2022-07-30 78 浏览
去鰂魚涌探朋友,諗住喺附近食晏晝,見到有間新開嘅餐廳食馬來西亞菜,見主打無添加冇味精,更結合西式元素,見幾特別就一於試吓餐廳環境都幾舒服悠閒食物款式都幾多,而且價錢合理喬治城小食拼盤小食包括有:一口蝦多士、咖喱角、蝦醬雞翼、魷魚圈同埋雞串,蝦多士同咖喱角都炸得好香脆,而且唔油膩,魷魚圈口感爽彈新鮮, 蝦醬雞翼蝦醬味道濃郁,至於雞串雞肉燒得嫩滑,配埋花生沙嗲醬,好惹味濃香喇沙煙肉長通粉喇沙配長通粉呢個配搭幾特別, 長通粉軟硬適中,喇沙醬酸酸辣辣幾開胃,配埋煙肉味道都幾夾自家製黑醬油雞絲撈麵雞絲味道有啲似鹽焗雞,幾新鮮嫩滑,醬油撈麵係幼麵,麵質口感煙韌,醬油鹹甜適中,幾好食焦糖榴槤芝士蛋糕配榴槤醬蛋糕一到就聞到榴槤嘅香味,芝士口感軟滑,榴槤味都好出,但係又唔會蓋過芝士嘅味道,超夾!而且旁邊嘅榴槤蓉好甜好甘香!非常好食亞參冰茶 冰茶味道酸酸甜甜,充滿茶香,夏天飲非常開胃斑蘭龍眼冰龍眼冰清甜,飲到淡淡嘅斑蘭味,非常消暑解渴

餐廳環境都幾舒服悠閒

食物款式都幾多,而且價錢合理

喬治城小食拼盤

自家製黑醬油雞絲撈麵

焦糖榴槤芝士蛋糕配榴槤醬

亞參冰茶
冰茶味道酸酸甜甜,充滿茶香,夏天飲非常開胃

斑蘭龍眼冰
龍眼冰清甜,飲到淡淡嘅斑蘭味,非常消暑解渴
2022-07-30 141 浏览
呢期天氣日日都35-36度,就快熱暑人了,仲要加上blue Monday,無心機煮飯,落街食啦。😤於是同我附近的好姊妹Eva 去咗間生面口的餐廳,一入門口就感覺到強勁的冷氣,出唔返去了😌😗由於熱到人都懶埋,見到2人餐就叫左一份 $338(閒日),食物有:前菜沙律兩份、小食拼盤(可揀3款口味)、主食(可㨂兩款)、甜品(㨂一款)及非酒精飲品2杯(鐘意飲酒可+$28)。點餐後,一嚟就係呢個沙律,佢最特別之處係用上條狀的大樹菠蘿做點綴,平時不吃大樹菠蘿的我,估唔到因為呢個沙律令我完全改觀,果然係絕配!飲品方面,今次我地叫左 班蘭龍眼冰(如果散叫要$35)單憑肉眼睇都有成10粒龍眼咁多😳好飲又好食。另外仲叫左杯檳城焦糖咖啡(如果散叫要$35),我好姊妹話杯咖啡不會死甜,同咖啡融合左,洽到好處,還有淡淡的咖啡香味。聽住流行的英語音樂,望住餐廳仿如藍白色海洋的牆身,竟然有種渡假feel😳可能我真係熱到傻左了😌跟住輪到小食拼盤 (如果散叫$98就有4款指定食物),但跟餐就有8款㨂3款的小食🤔,我地果陣叫左 馬拉盞魷魚圈(四件)、馬拉盞一口蝦多士(四件)及 鄰家手作蔬菜春卷(兩件各開一半),小食中我比較

跟住輪到小食拼盤 (如果散叫$98就有4款指定食物),但跟餐就有8款㨂3款的小食🤔,我地果陣叫左 馬拉盞魷魚圈(四件)、馬拉盞一口蝦多士(四件)及 鄰家手作蔬菜春卷(兩件各開一半),小食中我比較鍾意春卷>然後魷魚圈>最後蝦多士,因為春卷裡面有類似韓式炒粉絲响入面好正。魷魚圈都正,如果有多幾個就好了😋

