2020-07-12 1217 浏览
我同4个friends一齐落去三坡坊谂住食个便饭聚一聚,见周围爆晒,而呢间有位,咪求其入去试试罗,简单一份鱼皮,虽然唔系贵,但系比份淋嘅我,全餐饭即刻唔开心,另外份雪花肥牛,收我198,但得10片,性价比真系唔值,好认真地三坡坊大把选择,我自己衰求其,入错闸唯一低赞就系个麻辣猪耳,系唔错,攞黎送啤酒都ok嘅,另外鸡煲我叫左个蒜茸鸡煲,建议大家就唔好叫喇,我谂大家食佢地个麻辣鸡煲就应该ok嘅,祝各位食得开心。
2020-07-10
2020-06-25 707 浏览
叫左一条鱼,已经叫麻辣+酸菜,都无乜味,加多两样配菜,埋单成二百蚊个人,又加茶水又加一,完全唔知自己食左咩...又贵又唔饱,重点都系味道唔掂,大家小心中伏!!!
2020-05-10 1087 浏览
假期度度都无位个肚又有点饿.所以就试吓分店的鸡煲!招牌鸡煲真系好好食.我同朋友都系惯左少辣!味道啱啱好.连配料都入哂味😋半只两个人够了.因为要食其他野!秀珍菇无咩特别.正常口感炸鱼皮都算脆口.唔系即炸个啲Fd😂鸭血都系配返麻辣火锅先最出色本身自己出去打边炉最期待系标榜手打墨鱼丸..结果系超超超失望😫😫口感好奇怪.应该加左好多粉去打.完全冇弹牙感觉!食左一啖已经唔想再食😫好彩叫左双拼..但系手打虾丸又咸到一个点..食左半粒已经食唔到落去.我以为自己热气啦..比朋友试完都话好咸!落手太重了!其实依家疫情都唔敢点出去打边炉,但都想出去支持下本土经济!讲真个鸡煲系真系好好食架👍👍但要检讨下火锅配料问题啊🙏🙏我地系由90分跌到落50分😣😣
假期度度都无位个肚又有点饿.所以就试吓分店的鸡煲

招牌鸡煲

秀珍菇无咩特别.正常口感

炸鱼皮都算脆口.唔系即炸个啲Fd😂

鸭血都系配返麻辣火锅先最出色

其实依家疫情都唔敢点出去打边炉,但都想出去支持下本土经济!

招牌鸡煲
2020-01-16 1232 浏览
琴晚收工後与同事揾食,见铺面装修几骨旨,点咗烤沙巴龙趸同田鸡鸡煲,初上台嘅卖相都唔错,点知条鱼一食就成口泥味,肉质松软,鱼唇几排利齿,根本就系魽鱼,老板娘却打死唔认,呕血吖!价钱相差120蚊,咁都呃!
烤鱼,田鸡鸡煲,三支蓝妹
2019-07-15 2266 浏览
今晚同朋友聚会(3女2男) 经常火锅放题 今次想试其他见好评几多 评语不错 就拣左烤鱼.本想拣桂花鱼 但话无货 佢推荐另一种同价鱼 忘记名字 话都系$348 我地拣左麻辣酸菜(+$18)另外点左半只重庆鸡煲(麻辣小辣)大家都话等鱼同鸡上左先再叫其他配料 怕会食吾哂鱼一上 ⋯⋯ 好细条 吾知系品种问题还是⋯反正上枱果刻 大家已经开始剔配料而鱼本身味道系吾错 佢既麻辣好香 鱼几滑 但系真系几啖无哂 好记挂大陆的太二和探鱼鸡煲无咩特别 同其他都差不多 但佢既小辣都是不辣的配料我地拣左⋯虾滑($78) 吾抵 小竹笙($48) ok 份量正常 无特别莴笋 淮山($38) 份量都正常 无特别黑牛柏叶($48) 人地话10秒就够 如果吾系会好’银’ 难咬 但我地 10 20 30秒都试过 都系’银’鸟冬($22) 吾抵 一细旧 一人一啖 完了等配料先系煎熬 好耐 眼见其他枱都有呢个问题 .... 佢吾似好多火锅店好快上配料 成枱野甘 吾知系咪假期问题 最後我地本身叫左响铃 萝卜 粟米 午餐肉 都cancel左 因为等太耐了 卖单每人$178 但我们肚子空空的 再去路德围食糖水 但员工态度好是真的睇
今晚同朋友聚会(3女2男) 经常火锅放题 今次想试其他
见好评几多 评语不错 就拣左烤鱼.
另外点左半只重庆鸡煲(麻辣小辣)

