2021-03-02 29 浏览
一諗起台式飲品,多數都係珍珠奶茶,或者黑糖珍奶,我同朋友仔今次係沐淳呢度,見到主打芋頭飲品,又可以試下其他野,唔使下下珍珠咁悶。好,睇下有咩好飲先。芝雪大甲芋頭鮮奶,見到已經好興奮,上面係濃厚嘅芝士奶蓋,下面係香濃嘅芋泥,唔係太甜,濃稠感重,極度邪惡。芝雪翠玉清茶,上面都係奶蓋,不過下面清茶甜而清爽,層次分明,形成強烈對比,飲完唔會膩。冬瓜茶,一年四季都啱飲,清熱解暑又止渴,唔想飲濃厚嘅嘢,呢個清清淡淡嘅,唔錯。

好,睇下有咩好飲先。

2021-02-27 35 浏览
首先真係辛苦晒呀妹今日萬歲帶咗3杯沐淳嘅飲品返嚟~!元朗手搖飲品店講真唔少,但沐淳個定位同其他啲飲品店係有啲唔同嘅,我會話佢比起台茶健康啲,奶類嘅飲品佢哋會用鮮奶或者可以轉豆奶,棄用即沖奶精。老實講,飲得呢啲都唔會預唔肥,不過有得揀,點解唔揀啲營養價值高少少㗎呢。出面一用鮮奶價錢會貴啲啲,呢度價位都係差唔多啦。沐淳皇牌必數小芋圓大甲芋頭鮮奶,如果鍾意芋頭嘅朋友,我贈你一句「平生不飲過沐淳,便稱芋絲也枉然」!有冇誇張?你飲過就知喇。佢哋啲芋頭蓉,真係啖啖都係芋頭味,真係台灣大甲芋頭,冇添加,唔會太甜,溝埋鮮奶,真係至尊無敵嘅享受!下面一粒粒嘅唔係芋頭粒,係芋圓,都係芋頭不過就煙煙韌韌,令到成件事多咗口感。我妹話排隊嗰陣,前面三個客都係點呢杯,證明呢杯回頭率甚高,我覺得呢個絕對係要一試嘅一杯。 珍珠鐵觀音烏龍拿鐵係人氣no. 2,咁就試下佢啦。茶香,真材實料,加上用鮮奶沖,入口更覺絲滑!珍珠份量差唔多有半杯,真係大手筆童叟無欺。珍珠都煮得幾好嘅,可能因為我真係好怕甜,我揀咗無糖,但珍珠點走甜都係用糖煮嘅,所以杯飲品走甜我就覺得啱啱好喇。個friend叫咗杯翡翠鮮檸茶,遙控落單冇留意到原來係

個friend叫咗杯翡翠鮮檸茶,遙控落單冇留意到原來係沙冰,但沐淳個沙冰唔係成杯都係冰,所以唔會話凍到牙肉敏感嗰隻(哈哈)偷偷飲咗啖覺得啲檸檬味酸酸地好正,茶唔係出面街啲紅茶,係青茶,所以回甘度高。總括嚟講佢哋嘅出品都幾高質,餐牌好多選擇,有少少選擇困難,我會再試吓其他味~
2021-02-20 28 浏览
今日行開元朗發現新開咗間台式飲品,menu有好多選擇,仲有我最鐘意嘅奶蓋系列,一於試先!芝雪紫薯鮮奶用新鮮紫薯每日新鮮限量製造,最鍾意個奶蓋夠厚身~原來可以加$8要雙倍芝士,下次一定要加!!芝士真喺超正!紫薯夠新鮮,所以就算冇另外加糖都好好味😋小芋圓大甲芋頭鮮奶用台灣嘅大甲芋頭~芋圓超煙靱有口感~勁多芋泥超足料,唔會太甜,好健康!Kitkat芝雪濃醇可可沙沙超濃郁嘅可可味道~加埋芝雪好滿足😍😍😍
今日行開元朗發現新開咗間台式飲品,menu有好多選擇,
仲有我最鐘意嘅奶蓋系列,一於試先!