主食方面,我叫左 濃香喇沙煙肉長通粉(如果散叫要$108),星馬湯喇沙就食得多了,變左長通粉咁有新意,無理由唔試!喇沙的醬汁走到長通粉裡,而且仲有濃厚既香茅味,辣度仲要啱啱好,野味可口,呢個通粉真係好睇又好食😋📸

另一個主食,我地叫左 馬來生炸雞髀 配椰漿飯 (呢個暫時睇Menu 又唔覺佢有散叫🤔)。一送上枱時,女侍應就貼心地同我地講雞髀深色是因為香料的顏色並不是燒濃的。我們吃雞髀時的確只吃到馬來香料的味道而不是濃味,呢度既侍應真係細心,椰漿飯有清淡的椰香去襯托雞味濃郁的層次感,如果鐘意食濃味重口味的朋友,要加埋椰漿飯旁邊的辣醬來吃了。雞髀係呢個飯的靈魂所在,口感鮮嫩不愧為生炸雞髀,做到外脆內嫩的口感。

响我地未知道飽既時候,貪得意散叫左個芝味咖喱海鮮焗飯$88,裡面有蜆肉、魷魚圈、蝦、菠蘿及白飯等等,由於佢既咖喱汁好野味,而且都係好重香茅味,即使個焗飯唔係用炒飯底,你都唔會覺得唔夠味。

最後,去到甜品了, 我地叫左 焦香榴槤芝士蛋糕(跟餐另加$28。如果散叫要$68),因為我同好姊妹都係榴連控,所以我地忍唔住想試。 一上枱就見到Happy Monday 字眼,有時一個小舉動,個人已經很滿意,這小店真是很窩心啊☺️呢個蛋糕真心好食,精粹是將榴槤蓉放在芝士蛋糕上,真係雙重濃味口感😋

