2016-08-30 456 浏览
今日同男朋友黎左食沙嗲王, 可能價錢都算比apm平, 平日時間雖然未夠7:00, 但已經高朋滿座而且仲要等位, 食沙嗲王既人真係相當之多! 😳😳😳倆小口坐或玩下電話, 開下捉精靈, 唔覺唔覺就過左差唔多15分鐘, 終於到我地入去了☺️✌🏻️沙嗲王其實都算係一家屹立不倒既餐廳, 好似中學時代已經有佢既存在! 🙈裝修看似舊式, 感覺就好似係海盜決戰加勒比☠既 old-school版本.. 哈哈哈😂😂😂😂😂對我黎講, 沙嗲王=白咖哩豬扒 & 沙嗲肥牛檬粉但原來係男朋友心目中, 沙嗲王=白咖哩豬扒 & 鰻魚炒飯所以今日就食左男友既至愛兩味~❤️白咖哩豬扒飯🐖其實真係必食之一,雖然係咖哩, 不過白咖哩本身係一d辣都冇, 炸豬扒醃製時間適中, 而且炸過將豬扒原有既油都迫埋出黎, 食落豬扒軟身得黎一d都唔肥膩, 配埋香甜既白咖哩撈飯真係冇得輸!😋👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻鰻魚炒飯🍱以前我都有食過,不過宜家有d唔同左, 鰻魚唔係事先切粒再炒, 只係將2塊鰻魚放上炒飯上面男友自行將鰻魚切粒再撈落炒飯度, 好似慕求呈現返以前個模樣~😂幸好既係...炒飯炒得都幾香, 炒飯粒粒分明但唔會好干, 撈埋鰻魚多左一層口感, 食落唔

對我黎講, 沙嗲王=白咖哩豬扒 & 沙嗲肥牛檬粉
但原來係男朋友心目中, 沙嗲王=白咖哩豬扒 & 鰻魚炒飯
所以今日就食左男友既至愛兩味~❤️
白咖哩豬扒飯
白咖哩豬扒飯🐖其實真係必食之一,
鰻魚炒飯
鰻魚炒飯🍱以前我都有食過,
幸好既係...炒飯炒得都幾香, 炒飯粒粒分明但唔會好干, 撈埋鰻魚多左一層口感, 食落唔錯啊!!!❤️

2016-08-29
鰻魚炒飯
2016-08-06 900 浏览
難得爸爸今日放假,兩個人走左去官塘工業中心果頭行街,行到咁上下見餓餓地就黎左沙嗲王食lunch。等我同爸爸兩個橕下枱腳先😎好耐冇食過沙嗲王喇❤️ 每次黎呢度一定係食佢地既王牌「白咖哩豬扒飯」同「沙嗲肥牛麵」,今次當然都唔例外喇😆😆😆對住官塘地鐵呢個景觀,都唔錯!白咖哩豬扒飯 🐽 $55幾年前食佢已經愛上呢個飯白咖哩香得黎唔會過於濃味,白咖哩食落一d都唔辣嫁!豬扒以香茅醃製並且煎過,豬扒食落偏軟身。白咖哩撈起飯上黎真係成個飯都食得晒!水準依舊,好食😋👍🏻沙嗲肥牛幼拉麵 🍜 $57我多數會叫檬粉不過爸爸想食幼身拉麵,所以就叫左呢個麵底沙嗲湯底飲落真係好濃厚而且帶點杰身,味道適中又唔會過咸。湯底味道有點蓋過左肥牛原有食味,拉麵軟硬適中,每條麵都好似比每啖沙嗲湯汁濃罩住,口感有d似食緊一碗担担麵咁。正😁👏🏻👏🏻👏🏻特濃朱古力沙冰對我黎講咖算係特濃朱古力,味道飲落有d似阿華田咁,整體味道唔差。炎炎夏日飲住呢杯沙冰係幾透心涼既!😊
等我同爸爸兩個橕下枱腳先😎

