2006-05-07 7 浏览
如果有朋友問我荃灣有甚麼菜式好吃﹐我通常都會建議中式麵食。路德圍有幾間不錯的米線﹐行過一點有蘭州拉麵﹐再轉一個彎去到沙咀道還有一間更值得試試的叫"山西刀削麵皇"。米線及拉麵吃得多﹐刀削麵卻不常見,可能製作不容易吧。而這裡師傅的"刀功" 相當不錯﹐削出來的刀削麵是一條條的﹐而且厚薄亦掌握得不錯﹐軟硬亦適中﹐帶點咬勁﹔浸在湯中久了也不會變成"麵糊"﹐是有水準的證明。絕非一些混水摸魚之流削出一塊塊的所謂"刀削麵"。湯底算不過不失﹐雖然, 味精相信是有的﹐但應該不多。配牛肉﹑榨菜肉絲﹑雪菜肉絲﹑雲吞等等配料﹐單拼套餐賣廿八﹐雙拼套餐賣三十﹐價錢包括豆漿或熱飲﹐凍飲則慣例加兩元。不喜歡刀削麵亦可以轉拉麵. 當然﹐我是推薦刀削麵的。如果喜歡吃辣的﹐這裡的麻辣小食更是一絕。選擇很多﹐如雞翼﹑大腸﹑肚絲﹑鴨腎﹑豬耳等等﹐大都是滷過後配上大量蒜蓉及醋再加上秘制麻辣醬﹐非常惹味。吃過後發覺這裡的麻辣是做得相當出色的﹐麻﹑香﹑辣皆強烈﹐但又相當平衡﹐價錢亦很相宜﹐份量可多可少﹐少的可一至兩個人吃﹐亦只不過十二元起。我在香港吃過的麻辣小吃中﹐這裡的絕對是我的心水選擇之一。其它不辣的風味小食如涼伴青瓜﹑豬軟骨﹑
如果有朋友問我荃灣有甚麼菜式好吃﹐
我通常都會建議中式麵食。路德圍有
幾間不錯的米線﹐行過一點有蘭州拉麵﹐
再轉一個彎去到沙咀道還有一間更值得
試試的叫"山西刀削麵皇"。

米線及拉麵吃得多﹐刀削麵卻不常見,
可能製作不容易吧。而這裡師傅的"刀功"
相當不錯﹐削出來的刀削麵是一條條的﹐
而且厚薄亦掌握得不錯﹐軟硬亦適中﹐
帶點咬勁﹔浸在湯中久了也不會變成"麵糊"﹐
是有水準的證明。絕非一些混水摸魚之流
削出一塊塊的所謂"刀削麵"。

湯底算不過不失﹐雖然, 味精相信是有的﹐
但應該不多。

配牛肉﹑榨菜肉絲﹑雪菜肉絲﹑雲吞等等
配料﹐單拼套餐賣廿八﹐雙拼套餐賣三十﹐
價錢包括豆漿或熱飲﹐凍飲則慣例加兩元。
不喜歡刀削麵亦可以轉拉麵. 當然﹐我是
推薦刀削麵的。

如果喜歡吃辣的﹐這裡的麻辣小食更是一
絕。選擇很多﹐如雞翼﹑大腸﹑肚絲﹑
鴨腎﹑豬耳等等﹐大都是滷過後配上大量
蒜蓉及醋再加上秘制麻辣醬﹐非常惹味。
吃過後發覺這裡的麻辣是做得相當出色的﹐
麻﹑香﹑辣皆強烈﹐但又相當平衡﹐價錢
亦很相宜﹐份量可多可少﹐少的可一至兩
個人吃﹐亦只不過十二元起。我在香港吃
過的麻辣小吃中﹐這裡的絕對是我的心水
選擇之一。

其它不辣的風味小食如涼伴青瓜﹑豬軟骨﹑
燻蹄等都做得很不錯﹐絕不失禮街坊﹔而
小籠包雖然並非皮厚薄多汁一類﹐但味道
也算合格﹐十二元一籠有五隻﹐在香港哪
裡找?