以我婆仔性格一計就知,叫二人餐係抵食過散叫以上食物,食完美味的食物😋就係要行更遠的路,返屋企開OT先🥸
班蘭龍眼冰
檳城焦糖咖啡
小食拼盤
馬來生炸雞髀 配椰漿飯
2022-07-29 79 浏览
終於又嚟到happy Friday,今日約咗我嘅好姊妹撐枱腳,搵咗呢間位於鰂魚涌嘅餐廳,叫做檳榔島敍,餐廳門面用木系嘅裝修,配埋搶眼嘅霓虹燈,都幾有度假feel,真係令happy Friday加分呀!❤️椰漿飯配馬來生炸雞髀 $88 雞髀係新鮮炸起,送到黎熱辣辣,皮脆肉嫩,雞肉又多汁,真係好好食!另外椰漿飯有淡淡地嘅椰香味,配既辣椒醬好惹味,而伴碟嘅花生魚仔都好脆口,成個飯嘅配搭都好好食😋❤️咖喱叻沙海鮮米粉 $88呢個都好推介俾大家,海鮮分量充足,有魷魚圈、蜆、青口、蝦⋯湯底嘅咖喱味好濃郁,有少少辣辣地,同埋係有椰香味嘅咖喱,我自己好鍾意食有椰香味嘅咖喱🥰🥰米粉煮得好爽口,唔會過腍❤️喬治城小食拼盤 $138呢個小食拼盤有魷魚圈、蝦多士、雞肉串、蝦醬雞翼、同埋咖喱角。蝦多士配嘅甜辣醬好夾,食落好好味!而雞肉串上面嘅沙嗲汁有好多花生碎,沙嗲汁嘅味道都好香濃,係好惹味嘅串燒!❤️焦香榴槤芝士蛋糕 $68☺️☺️作為榴槤控嘅我超推介呢個芝士蛋糕!!榴槤味勁香,市面上好少見到有榴槤味嘅cheese cake,呢個配搭好好食,又唔會好膩!另配有榴槤醬同朱古力醬,一齊食都好好味㗎! ❤️斑蘭龍眼冰 $35 同
❤️椰漿飯配馬來生炸雞髀 $88
❤️咖喱叻沙海鮮米粉 $88
❤️喬治城小食拼盤 $138
❤️焦香榴槤芝士蛋糕 $68
❤️斑蘭龍眼冰 $35 同埋 ❤️桔仔梳打$35
龍眼冰有好多龍眼肉,唔會好甜,好啱配呢啲食物一齊飲!桔仔梳打就酸酸甜甜好夠氣,夏天飲真係一流好Fresh!
另外好想讚吓呢間舖頭嘅店員,全部都好友善同親切👍🏻👍🏻係一個好愉快嘅用餐經歷😆😆
📍 檳榔島敍 (鰂魚涌)
鰂魚涌海灣街2號濱海大廈地下D-1號舖
#餐廳 #馬拉菜 #馬來西亞 #椰青 #happyfriday #happy #happy #foodie #yummy just
呢間餐廳係蝦麵店嘅副線💛主打馬來西亞風味嘅fusion 菜呀!一踏入餐廳,就好似去咗海島氣氛好chill,好有渡假感呢!餐廳牆壁繪有藍白浪花加埋酷似沙灘椅嘅坐椅🏖️環境悠閒舒適,好啱同朋友嚟食飯喔!-🥕甘香醬手作蘿蔔糕($52)無諗過呢碟小食竟然咁大碟😂蘿蔔糕咸香惹味件件厚切大塊,份量十足呢!伴上兩隻爽彈蝦隻🦐CP值超高呀🍛馬來咖喱滑蛋雞肉蓋飯 ($88)賣相誘人兼份量十足呢😍以日式咖喱飯為藍本將醬汁轉做馬拉咖喱,椰香味濃郁呀!椰漿飯面頭蓋上滑蛋炒蛋又滑又嫩,好有水準👍🏻而雞塊咬落啖啖肉大件又肉嫩不過就略嫌醃得咸咗啲,有啲失色喇!🍗 椰漿飯配馬來生炸雞髀青綠色嘅椰漿飯加咗班蘭葉製成飯粒有椰香同班蘭香,味道獨特!絕對係色香味俱全呀📸雞髀有手掌咁大隻✋🏻用咗香茅得醃料醃製不過同雞塊一樣,略嫌鹹味咸咗啲!🍴 喬治城小食拼盤 ($138)鍾意食炸物嘅朋友必點呀❣️包括有魷魚圈、蝦多士、雞串、蝦醬雞翼同咖哩角當中一口size嘅蝦多士最為特別❤️‍🔥咬落多士酥脆內裏蝦肉口感爽彈面頭落咗蜜糖,配搭好味又有驚喜呢😋🍞自家製班蘭咖央多士($35)多士烘得脆卜卜每塊都搽滿班蘭醬加上半溶牛油🧈味道豐厚立體,好食到
呢間餐廳係蝦麵店嘅副線💛
主打馬來西亞風味嘅fusion 菜呀!

一踏入餐廳,就好似去咗海島
氣氛好chill,好有渡假感呢!
餐廳牆壁繪有藍白浪花
加埋酷似沙灘椅嘅坐椅🏖️
環境悠閒舒適,好啱同朋友嚟食飯喔!

🥕甘香醬手作蘿蔔糕($52)
無諗過呢碟小食竟然咁大碟😂
蘿蔔糕咸香惹味
件件厚切大塊,份量十足呢!
伴上兩隻爽彈蝦隻🦐
CP值超高呀

🍛馬來咖喱滑蛋雞肉蓋飯 ($88)
賣相誘人兼份量十足呢😍
以日式咖喱飯為藍本
將醬汁轉做馬拉咖喱,椰香味濃郁呀!
椰漿飯面頭蓋上滑蛋
炒蛋又滑又嫩,好有水準👍🏻
而雞塊咬落啖啖肉
大件又肉嫩
不過就略嫌醃得咸咗啲,有啲失色喇!

🍗 椰漿飯配馬來生炸雞
青綠色嘅椰漿飯加咗班蘭葉製成
飯粒有椰香同班蘭香,味道獨特!
絕對係色香味俱全呀📸
雞髀有手掌咁大隻✋🏻
用咗香茅得醃料醃製
不過同雞塊一樣,略嫌鹹味咸咗啲!

