餐厅: 樂湯雞麵館 (庇利金街)
资讯:

2019-12-17 287 浏览
一到冬天就成日都想食湯麵今次黎到樂湯雞佐敦既分店舖面都幾新,光猛乾淨,感覺唔錯兩個人食晚餐嗌左「砂鍋花膠雞湯翅」配粉絲同埋「藥膳醉雞」配米粉個砂鍋花膠雞湯翅,聽個名都已經知道幾補現實都好足料,啲花膠勁大塊!熱騰騰滾住咁上,冬天食好舒服雞肉都好食,唔老最後成鍋湯輕鬆飲哂!藥膳醉雞都好食,醉雞係凍上,米粉連藥膳湯熱上醉雞都未擺到落枱面已經聞到好勁既醉雞味,落料夠足試左一細啖啲酒係勁重酒味!凍食都別有一番滋味個米粉都好食,藥膳湯都係輕鬆飲哂!佢隻米粉係比較晶瑩個隻,似係出面食開啲實既米粉同粉絲既中間所以配呢啲湯就最岩,好融為一體兩個人食左$136有咁多料又有靚湯飲又好味十分推介 🤩
一到冬天就成日都想食湯麵
今次黎到樂湯雞佐敦既分店
舖面都幾新,光猛乾淨,感覺唔錯
兩個人食晚餐
嗌左「砂鍋花膠雞湯翅」配粉絲
同埋「藥膳醉雞」配米粉
個砂鍋花膠雞湯翅,聽個名都已經知道幾補
現實都好足料,啲花膠勁大塊!
熱騰騰滾住咁上,冬天食好舒服
雞肉都好食,唔老
最後成鍋湯輕鬆飲哂!
藥膳醉雞都好食,醉雞係凍上,米粉連藥膳湯熱上
醉雞都未擺到落枱面已經聞到好勁既醉雞味,落料夠足
試左一細啖啲酒係勁重酒味!
凍食都別有一番滋味
個米粉都好食,藥膳湯都係輕鬆飲哂!
佢隻米粉係比較晶瑩個隻,似係出面食開啲實既米粉同粉絲既中間
所以配呢啲湯就最岩,好融為一體
兩個人食左$136有咁多料又有靚湯飲又好味
十分推介 🤩
2019-12-10 952 浏览
香港越來越少寒冷日子,難得今天凍凍哋,過去吃個雞煲趐,好似好架世堂咁⋯⋯午餐高檔吃雞煲趐。中午午飯時段,排隊,食客坐滿,但番枱時間快,我們一行三人,大約等了10分鐘。餐牌大致上分撈麵、淨湯、小食,還有主打標榜老火火喉熬製12個鐘的雞湯項目⋯⋯於是我們決定樣樣點點,大家分享一下。落單電子化,食客點餐,即時電子輸入,店員再覆實一次,與食客再確實一下。砂鍋姖松䇯響螺雞米線$74~筆者喜歡項目,因有姫松䇯的香味,雞算嫩滑,吸引。砂鍋花膠雞湯翅米粉$78~雞湯和米粉很夾檔,所以眼見很多食客點這招牌項目,每人一煲,吃了暖笠笠。花膠大大舊。口水雞絲撈刀削麵$58~嗜辣者會喜,但筆者較為喜歡雞湯項目。紅酒花膠魚翅餃$42~紅酒原來是麻辣,花膠與肉夾埋一起的餃子,質地有點”鞋” 口,相比紅油抄手更為吸引。醉豬手$48~蟲草花、杞子、還有桂花酒浸豬手,但未夠入味。
午餐高檔吃雞煲趐。