大家都话等鱼同鸡上左先再叫其他配料 怕会食吾哂

睇到好多好评都系有叫熟食小食果d
或者下次有机会再试试
2019-07-14
2019-06-24 1606 浏览
半年前食过已经觉得真心差,今日有朋友睇完食评话好好,不想多讲再试一次,自问本最人非常喜欢食烤鱼,首先落单足足40分钟先上条鱼,都冇问题,真心讲条鱼细过食串烧既马友,烤鱼既水完全唔够,伙记同你讲条鱼八成熟,但向上既全部系唔热但下面好快已经燶味,成晚隔离左右就系一些小朋友,原来佢地黎呢到食野都系open rice既魔力,几个系再话唔知想食乜,真心讲呢间食烤鱼真系好差,最好笑个伙记枱枱都同人讲烤鱼如果食麻辣一定要加酸菜先正宗,我真系眼都凸埋(加酸菜18元)唔系18元问题,我真系第一次听,咁点解有人食麻辣有人食酸菜,原来加埋一齐先正宗,我真系觉得自己食咗咁多年烤鱼真系错晒。呢间真系烤鱼店表表者
2019-06-24
  • 麻辣鸭舌
2019-04-06 1627 浏览
住在荃湾区都好耐了!发现荃湾三坡坊确确实实开了不少大大小小不同种类的食店。当中今晚品嚐了一间很特别及超好味的美食-汀汀烤活鱼。老板员工都很好。我们一班人坐下,老板介绍了一度招牌菜烤鱼锅给我们品嚐。村料是一大条桂花鱼开边,桂鱼炸至金黄色,再放回锅内煮滚。烤鱼有几款任选择。我们最後点了香辣烤桂花鱼,尤於朋友怕辣,只是选了小辣- $366。鱼肉爽滑又新鲜很鲜味,锅内还有很多配料,豆卜,酸菜,芹菜,大葱头,芫茜。酸菜味道不会太酸或太咸。可以说是超棒。果然名不虚传的烤活鱼专门店呀。当然也少不了点一些小吃来配合我们这班酒鬼。椒盐一口豆腐$42炸到外脆内软,非常惹味。麻辣鸭舌也是必点小吃 $48,麻辣味道恰到好处除了小吃我们点了这裹超正的本地手切牛肉 $198,肉味浓厚,鲜牛肉味十足值得推荐。也有其他特级安格斯牛(小) $198可选择。还有自家制的鱼滑,黄金炸鱼皮,蒜香皮蛋等等。今晚吃得很𣈱快啊!
当然也少不了点一些小吃来配合我们这班酒鬼。
椒盐一口豆腐$42炸到外脆内软,
非常惹味。
麻辣鸭舌也是必点小吃 $48,
麻辣味道恰到好处
除了小吃我们点了这裹超正的本地手切牛肉 $198,

2019-04-01 1047 浏览
由於班波友住荃湾,今日就去左佢地地头打波,打完之後佢带左我地黎球场格离呢间野食烤鱼,我地叫左烤桂花鱼,同一般鱼煲唔同既系佢地会先煎一煎香啲鱼皮,先再放鱼汤落去,食落又真系会香口好多。除左个煲之外,我地仲嗌左几个小菜,分别系姜葱爆蚝、黄金鲜鱿同埋炒鹅肠,由於我地打完波唔想食咁饱所以冇嗌到饭,如果唔系呢几个小菜已经好食到送几碗饭,特别系佢个黄金鲜鱿,佢个炸粉同咸蛋黄既比例控制得岩岩好,唔会落得太多咸蛋黄搞到个鱿鱼冇左脆个口感,所以我觉得佢地个黄金鲜鱿系必嗌。

2019-03-30 504 浏览
荃湾越来越多好野食,今次拣咗三坡坊的汀汀烤鱼打边炉,贪佢平民地段,几个男士可以饮啤酒畅所欲言。锺意佢嘅烤鱼喎有好多选择,可以拣唔同嘅鱼,唔同嘅调味配菜。今次拣咗酸辣烤龙趸锅,条鱼应该有两斤几重,所以一班两味,片肉打边炉後,原条做烤鱼锅时,仲好大条好多肉。欣赏佢个烤鱼烤得好香脆,个鱼头劲好味食到啜啜声。酸菜香辣程度啱啱好,唔会太咸影响条鱼嘅味道。碟牛肉非常大碟,质素甚高!大排档嘅好处系成晚狂叫啤酒都唔会太贵!
碟牛肉非常大碟,质素甚高!