🍴 喬治城小食拼盤 ($138)
鍾意食炸物嘅朋友必點呀❣️
包括有魷魚圈、蝦多士、雞串、蝦醬雞翼同咖哩角
當中一口size嘅蝦多士最為特別❤️‍🔥
咬落多士酥脆
內裏蝦肉口感爽彈
面頭落咗蜜糖,配搭好味又有驚喜呢😋

🍞自家製班蘭咖央多士($35)
多士烘得脆卜卜
每塊都搽滿班蘭醬
加上半溶牛油🧈
味道豐厚立體,好食到停唔到呀💞

2022-07-29 34 浏览
冇去旅行2年真係心癢癢,唯有揾D特色小店滿足下自己😅😅今日黎到鰂魚涌近海堤街見到呢間鋪頭,門口以木板建築,仲有少少閃閃燈泡,即時有種渡假feel. 二話不說入去先講....牆上畫左海浪,白色餐桌和網形椅子,加上陣陣海浪聲,彷如置身於椰林樹影下😚😚😚先叫左個咖哩叻沙海鮮米粉,材料充足,有蝦,青口,魷魚,峴,豆腐卜,米粉吸哂咖哩湯底精華,每啖都係享受😋😋廚房推介-椰漿飯配生炸雞脾,椰漿飯唔夠濃,雞脾雖然外表好黑,但肉質香滑,最欣賞係個辣醬沾雞非常惹味🥰🥰🥰小食併盤都好出色,全部即叫即炸,咖哩角內裡是薯仔青豆,魷魚彈牙,蝦多士好脆,蝦醬雞翼就咸左少少😄😄不得不試邪惡之選~班蘭咖央多士麵包烘得好脆,夾住班蘭咖央醬超好味,係好食到停唔到口🤭🤭
冇去旅行2年真係心癢癢,唯有揾D特色小店滿足下自己😅😅

不得不試邪惡之選~班蘭咖央多士
麵包烘得好脆,夾住班蘭咖央醬超好味,係好食到停唔到口🤭🤭

2022-07-24
2022-07-29 24 浏览
見到哩個新店進駐quarry bay , 同男朋友放工去試新餐廳☺️ 我哋見到晚市二人套餐非常之超值,首先有兩份沙律,另外可以選擇三款小食,再加兩個主食,仲要包括甜品同飲品。只係聽到都已經覺得抵。 小食:小食一上枱已經聞到香噴噴嘅咸香味,雞脾肉串沙嗲汁好濃郁,仲有花生碎,正👍🏻 馬拉盞魷魚圈 咸香咸香,食落口脆卜卜 參巴水牛城雞鎚就有微微辣,好惹味 主食青檸參巴蒜香蜆肉扁意粉🌶 哩個對我唔係好食到辣嘅人嚟講佢算喺偏辣,我見男朋友就食得好開胃,卜卜蜆肉開極都仲有 👍🏻 椰漿飯配馬來生炸雞髀🍗 佢個雞髀真係可以做到外脆內軟,開頭見佢雞髀顏色偏深,都有少少擔心,點知一切開超級無敵驚喜,入邊啲肉質好鮮嫩,另外個椰漿飯好香,同個雞髀比較一啲都唔輸蝕!推介推介👍🏻甜品:自家製班蘭咖央多士 我自己好鍾意食班蘭咖央多士,班蘭味好出,多士又係脆卜卜,真係不得了 飲品: 美祿山 又靚又好味🥰檸檬薏米水 就清清地,配合今晚比較濃味嘅dinner 就岩岩好另外我地再加左咖哩雞胸牛油果沙律雞胸份量多到有d 嚇親,抵食之選焦香榴蓮芝士蛋糕 🍰本身唔食榴槤嘅我,男朋友堅持好想試,陪佢試左1 啖,我竟然忍唔住走去食

小食:

