2008-05-27 22 浏览
前陣子考試,已有2 weeks 無寫食評,現在要一一補回呢!母親節,同我ge母親,我母親的母親,仲有其他表姊弟的母親,好多個母親一齊celebrate mother's day~選了之前食過、我俾所有o野都滿分的水車屋~可是正所謂"今時唔同往日",食物質素無以前咁好唔在講,服務也變得不好了~點解攪成咁呀?食物有些是轉變了的~頭輪刺身唔新鮮,一點鮮味也沒有,向服務員反映,她的態度...好像是不願理,扮到佢好似咩都唔知咁,只係草草地說"無理由架,刺身朝早先開箱"。聽罷真有點令人O咀!但中段再叫ge刺身就似樣好多,新鮮、鮮甜好多。好明顯頭輪gor d 係隔夜gar lar~赤貝好味;不過tuna好似有好多水銀,個面見到"彩虹"炸物保持水準,炸醬不厚,也不會太肥膩!蟹粥、蠔粥不過不失,at least 夠熱啦。燒粟米嘅粟米無甜味。燒雞翼,雞翼完全無醃過,無味。煎秋刀同鯖魚就好好味。新鮮,燒得夠乾身。薄燒牛肉上碟時很oily~蔥吞拿魚腩手卷:依然係my favourite,好味,紫菜新鮮脆口;吞拿魚腩新鮮,爽埋飯一齊食好正!我都認同漏單情況真係幾嚴重,有d野叫咗好多次始終都無黎。今次同上次ge

選了之前食過、我俾所有o野都滿分的水車屋~
點解攪成咁呀?

食物有些是轉變了的~

但中段再叫ge刺身就似樣好多,新鮮、鮮甜好多。
好明顯頭輪gor d 係隔夜gar lar~
赤貝好味;不過tuna好似有好多水銀,個面見到"彩虹"

炸物保持水準,炸醬不厚,也不會太肥膩!
蟹粥、蠔粥不過不失,at least 夠熱啦。

燒粟米嘅粟米無甜味。燒雞翼,雞翼完全無醃過,無味。
煎秋刀同鯖魚就好好味。新鮮,燒得夠乾身。
薄燒牛肉上碟時很oily~

我都認同漏單情況真係幾嚴重,有d野叫咗好多次始終都無黎。
今次同上次ge quality 真係相差幾遠,明顯見到客人少jor 好多,完全坐唔滿。
要想辦法改善了~而我地都"轉移陣地"了~

* P.S. 依然有海膽手卷送
  • 蔥吞拿魚腩手卷
2008-03-20 24 浏览
我好懶寫食評,但原來差嘅野(服務)係一個懶嘅人嘅推動力黎架......上個星期,朋友為我補祝生日,揀左呢間未食過嘅,以前都聽過呢間好出名同幾貴,而家佢有放題,咁就一齊試下啦,點知...落左order一陣,佢就上左d送嘅海膽手卷,佢地放低時無出聲,唔留意張order紙話第二件要收錢,都唔知係送,以為係人地D野比錯左我地添呀~~不過d海膽幾鮮甜,連唔鍾意食海膽嘅朋友都食左少少呀~跟住係刺身:帶子雖然幾細粒,但好鮮甜,八爪魚,赤貝好爽脆,三文魚,吞拿魚ok,油甘魚有點腥,海老無試呀因我敏感,朋友又唔食生蝦啊~天婦羅:蝦ok,略厚粉,蕃薯好薄好甜,餃子乾身唔油,帶子炸左都好食呀~ 芝士帶子壽司,係紅飯,幾得意,牛肉鍋d汁好甜,辣汁蜆真係幾辣同好少,炸雞翼又瘦又乾,好似營養不良咁~寫到呢到,係咪好似仲差D野呢...係呀,我地第一張order嘅燒物係一件都無黎過呀...ok...我地再落第二張單,等左半個鍾頭,隔離枱遲過我地黎,人地第二轉都食完,我地d野都未黎,問個侍應,佢係咁搵果d order都搵唔到我地d record(唔通丟左無入到),跟住個經理俾過張order紙我地又填過......(玩咩