豆漿及飲品類雖然平凡得很﹐但已經不重要。
2006-04-24 16 浏览
比香味吸引, 於是入舖一試, 第一次食刀削麵, 叫左碗牛肉刀削麵, 老公則叫了碗拉麵, 大家都覺得唔錯, 味道好好, 牛肉又夠嫩口, 拉麵又夠彈牙, 下次都會再食!
2006-04-23 15 浏览
一個人食四十幾蚊? 無錯!只因為太好食了,一個小食,一碗麵,加多一杯豆漿,就這樣的價錢。當然,飲品不用收得那麼貴就好。我每一次愛到這裡食麻辣的東西,因為感覺麻之外,拌上蒜頭後,感到很香及野味。不愛吃辣的人,那就試試刀削麵的口感吧,不錯
一個人食四十幾蚊? 無錯!

當然,飲品不用收得那麼貴就好。

不愛吃辣的人,那就試試刀削麵的口感吧,不錯
2006-04-22 20 浏览
由於居住o既關係,o黎呢到開飯仲多過去長沙灣四川.連續兩個食評都係自己, 其實中間已經o黎過三四次. 每次o既豬軟骨刀削麵都係咁正. 上次仲食o左麻辣手撕雞添. 呢到o既麻辣料黑黑的,有好多生蒜粒係底. 下次可以叫師傅輕手d,唔洗咁大陣味嘛. 鹵水雞翼雖然好入味,但係始終都係雪藏雞翼,非我杯茶. 叫朋友突登碌o黎荃灣食碗麵又有點兒那個,大家去開呢頭就不妨行多步啦!
由於居住o既關係,o黎呢到開飯仲多過去長沙灣四川.
2006-02-07 16 浏览
舊地重遊,終於食番香辣豬軟骨刀削麵. 香辣豬軟骨仍然有咬口,肉又入味,唔un但又唔會鞋柴柴,正. 可惜...今次d刀削麵麵身較淋. 好似失o左色.今次有抄低佢o地o既電話. 下次可以叫外賣啦! 24091209

2005-10-09 13 浏览
(9/10/05)我去嘅在路德圍附近,唔知係咪講緊哩間呢。一向很喜歡食麵粉製品,雜誌介紹過刀削冷麵喎,渴望食左好耐。本來去飲茶,但男友遷就我地陪我來吃^^。男友媽媽吃水餃拉麵,水餃好像是"九"菜餃,好大隻下,而拉麵亦煙un。男友吃豬肉軟骨刀削麵,豬肉軟骨我都係第一次食,非常好味!又唔算好肥。我吃冷刀削麵,佢有隻冰刀削麵,我怕融左好多水,所以揀冷o個隻。一來到,嚇親,成大堆生蒜蓉、很多的沙律醬。我諗食晒o個堆蒜蓉,肯定嗅足成個禮拜呀!飛走堆o野,材料有牛展絲,青瓜絲。有辣醬,都ok嘅。至於D刀削麵,是煙un嘅,但我諗煮耐D,又淋得滯,所以un嘅刀削麵,話佢唔熟又唔係,總之都幾難消化啦。不過今次是了左吃刀削麵嘅心o羅。

2005-09-29 23 浏览
荃灣有好多相類似o既麵店, 但係呢一間o既豬軟骨同刀削麵係最好味!豬軟骨香口, 軟淋適中, 絕對唔係其他o既煲湯豬肉.刀削麵既口感, 呢到做得最好. 甄甄un un, 就算食到尾, 都唔會淋GG. 好好.係地點唔就腳, 同埋附近太多差唔多o既麵店, 好容易lost o左.

豬軟骨香口, 軟淋適中, 絕對唔係其他o既煲湯豬肉.