大排档嘅好处系成晚狂叫啤酒都唔会太贵!
  • 沙巴龙趸
2019-03-30 195 浏览
爷爷生日,我哋约佢食晚餐,知道阿爷一向锺意食鱼,於是拣咗荃湾汀汀烤鱼,果然冇拣错,阿爷到津津有味!店舖喺荃湾三坡坊,舖仔细细,但坐得算松动,仲有圆枱打边炉。我哋叫咗个香辣酸菜烤鱼锅,三百几蚊一个套餐竟然可以拣龙趸,我哋就要左呢个餐,仲要系两食,即系部份起咗肉比你打边炉,另外原条做烤鱼锅!由於阿囝只食到少辣,我哋叫咗BB辣。但系啲酸菜同辣椒炒得好香好正!食完嗰碟烤鱼,就用起肉嘅龙趸片打边炉。当然唔少得肥牛及其他配菜爷爷嫲嫲食到舔舔脷!
店舖喺荃湾三坡坊,舖仔细细,但坐得算松动,仲有圆枱打边炉。

食完嗰碟烤鱼,就用起肉嘅龙趸片打边炉。
当然唔少得肥牛及其他配菜
爷爷嫲嫲食到舔舔脷!
庆祝纪念
  • 沙巴龙趸
2019-03-29 2536 浏览
在荃湾出入多年,今晚还是第一次来三坡坊搵食,原来这食肆林立,非常热闹。很久没有吃烤鱼,所以对这间烤鱼店一见锺情。店内装修简单企理,店员招呼友善亲切!未齐人,点了数款佐酒小食:麻辣鸭舌 $48 ~ 鸭舌嫩滑惹味,麻辣风味,令人回味!椒盐一口豆腐 $42 ~ 外皮 咸香惹味 , 内里稔香软弹 黄金鱼皮 + 椒盐鱿鱼须每碟$58 ~ 松化香口,佐酒一流,尤其是椒盐鲜鱿,外脆内嫩,令人无法抗拒,必食!蒜香皮蛋$32 ~ 蒜香扑鼻,风味浓厚!烤鱼有数款口味任君选择,我们选了"香辣烤桂花鱼" (小辣)$366。烤鱼辣味恰到好处 , 鱼肉滑溜又鲜甜,鲜味无比,。锅底有豆卜及酸菜,酸菜味道恰到好处不会太酸,果然是烤鱼专门店!吃完烤鱼,再来其他火锅配料。牛肉控必食的 "特级安格斯肥牛"(小) $198 ~ 肥牛不但牛味浓郁,油脂均匀 ! 鱼皮饺 $48 / 午餐肉$38 / 野箘拼盘 $68 ~ 火锅配料食材新鲜,价钱亦相宜!

未齐人,点了数款佐酒小食:

麻辣鸭舌 $48 ~ 鸭舌嫩滑惹味,麻辣风味,令人回味!

麻辣鸭舌

椒盐一口豆腐 $42 ~ 外皮 咸香惹味 , 内里
稔香软弹

椒盐一口豆腐

黄金炸鱼皮

椒盐鱿鱼须

蒜香皮蛋$32 ~ 蒜香扑鼻,风味浓厚!
蒜香皮蛋

蒜香皮蛋
香辣烤桂花鱼
特级安格斯肥牛
2019-03-29 157 浏览
几个为食友在荃湾觅食,从沙嘴道转入三坡坊,又是另一番天地,非常热闹的一条街,食店林立我们选了有云南风味的'汀汀烤鱼"店,这有麻辣火锅,鸡煲,烤活鱼,也有生猛海鲜,特色冷盆,佐酒小食,不少自家秘制的鱼滑,云吞水饺……等。 琳琅满目!先叫小食佐酒~麻辣鸭舌$ 48麻而小辣,酥脆味道好佐酒绝配!炸鱼皮 $ 32热辣辣够松化!呷上一口冰冻啤酒,非常爽!青岛啤$ 25/支再选个烤鱼锅 $ 366鱼选了条桂花鱼斤半多重,开了边炸至金黄色,跟上配菜有菇颧,猪皮,芹菜,咸酸菜……有汤汁。食完鱼再加入鱼汤和火锅配料。炸至金黄色的桂花鱼,肉质鲜嫩细致,汤汁很惹味!手切本地牛魔王$ 198肉味浓郁,有口感!好味!吃不停一再encore!特级安格斯肥牛(小) 198油花均匀入口软滑甘香! 丰富惹味的烤活鱼锅真不错!大满足!
几个为食友在荃湾觅食,从沙嘴道转入三坡坊,又是另一番天地,非常热闹的一条街,食店林立我们选了有云南风味的'汀汀烤鱼"店,这有麻辣火锅鸡煲,烤活鱼,也有生猛海鲜,特色冷盆,佐酒小食,不少自家秘制的鱼滑,云吞水饺……等。 琳琅满目!

先叫小食佐酒~
麻辣鸭舌$ 48
麻而小辣,酥脆味道好佐酒绝配!

炸鱼皮 $ 32
热辣辣够松化!

