2020-11-19 90 浏览
樂越越南人在港開的餐廳並不多,所以要吃到正宗的越南菜並不容易。今天和友人經過尖沙咀,被餐廳門口餐牌上的河內蕃茄蟹肉湯檬吸引着,就進去試一試味道如何。河內蕃茄蟹肉湯檬看似平凡的面,蕃茄味卻十分濃郁,麵線吸收蕃茄精華,好好吃。另外,蟹肉的份量亦很多,有半邊蟹身和已拆好的蟹肉,所以聽起來大約是有一隻蟹的份量,一點也不吝嗇。還有兩片越式扎肉,厚切令口感更佳。雖然未有試過其他麵線,但這碗麵真的很不錯👍🏻。河內生牛肉湯河友人選擇了生牛肉湯河。鮮粉嫩的牛肉看着也開胃,配上蔥花、洋蔥和乾蔥,好像也不錯。我試了一湯匙牛肉湯,並不是味精湯,是清甜的肉湯,友人也將整個麵吃完。手打爽彈墨魚餅厚身的墨魚餅爽滑彈牙,除了墨魚,還有馬蹄、紅椒和蔥,並沒有任何腥味,剛炸起來熱辣辣👍🏻👍🏻👍🏻鮮椰青我是一個很喜歡喝椰青的人,新鮮的椰青叫人按耐不住。青檸荔枝茶青檸的酸配搭荔枝的甜,不錯的選擇。餐廳位置近地鐵站,餐廳環境乾淨,會再來吃。
樂越

河內蕃茄蟹肉湯檬

河內生牛肉湯河

手打爽彈墨魚餅

鮮椰青
我是一個很喜歡喝椰青的人,新鮮的椰青叫人按耐不住。
青檸荔枝茶
青檸的酸配搭荔枝的甜,不錯的選擇。

餐廳位置近地鐵站,餐廳環境乾淨,會再來吃。
2020-11-14 705 浏览
喺寶勒巷見到一間門口以綠色鐵閘既越式小店,即時想食PHO既心癮又起🤤 於是不由自主地行左入去😄 嘆返碗越河先~·▪越式火車頭  HKD$78火車頭係小店既特色招牌菜之一,亦啱哂貪心既我😆 牛牛控一定大滿足😻 4款配料包括 🐂生牛肉、牛腩片、手打牛丸、牛柏葉,4款加埋一齊份量好多!! 記得食之前先飲一啖湯🥄 清新得嚟富有牛既香氣😋 河粉浸喺湯中吸收哂啲精華,愈食愈入味,好喜歡啊😍 4款配料當中我最鍾意牛柏葉😚 爽口得來軟腍,唔會硬繃繃👍·▪河內生牛肉湯河(下午茶餐)  HKD$48食PHO又點少得生牛肉湯河😻😻 生牛肉浸喺牛骨湯裡面至七成熟,好有咬口又唔會過老,哩點就係生牛肉既優勝之處👍 牛骨湯加入青檸及幾片辣椒🌶 鮮香得來帶點辣味刺激味蕾,令到個湯更加好飲呢😋 真係差啲忍唔住飲哂成碗呀!·▪香脆牛油雞翼  HKD$48炸得十分香脆🤤🤤 雞翼size係較大隻嗰種,咬落仲有啲油咇出嚟,好正呀😍·▪青檸梳打  HKD$26好清新帶微微青檸澀味🍸梳打唔會好氣泡嗰種,平時唔飲有氣飲品既我都好啱飲~·**全日免收加一

▪越式火車頭  HKD$78

▪河內生牛肉湯河(下午茶餐)  HKD$48

▪香脆牛油雞翼  HKD$48

▪青檸梳打  HKD$26

**全日免收加一

2020-11-07
下午茶
2020-11-10 104 浏览
今日在尖沙咀行街,想食越南菜,比我搵到樂越,又未食過,決定支持下小店,便行過去一試!樂越四寶撈檬 $58份量大,檬粉加上酸甜醬汁,非常醒胃有春卷,蔗蝦,雞翼,墨魚🦑餅越南特式小食,可口香脆,正。河內生牛肉湯檬 $59越南菜又點少得生牛肉湯粉,生牛肉被熱辣辣湯底輕輕灼熟,湯底濃郁鮮甜不油膩,加上青檸汁和指天椒🌶️,連香蔥和洋蔥,口感升級,正!牛肉新鮮嫩紅。牛油雞翼$48大大隻,外層有牛油,更酥脆香口,肉質嫩滑又juicy!加一杯青檸梳打 $26,解渴又去膩。下次會試西班牙安格斯牛肉河😄
今日在尖沙咀行街,
想食越南菜,比我搵到樂越,又未食過,
決定支持下小店,便行過去一試!