芝雪紫薯鮮奶

小芋圓大甲芋頭鮮奶

Kitkat芝雪濃醇可可沙沙
超濃郁嘅可可味道~加埋芝雪好滿足😍😍😍
2021-02-16 30 浏览
這次來到康樂路,發現這家新飲品店。決定去買點飲品吧,小店有多款不同種類的飲品選擇,也可以選擇常溫飲品,不喜歡飲凍飲的選這個就對了😍😍。💥芝雪莓莓果茶 HKD$38,頂層有厚厚的芝士奶蓋,味道濃郁幼滑😆,味道不會太咸。草莓味道酸酸甜甜,既開胃又惹味🥰。💥芝雪大甲芋頭鮮奶 HKD$36,這個組合配搭得不錯,靜靜也很喜歡飲😍。濃郁的芝士奶蓋與芋頭鮮奶很配合,味道甜而不膩。裡面還有芋頭每到口感更豐富,飲完這個很飽肚😙。💥鐵觀音烏龍拿鐵 HKD$26,另外用HKD$5加了珍珠,點了微半糖去冰塊版本。這個茶味芳香,配合鮮奶別有一番風味,變成了特別的奶茶💕。珍珠份量挻多,口感很煙韌軟綿綿。飲品味道挻好,價錢不貴而且材料份量十足。大部分飲品也可選擇糖度冰塊,口味較大眾化,地理位置也很容易找到。

2021-02-16
5 分钟 (外卖自取)
$35 (其他)
2021-02-12 23 浏览
很久不見!良久沒寫食評,工作真的太忙了,趁年迎歲晚,買了些台式茶飲,就輕輕寫幾筆推薦一下。上年開始搬了去元朗,元朗出了名多好東西吃,其實我也沒太多心思周圍查探。碰巧這天經過大馬路附近,天氣又熱(冬天......),所以就去買幾杯手搖飲品給自己和朋友。經過這間沐淳,門面感覺也不錯,所以就光顧了。想買三杯,第一杯看中的是芝雪大甲芋頭鮮奶,加了芋圓,因為介紹說他們的芋頭及芋圓也是台灣直送的。很想念台灣呀!果然整杯的芋頭味濃郁,邊喝還有不少芋頭肉可以吃。芋圓的量也很多。整杯喝完後很飽,哈哈,很滿足!值得一提是它的奶蓋,應該是有芝士吧,也是味道很濃,我很喜歡呀!然後也喝了一點點其他兩杯。鐵觀音烏龍拿鐵(加珍珠)味道不錯,感覺奶味及茶味兼備,珍珠也是有咬勁的,水準以上。鮮百香果益力多綠茶比起其他地方喝的有些特別,我通常喝的也有較濃益力多味,這款則茶味較濃,益力多較多的話,喝下去會不太滑順,這款則沒有這個問題。當然它也沒有那麼甜。飲品中有些百香果籽酸酸甜甜的,很有趣。大家經過的話也不妨支持一下這些小店吧!希望盡快再和大家分享!
經過這間沐淳,門面感覺也不錯,所以就光顧了。

芝雪大甲芋頭鮮奶(加芋圓)
鐵觀音烏龍拿鐵(加珍珠)
鮮百香果益力多綠茶
2021-02-07
10 分钟 (外卖自取)
芝雪大甲芋頭鮮奶(加芋圓)
鐵觀音烏龍拿鐵(加珍珠)
鮮百香果益力多綠茶
2021-02-10 23 浏览
這間沐淳飲品店位於元朗嘉城商場附近!去嘅飲品款式都算幾多選擇🤔🤔🤔!而去嘅飲品有部份平時只係凍飲!而加都可以轉埋熱飲!十分之唔錯👍👍👍!.芝雪大甲芋頭鮮奶加芋圓呢杯芝雪面上面有一層芝士奶蓋,好香芝士嘅味道😙,飲到入口覺得好香滑,好香芋頭嘅味道,飲入口小小咸嘅芝士😋,味道好好味😋,再加埋D芋圓飲到入口!咬落去又有口感,真係又有得有得食真!.鐵觀音烏龍拿鐵加珍珠賣相都唔錯,飲入口聞到好香😙鐵觀音嘅味道😙,飲入口感覺味道好香淳,味道恰恰好😋,加埋D珍珠都算唔錯,去嘅珍珠咬落去好有口感都好彈牙👍!.鮮百香果青茶加珍珠飲入口好香😙嘅果香味,味道都唔錯👍,完全唔覺得有涩味,去嘅百香果味道都好濃郁,我覺得恰恰好!