寫到呢到,係咪好似仲差D野呢...係呀,我地第一張order嘅燒物係一件都無黎過呀...ok...我地再落第二張單,等左半個鍾頭,隔離枱遲過我地黎,人地第二轉都食完,我地d野都未黎,問個侍應,佢係咁搵果d order都搵唔到我地d record(唔通丟左無入到),跟住個經理俾過張order紙我地又填過......(玩咩!!)

跟住黎返d爐端燒:蝦,帆立貝ok,薄燒牛肉其實係金菇牛肉卷(?!),牛肋骨幾好味~

跟住落第三張order,甜品,同埋第二張單好多野都無黎,
要口頭再提個經理,我地都係提返佢兩,三樣,無提果d佢真係唔黎呀!!!(好似鰻魚飯,天婦羅蝦,帶子)

蒸蛋:算滑,似呀媽嘅蒸水蛋呀~略覺料少d~
甜品:烤鮮菠蘿,我問朋友好唔好食,佢話"咪菠蘿一件,個邊有少少烤過咁囉" 哈~其實菠蘿真係幾甜呀,唔駛點佢果d朱古力醬都好食~粟米布丁一般,綠茶紅豆幾好,唔甜,炸香蕉係無黎過架!!

服務:都有個女仔o係樹不斷加茶嘅,不過佢地咁樣漏單法,好似有心唔俾你食咁多,有點兒那個......其實係我大食d,我另外兩個朋友都係細食......以前o係太子櫻田,3佰蚊左右,d牡丹蝦,海老,帶子不斷order不斷上,完全無漏單,可惜而家剩係沙田先有,相比起呢間,真係......
ps.1.留意,有蚊仔不斷飛來飛去,好煩呀~
2008-03-14 8 浏览
路經尖沙咀想找個好地方吃午餐,走著走著來到水車屋.記得上次路過想吃晚飯已經很想一試,奈何看看餐牌又覺得太貴(那時不知道有放題,只看門口那個散叫的餐牌),於是去了別的地方.但今次午市光顧,竟是想不到的平宜!!四五十元已經有一個套餐.我和朋友二人一人一個餐,打算多點一些刺身壽司. 但計落還是套餐比較化算.於是又追加一個刺身餐.他們的三文魚很夠肥美,帶子刺身則附有蟹子,賣相吸引.我點了牛肉火鍋套餐. 餐前除了麵豉湯還有一小個蒸蛋,杯子小小,但內有冬菇和日本魚蛋,味道很不錯.牛肉火鍋沒什麼特別,但味精重.朋友點的燒牛肉餐倒是比較吸引!待應不忘告訴我們奶茶檸茶咖啡可隨便任飲,又是一個意外.飯後還有布丁送呢!五十多元,那麼豐富而且不將貨就價,實在值得推介一下.我會再回來會一會他們的放題的,哈哈!!
路經尖沙咀想找個好地方吃午餐,走著走著來到水車屋.