小食一上枱已經聞到香噴噴嘅咸香味,
雞脾肉串沙嗲汁好濃郁,仲有花生碎,正👍🏻
馬拉盞魷魚圈 咸香咸香,食落口脆卜卜
參巴水牛城雞鎚就有微微辣,好惹味

主食

飲品:
美祿山 又靚又好味🥰

另外我地再加左
咖哩雞胸牛油果沙律
雞胸份量多到有d 嚇親,抵食之選

焦香榴蓮芝士蛋糕 🍰
本身唔食榴槤嘅我,男朋友堅持好想試,陪佢試左1 啖,我竟然忍唔住走去食多2 啖,食完成個口到充滿榴槤味,好變態地感到滿足

推介大家一齊去試下感情馬拉熱帶風情

2022-07-27 60 浏览
前菜沙律蝦醬風味炸雞翼 馬拉盞魷魚圈馬拉盞一口蝦多士所有小食剛剛炸起熱辣辣,而且一次過可以選擇3款小食,適合我這個想食多幾款的分心人,而且好喜歡那個蝦多士,一口剛剛好,又炸得香脆。芝味咖哩海鮮焗飯馬來甘香海鮮天使麵兩款主食十,一飯一麵,焗飯的咖哩不錯,少少辣但十分惹味,而且海鮮配料都不少,每啖飯都大口大口食。另外天使麵的馬拉盞超香,而且因為天使麵的幼滑,令我有種食炒火粉的感覺,十分過癮,當然海鮮亦都不少。焦香榴槤芝士蛋糕基本上就是無敵邪惡的巴斯克芝士蛋糕,開頭見有榴槤在碟旁,以為榴槤是額外點,但原來本身的芝士蛋糕都有榴槤,超香,榴槤一定不能錯過。另叫 咖哩雞胸牛油果沙律🤣見到牛油果沙律,忍不住加單,而且咖哩雞胸啖啖肉,十分惹味,如果健身的朋友應該會十分喜歡檸檬薏米水手工啤多款手工啤選擇,這款是店員推薦,比較重花香

蝦醬風味炸雞
馬拉盞魷魚圈
馬拉盞一口蝦多士

芝味咖哩海鮮焗飯
馬來甘香海鮮天使麵

另叫 咖哩雞胸牛油果沙律

檸檬薏米水
手工啤
多款手工啤選擇,這款是店員推薦,比較重花香

2022-07-27 38 浏览
星期日去太古廣場行街睇Minion路展🤩,之後去左《檳榔島敍》食午餐🍱,馬來西亞🇲🇾菜式非常好味,餐廳裝修以海邊藍色為主調🏄‍♂️🏖,令人有放鬆休閑既感覺。⚓️鮮茄蘑菇牛油果薄餅 $1388吋薄餅餅底厚薄適中🧇,入口香脆好味😋,而餡料非常豐富,厚厚既牛油果🥑、芝士、蕃茄仔、蘑菇等等,多重口感簡直滿分。👍🏻馬來咖哩滑蛋雞肉蓋飯$78🍛馬來咖哩只屬輕微辣,還帶點椰香味🥥,滑蛋嫩滑無比🥚而雞件屬馬來煮法,比較有口感。咖哩叻沙海鮮米粉$88叻沙湯底香濃好味🍲配料非常豐富,有豆腐卜、温泉蛋、蝦、蜆、青口等等🦪,性價比極高✨,而米粉沾叻沙湯非常好味,絕對推介。甘香醬蘿蔔糕$52小食價錢,主菜份量及質素👏🏻蘿蔔糕外面煎得微香🍳仲有多隻蝦仁🍤必食推介。斑斕咖央多士$35最後食埋斑斕咖央多士🧇香脆可口,簡直大滿足。🍻

鮮茄蘑菇牛油果薄餅 $138

馬來咖哩滑蛋雞肉蓋飯$78🍛

咖哩叻沙海鮮米粉$88

甘香醬蘿蔔糕$52

斑斕咖央多士$35
最後食埋斑斕咖央多士🧇香脆可口,簡直大滿足。🍻
2022-07-26 328 浏览
ᴍᴀʟᴀʏsɪᴀɴ ғᴜsɪᴏɴ ᴅᴇʟɪᴄᴀᴄɪᴇs 🍝Quarry Bay is famous for its variety of food delicacies, and among which, I discovered a newly opened Malaysian restaurant near Taikoo Place which was pretty impressive!🥳 Really liked the deco inside which was quite beachy 🏝 and the menu itself was also in ocean blue 🌊 Came here for dinner the other day, and was really impressed by their food! They also featured a dinner set for 2 which included 3 appetizers, 2 mains, 1 dessert and 2 drinks🍹which was definitely more
ᴍᴀʟᴀʏsɪᴀɴ ғᴜsɪᴏɴ ᴅᴇʟɪᴄᴀᴄɪᴇs 🍝