芝雪大甲芋頭鮮奶加芋圓

鐵觀音烏龍拿鐵加珍珠

鮮百香果青茶加珍珠

2021-02-09
5 分钟 (外卖自取)
$35 (其他)
2021-02-09 23 浏览
元朗飲好野先!menu都好多選擇,有沙冰又凍又熱有珍珠奶茶亦都有一啲果茶,任君選擇最重要係即叫即整。鐵觀音烏龍拿鐵$28等咗幾分鐘見着職員喺入邊即叫即整啲茶底,全人手感覺好新鮮又唔會太甜。每一啖飲落去帶陣陣奶香,搭到咁上下啲茶味就岀黎,好香濃,甜度適中!小芋圓大甲芋頭鮮奶$36超多芋圓,好煙韌,芋頭味道香濃,鮮奶同芋芋頭比例岩岩好,配搭無得輸。鮮百香果綠茶$28百香果味香濃,同綠茶配搭好夾,味道清新,解渴一流。
元朗飲好野先!

鐵觀音烏龍拿鐵$28

小芋圓大甲芋頭鮮奶$36

鮮百香果綠茶$28

百香果味香濃,同綠茶配搭好夾,味道清新,解渴一流。
2021-02-08 16 浏览
—晏晝有太陽嘅時候真係幾熱經過見到標榜台灣直送大甲芋頭同小芋圓於是嗌咗杯芝雪大甲芋頭鮮奶加芋圓芝士奶蓋挺身濃郁 creamy不膩而奶蓋以下就係滿滿嘅芋泥😍份量十分慷慨 每啖都飲到口感綿滑 同時又有嚼勁同行就要咗杯抹茶鮮奶深墨綠然後就開始漸變顏色拎嗰陣提醒要搖勻先至飲抹茶味唔錯 唔太甜上次就有人請飲嘢之後再去試咗鐵觀音烏龍拿鐵個茶味好出 一飲係好清澈嘅茶香加埋煙韌珍珠 就咁一杯都幾飽肚—————————————————沐淳元朗康樂路8號康樂廣場地下3號舖

晏晝有太陽嘅時候真係幾熱
—————————————————
沐淳
元朗康樂路8號康樂廣場地下3號舖
2021-02-08 20 浏览
入咗元朗, 順便試吓呢間珍奶店🧋~ 🧋珍珠鐵觀音烏龍拿鐵 - 鮮奶順滑, 奶味濃厚, 又有茶香, 配上軟Q珍珠, 好有口感! 🍠小芋圓大甲芋頭鮮奶 - 用上台灣直送大甲芋頭及芋圓, 芋圓份量多, 佔三分之二! 芋泥口感綿密, 再配搭Q彈既芋圓, 有咬口, 好飲😋!🍓莓莓果茶 - 士多啤梨味同茶味平衡得好好, 果味香, 唔會太甜
入咗元朗, 順便試吓呢間珍奶店🧋~

2021-02-08
外卖自取
2021-02-05 35 浏览
其實本身個人係唔太鍾意芋頭但係尼杯大甲芋頭鮮奶真係一試難忘~芋圓~細細粒 好煙韌 好香芋頭味~芋泥~好滑 好creamy 美中不足係有dd甜(可能自己飲開半糖)同埋有好少好少嘅顆粒~鮮奶~奶香不再話 仲要好滑!成杯嘢飲口感豐富 醇厚 濃郁 值得一試!私心個杯質地好好 杯上嘅文字都好文青風 好鍾意🥰🥰
其實本身個人係唔太鍾意芋頭
但係尼杯大甲芋頭鮮奶真係一試難忘
~芋圓~
細細粒 好煙韌 好香芋頭味
~芋泥~
好滑 好creamy
美中不足係有dd甜(可能自己飲開半糖)
同埋有好少好少嘅顆粒
~鮮奶~
奶香不再話 仲要好滑!