呷上一口冰冻啤酒,非常爽!
青岛啤$ 25/支

再选个烤鱼锅 $ 366

炸至金黄色的桂花鱼,肉质鲜嫩细致,汤汁很惹味!

手切本地牛魔王$ 198
肉味浓郁,有口感!
好味!吃不停一再encore!

特级安格斯肥牛(小) 198
油花均匀入口软滑甘香!

丰富惹味的烤活鱼锅真不错!
大满足!

2019-03-27
  • 麻辣鸭舌
  • 烤活桂花鱼锅
2019-03-29 132 浏览
荃湾三坡坊一向系美食集中地,今次同朋友就去其中一间—汀汀烤活鱼试下啦~我地本身落单时话想走辣的,但店员话食烤鱼一定要食辣,所以都要了最小辣度的香辣锅,果然系真系要小小辣去令到鲜味更突出~鱼方面我地选择桂花鱼,肉质嫩滑,鱼味香浓,系食烤鱼最好嘅选择呀~鼓油王炒鹅肠鹅肠十分肥美,食落口阵阵鹅香,垫底的芽菜沾上酱汁,香口惹味。姜葱炒鱼卜鱼卜一条鱼得一个,而且系最鲜味嘅部位,一碟有成十旧鱼卜,都几抵食。姜葱炒桶蚝啲蚝劲大只,而且数量都不少,炒得好惹味有镬气,所以到最後就连啲姜葱都俾我地清哂。其实仲有好多小炒都好吸引,但食到饱哂,唯有下次再来试埋佢啦~

鼓油王炒鹅肠

姜葱炒鱼卜

姜葱炒桶蚝
2019-03-24 188 浏览
前几天天气又冻了,又到了打边炉的时间了,我们一班朋友相约在三坡坊集合,我们去了一间叫汀汀烤活鱼的餐厅打边炉。这里除了打边炉之外还有小菜可以叫呢!我们本身想叫烤鱼的,但是有朋友不太喜欢吃鱼,所以我们就叫了猪骨煲。这个就是汀汀猪骨煲了,材料十分丰富,而且还传来阵阵的胡椒味道呢!而且还有大量的芫荽葱,可以劈走猪骨的腥味呢!这个是黄金炸鱼皮,炸得十分香口,而且蛋黄味道十足,十分吸引呢!这个是手切牛魔王,因为我们全部都是牛肉的爱好者,所以打边炉是必须叫牛肉的。牛肉肉质鲜红,而且半肥瘦,肉质很嫩。我们还叫了炸墨鱼饼,炸得很甘香,还能吃到粒粒墨鱼肉呢!

我们还叫了炸墨鱼饼,炸得很甘香,还能吃到粒粒墨鱼肉呢!
2019-03-14 141 浏览
由细到大我都唔系一个钟意食鱼既人,原因系细个食鱼既时候版鱼骨啃亲,自此留有阴影。但朋友话荃湾有间老牌烤鱼餐厅,日日座无虚席,招牌烤鱼更系非常出色,包我一试就会改观。系朋友大力推荐下,我一於去试下先!餐厅装修简朴,有d似旧式大茶楼,系木枱木櫈为主。我同朋友被安排坐到楼梯旁边既枱,原来餐厅有两层,地方充足,所以有两个厕所可供食客使用~入座时会送上炒黄豆花生一碟,炒得好脆,好似食紧炸蚕豆咁。烤鱼煲同鸡煲食法一样,都可以加汤做火锅,正由落单到上菜大概15分钟,职员端出一个铁盘,盘内的桂花鱼早已一分为二,摊开放置,更易熟和入味。豆豉味汤底加入左姜﹑大蒜﹑葱段﹑芫茜﹑洋葱﹑当然少不了大量豆豉,倒入雪白的鱼上汤煮成,加入活捉生猛的桂花鱼,非常惹味香口,岩哂唔食辣既朋友。入面仲有炸猪皮&豆腐卜,吸哂d汤好入味啊!新鲜既桂花鱼,搭配上惹味既汤底,煮得油而不腻,鲜嫩可口。鱼肉上枱时只系七至八成熟,再自己煮多阵就食到嫩、滑、鲜既桂花鱼啦~其实条鱼都几大条厚肉,不过可能我同朋友都比较大食,仲追加左一碟二人肥牛,同埋一份双拼芝心丸海胆丸。二人肥牛一碟只有7片,不过都尚算大片同少少厚,烚十零秒已经食得,牛味浓,又

烤鱼煲同鸡煲食法一样,都可以加汤做火锅,正

二人肥牛一碟只有7片,不过都尚算大片同少少厚,烚十零秒已经食得,牛味浓,又软滑,绝对唔系街边雪藏牛肉既质素!

双拼芝心丸海胆丸就冇咩得别,都系街市买到嗰d,但过下口瘾都唔错~