於是我們決定樣樣點點,大家分享一下。

砂鍋姖松䇯響螺雞米線$74~
筆者喜歡項目,因有姫松䇯的香味,雞算嫩滑,吸引。

砂鍋姖松䇯響螺雞

砂鍋花膠雞湯翅米粉$78~

花膠大大舊。

口水雞絲撈刀削麵$58~
嗜辣者會喜,但筆者較為喜歡雞湯項目。

口水雞絲撈刀削麵

紅酒花膠魚翅餃$42~

紅酒花膠魚翅餃

醉豬手$48~
蟲草花、杞子、還有桂花酒浸豬手,但未夠入味。
醉豬手

2019-12-10
砂鍋姖松䇯響螺雞
2019-11-25 260 浏览
藥膳雞湯聽到都暖笠笠😎😎😎見餐廳都好光猛 試下啦!叫左個砂煲雲吞雞米線 同埋沙薑雞撈刀削麵個雲吞雞湯熱辣辣 好正丫!似無乜味精 吾會太咸 吾錯沙薑雞就淡左少少就當食清淡下啦!下次會再食!
藥膳雞湯
聽到都暖笠笠😎😎😎
見餐廳都好光猛 試下啦!
叫左個砂煲雲吞雞米線 同埋沙薑雞撈刀削麵
個雲吞雞湯熱辣辣 好正丫!
似無乜味精 吾會太咸 吾錯
沙薑雞就淡左少少
就當食清淡下啦!
下次會再食!
2019-11-23 222 浏览
佐敦真係好多野食 呢間個名好得意 所以入咗去食 口水雞撈麵 $58大大碟 刀削麵 雞連骨 仲有青瓜絲 望落去係無咩特別😂本來想叫 花膠雞湯翅 $52 但係落單個姐姐提我呢個得湯料 唔包雞 叫個 砂鍋花膠雞湯翅 $78 就有雞仲有粉/飯包埋 睇落好似抵好多 佢仲可以㨂粉絲👍🏻👍🏻 但其實如果唔想食咁句 就咁湯都好夠 🐽📜Overall:其實仲有其他小吃 多人啲一齊食開心啲 我見都係街坊生意多 但係舖頭都好闊落 乾淨俐落 waiter都好好人☺️☺️
佐敦真係好多野食
呢間個名好得意 所以入咗去食
口水雞撈麵 $58
大大碟 刀削麵 雞連骨 仲有青瓜絲
望落去係無咩特別😂

2019-10-24
2019-11-17 204 浏览
在香港要吃到砂鍋雞而價錢又親民的店,我想這家是不錯的選擇,最近在佐敦開了新店,原來的分店就係太子。這裡的砂鍋雞有幾款選擇,全都都養顏養生的,有花膠、桃膠和藥膳雞。我自己點了砂鍋桃膠椰子雞配刀判麵,還可選配米粉、粉絲、白飯、米線等。砂鍋雞來到的時候還是熱騰騰的,不斷有氣泡冒出,這個湯底非常入味,是清甜的椰子味,真的沒有味精,雞件是非常嫩滑,刀削麵亦非常彈牙,椰子份量十足,還有桃膠,吃完後感觸很養顏,如果雞件可以多點就十分好!下次一定會來試其他的砂鍋雞!餐廳是新開的,很多用具都還很新!

砂鍋椰子桃膠雞
砂鍋椰子桃膠雞
2019-11-15 178 浏览
鄰近office, 次次帶同事去都會讚,多位可一張台坐7-8人,小食整得好味。涼拌青瓜汁特別,涼拌萵荀調得好,皮蛋有埋長川粉托底,豆漿鮮,藥膳醉雞個醉雞汁好味,藥膳湯好足中藥料,椰子雞湯清香,粉底特別推薦粉絲同寬麵。叫湯粉的話份量大,可以二人叫一碗加小食

叫湯粉的話份量大,可以二人叫一碗加小食
  • 椰子雞湯
  • 藥膳醉雞
  • 涼拌皮蛋
  • 涼拌蒿荀
2019-11-07 148 浏览
佐敦多野食就係人都知,飲食行業流動性比較快,過一排又會有新餐廳,呢間我今次食都係第一次。難得食就食佢d招牌菜啦,試左個砂窩花膠魚翅餃雞米線,姐係重點係d餃啦,之不過我食唔岀佢既餃有花膠囉,翅又少好一般,至於雞就比左兩個雞pat pat比我所以感覺吾太好湯都係一般既雞湯,飲落係舒服既有d d咸,份量夠大但以呢個價錢食晏來講,有d普通,吾抵囉
佐敦多野食就係人都知,
難得食就食佢d招牌菜啦,試左個砂窩花膠魚翅餃雞米線,
姐係重點係d餃啦,之不過
我食唔岀佢既餃有花膠囉,翅又少

好一般,至於雞就比左兩個雞pat pat比我
所以感覺吾太好
湯都係一般既雞湯,飲落係舒服既
有d d咸,份量夠大

但以呢個價錢食晏來講,有d普通,吾抵囉
2019-10-29 147 浏览
樂湯雞係我經常過顧既餐廳。一直好欣賞佢d雞湯每次都係熱騰騰奉上。今次見到佢轉餐牌了。今次我推介一個抵d 食法,就係叫一個煲半隻雞2個人一齊食,再加錢叫麵。如果單叫一碗自問食d雞好少。叫半隻雞2個人就好夠食🍕

今次見到佢轉餐牌了。

2019-10-26 168 浏览
又一新餐廳 見住佢開 佢個名令我以為佢係新派菜式原來係食雞同埋湯六點幾經過 見到好多人喺度食見到人哋個煲仔裏面都熱辣辣 熱辣辣咁上 幾吸引到八點都仲有人流 就入左去試呢度嘅選擇唔係太多全部圍繞着雞店員介紹我哋試咗花膠雞湯翅煲 $78自己另外外揀咗椰子雞刀削麵 $68無加一上左椰子雞先 湯好甜 似大陸食椰子雞嘅湯 清清地既椰子味都幾多椰子 不過好似好浪費 都唔會食落肚雞有雞味 幾好食 細細隻既雞 雞皮偏肥 肉都算滑之後上左花膠雞湯翅煲 相對好似幾抵 有兩塊大花膠一片林d 一片硬d 我覺得可以滾耐少少硬既比左人食魚翅有一細片 有少少腥味 仲有一片唔知係乜嘢 整體我覺得雞肉係最好食 有雞味 仲要份量唔少個湯都幾膿雞味 就係雲吞雞冇咗雲吞味 會再試藥膳雞
又一新餐廳 見住佢開