2008-02-29 9 浏览
一行十二人星期日去食日式放題。我的家人已是第二次食,不過上次忙到無時間去食,唯有今次食番多d~睇睇張點菜紙,都幾多種類。一個種類內也有多款choice。由於我地人多,所以我地都叫得幾澎湃,一輪黎完又一輪,無停過。好在坐房,otherwise真係失禮晒!wakaka...刺身:新鮮新鮮& 新鮮。三文魚肥美,無筋;油甘魚同劍魚腩都好鮮,有魚味,甘香。帶子,赤貝,海老也很新鮮,赤貝很爽口;帶子size 雖小,但很甜很可口。狂食都已抵番晒!蔥吞拿魚腩手卷:my favourite,餡都唔少,好新鮮,唔會腥,但如果d蔥更有蔥味會更勝一籌。食咗2個呢!好滿足!海膽手卷(送的) 有好多海膽,bi 晒黎,幾鮮甜蟹粥、鍋物:全都很燙口,作為打頭陣最好不過呢!串燒也不俗;燒所有魚都好得,夠乾身,有魚味,不會腥!正!燒牛舌,呢個反而有少少失望,因為係雪牛脷而唔係新鮮,所以差了點。鐵板燒帆立貝:好大粒,也夠味天婦羅:蝦鮮味,爽口; 帆立貝也大大粒;不太oil, 讚!烤鮮菠蘿: encore jor 勁多次,超甜多汁辣味炒蜆、雞翼etc. ...都係有讚無彈!服務很good, efficient~
一行十二人星期日去食日式放題

睇睇張點菜紙,都幾多種類。一個種類內也有多款choice。

海膽手卷(送的) 有好多海膽,bi 晒黎,幾鮮甜

蟹粥、鍋物:全都很燙口,作為打頭陣最好不過呢!
鐵板燒帆立貝:好大粒,也夠味

天婦羅:蝦鮮味,爽口; 帆立貝也大大粒;不太oil, 讚!

烤鮮菠蘿: encore jor 勁多次,超甜多汁
辣味炒蜆、雞翼etc. ...都係有讚無彈!

服務很good, efficient~

2008-01-26 3 浏览
上次見到有網友勁讚, 今晚與三五知己諗住到此歡聚一下啦!先叫o左d刺身, 得o個幾款, 實在太少款喇!! 新鮮程度都還可以啦~ 不過唔知點解d味道好淡, 冇鮮味可言.海膽手卷, 海膽量少, 而且鮮度一般啦, d飯太濕太實.各款天婦羅, 好勁多油, 但係夠熱夠脆!牛肉火鍋, 暖囉, 唔夠熱..吞拿魚南瓜沙律, 幾特別, 味道不俗~鹽燒鯖魚, 皮脆肉鮮!! 好!!燒三文魚扒, 乾.蟹粥, 微暖, 完全同熱沾不上邊, 味道--好失望.辣味炒蜆, 味道很好, 也夠熱!! 燒五花肉, 面的一層鹽超勁咸!! XC==薄燒牛肉&牛舌, OK喎! 不過油o左d.炸香蕉, 燒菠蘿, ok啦~芝麻布甸, 成場最好食呢個!酒的選擇太少, order完食物來得快, 不過成日漏單, 唔叫佢唔識加茶. 臨尾我想追佢落o左單未來的食物時又成日扮見我唔到, 要我走埋去叫佢. 追完佢都要等好耐, 埋o左單先到. 食物質素同環境服務都好一般啦, 不過好處係時間夠長可以一班朋友坐低傾下偈, 唔駛食得好趕咁囉!!
上次見到有網友勁讚, 今晚與三五知己諗住到此歡聚一下啦!

海膽手卷, 海膽量少, 而且鮮度一般啦, d飯太濕太實.

各款天婦羅, 好勁多油, 但係夠熱夠脆!

牛肉火鍋, 暖囉, 唔夠熱..

吞拿魚南瓜沙律, 幾特別, 味道不俗~

鹽燒鯖魚, 皮脆肉鮮!! 好!!

燒三文魚扒, 乾.

蟹粥, 微暖, 完全同熱沾不上邊, 味道--好失望.

辣味炒蜆, 味道很好, 也夠熱!!

燒五花肉, 面的一層鹽超勁咸!! XC==

薄燒牛肉&牛舌, OK喎! 不過油o左d.

炸香蕉, 燒菠蘿, ok啦~

芝麻布甸, 成場最好食呢個!