成杯嘢飲口感豐富 醇厚 濃郁 值得一試!
私心個杯質地好好 杯上嘅文字都好文青風 好鍾意🥰🥰
大甲芋頭鮮奶
大甲芋頭鮮奶
元朗新開嘅珍珠奶茶舖👀👀有幾次行過都比佢哋嘅芋頭系列吸引🤔🤔今日終於同另外兩個朋友一齊飲🥳🥳🥳舖頭嘅芋頭係來自台灣,掛住想去旅行嘅我就梗係想試吓呢一杯啦😍😍🤤🤤一人一杯總共三杯🧋🧋🧋🧋芝雪大甲芋頭鮮奶($36)奶蓋非常重芝士味飲落去軟綿綿!滑脫脫,竟然加埋唔會好甜加上大甲芋頭香濃得來唔會好硬!芋泥加芋頭嘅口感!配埋鮮奶簡直又飽又充滿邪惡感🤤🤤🤤!成個甜品咁🍮🧋芋頭控必備!🧋珍珠烏龍拿鐵($28少冰)螞蟻人朋友! 佢呢杯就係全糖嘅!佢話全糖來講都唔會話一味淨係得個甜字!烏龍茶味都好出!加上$30有找嘅珍珠奶茶性價比都好高🧋🧋🧋🧋伯爵紅茶拿鐵加珍珠($32-走甜少冰)伯爵紅茶淡淡花香味!配埋有咬口嘅珍珠!🧋🧋 朋友係飲走甜系列!因為鮮奶本身都甜甜地!😉冇加多餘嘅糖就可以飲到真茶味!🧋

元朗新開嘅珍珠奶茶舖👀👀
有幾次行過都比佢哋嘅芋頭系列吸引🤔🤔

今日終於同另外兩個朋友一齊飲🥳🥳🥳

一人一杯總共三杯🧋🧋🧋

🧋芝雪大甲芋頭鮮奶($36)

🧋珍珠烏龍拿鐵($28少冰)
螞蟻人朋友! 佢呢杯就係全糖嘅!
佢話全糖來講都唔會話一味淨係得個甜字!
烏龍茶味都好出!加上$30有找嘅珍珠奶茶性價比都好高🧋🧋🧋

🧋伯爵紅茶拿鐵加珍珠($32-走甜少冰)
伯爵紅茶淡淡花香味!配埋有咬口嘅珍珠!🧋🧋
朋友係飲走甜系列!因為鮮奶本身都甜甜地!😉
冇加多餘嘅糖就可以飲到真茶味!🧋

2021-01-23 31 浏览
疫情關係,少了上街。要不是電話螢幕貼打破了,也不會到元朗嘉城廣場更換。這樣就意外的發現這家新開的手搖飲品店。手搖飲品類型也確實不少,有冬天的大熱芋頭系列、芝士奶蓋系列、鮮萃茶及手作果茶等等。《鐵觀音烏龍拿鐵加小芋丸》茶味非常香濃,而且整體味道非常搭配,加上煙韌小芋丸,口感大大增加!《芝雪大甲芋頭鮮奶》用台灣空運到港的大甲芋頭製成🤤加上芝士,口感份外綿滑,而且每一啖都能吃到芋頭粒,十分足料👍🏻👍🏻《白玉丸子紫米椰椰奶》創意十足,將糖水改為飲料。紫米加上白玉丸子,多重口感!店舖雖小,但飲品種類多,而且用料豐富、創意十足,期待下次再來試試其他特色的飲品!

《鐵觀音烏龍拿鐵加小芋丸》

《芝雪大甲芋頭鮮奶》

《白玉丸子紫米椰椰奶》
創意十足,將糖水改為飲料。紫米加上白玉丸子,多重口感!

2021-01-23
  • 鐵觀音烏龍拿鐵
  • 芝雪大甲芋頭鮮奶
  • 白玉丸子紫米椰椰奶
🔎沐淳 (元朗)原本呢兩條街都有飲品店但都執咗 呢間新開嘅就有哂果2間嘅精髓 包括係大甲芋頭同芝士奶蓋水果茶-🔹芝雪大甲芋頭鮮奶 $36/M100%台灣空運到港嘅大甲芋頭 仲要好足料好綿密 不過甜度就固定咗 對我嚟講就甜咗少少 但間唔中飲下就無所謂啦🔹珍珠烏龍拿鐵 $26/M呢度啲茶係即刻萃出嚟 飲第一啖就知同平時嘅茶底唔同 茶味出好多 珍珠中size唔會好甜又有咬口 整體係有驚喜🔹芝雪莓莓果茶 $38/L我真係好鍾意飲芝士奶蓋 配生果底真係好正 呢個芝士奶蓋係厚身啲帶咸香嘅 我幾鍾意呢類型 下層嘅莓莓又酸酸地 撈埋一齊係match嘅!📍元朗康樂路8號康樂廣場地下3號舖🍴搵返相關地區👉🏻 #90sfoodieshare_元朗#食在元朗
🔎沐淳 (元朗)
🔹芝雪大甲芋頭鮮奶 $36/M