Came here for dinner the other day, and was really impressed by their food! They also featured a dinner set for 2 which included 3 appetizers, 2 mains, 1 dessert and 2 drinks🍹which was definitely more than enough! 😋

🄰🄿🄿🄴🅃🄸🅉🄴🅁🅂
▫️ 𝚂𝚊𝚝𝚊𝚢 𝚌𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 𝚜𝚝𝚎𝚠𝚎𝚛𝚜 馬來沙嗲雞脾肉串 - included 2 skewers, satay sauce was authentic 👍
▫️ 𝚅𝚎𝚐𝚎𝚝𝚊𝚋𝚕𝚎 𝚜𝚊𝚖𝚘𝚜𝚊 素菜咖喱角 🥠 - haven’t had this for a while already, crunchy and yummy!
▫️ 𝙱𝚎𝚕𝚊𝚌𝚊𝚗 𝚙𝚛𝚊𝚠𝚗 𝚝𝚘𝚊𝚜𝚝 馬拉盞一口蝦多士 🍤 - this one was my most favourite one! Bite sized and crunchy😛 Really liked the belacan sauce which went really well with it😉
▫️ 𝙱𝚎𝚕𝚊𝚌𝚊𝚗 𝚏𝚛𝚒𝚎𝚍 𝚌𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 𝚠𝚒𝚗𝚐𝚜 蝦醬風味炸雞翼 - first time trying belacan flavoured chicken wings👍

🄼🄰🄸🄽🅂 - *𝑯𝒊𝒈𝒉𝒍𝒚 𝒓𝒆𝒄𝒐𝒎𝒎𝒆𝒏𝒅𝒆𝒅*
▫️ 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚢 𝚌𝚞𝚛𝚛𝚢 𝚛𝚒𝚌𝚎 𝚐𝚛𝚊𝚝𝚒𝚗 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚜𝚎𝚊𝚏𝚘𝚘𝚍 芝味咖喱海鮮焗飯 - really liked this curry gratin! Look at that thick layer of cheese on top! 🧀 Yum!
▫️ 𝙿𝚎𝚗𝚗𝚎 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚋𝚊𝚌𝚘𝚗 𝚒𝚗 𝚕𝚊𝚔𝚜𝚊 𝚜𝚊𝚞𝚌𝚎 濃香喇沙煙肉長通粉 - this is like a fusion of western and malaysian cuisine🙈 You’re going to love this if you love laksa, really impressed with this dish🔥
▫️ 𝙽𝚊𝚜𝚒 𝙻𝚎𝚖𝚊𝚔 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚏𝚛𝚒𝚎𝚍 𝚌𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 𝚝𝚑𝚒𝚐𝚑 馬來生炸雞髀配椰漿飯 - one of the most traditional malaysian dishes, can go with fried chicken thigh, squid sambal, curry chicken, drumstick in masak merah or fried belacan chicken wings

