2008-05-24 22 浏览
見食評說這裏的豬扒包香脆好味,便特地來試試~點了下午茶洋蔥豬扒包+熱奶茶($21)香脆的麵包裏塗了牛油,熱熱地,挺好味的豬扒就一般貨色但是我點的是洋蔥豬扒包,卻一粒洋蔥都看不見熱奶茶,香滑好味,值得推介不過環境就不太乾淨了....第一下行過去卡位見到地下超勁多雲吞..於是行去第二張台..都是勁多紙碎..算喇..都好過雲吞其實下午茶時段不太多人,應該掃掃地下會更好亞姐服務態度不錯喇!
見食評說這裏的豬扒包香脆好味,便特地來試試~
點了下午茶洋蔥豬扒包+熱奶茶($21)
香脆的麵包裏塗了牛油,熱熱地,挺好味的

豬扒就一般貨色
但是我點的是洋蔥豬扒包,卻一粒洋蔥都看不見
熱奶茶,香滑好味,值得推介
不過環境就不太乾淨了....
第一下行過去卡位
見到地下超勁多雲吞..
於是行去第二張台..
都是勁多紙碎..算喇..都好過雲吞
其實下午茶時段不太多人,應該掃掃地下會更好
亞姐服務態度不錯喇!
  • 豬扒包
2008-03-31 21 浏览
沿著大馬路行下行下, 行到(支力), 入左去坐底飲杯野, 食D野...分別叫左:-公司治: $25 ok不錯啦-凍檸蜜: $14 (侍應落錯單,黎左凍菜蜜$12 ok啦)-焗龍利魚飯: $32 友人說一般-紅豆冰:跟餐+$4 友人說紅豆夠林但個奶水好唔掂整體一般啦

分別叫左:
-公司治: $25 ok不錯啦
-焗龍利魚飯: $32 友人說一般
-紅豆冰:跟餐+$4 友人說紅豆夠林但個奶水好唔掂

整體一般啦
2008-03-14 5 浏览
哈哈, 漸漸永樂成了我o地o既飯堂,貪其坐得舒服又唔洗等位今晚去o左食窩蛋免治牛飯, 但好奇怪....免治牛係另上, 但又唔熱喎, 攪到隻窩蛋真係全生o既狀態.....味道, 偏甜, 不過都好懷念呢種味道老公叫的鮮魷炒麵竟然變o左鮮魷飯, 新o黎個侍應真係好唔掂....換返俾我o地之後, ok 喎, d 炒麵好脆, 豉汁同鮮魷都好正!
哈哈, 漸漸永樂成了我o地o既飯堂,
貪其坐得舒服又唔洗等位

今晚去o左食窩蛋免治牛飯, 但好奇怪....
味道, 偏甜, 不過都好懷念呢種味道

老公叫的鮮魷炒麵竟然變o左鮮魷飯,
新o黎個侍應真係好唔掂....

2008-01-27 4 浏览
元朗有好多茶餐廳集中於又新街、阜才街一帶,但間間都加價加到飛起, 食物質素又普普通通, 仲成日等位等餐死.....但近來真的愛上了這間永樂茶餐廳,雖然佢外表平平無奇, 但食物用料、質素十分穩定,價錢相宜, 仲通常都唔洗等位!!!上次介紹過佢o既羊腩煲, 今次要讚o下佢o既下午茶, 炸雞脾沙律份量好多, 雞脾係用咖哩醃過的, 好好味!另外有我最鍾意o既西多, 唔會炸完又扁又黐埋, 真是very good!
元朗有好多茶餐廳集中於又新街、阜才街一帶,

但近來真的愛上了這間永樂茶餐廳,
雖然佢外表平平無奇, 但食物用料、質素十分穩定,
價錢相宜, 仲通常都唔洗等位!!!