樂越四寶撈檬 $58
份量大,檬粉加上酸甜醬汁,非常醒胃
有春卷,蔗蝦,雞翼,墨魚🦑餅越南特式小食,
可口香脆,正。

河內生牛肉湯檬 $59
越南菜又點少得生牛肉湯粉,
生牛肉被熱辣辣湯底輕輕灼熟,
湯底濃郁鮮甜不油膩,
加上青檸汁和指天椒🌶️,
連香蔥和洋蔥,口感升級,正!

牛肉新鮮嫩紅。

牛油雞翼$48
大大隻,外層有牛油,更酥脆香口,
肉質嫩滑又juicy!

加一杯青檸梳打 $26,解渴又去膩。

下次會試西班牙安格斯牛肉河😄
2020-11-06 342 浏览
今天到尖沙咀購物,順便在尖沙咀「樂越」用越式午饍。手打爽脆墨魚餅,熱騰騰、夠香口,吃到鮮墨魚肉、馬蹄、紅椒、葱,很鮮甜。越式脆皮乳豬飯,看見餐牌已經感覺很吸引,上枱了!發覺更吸睛,乳豬皮脆肉嫩滑,十分美味!帶微醋的越式配菜,清爽兼開胃。話梅青檸可樂,很喜歡這樣的配搭,青檸沒有檸檬皮那份澀味,好飲得多了!家人的西班牙安格斯牛肉湯河,安格斯牛肉有更多的大理石花紋,所以脂肪分佈均勻,而且多汁和肉嫩,是優質牛肉。家人說青檸梳打有清新感覺,好飲!
今天到尖沙咀購物,順便在尖沙咀「樂越」用越式午饍。

手打爽脆墨魚餅

帶微醋的越式配菜,清爽兼開胃。

西班牙安格斯牛肉湯河

家人說青檸梳打有清新感覺,好飲!
2020-11-06
2020-11-04 102 浏览
🍴路邊沙嗲雞肉串 6 串 58 蚊🐤雞肉串好香 比較薄身 雞肉充滿香茅甜味 雞肉彈牙 燒得幾香脆 佢個沙嗲醬 花生味香 同雞肉幾襯🍴河內番茄蟹肉湯檬 78 蚊🦀🍅都幾多新鮮蟹肉 蕃茄湯底好香甜 口感偏淡 但夠蕃茄味 札肉幾彈牙 豬肉味香 🐷仲有蕃茄 芽菜🍅 正! 🍴樂越香茅豬扒煎蛋飯 60 蚊 🥚🐷加多隻蛋5 蚊🥚因為鍾意食蛋 所以加多隻蛋 蛋煎得好 蛋白有 d滑 蛋王半溶落去熱辣辣既白飯上面🍚 葱油夠香咸 撈飯正 連埋煎香既豬扒好正 豬扒味香濃 🐷#越南菜 #豬扒 #煎蛋 #蕃茄 #蟹肉 #米線 Score 平均分< 7.7/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#樂越尖沙咀寶勒巷1號玫瑰大廈地下 e & f1 號鋪~~~~~~~~~~~~

