2006-12-09 32 浏览
早前打電話來訂台,經理好好人咁答應左留window seats畀我地。當晚上8點幾上到去,立即鐘意左個餐廳~~環境好靜,台同台之間亦隔得好開,好有privacy。而且當晚一d都唔full,完全同出面餐廳星期五既情況差天共地。兩個人點左個海鮮拼盤同鴨肝做頭盤。個鴨肝好好味!!連平時少食鴨肝鵝肝既我都忍唔住口食得幾啖~~^^~~但個海鮮拼盤就普通左少少,唔算太特出。之後叫左個龍蝦湯share,餐廳方面幫我地分開上,超細心。個湯真係好好飲!!好濃好重龍蝦味!! 主菜方面我地叫左個露荀鱸魚risotto同白汁意大利雲吞。risotto係硬身果條,可能我本身鐘意食比較硬身既,所以覺得唔錯。個意大利雲吞就普通啦。之前帶左支白酒去,一邊食一邊傾計一邊飲酒,唔經唔覺食左3個鐘頭。食完主菜經理幫拎我個hand made整蛋糕出來同壽星仔慶祝生日,因為時間關係我整唔切個名牌,佢地好好人咁答應幫我加個生日牌~~之後仲送左個小聖誕禮物(bath power)畀我地~~整體上食物就above average,環境就滿分,好適合三兩個人靜靜地傾下計食下飯。加上100分既service,一定會再去!! 好開心好難忘

好開心好難忘既一晚~~^^
2005-10-21 28 浏览
又有商務午餐, 我又有好口福啦! 今次客人話事, 食西餐, 訂左Scala.餐廳位於酒店11樓, 環境一流, 平日午飯時間, 只得三四檯客, 服務生仲多過食客, 非常清靜, 係傾生意o既好地方.叫左3 courses set lunch, 頭盤,主菜同甜品都係三選一.首先有兩盤熱辣辣又排得靚靚o既麵包, 雖然好吸引, 但係為留肚, 忍口無食到.頭盤:海鮮沙律-- 海鮮有帶子, 白身魚同蝦, 配芒果汁. 海鮮非常鮮甜, 而芒果汁調味好好, 清晒! 同桌大多點湯, 見佢地都好似幾滿意.主菜:煎龍脷柳-- 白汁好好味, 龍脷柳煎到八成熟, 外脆內軟; 配菜有菠菜同薯仔, 好味!甜品檸檬撻-- 檸檬餡好滑, 稍嫌上面脆糖甜左少少, 不過我呢個甜品怪唔介意, 一樣清!咖啡-- 濃左少少, 苦左少少.食物份量預得o岩o岩好, 服務員亦都非常有禮, 呢餐食得非常滿足亦非常滿意!總括而言, 無論食物,環境同服務都有好高質素, 3 courses set lunch 都只係$245, 絕對超值!
頭盤:
主菜:
甜品
咖啡-- 濃左少少, 苦左少少.
2005-01-06 27 浏览
原來我冇寫過Scala?! 有人請客, 食lunch, 期間周身唔自在, 又未訓醒.只記得燒帶子lor, 露筍...都係麻麻地. 原來唔係同自己鍾意o既人去, 同d 唔關事o既人, 食乜都係唔會好味.

2004-11-18 13 浏览
這是我的第三頓生日飯。但我想不到怎樣寫。好朋友約了我﹐但一直不說餐廳名。到了灣仔一家酒店﹐他也不知道是往哪裡上去﹐卻仍堅持不問酒店的員工﹐找了好一會﹐才知道原來他訂了這家餐廳。餐廳的佈置以米白色為主﹐最裡面的部份﹐以玻璃作為屏風﹐近窗的位置﹐可以看到部份海景。點了blue cod為主菜﹐頭盤要了ham沙律﹐另再要個鴨干。好味道的菜色﹐要有好的心情來配合。但我今日的心情﹐總是放不開。原本要說的話﹐一直沒說。坐著的時候﹐竟然有生日蛋糕送上﹐著實有點意外。看到自己的英文名字﹐印在蛋糕上面﹐還要是我以前用的拼法﹐忍不住哭了起來﹗之後到附近的海濱長廊行了一會。
這是我的第三頓生日飯。
但我想不到怎樣寫。