對住官塘地鐵呢個景觀,都唔錯!
白咖哩豬扒飯 🐽 $55
幾年前食佢已經愛上呢個飯
水準依舊,好食😋👍🏻
沙嗲肥牛幼拉麵 🍜 $57
我多數會叫檬粉
不過爸爸想食幼身拉麵,所以就叫左呢個麵底
沙嗲湯底飲落真係好濃厚而且帶點杰身,味道適中又唔會過咸。
特濃朱古力沙永
特濃朱古力沙冰
特濃朱古力沙永
2016-08-06
2016-07-05 568 浏览
做左沙嗲王擁躉多年,佢嘅金牌白咖哩豬扒飯質素一直都維持住,亦係我每次必食嘅飯。冇骨香茅豬扒,肉香鬆厚,配上香甜椰汁味白咖哩,正啊*****見最新推出左2款fusion大板omelette好吸引決定一試: 泡菜豚肉 / 芝士豚肉。當然馬上趕往芝士嘅懷抱。上枱時睇賣相已係咁吞口水,切開時亦冇令我失望,芝士好多有拉絲,蛋卷滑溜。咬落質地creamy, 應該有加奶油煮蛋 。轉捩點開始→咬到第3啖味蕾開始投訴:咁多肥膏嘅? 始發現豚肉全是接近100%肥油嘅五花肉!傳統做法是否相似,如是者我不敢再食,真心唔想吞落去下將所有肥膏挑哂出黎。哈*其實只係個人口味問題而反感,有可能肥膏控<...這形容太貼切吧>會俾10粒星添~
冇骨香茅豬扒,肉香鬆厚,配上香甜椰汁味白咖哩,正啊
*****

题外话/补充资料: 都想推介避風塘軟殼蟹,雖然今次冇食 (喉嚨痛),下次黎一定要再食...!
2016-06-26
午餐
  • 避風塘軟殼蟹
  • 白咖哩豬扒飯
2016-06-30 935 浏览
沙嗲王能在裕民坊屹立不倒是有原因的這天適逢放假 又是午飯時間 原以為要等位的結果二人座位不需等候 直接入座 除了原來的餐牌外 還提供了一份午市menu因價錢廉宜 而且可選的餐點都是熱門的食物不像某些餐廳把賣得不好的菜弄一個套餐討好別人我倆一於試試看二百二十八大元包含了頭盤只有這兩個可選所以我跟哥哥就一款一個份量正常 不多不少 湯應該是白汁土豆湯 裡面有很多土豆 火腿肉 洋蔥等等 濃稠偏鹹沙律也是土豆 攬打成薯蓉般但又有土豆碎摻雜在裡頭 增添了一份口感飲料選擇不多 但勝在都是特飲不像一般套餐只限奶茶咖啡 特飲還要另外收費抹茶那杯的抹茶味不夠 感覺是用抹茶粉沖調 但粉末都結塊沉在底下面珍珠奶茶就有點偏甜 不過珍珠很好吃 有咬口雞翼很大隻 不會「瘦猛猛」上桌時夠熱夠香脆 略嫌牛油味不夠突出本來以為沙嗲王只有沙嗲出色想不到加入了日式元素的食物也同樣優秀上桌時豆腐鍋熱氣騰騰 鍋邊位置還在吐泡沫 非常誘人如果單吃當然單調了一點 撘配薄餅就是世界級美味!!!相信配白飯可以吃掉很多碗。。。不過吃到最後開始感覺鹹跟膩了 畢竟都是油不用多說了吧 沙嗲王名字不是浪得虛名看湯汁多以為會不夠味就錯了拉麵的掛湯
沙嗲王能在裕民坊屹立不倒是有原因的