🍴路邊沙嗲雞肉串 6 串 58 蚊🐤

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#樂越
尖沙咀寶勒巷1號玫瑰大廈地下 e & f1 號鋪
~~~~~~~~~~~~
2020-11-03
2020-11-01 100 浏览
呢間餐廳有越南教學Bot係檬粉既意思!Pho係河粉既意思!而火車頭既越南文就......唔識不過就係必食之選火車頭有生牛肉、牛腩片、牛丸、牛栢葉!生牛肉&牛腩片都好爽口軟腍,一啲筋都無牛栢葉亦係我食過最好味既完全無誇張!香茅豬扒撈檬檬粉好有彈性,唔會碎執執豬扒一啲都唔乾,煎到個邊位脆脆地!「香脆牛油雞翼」牛油雞翼好食之處就係夠香夠大隻呢度既牛油雞翼香得黎一啲都唔油膩!食落仲好香脆值得再黎食!下午茶好抵食!👍🏻
呢間餐廳有越南教學

Bot係檬粉既意思!
Pho係河粉既意思!
而火車頭既越南文就......唔識

不過就係必食之選

火車頭有生牛肉、牛腩片、牛丸、牛栢葉!

生牛肉&牛腩片都好爽口軟腍,一啲筋都無

牛栢葉亦係我食過最好味既

完全無誇張!

香茅豬扒撈檬
檬粉好有彈性,唔會碎執執

豬扒一啲都唔乾,煎到個邊位脆脆地!

「香脆牛油雞翼」
牛油雞翼好食之處就係夠香夠大隻

呢度既牛油雞翼香得黎一啲都唔油膩!
食落仲好香脆

值得再黎食!下午茶好抵食!👍🏻

2020-11-01
下午茶
2020-11-01 59 浏览
最近舖頭應該有翻新過,雖然裝修仲好相似,不過同之前第一次過嚟係有啲唔同既😅😅試左個出面應該都唔會成日搵到既野食,燒肉飯就好容易搵到,不過乳豬真係比較少見🤭 雖然碟飯無乜配料,得啲菜同乳豬,不過啲乳豬啲皮真係好脆身,咬落唔會好肥好油,好入味😋👍🏻👍🏻雖然價錢係貴啲,不過一次半次ok啦🤣
雖然價錢係貴啲,不過一次半次ok啦🤣
2020-10-16
2020-10-31 43 浏览
刚放宽了限聚令,又是万圣节,周末晚上尖沙咀到处都是人,食肆生意都比前段时间好。正在猶豫怎样解决晚餐,在赫德道看到这家越南餐厅,抱着一试无妨的心态进去。玻璃上贴着宣传海报,他们还有碟头饭,在尖沙咀来说,价钱合理。餐单十分简单,食品种类不算多,但主题是越南美食。本来是想点常吃的生牛肉河粉,最后还是加了19元要了火车头汤河粉。几种汤料中,主角还是生牛肉,浸在汤内,慢慢泡熟,牛肉会更嫩滑。至于牛腩、半柏叶和牛丸,味道一般,没有惊喜。汤确是不错,不是那种味精汤,喝到清甜的味道,最后全部喝光。

餐单十分简单,食品种类不算多,但主题是越南美食。

火車頭湯河

汤确是不错,不是那种味精汤,喝到清甜的味道,最后全部喝光。
2020-10-31
火車頭湯河
2020-10-09 141 浏览
自從無咗老趙,尖東都無乜越南野食,行過玫瑰大廈其實有啲遠,不過突然想食下越南野😚。舖裝修都幾好,好企理,有啲鐵閘裝飾,不過就好迫好迫,我坐中間嘅一張四人檯,侍應不停喺我側邊行嚟行去落單上菜,我好怕會碰倒佢啲湯粉😏。睇menu , 估唔到呢度有安格斯牛食😏,我要咗個牛腩河,過咗一陣侍應走嚟同我講其實有野飲,問我係咪唔飲,原來係有餐跟野飲,但我睇嗰個係全日餐牌,我地單點時佢又無講有餐🤨野食好快到,都係嗰句,好迫好迫😑,湯河個湯幾好味,可能太耐無食,好懷念越南嘅味道,另上咗一碗仔青檸同辣椒,辣椒有三片,咁我加上湯面調下味,其實無浸落底但都好辣,食咗幾啖頂唔住夾返起三片椒,不過仍然好辣🔥🔥,真係估佢唔倒。牛腩呢……就有啲韌。

2020-10-09
2020-10-08 83 浏览
尖沙咀番工的我當然要搵唔同的餐廳做午餐今次黎到赫德道,店內不算多位,不過我12點半左右來到都唔需要等位設有午市套餐,主要係飲品+$5 因為小食都要加價的,可以選擇要唔要我點了香茅豬扒撈檬+牛油雞翼2隻(+$18)+凍0T (+$5) 飲品同小食都好快到,於是我就搶先食左隻雞翼,坦白講做唔出牛油味,不過炸得好香脆,如果唔理係咪牛油的話,係幾好食,不過唔係熱到辣咀果種0T 茶底不錯,係港式果種,合格!到左豬扒撈檬,個香茅豬扒好正!佢都紅磡係我食過數一數二好食既豬扒,香茅味夠,又大塊,又香口,又夠軟熟!撈檬既配料都好足,午市價$58/碗黎講係不錯既選擇,畢竟呢度係尖沙咀區整體好滿意,仲聽到d 侍應講越南話,應該大部分/全店都係越南人,佢地都識講廣東話。
尖沙咀番工的我當然要搵唔同的餐廳做午餐

2020-10-07
2020-07-13 518 浏览
經過見無乜人,就入左去食🤣🤣🤣點知有驚喜👍🏼🤩我叫既係香茅豬扒撈濛豬扒好大塊,熱辣辣,好香,唔會un👏🏼👏🏼👏🏼個人好喜歡香菜,但唔係間間越南濛都會加依間有☺️加埋其他配料,吃落去香勁多濛粉唔好煮到痴埋哂👍🏼可以再來的越南餐廳
經過見無乜人,就入左去食🤣🤣🤣
點知有驚喜👍🏼🤩
我叫既係香茅豬扒撈濛
豬扒好大塊,熱辣辣,好香,唔會un👏🏼👏🏼👏🏼
個人好喜歡香菜,但唔係間間越南濛都會加
依間有☺️加埋其他配料,吃落去香勁多
濛粉唔好煮到痴埋哂👍🏼可以再來的越南餐廳