上次介紹過佢o既羊腩煲, 今次要讚o下佢o既下午茶,
炸雞脾沙律份量好多, 雞脾係用咖哩醃過的, 好好味!
2008-01-07 3 浏览
jan 07, 08來quick lunch,叫咗 : 1) 豬扒包餐-豬扒包: 似澳門式因裡面無sauce,除咗豬扒之外,就有d洋蔥粒,但無洋蔥味,只幫到口感, 塊肉唔鞋,juicy,有肉質,但就無咩肉嘅鮮味,調味可以鹹多少少就好d。最令人impress喺個包焗到好脆身, 咬落去,很清脆嘅聲音,麵包亦鬆,仍在暖熱之間,個麵包質素竟然喺呢類型嘅茶餐廳食到,已經超水準-熱horlick : 正常,其實幾個網友話佢d奶茶好掂,不過呢樣嘢唔啱我,有興趣你哋可以試吓-價錢好抵
jan 07, 08來quick lunch,叫咗 :

1) 豬扒包餐

-價錢好抵
2007-11-25 8 浏览
晚飯, 叫o左一個羊腩煲, 用料十足, 羊腩已炆得夠林夠入味, 正!另外試o左豬扒包, 唔錯唔錯!凍奶茶十足茶餐廳風味, good!

另外試o左豬扒包, 唔錯唔錯!

凍奶茶十足茶餐廳風味, good!
2007-10-25 43 浏览
朋友過境到訪,指明希望品嚐香港茶記奶茶;適逢近期小妹戀上茶記出品,可謂正中下懷。 雖然永樂搬新舖後水準下降,然而要找順路的靚奶茶,還是選擇來這裡。 男士胃口大叫了牛扒意,賣相味道OK,不過我還是選擇重溫豬扒包。今次記得影相了! ;p 美味嫩滑豬扒配搭鬆脆乾乾身的豬仔包,仍然很得我歡心,卻被朋友認為太乾太硬;她覺得同場的沙爹牛肉包更好,我偏偏不喜歡軟包欠性格。可見人人口味不同~~ 無論如何,大家一起讚好的是飲品。朋友對downgrade了的凍奶茶都好滿意,我就嘗新叫了凍鴛鴦;較濃較苦的咖啡,正好補足了奶茶奶味重的問題,這杯鴛鴦,的確令我意外,且回味。 之後還有很豐富的行程呢~~

之後還有很豐富的行程呢~~
2007-10-10 25 浏览
餐廳搬位後,連營業時間都改變了:由以前星期一至六+晚上不營業,變成一般茶餐廳經營時間。也是的,新位是在更繁榮大馬路上,租金一定也貴,不做長一點時間很難回本。 想念它的奶茶,與龍午市時去了重溫。龍的午餐夏威夷腸仔牛扒意粉($27),醬汁很人工橙色,好麻麻。我的特製豬扒包($20)就好味好多,包夠酥脆豬扒夠香,好味到相都忘了影就吞下,是近期少有的大意~ 重點奶茶到步,今次由於天氣熱,叫了凍的。新的杯靚了好多,不過當然還是味道最緊要:如其他食家所言,奶味偏重,蓋過了茶味,但奶茶的確質感細滑,我覺得仍然稱得上有水準,但同以前相比,風味的確有不及。 吃完這頓,還是幾滿足,不過就沒有了以前的驚艷感。變得庸俗了...

2007-10-08 1 浏览
星期六早上同媽媽尊登去新開的永樂食早餐, 因掛住它的咖啡及面包, 但就有些失望了.店舖是大了, 裝修亦變成新式茶餐廳, 新鮮出爐的面包亦沒有了, 呀姐話沒有裝面包爐, 我同媽媽即時好失望, 因我們是為它的面包而來的.餐牌亦變了, 加了好多種類, 我選了厚多士+凍檸茶, 媽媽叫了蛋治+咖啡. 我的厚多士好食, 做到外脆內軟, 滿意, 不過檸茶差了, 不夠茶味. 至於媽媽的三文治, 普通, 她說咖啡亦差過以前.最後, 我地覺得它的師傅應該轉了, 不是以前那種做法, 加上以前舊的風味已消失了, 我們都認為不須尊登再來幫襯.