Appetizers
蝦醬風味炸雞翼
Dessert
Appetizers
蝦醬風味炸雞翼
Dessert
  • 馬拉盞一口蝦多士
2022-07-26 49 浏览
返新工係港島區要約朋友傾下新工作情況 相約在這間鰂魚涌的小店這間店主打馬來西亞風情菜式店舖裝修很清雅別字一入到舖頭都有一種好似去咗海邊小屋嘅感覺可能係平日加上附近都係寫字樓林立店舖人唔算多而且座位都好舒適一去到店員就好熱情咁樣招待我哋服務很好食物方面我哋叫咗一個二人餐set呢個二人餐好抵食前菜有沙律小食可以選擇三款主菜兩款每人一杯無酒精飲品龍眼冰都唔使加錢仲有甜品添嘢食方面都幾特別重好足料煮食方面先講話蛋雞髀蓋飯雞髀啖啖肉冇骨好大件咖喱好香濃辣辣地好惹味 蕃方面粒粒分明比較硬身係我鍾意食嘅質感Pizza望落去全數唔係好大但係好足料食兩件已經好飽而且Pizza嘅餅皮雖然係厚皮但係佢除波波外脆配合埋牛油果餡料好好味龍眼冰係自家製嘅好好味再加上有斑蘭好特別另外小食有自家製嘅咖喱哥好足料咖喱味好香雞肉串燒亦都係啖啖肉而且沙嗲醬充滿花生好惹味而且口感很好兩個女仔靜靜地喺小店度食吓嘢飲吓嘢傾吓計咁又過咗一晚真係好舒服下次都會再去
返新工係港島區要約朋友傾下新工作情況
雞肉串燒亦都係啖啖肉而且沙嗲醬充滿花生好惹味而且口感很好
咖哩滑蛋雞肉蓋飯
咖哩滑蛋雞肉蓋飯
2022-07-25 62 浏览
好耐冇出街食野啦,今日經過呢間餐廳,又想食d馬拉嘢,見到店舖環境都好有feel,所以我地好快就決定入去食野。環境方面燈光柔和加上藍色背景的牆身裝修,被人感覺好relax。整體好舒服。服務方面職員都好有禮貌,好nice,會主動為客人添水。上菜時間都好快。食物方面由於好熱,我地想食d沙律🥗就點左咖喱雞胸牛油果🥑沙律,份量都好足夠,我鍾意個柚子汁配上沙律菜好開胃有好味😋另外我地叫左個小食拼盤,一次過可以滿足我地想食魷魚圈,春卷,蝦多士,薯條嘅心😋都配上三種唔同醬料,例如茄汁,酸甜醬同埋辣醬,我鍾意酸嘅啱心水😋仲有個好出色嘅甜品 咖央多士,烘到脆卜卜嘅多士夾上厚厚嘅一層牛油🧈同香味足料咖央醬,口感味道俱全。

環境方面

服務方面

食物方面

鰂魚涌又開咗間新嘅馬來西亞菜,中午都幾多人食,新鋪開張一定唔會放過,去試吓先啦!🍴沙律 (6/10)店員姐姐放落枱唔小心整啲蕃茄仔,但係講咗聲唔好意思就走咗?冇諗住幫我換過?要出聲先至拎返個蕃茄仔俾我?😂😂酸汁同菜都正正常常,但切得好大嚿食嘅時候,唔方便,會hi到塊面。🍴 青檸參巴蒜香海鮮扁意粉 $98 (5/10)份量都足,成個意粉淨係食到辣味就冇其他味,鹹味青檸味蒜香都冇,比較淡口,個辣係中小辣會食到出汗,唔知係個醬汁落得太少定係調味失手,真係好似食緊冇鹹淨辣嘅意粉😂海鮮有青口,蜆同魷魚,正常唔腥,青口唔會太淋,蜆肉冇沙,魷魚彈牙有口感,調味上做返好就應該會好食😅🍴是日餐飲 桔仔茶 少冰少甜 (7/10)酸酸甜甜,正正常常,但冇咩桔仔味,不過就夠晒大杯,飲完好飽😂推薦指數: 5/10一般般啦,午餐價錢比較貴,味道就太淡了,要做返個調味先得。

🍴沙律 (6/10)

🍴 青檸參巴蒜香海鮮扁意粉 $98 (5/10)

🍴是日餐飲 桔仔茶 少冰少甜 (7/10)