🔹珍珠烏龍拿鐵 $26/M

🔹芝雪莓莓果茶 $38/L
我真係好鍾意飲芝士奶蓋 配生果底真係好正

📍元朗康樂路8號康樂廣場地下3號舖
2021-01-10 29 浏览
話說同朋友係元朗行完街,想買杯飲品飲下剛剛經過這店於是就買黎試下😁雖然天氣甘涷,但我都係想飲涷飲,算唔算係一種挑戰呢😄當我煩惱緊飲咩的時間,前一位客人選左杯芝雪藍莓翠玉青茶,佢取飲品的時間我已被這杯飲品顏色吸引住😗 因為本人唔太鐘意飲太甜的飲品,這杯飲品岩哂我,因為飲落唔會好甜仲好清新, 店主將每一粒藍莓都打到溶哂, 所以每啖都有好濃郁的藍莓味,夠哂營養👍再配上芝雪中和番果味的酸度真係好Match😋店主仲話佢地每杯飲品都係即叫即製保証新鮮, 所以等野飲的時間都比較需時, 不過唔緊要啦有好野飲唔怕等多陣😉
雖然天氣甘涷,但我都係想飲涷飲,算唔算係一種挑戰呢😄

芝雪藍莓翠玉青茶
芝雪藍莓翠玉青茶
2021-01-08 562 浏览
話說自從疫情發生後,真係好少出街,同埋起條街度除口罩食野/飲野多數都係買返屋企/外賣呢D手搖飲品各行各業都生意困難日堵,真係對小店來說,呢個疫情所面對的挑戰都非常大行經元朗,仲見到小店疫市下仍堅韌地發展,仲要標榜新鮮製造添真係好有heart 啦所以明知新鮮、即時製,都不妨停下腳步,叫返幾杯俾我哥我嫂同我飲啦我嫂嫂有左BB後,就愛飲芋頭系列,見到梗係幫佢買返杯,獎勵下佢平時辛苦煮埋飯俾我食啦~我就揀左鮮百香果綠茶,少左出街成日又唔做運動,肥之餘,食野都FEEL到飽飽滯滯咁呢杯就清清地之餘,酸MI MI咪岩曬飲小芋圓大甲芋頭鮮奶見到佢地用左靚鮮奶做個底,再MIX埋芋泥充斥著口腔啖啖的芋頭香冬天就正好飲呢種滿口飽腹既飲品起呢個層次下,再加上小芋圓真係一大邪惡之處百香果綠茶真材實料的百香果,唔係D果醬/人工化學野做出來的味道仲食到D百香果既衣/籽,好fresh消滯一流,唔會太甜,茶底又香,同百香果既甜,配得一絕芝雪紫薯鮮奶上面有層芝士味的雪白奶cream同個紫薯,呈現出一個夢幻的顏色都係個句,新鮮材料即時製造真係無得頂架~每一啖都係店家既心機心血都呈現俾顧客知,"安全衛生""放心食用"同時,你

多數都係買返屋企/外賣呢D手搖飲品

行經元朗,仲見到小店疫市下仍堅韌地發展,仲要標榜新鮮製造添
真係好有heart 啦

呢杯就清清地之餘,酸MI MI咪岩曬飲

小芋圓大甲芋頭鮮奶
見到佢地用左靚鮮奶做個底,再MIX埋芋泥
充斥著口腔啖啖的芋頭香
冬天就正好飲呢種滿口飽腹既飲品
起呢個層次下,再加上小芋圓
真係一大邪惡之處

百香果綠茶
真材實料的百香果,唔係D果醬/人工化學野做出來的味道
仲食到D百香果既衣/籽,好fresh
消滯一流,唔會太甜,茶底又香,同百香果既甜,配得一絕

芝雪紫薯鮮奶
上面有層芝士味的雪白奶cream
同個紫薯,呈現出一個夢幻的顏色
都係個句,新鮮材料即時製造真係無得頂架~
同時,你花的每一分錢都好值得
推介俾大家知元朗有好野啦...bookmark定啦
2021-01-06