凍台式奶茶配珍珠
飲料選擇不多 但勝在都是特飲
不像一般套餐只限奶茶咖啡 特飲還要另外收費
珍珠奶茶就有點偏甜 不過珍珠很好吃 有咬口
蒜蓉牛油雞翼(四隻)
雞翼很大隻 不會「瘦猛猛」
上桌時夠熱夠香脆 略嫌牛油味不夠突出
日式蟹粉豆腐鍋配印度薄餅
本來以為沙嗲王只有沙嗲出色
想不到加入了日式元素的食物也同樣優秀
上桌時豆腐鍋熱氣騰騰 鍋邊位置還在吐泡沫 非常誘人
如果單吃當然單調了一點 撘配薄餅就是世界級美味!!!
相信配白飯可以吃掉很多碗。。。
不過吃到最後開始感覺鹹跟膩了 畢竟都是油

還會贈送xo辣椒醬
真的非常抵食!

以上。

2016-06-26
蒜蓉牛油雞翼(四隻)
日式蟹粉豆腐鍋配印度薄餅
沙嗲穀飼肥牛拉麵
北海道芝心餅
2016-06-06 637 浏览
太太不斷地跟我說"沙嗲王"的白咖喱很好吃。聽她說多幾句,也由此勾起了小弟年少時在這算是老字號用餐的舊記憶....今天,就來此懷緬一番吧....來得這裡,而且又是久違沒來已久。心裡頭唯一想點的,就只有白咖喱這一款而已....的確一如之前太太所言,咖喱的稠度是甚高而且十分有椰香。辣度方面絕對是小兒科的味相當的甜。如不是有椰味的存在的話其質地及味道倒是跟日式咖喱有點類同呢....以此用來伴白飯吃,很容易就將之食過清光....以咖喱汁來伴豬扒,豬扒肉少不免有下鬆肉粉處理但幸好肉的基本texture紋理仍是存在的,再加上其醃味夠足甚有香茅香故此吃下來是還可接受;不過肉有經略走油後外皮稍微有點偏膩,是最讓人不太爽....好久沒嚐這道算是平民中的經典碟頭飯,相隔多年與之再遇,感覺仍是還可以的....但要說到像太太講的那樣"神"呢,那又有點太誇了....

今天,就來此懷緬一番吧....

2016-05-27 569 浏览
來這裡開餐,貪佢食物選擇多,呢款白咖哩豬扒飯,不知食過幾多次,簡直係呢度嘅名物咖哩汁一d都唔辣,用黎撈飯至正!豬扒夠鬆軟,輕易咬開!叫多個豉椒炒蜆,味道幾惹味,蜆肉仲見到,但食落有d有沙,扣d分再整多碟椒絲腐乳炒通菜,份量頗多,油量都多,少返d會好d,健康d嘛!
咖哩汁一d都唔辣,用黎撈飯至正!豬扒夠鬆軟,輕易咬開!
2016-05-26
2016-05-05 556 浏览
lunch 來食,每次都是食這個,因為太好食。豬扒煎得剛剛好,又大件,D汁好多,好入味,如果再有多D飯,係會想食多幾碗的!雖然D白飯冇之前咁香咁好食,因之前用日本靚米,但而家冇之前咁靚,但都OK的!份量都適合女仕們,夠食的!埋單仲有coupon 同糖送,正呀!
lunch 來食,每次都是食這個,因為太好食。
2016-04-14
2016-04-29 488 浏览
照燒雞扒荷包飯雞扒微煎過十分香口,雞肉嫩滑,而且非常入味~個人認為雞扒略鹹,調味料太重,食完之後好口渴~荷包蛋生熟永掌握得唔錯,蛋黃汁流哂出黎...蛋味香濃!!
照燒雞扒荷包飯
雞扒微煎過十分香口,雞肉嫩滑,而且非常入味~
個人認為雞扒略鹹,調味料太重,食完之後好口渴~
荷包蛋生熟永掌握得唔錯,蛋黃汁流哂出黎...蛋味香濃!!
2016-04-28 343 浏览
今次同細佬聚一聚,近近地就係觀塘食啦。2點半到入座,冇諗過出餐都咁慢,可能有啲員工落場掛!今次叫左豬扒配沙嗲金邊粉,接近30分鐘先上。先講賣相,都可以啦。食落去啲豬有油益味,可能啲油嘅問題,之後就唯有淨係食沙嗲金邊粉,不過不失,味道算係保持的。如果佢可以快啲出餐,啲野食熱啲,啲湯唔好比啲金邊粉索晒就好喇。再黎左個避風塘豆腐,即炸即整,所以味道都保持到,再加上用鐵板上,都真係比返個讚啦最後叫左個避風塘鮮魷,應該都係因該整好左冇人出所以灘凍晒喇。味道其實都可以嘅。希望下次可以正常返啦,話晒沙嗲王係我地嘅童年的餐廳🙈🙈