2008-01-03 4 浏览
昨晚鼓起勇氣去這間昔日名店吃一餐勁嘅,因為我怕會人多,所以早一點便到達,客人不多,心想,都唔可以抱太大期望了.後來,陸陸續續都有客人不斷殺到,放題座位都唔係太多咖咋,應該都坐滿哂喇啩.因我訂位遲(一小時前),所以只坐一張細二人檯,其他二人一組的都坐四人檯,所以,要去食就早D訂檯先喇.閒話無多,開波,先來一份免費的海膽手卷,極之鮮味,無令人失望,開始點菜,揀一點熱食暖下肚先,蟹粥,蒸蛋,西式濃湯,完全以〔好味〕來形容.再點刺身,三文魚,劍魚,油甘魚,帶子,赤貝,海老,八爪魚等等,食了兩輪,似乎以值回票價了,新鮮程度〔好得〕,結果,重點番兜了幾次.串燒則不夠火候,太多醬汁了,鹽燒青花魚仍好好味.牛肋骨肉質好,味道足,又唔靱,番兜一次.牛肉鍋都算OK啦.甜品有黑芝麻布甸,抺茶紅豆,以前者最好.最後,都再食多碗蟹粥,Meso,肚滿腸肥地埋單,@198加一收費,OK咖,好過去食一D放題,食完仲有好多氣谷住果D啦.如果一班人飲得的話,仲可以以@72蚊任飲,有啤酒,清酒,燒酒,紅/白酒任揀,全數加埋一,每人都係三舊水有找贖身,三粒鐘,都好OK啦.記住,飲酒後就唔好揸車喇.下次有機會,我都會再去食過,
串燒則不夠火候,太多醬汁了,鹽燒青花魚仍好好味.
牛肋骨肉質好,味道足,又唔靱,番兜一次.
牛肉鍋都算OK啦.
甜品有黑芝麻布甸,抺茶紅豆,以前者最好.
記住,飲酒後就唔好揸車喇.
下次有機會,我都會再去食過,睇下飲唔飲埋酒呢.仲有,早D訂位,日式卡座都好闊落咖,房間唔知要唔要最低消費呢,呢樣你就要問下先喇.
刺身1
刺身2
刺身+蜆
2007-12-24 8 浏览
尋晚去左呢間水車屋食晚巿放題,訂左六點半,入到去冇乜人,拿拿聲叫野食。刺身:三文魚好肥好厚;劍魚腩同珍珠八爪魚好鮮味;魷魚同赤貝就麻麻地;最好係帶子,超新鮮!火焰赤米壽司:牛柳同三文魚普通啦;順帶一題,火炙壽司不是熱食來的,所以暖暖凍凍很正常...壽司:三文魚普通啦;韓風赤貝很怪,不論不類;辛辣油甘魚幾好,配搭唔錯。卷物:海膽手卷有好多海膽,送的,幾鮮甜;吞拿魚腩手卷就差d,舊魚好細。鐵板燒:帆立貝好大粒,不過冇乜味;薄燒牛肉原來係金菇牛肉卷,這個不好,凍左先送黎。天婦羅:海中蝦很細隻,普通;多春魚ok;南瓜最好食。爐端燒:雞腎串,我覺得唔好食。和食:炸餃子十分好食!野菌蒸蛋老左少少;味噌湯ok;洋風濃湯即係煙肉忌廉湯,很滑。服務好好呀,自動自覺黎酙茶,上菜亦算快。環境就... 後面枱有個細路係度嘔囉,角落頭有班女仔好嘈,破壞哂...總括來講幾好丫!

刺身

火焰赤米壽司

壽司

卷物:

鐵板燒:

天婦羅:
海中蝦很細隻,普通;多春魚ok;南瓜最好食。

爐端燒:
雞腎串,我覺得唔好食。

和食:

服務好好呀,自動自覺黎酙茶,上菜亦算快。

總括來講幾好丫!

