2022-05-31
上環越黎越多有意義既Cafe☕️ 「殤城逆流」就係「時光逆流」既分店💛 單單係店名就已經表達緊message,寓意:紀念一個滅亡中的城市,但只要人不死,香港人依舊能在逆流中掙扎!好推介文青去呢間Cafe☕️ menu上既菜式名都十分之有詩意,部份以書名或者電影名命名~ 店內有賣書既corner,亦都有小型展覽,欣賞佢地好欣賞本地藝術家🎨「殤城」既諧音係「雙城」,食物走英國x法國料理路線🇬🇧 🇫🇷 講下食左咩啦💁🏽♀️➿ 週日烤肉 𝑺𝒖𝒏𝒅𝒂𝒚 𝑹𝒐𝒂𝒔𝒕 ($248)Sunday Roast 係英國人既傳統,習慣喺星期日午後時間同屋企人歡聚,食一餐豐富既午晚餐🍽 到訪當日咁岩都係星期日,我地就決定試下~ 外型係個超豐富既All Day Breakfast,多左既係肉扒🥩 同埋約克郡布甸(咁岩最近馬田有出教學添) 覺得佢好似有肉味既麻糬波波😛 其他配料中規中矩~➿ 法國小公主𝑭𝒓𝒂𝒏𝒄𝒆𝒔𝒊𝒏𝒉𝒂 ($108)俾個名吸引左🙊 外型有d似班尼迪蛋既佢,其實係葡式三明治🥪 切開會發現幾層layers,(由底開始) 有潢堡扒、幾層煙肉🥓 多士,再由厚厚既芝士🧀封住~ 呢位公主可以話係內、外在美兼備
➿ 週日烤肉 𝑺𝒖𝒏𝒅𝒂𝒚 𝑹𝒐𝒂𝒔𝒕 ($248)
➿ 法國小公主𝑭𝒓𝒂𝒏𝒄𝒆𝒔𝒊𝒏𝒉𝒂 ($108)
➿ 法式檸檬蛋糕𝑴𝒐𝒊𝒔𝒕 𝑳𝒆𝒎𝒐𝒏 𝑪𝒂𝒌𝒆 ($48)
➿ 𝑺𝒆𝒄𝒓𝒆𝒕 𝑯𝒂𝒏𝒅𝒔𝒉𝒂𝒌𝒆 ($48)
*Grapefruit; Peach; Mint