全身起疙瘩外 )因為未滿座,和友人二人被安排在遠端的四人座位。四人座位很寬敞,燈亮有點暗,幸好窗邊位有自然光滲入。惟一美中不足,是四人座位靠背由金屬製成, 初時沒留意,打算舒展筋骨向後仰,結果背部撞到金屬物很痛。未知店舖會否考慮為四人座位加上軟墊?星期六也有午市套餐,價錢大約在四十至六十之間。我們對沙嗲和咖喱較有興趣,點了: 白咖喱香茅豬扒飯 ($37): 個人非常喜愛椰香,但又怕辣。這客不辛辣而又啖啖椰香的白咖喱正合我意。香茅豬扒煎得香脆,略嫌香茅味較微弱。白咖喱汁值得一讚!汁料很香濃,很杰身,不會稀巴爛一般。用來伴飯真是一流! 沙嗲炸脆雞 ($37):很好奇炸脆雞是什麼?原來只是一般炸雞,沒甚特別。一碟等了二十分鐘的炸雞,放進口只是微暖,但雞總算炸得可以,不會過油。因為等待時間太久,問過店員,店員說炸雞是即炸的... 但是眼前這碟二十分鐘的炸雞,卻吃
幸好有友人帶路,到銅鑼灣廣期吃沙嗲王。
中午 12:XX PM 到達,居然不用候座。

因為未滿座,和友人二人被安排在遠端的四人座位。
四人座位很寬敞,燈亮有點暗,幸好窗邊位有自然光滲入。
惟一美中不足,是四人座位靠背由金屬製成,
初時沒留意,打算舒展筋骨向後仰,結果背部撞到金屬物很痛。
未知店舖會否考慮為四人座位加上軟墊?

白咖喱香茅豬扒飯 ($37):
個人非常喜愛椰香,但又怕辣。
這客不辛辣而又啖啖椰香的白咖喱正合我意。
香茅豬扒煎得香脆,略嫌香茅味較微弱。
白咖喱汁值得一讚!汁料很香濃,很杰身,不會稀巴爛一般。
用來伴飯真是一流!
沙嗲炸脆雞 ($37):很好奇炸脆雞是什麼?
原來只是一般炸雞,沒甚特別。
一碟等了二十分鐘的炸雞,放進口只是微暖,

但雞總算炸得可以,不會過油。
因為等待時間太久,問過店員,店員說炸雞是即炸的...
但是眼前這碟二十分鐘的炸雞,卻吃不到熱辣辣的香脆風味。
沙嗲汁,則是這裏的皇牌,如常一般,很出色。
汁和雞分開上,不會令雞變林。
炸饅頭 ($12):又再等二十分鐘,千呼萬喚的炸饅頭才現身。
饅頭好吃,但嫌炸得不夠脆,
又是炸物出事。

凍檸茶 ($15 半價 ) / 芒果紅茶 ($15 半價 )
用餐期間穿過大堂到洗手間,發現店內的櫃上已經放了三至四盤白咖喱豬扒,

只可惜可能是不夠人手,沒有侍應去拿這些已製好的食品。
即時心想:到底剛才吃的炸饅頭和炸雞
又是否因為這個原因,而白等但食物不夠熱?

另外因為等待過程太漫長,看到前前後後的食客,
較遲落單,但已經有食物上桌。
我們想查詢落單情況,按掣後,留意到有一名男士侍應看到,
但是該侍應又立即走開辦其他事... 等了不少時間才有人來解答問題。
希望只是幾場巧合,因為即使我跟他曾四目交投,再加舉手,
該店員來來回回已經好幾次 "看不到 "。

侍應服務態度都是良好,追單後幾分鐘都有食物送上,
只是要追單才有,會令人失望。
另外衛生有待改善,在座位發現一些小飛物,而洗手間也很污糟...
沙嗲王食品不錯,但人力不夠,很難要求侍應有很快的服務,
而服務及衛生有待改善。
按掣服務
墊枱紙 = 餐單
白咖喱香茅豬扒飯
沙嗲炸脆雞飯
炸脆雞
沙嗲汁
芒果紅茶
2010-07-11
$55.6 (午餐)
按掣服務
墊枱紙 = 餐單