(非会员)
2007-10-05 8 浏览
永樂由以前o既悠閒式茶餐廳變成而家流水式茶餐廳,風味變左~人情味都減左~員工以前會有講有笑到而家做到日日無停手且笑容不再~~而家食物質素都降左唔少,聽講話轉左其他師傳wo~~而其鎮店之寶「奶茶」都遜色不少~~奶味蓋過茶味~~~只能說兩個字:「可惜...」
2007-08-06 2 浏览
星期六與媽媽在此食早餐, 仍是好味的菠蘿油+奶茶, 最重要是見到紅色的告示, 就是餐廳做到8月15日, 之後就要搬到恆香餅家隔離, 不過要9月15日才開始營業, 即是話fans不單要行到遠遠的恆香, 而且要與它暫別一個月添!
2007-05-16
星期六早上去完聖堂, 有機會同媽媽在此吃早餐(因星期日不開), 她時常都來幫襯, 因她愛這裡的咖啡及麵包.各式麵包都是新鮮做的, 是傳統那些菠蘿包, 雞尾包, 卷蛋之類. 我試了菠蘿油及凍檸茶, 她叫了墨西哥包及熱咖啡, 麵包軟軟的很新鮮, 檸茶夠茶味, 咖啡夠香濃, 難怪元朗街坊都讚它啦.

2007-03-24 24 浏览
奶茶不是預期那麼好飲, 淡了點. 論奶茶, 都是"正記" 的奶茶正, 入口濃得實在, 有質感!
2007-03-18 9 浏览
不看食評都不知道它的奶茶出名,但其實,它的大牌比奶茶更出名。 之前weekday及weekend去都碰釘,原來永樂不但不做晚市(5:00pm收舖!),星期日更全日關門休息。即是說,像我等非元朗返工人士,要試就只有星期六中午。這樣,又真的給我等到一個留在元朗的星期六(難得!!),便與龍去試食! 環境比一般茶記舊卻乾淨,其中二人卡位幾特別,有風味。兩杯熱奶茶($11)是必叫,此外又點了卷蛋($3)、蛋牛治($13)、咖哩石班飯($28)做午餐。 卷蛋與奶茶同上,卷蛋普通,完全給奶茶搶去風頭:奶茶用厚瓷杯盛載,是我喜歡的式樣,味道其實不特別濃或香,奶與茶味都十分適中,是恰到好處的美味。 蛋牛治從來都是心頭好,皆因我從來未在茶記吃到不好吃的出品,這裡亦然,額外credit就沒有了。 如圖,咖哩石班飯的份量相當嚇人,送上例湯已經夠抵食了,還是有一整碗咖哩送上!咖哩既香又濃,伴飯應可盡三大碗,足夠吃飽兩個人了,可惜飯並非用好吃的絲苗米所煮,只有吃剩的份兒。 埋單,只$52?原來惠顧任何飯/麵/三文治類,再點飲品只需$4。$4的美味奶茶,太抵了,下次都要再來,如果還有這樣悠閒的星期六!

好耐之前o個陣時仲未搬入元朗阿Mo已經帶我飲過佢地o的凍奶茶好夠茶味依家搬o左入o黎有機會就行去歎杯茶不過, 依家儘量少飲凍野啦, 中醫話, 對身體唔好...但係佢地杯熱奶茶應該係元朗第一, 或者係新界第一
好耐之前
o個陣時仲未搬入元朗
阿Mo已經帶我飲過佢地o的凍奶茶
好夠茶味

依家搬o左入o黎
有機會就行去歎杯茶
不過, 依家儘量少飲凍野啦, 中醫話, 對身體唔好...

但係佢地杯熱奶茶應該係元朗第一, 或者係新界第一