希望下次可以正常返啦,話晒沙嗲王係我地嘅童年的餐廳🙈🙈
2016-03-27 488 浏览
都有好耐沒有到過沙嗲王先食Lunch,今日做野早左少少時間就係呢道食午餐打開個餐牌好多款都想點,2個人都係點住最喜歡食既皇牌先。冬陰公札肉大蝦米線冬陰公湯非常惹味而米線口感煙韌爽口,酸酸地都幾開胃仲連湯都飲埋。法國龍蝦湯龍蝦肉就不多個龍蝦湯十分濃稠味道又不咸,鮮味清甜。椒鹽塘軟殼蝦來到份量都好多都香又脆口,入面沒有肉炸得剛剛好,口感十足。Lemon Tea 白咖哩豬扒飯很久沒有吃過真的水準仲仍舊一樣好味,白咖哩汁微辣惹味,而豬扒都3片脆口有肉汁,仍然是我至愛的皇牌。

打開個餐牌好多款都想點,2個人都係點住最喜歡食既皇牌先。
冬陰公札肉大蝦米線

法國龍蝦湯

龍蝦肉就不多個龍蝦湯十分濃稠味道又不咸,鮮味清甜。
椒鹽塘軟殼蝦

來到份量都好多都香又脆口,入面沒有肉炸得剛剛好,口感十足。
Lemon Tea

2016-02-22
2016-03-02 443 浏览
係APM做完野 食下好耐都無食過嘅沙嗲王先 😋 沙嗲牛肉粉絲 香濃嘅沙嗲湯完全覆蓋整碗麵 大量嘅芽菜增加爽口嘅感覺粉絲爽滑彈牙 但吸湯吸得好快 轉眼間碗麵已乾塘😑 4-5塊牛肉片有嚼口 但略嫌過老⋯粉絲真係好脹胃 食左半碗已經覺得好滯😥 炸雞軟骨 炸到金黃色 香脆可口 外層加上少許淮鹽同檸檬汁 微微嘅酸令口感更加豐富 另外炸粉唔算太多 但越食越油若然店家能加吸油紙係底部 相信會更加好最後跟餐叫左杯熱朱古力暖肚 同普通朱古力一樣 無咩特別 只係面層加左忌廉同幾粒棉花糖😂