好朋友約了我﹐但一直不說餐廳名。

好味道的菜色﹐要有好的心情來配合。
但我今日的心情﹐總是放不開。

原本要說的話﹐一直沒說。

坐著的時候﹐竟然有生日蛋糕送上﹐
著實有點意外。

之後到附近的海濱長廊行了一會。
2004-05-20 11 浏览
哈,上次casual wear,畀人踢咗出嚟,今日經過,終於入到去lunch set $235 for 3 courses:麵包無款,不過佢既bagutte夠hot同cripsy(唔係正宗丟得死人果種)頭盤揀咗粟米大蝦濃湯,夠濃夠鮮,唔錯,兩舊蝦都唔錯主菜要焗澳洲lamb rump(臀部),叫medium既位,幾tender,味幾好,gravy濃得嚟夠「和」,但上菜時都係暖暖地,應該要熱番啲,扣少少分甜品要咗cheese cake + whipped cream + blueberry sauce,呢個某程度幾似文華既cheese cake,味道一般,加上個人不喜歡,所以好嘥咁只係食咗少少,扣分cappucino既咖啡底較普通,味唔差,但唔叫好好服務屬中上,環境個人就覺得一般啦,雖然有少少所謂海景如果唔計個甜品,今次食物畀佢4分
lunch set $235 for 3 courses:
頭盤揀咗粟米大蝦濃湯,夠濃夠鮮,唔錯,兩舊蝦都唔錯
cappucino既咖啡底較普通,味唔差,但唔叫好好
服務屬中上,環境個人就覺得一般啦,雖然有少少所謂海景
如果唔計個甜品,今次食物畀佢4分
2004-01-02 16 浏览
Really sorry about that!! But my friend's friend did wear shorts last time...... may because he is familiar to the chief......Sorry.........
Sorry.........
2004-01-01 13 浏览
今日諗住嚟食晏點知......佢唔畀我入(>_<)佢話T-shirt,牛仔褲,偏casual鞋都係唔得0架唯有下次着啱衫,先再嚟啦......
今日諗住嚟食晏
點知......
佢唔畀我入(>_<)
佢話T-shirt,牛仔褲,偏casual鞋都係唔得0架
唯有下次着啱衫,先再嚟啦......
2003-12-21 7 浏览
依張先係Sea Clam!
2003-12-21 15 浏览
問o左啦, 唔駛dress code o架~ (承機貼多張相先- appertizer~ heheheh~~~~~ 其他相o係依度睇~ http://community.webshots.com/album/105312969GEbKmc)
問o左啦, 唔駛dress code o架~
2003-12-20 6 浏览
我想問呢度男既駛唔駛着jacket,定係jeans,便服都得?<thx
thx
2003-12-20 17 浏览
依度service好好, 環境寧靜(無客大聲講o野o既話), 黑人歌手自彈自唱好好聽~ 可惜海景俾會展遮得七七八八~今次去, 由主廚Ricky發版, 唔知道會食d咩~ 不過一定可以放心, 佢出品, 必屬佳品~ 原來佢預備o左6個courses (以下係每人份量喎):頭盤1: 五小碟, 有鮮海膽, 醃兩種生蠔, 等等~ 其中生蠔真係唔食分, 但味道夠濃, 好爽口~頭盤2: 煙高山三文魚, 上面放o左魚子醬~ 依隻三文魚真係好creamy~ 比我o係澳洲食o既三文魚更creamy~ 無咩肥膏, 味道好濃~ 但因依隻三文魚都幾漏, 所以o係底放o左青蘋果沙律中和番~主菜1: Sea Clam! 全?最正o既一味~~~~ 8歲大o既sea clam, 大到可以分三個texture分開煮, 分別係柱位, 裙邊, 同咀~ 真係三個texture都唔同, 而且味道都好鮮甜!!!! 個sauce係用clam o既內臟同sake做o既~ (睇相)主菜2: Seabass! 外皮煎得好香, 不過好似唔夠鮮甜喎~ (上次o係酒池肉林食o既鮮甜好多) 伴以海鮮湯汁, 個汁好香濃~主菜3: Veal! 略嫌多筋
主菜3: Veal! 略嫌多筋o左d同無咩肉味~ 底又係fusion地用豆苗同冬菇做伴碟~
Dessert: 二人Platter, 一碟六款, 其中三款係佢地home-made雪糕, 分別係茉莉花烏龍茶, 番石榴, 同朱古力~ 當中以番石榴最香最好味, 朱古力好濃,茉莉花烏龍茶就好特別~ 另外係日式cheesecake, chocolate brownie同mango pudding~ 後補一張相俾你o地睇~
飯後order o左咖啡, 泡好靚, 不過無咩味~
以上菜式加一支sparkling water, 埋單$1504~ (其實可以唔order水, 佢都會俾水你飲~
如果你想食正宗法國菜, 就o係menu選擇啦~ 但如果想食Ricky o既拿手好戲, book檯時可以叫佢俾意見, 甚至俾個budget佢, 叫佢發版~ 但佢發版就一定係fusion! ?最叻就係中西合璧, 海鮮同禽鳥~
2003-12-20 8 浏览
2003-06-30 9 浏览
簽了恆生金卡,但店內一直沒看到有任何NOTICE 會有折,我們要到俾錢那一刻才知道。或訂位時問一問清楚吧,他們都相當NICE。
或訂位時問一問清楚吧,他們都相當NICE。
2003-06-29 3 浏览
use what cards (eg. AE or other Platinum cards) can have 20% off?for dinner only?
for dinner only?
2003-06-28 10 浏览
order 了set dinner:3 courses: $440 per person.Appetizer:1. 鴨肝2. 龍蝦+ 三文魚兩個都好味,好fresh。Main course:羊肉很有質感,可惜一點"騷"都沒有,不太像吃羊。魚: 好有魚味,但外層煎得太過,overall 都幾好。最正是甜品,咖啡焦糖燉蛋,好好味。而cheese cake 好滑,略嫌芝士味不足。service 好好,週到又不會太煩。環境好舒服。加上白酒,total: $869。( 有八折)位置有點難找,但worth trying。
order 了set dinner:
3 courses: $440 per person.
Appetizer:
1. 鴨肝
2. 龍蝦+ 三文魚
兩個都好味,好fresh。
Main course:
羊肉很有質感,可惜一點"騷"都沒有,不太像吃羊。
魚: 好有魚味,但外層煎得太過,overall 都幾好。
最正是甜品,咖啡焦糖燉蛋,好好味。
而cheese cake 好滑,略嫌芝士味不足。
service 好好,週到又不會太煩。
環境好舒服。
加上白酒,total: $869。( 有八折)
位置有點難找,但worth trying。