推薦指數: 5/10
一般般啦,午餐價錢比較貴,味道就太淡了,要做返個調味先得。
創新Fusion菜🍳超流心蛋喇沙長通粉 邪惡滑蛋飯!-唔知大家有冇睇過《夏日麼麼茶》,任賢齊同鄭瘦文果套,呢間新開小店,真係有果個馬拉小島嘅感覺,夠哂Chill。而套戲係2000年上,完全係暴露年齡,不過利申返,田中係細個道地星期日影院睇嘅。-🥘馬來咖哩滑蛋雞肉蓋飯 ($78)極濃厚惹味馬來咖哩,配上超誘人嘅滑蛋蓋飯,熟度剛好滑溜溜,雞件炸過,非常香口,仲要極抵食大大份。🍳濃香喇沙煙肉長通粉 ($108)仿卡邦尼做法,以濃厚喇沙煮起,加上邪惡流心蛋,蛋汁同醬汁混合,包住每條長通粉,配搭完美,必食。🦐馬拉盞一口蝦多士 ($68)炸到透一透嘅蝦多士,非常香脆,內有爽彈蝦肉,馬拉盞惹味,沾上蜜糖剛剛好。🌶甘香醬手作蘿蔔糕 ($52)馬拉嘅萬能甘香醬,極惹味香口,炒蘿蔔糕就啱哂,蘿蔔糕非常足料,食唔停口。🥞自家製班蘭咖央多士 ($35)經典嘅邪惡多士!極厚切凍牛油,配上香濃咖央醬,香甜中帶牛油香,多士酥脆,超級邪惡!-🍹飲品方面,田中叫咗檳榔島敍雜果賓治,非常有夏日風情,仲有超多款罕見歐美手工啤,真係Chill爆!
創新Fusion菜🍳超流心蛋喇沙長通粉 邪惡滑蛋飯!

🥘馬來咖哩滑蛋雞肉蓋飯 ($78)

🍳濃香喇沙煙肉長通粉 ($108)

🦐馬拉盞一口蝦多士 ($68)

🌶甘香醬手作蘿蔔糕 ($52)

🥞自家製班蘭咖央多士 ($35)

2022-06-21 373 浏览
今日喺鰂魚涌嘅檳榔島敍食午餐。我叫咗個香濃喇沙煙肉長通粉都唔錯,賣相好靚,隻雞蛋都好好玩。🤣喜歡食濃味嘅朋友,一定會喜愛,但可惜,佢嘅煙肉實在太少,本身鐘意食煙肉嘅我,呢個午餐set要成$85,我就覺得唔太抵。因為我覺得我只係食緊喇沙醬撈長通粉…..如果多啲煙肉會食得開心啲😁另外我朋友叫咗咖喱叻沙海鮮米粉。我偷飲唔個湯底。湯底好飲,好濃郁,而且食材份量都唔少。我朋友仲飲晒啲湯添。如果有機會再嚟,我都會試呢個咖喱叻沙海鮮米粉。
今日喺鰂魚涌嘅檳榔島敍食午餐。

我叫咗個香濃喇沙煙肉長通粉

都唔錯,賣相好靚,隻雞蛋都好好玩。🤣

另外我朋友叫咗咖喱叻沙海鮮米粉。

2022-06-07
2022-06-12 297 浏览
今日去到鰂魚涌,望吓最近新開嘅馬拉餐廳。雖然週末冇得揀午餐,不過一場嚟到都試吓。身水身汗入到去,先點左杯桔仔梳打。呢杯都幾有驚喜,唔會好重梳打氣,甜度適中,最緊要將粒桔仔嘅汁擠哂出嚟。如果想飲多啲嘅朋友,可以叫佢少冰,原裝嘅冰都比較多。桔仔梳打(加點照價半價 $17然後就點主食,主食來講選擇唔算多,一般食馬拉嘢我都係食椰漿飯,見到佢有炸髀,而且特別寫明係馬拉,一於叫黎試吓。馬拉生炸雞髀配椰漿飯呢份就唔算太驚喜,雖然炸髀係的確有馬拉風味,真係俾面頭加咗好多香料,而且識落唔會炸到好乾,的確係唔錯。不過以呢個價錢嚟講,我會期望再多少少嘢。椰漿飯就幾適合我,因為佢唔會太過油膩,食落香味比較突出。整體來講,食物都還可以,只係單點價錢比較貴。如果想食得高性價比少少,可以平日中午嚟食。如果下次再嚟食,都應該會約埋一班朋友來試多幾款菜。

桔仔梳打(加點照價半價 $17

桔仔梳打