粉絲真係好脹胃 食左半碗已經覺得好滯😥

最後跟餐叫左杯熱朱古力暖肚 同普通朱古力一樣

無咩特別 只係面層加左忌廉同幾粒棉花糖😂
熱朱古力
2016-02-21 407 浏览
超久沒有吃過沙嗲王了!! 這次終於”食番夠本”!觀塘這間沙嗲王隱藏在一座破舊的大廈裡,但人流一直都很旺! 以往去吃晚餐的時候,基本上都要等位。這次是午餐時段去,不用等位,但人流也挺多的!一直都很喜歡沙嗲王,食物選擇多,味道佳,價格合理,還會送coupon。(雖然最近好像加價了)我們一共點了五樣食物。蒜香牛油雞翼這個超香口的! 炸得很脆口,內裡卻還保持著肉汁,咬下去還有有蒜香與牛油的味道揮發! 值得一試!沙嗲肥牛拉麵這算是沙嗲王的經典之作吧! (另一個經典之作是白咖哩豬扒飯,但之前吃太多次了,所以沒有點。) 湯底很濃厚,有很濃花生香味,肥牛是安格斯牛,沒有太多肥肉。海鮮PIZZAPIZZA的SIZE有點小,但勝在價格廉宜。味道還不錯。浦燒鰻魚炒飯基本上鰻魚炒飯都不會不好吃的啦!! 浦燒鰻魚的香味很好的與飯混合在一起了!! 雖然不是啖啖鰻魚肉,但算是啖啖鰻魚味。吞拿魚薯仔沙律這是一道不太推薦的。基本上是焗薯蓉的東西,吃不太到吞拿魚。雖然本身份量也不多,但吃兩口就讓人覺得膩。

超久沒有吃過沙嗲王了!! 這次終於”食番夠本”!
我們一共點了五樣食物。
蒜香牛油雞翼
海鮮PIZZA
PIZZA的SIZE有點小,但勝在價格廉宜。味道還不錯。
浦燒鰻魚炒飯
吞拿魚薯仔沙律

2016-02-01 449 浏览
晚上約了朋友去影3D館,所以在展館附近地區吃飯,便來了沙嗲王。沙嗲王出名吃白咖哩,但因為下午吃了下午茶,那麼早吃晚飯又吃不下,只好吃個小吃便可以。這裏食物一點都不貴,但不包飲品。飲品價錢與食物差不多價,所以又貴了一點點。餐廳地方也大,能坐下多人,但是下單後等候出餐確實要等很久,這裏讓人有點不耐煩了。小吃的食物味道也算一般,這餐一個小吃一杯飲品,連加一為HKD77,確實有點貴。*********************因為吃了下午茶,然後18點半又來吃晚飯,都不太肚餓但有點口喝。沙嗲王的食物是不包飲品,所以便要了一杯青檸柑梅蜜,HKD32。入口帶點檸檬酸,甜味也不算多,但都幾解喝,份量也是相對大杯。 因為不太肚餓,便要了一份小吃,芝士白汁焗餃子,HKD38。這餃子其實就是白菜水餃,再加些忌廉和芝上焗。所吃的白菜水餃,就是巿面上超巿買到的某品牌的水餃。忌廉芝士味道入口帶點酸味,再配上這餃子,無論口感和味道也只是一般。

*********************

因為不太肚餓,便要了一份小吃,芝士白汁焗餃子,HKD38。
2015-12-09 590 浏览
今日下午茶時間黎食沙爹王,其實沙爹王都食過好多次,但今次覺得個薄餅係比我印象中好味,個餅皮係蘇皮,黎到放左陣再食都仲好趣所以要讚同埋個白咖哩飯都好好未,咖哩好濃,送飯一流,香茅豬扒係即叫即整,所以上到枱都好熱好香,正!!!!個麵就差,咖哩湯好淡,唔入味,可以唔洗試
所以要讚

個麵就差,咖哩湯好淡,唔入味,可以唔洗試
下午茶薄餅
下午茶薄餅
2015-12-01 435 浏览
午餐我最鍾意就係食麵,今日心血來潮好想食白咖哩麵,於是就去咗沙嗲王搵食坐底後就立即叫咗我最愛既白咖哩豬扒湯濛,一陣後待應就拎嚟,白咖哩的香味就馬上撲面而來,先來淺嚐一口白咖哩湯,口腔頓時充滿溫暖的辛香,再來吃一口炸得又香口又入味的豬扒,確實是辛勞工作後最佳既享受,加上炸粉又適量,能輕易就食出豬扒的肉香,同時濛粉更是煮得爽口彈牙,整體就係人間極品,真係好好味呀
白咖哩豬扒湯濛

2015-12-01