2007-12-23 13 浏览
nai: 食物OK好味,神戶牛柳及帶子有少少淡,果然健康。鐵板燒果然好貴,二人吃要$900-1000緊足,>$1000才飽MK:神戶牛柳好味,帶子及虎蝦超正

MK:神戶牛柳好味,帶子及虎蝦超正
2007-12-14 11 浏览
曾經係名店....估唔到攪成咁...行得放題式...睇黎都等死...生意又不算太好最慘係食物水準下降....好久才送上來...前後叫的食物水準差蠻多.....也沒有身特別食物.....海膽不算太甜..唯一值得係刺身有油甘魚...
曾經係名店....估唔到攪成咁...

行得放題式...睇黎都等死...生意又不算太好

最慘係食物水準下降....好久才送上來...

前後叫的食物水準差蠻多.....

也沒有身特別食物.....海膽不算太甜..

唯一值得係刺身有油甘魚...
2007-11-24 13 浏览
上菜慢,又漏單.得成十幾分鐘先有一碟食物.三文魚唔多新鮮,仲加送魚鱗.燒物上菜時有煙,但出奇地凍.麻醬豆腐沙律等一個鐘都冇得食.可以的話我會俾服務0分我一個仙貼士都唔會俾.
上菜慢,又漏單.
得成十幾分鐘先有一碟食物.
三文魚唔多新鮮,仲加送魚鱗.

燒物上菜時有煙,但出奇地凍.

麻醬豆腐沙律等一個鐘都冇得食.

可以的話我會俾服務0分
我一個仙貼士都唔會俾.
2007-11-20 8 浏览
由於早一排黎過呢間食店食野, 覺得幾好, 於是乎早幾日黎呢度食飯, 順便歡送親戚! 仍記得上一次一坐底就已經即刻送上一客吞拿魚腩蔥花手卷, 師傅以為今次都一樣啦, 點知今次係送海膽手卷, 呢份海膽手卷散叫都要九十蚊, 不過海膽就好新鮮, 一d都唔苦, 而且份量好多, 由上面食到落下面都係海膽, 而紫菜又夠鬆脆, 真係食到停唔到口, 好好味; 其他野食都好好味, 師傅推介呢幾樣野必食同上次差唔多, 珍珠八爪魚刺身, 鐵板燒帆立貝, 天婦羅日本蕃薯, 仲有辣汁花蜆, 炸餃子, 同埋甜品烤鮮菠蘿!先講珍珠八爪魚刺身, 珍珠八爪魚刺身非常新鮮, 而且好爽口, 真係食完一件再一件, 好味; 鐵板燒帆立貝燒得好味, 帶子新鮮又唔會燒得乾身, 好正; 天婦羅日本蕃薯又炸得好好, 油而不膩, 唔錯; 辣汁花蜆個汁係非常辣, 好惹味, 而花蜆都幾新鮮; 炸餃子炸得好脆但一d都唔乾身, 好味; 甜品烤鮮菠蘿又係特別, 菠蘿鮮甜, 烤左少少有d香脆感覺, 加埋朱古力醬, 好正呀!總括黎講呢度食物質素出色, 環境舒服, 服務態度又好, 二百二十蚊一個, 仲可以由晚上六點半食到十點, 絕對係超值放題, 下次一

總括黎講呢度食物質素出色, 環境舒服, 服務態度又好, 二百二十蚊一個, 仲可以由晚上六點半食到十點, 絕對係超值放題, 下次一定會再黎!
2007-09-09 15 浏览
尋晚兩口子黎左呢度食晚, 由於兩個都未試過, 所以都幾期待, 去到決定食放題!一坐底已經即刻送上一客吞拿魚腩蔥花手卷, 呢份吞拿魚腩蔥花手卷散叫都要一舊水, 不過吞拿魚入口即溶, 好新鮮, 不過師傅我就唔係咁鍾意d蔥花喇; 呢其實呢度d野食都幾新鮮幾好味, 師傅推介呢幾樣野必食, 珍珠八爪魚刺身, 芝士帶子火焰壽司, 鐵板燒帆立貝, 牛肋骨, 仲有酒煮花蜆湯, 四川紅油餃子同埋甜品烤鮮菠蘿!先講珍珠八爪魚刺身, 珍珠八爪魚刺身非常新鮮, 而且仲好爽口, 真係食完一件再一件, 好好味; 芝士帶子火焰壽司, 帶子非常新鮮甜美, 而芝士超香, 入口感覺好正; 鐵板燒帆立貝同牛肋骨就燒得好味, 帶子唔會燒得乾身, 而牛肋骨就好鬆好入味, 好正; 酒煮花蜆湯有好多蜆, 蜆肉好鮮而湯底又清, 真係可以飲完一碗再一碗; 四川紅油餃子又得喎, 上海野食不過都整得唔差, 餃子餡料好味, 而d辣汁又係正, 冇得頂; 甜品烤鮮菠蘿又係特別, 菠蘿鮮甜唔在講, 烤左少少有d香同脆感覺, 正呀!總括黎講, 呢度d野食出色, 環境舒服, 不過d蝦就麻麻地喇, 師傅覺得呢度所有蝦食物都好一般囉! 不過下次有機會都會

總括黎講, 呢度d野食出色, 環境舒服, 不過d蝦就麻麻地喇, 師傅覺得呢度所有蝦食物都好一般囉! 不過下次有機會都會再黎, 因為其他食物真係好味! 冇限時放題始終比有限時放題好, 唔使食得咁趕, 可以慢慢嘆!
2007-08-27 9 浏览
太座話加左人工,請食番餐,由於事出突然,本想到另一間日本料理,可惜已full booking,多人到連waiting list都唔比留,結果訂了這兒,又有位喎.之前都同太座食過,不過不失,不過今次d帶子差左,原本細細粒果d幾好味,點知再點就轉左一粒大帶子切開4份,d大帶子大腍,唔好食.service算係甘,侍應都不停加茶,不過個個都無咩笑容,唔知坐上層散叫果d係咪笑容會好d呢?好彩太座醒目,冷氣太凍了,坐得耐都真係要著多件衫
好彩太座醒目,冷氣太凍了,坐得耐都真係要著多件衫
2007-07-02 3 浏览
今晚原本冇諗住去呢間食, 所以成7:30 pm 先訂枱, 但返而抽到枝好籤, 唔洗坐係平時水車屋的下一層, 即是任點任食的地方, 而係上兩層, 即係有人表演鐵板燒的再上一層, 但又可望到下一層的"表演"而不受油煙. 加上這裡氣氛寧靜, 又坐得舒適, 不像下一層比較擠迫和多人.坐下來便會送上, 吞拿魚手卷, 散叫要$100 一客, 真是入口即溶, 十分美味. 其他食物如刺身都十分新鮮, 天婦羅油而不膩, 炸得很乾身, 甜品也甚有水準.其實如果今次是要坐下一層的話, 評語可能又不同了

其實如果今次是要坐下一層的話, 評語可能又不同了
2007-06-12 17 浏览
晚飯時段想食日本野,又唔想局限食壽司或者拉面,所以選擇左呢間。$198係晚飯任食價,22:00後宵夜時段係$128,要加一。入到去,其實環境唔太差,只係服務唔太熱情,但又未至於差。有得叫壽司,但可選種類不多,只有8-10款。另外有燒物同沙律類,但選擇都只係5-10類左右。最推介係點佢既天婦羅,海老天婦羅任食超抵!其他例如矮瓜、南瓜都好好味。甜品選擇得3款,味道就……過得去啦……如果唔知食乜又貪心,呢間味道都唔差架……等係比其他放題任食好好多架啦……^^

入到去,其實環境唔太差,只係服務唔太熱情,但又未至於差。

甜品選擇得3款,味道就……過得去啦……