會再試藥膳雞

2019-10-25
椰子雞刀削麵
花膠雞湯翅
今次終於食到各團友期待以久既樂湯雞我地叫左砂鍋雞湯翅同埋砂鍋桃膠椰子雞,兩個湯都勁好味,幾似屋企煲既雞湯,應該無咩味精,椰子雞就甜d無咁杰身,兩邊都各有支持者 份量就大概有半隻細雞,配埋米粉、米線、刀削面、粉絲或米飯,價錢$68,真材實料,價錢都算公道:)醉豬手好入味,豬手夠林但又不失口感,出色:)值得一提豬手已去骨:)川汁皮蛋惹味,中間涼粉索晒d汁更加惹味:)但都幾重口味,只宜小吃拍青瓜雖然唔似有被拍,但醬汁味道同清新既青瓜好夾,很不錯:)食物真係出色,加上我本身都中意食雞,所以未食完已經同團友相討下次再來要試d咩
今次終於食到各團友期待以久既樂湯雞

2019-10-01 467 浏览
又係佐敦試食新野依間樂湯雞麵館,麵館個名大玩食字之餘,又完全表達到麵館主打雞湯麵餐廳燈光火猛坐位係古式古香既木枱同木凳,白色作為主調,予人感覺格外乾淨同衛生依度既招牌菜係砂窩花膠雞湯翅其他主要都係一啲唔同口味既雞湯可惜今日只可快食,唔係好夠時間慢慢歎我最後嗌左個葱油雞撈刀削麵葱油味都幾香,不過啲雞唔算得上好嫩滑雞有六到七件倒,份量都唔算話好少,岩岩好一碗麵加罐汽水都要成六十四蚊,價錢唔多算親民,味道唔算好突出有時間先再試下個招牌野先
又係佐敦試食新野

餐廳燈光火猛

依度既招牌菜係砂窩花膠雞湯翅
其他主要都係一啲唔同口味既雞湯
可惜今日只可快食,唔係好夠時間慢慢歎

我最後嗌左個葱油雞撈刀削麵

葱油味都幾香,不過啲雞唔算得上好嫩滑
雞有六到七件倒,份量都唔算話好少,岩岩好

有時間先再試下個招牌野先

2019-09-22 295 浏览
佐敦開咗好幾檔新食店,其中呢間吸引到我之處係⋯⋯乜嘢⋯⋯究竟係乜⋯⋯答案⋯係⋯⋯湯!♥️♥️♥️♥️♥️湯湯湯湯湯湯湯♥️♥️♥️♥️♥️無論係中式湯或西式湯,我都十分喜好。平時一向幫襯佐敦的專賣魚湯及烤魚的店一直都係好滿意⋯飲完碗魚湯好滿足!今次試藥膳雞湯米粉 ~ 配~醉雞好食~雞十分勁嫩口,雖然雞係係凍凍地,但配d雞湯+新竹米粉,的確唔錯。因為d米粉十分掛雞湯,吸盡濃厚雞湯精華。各位同事食後都讚~佢哋點了砂煲雞湯翅仲有刀削麵,都得⋯ 下次必定再幫襯 ♥️
佐敦開咗好幾檔新食店,其中呢間吸引到我之處
係⋯⋯乜嘢⋯⋯究竟係乜⋯⋯答案⋯係⋯⋯湯!

♥️♥️♥️♥️♥️湯湯湯湯湯湯湯♥️♥️♥️♥️♥️
無論係中式湯或西式湯,我都十分喜好。

平時一向幫襯佐敦的專賣魚湯及烤魚的店
一直都係好滿意⋯飲完碗魚湯好滿足!

今次試藥膳雞湯米粉 ~ 配~醉雞
藥膳醉雞

好食~雞十分勁嫩口,雖然雞係係凍凍地,
但配d雞湯+新竹米粉,的確唔錯。
因為d米粉十分掛雞湯,吸盡濃厚雞湯精華。

各位同事食後都讚~佢哋點了砂煲雞湯翅
仲有刀削麵,都得⋯ 下次必定再幫襯 ♥️
  • 砂窩雞湯翅米粉
  • 炸魚皮
本來去佐敦想食韓國菜,點知間韓國菜已經結業,咁啱見到呢間餐廳幾乎滿庭,就決定試試佢!坐底先知原來係太子都有分店嘅樂湯雞麵館上回去太子食唔成,今次食返,呢間係新分店!店舖裝舖簡潔,光線、座位都舒適見到唔少人都係街坊熟客仔今次我叫咗兩樣嘢:1.蔥油璃士汁雞絲撈刀削麵2.砂窩雞湯翅配米粉刀削麵配搭特別,比較少喺其他地方食到,而且麵質有咬口,可以一試!要大力推介係雞湯翅,上枱熱辣辣,飲頭一啖湯已經愛上了!我哋選擇咗跟米粉,米粉索晒湯,好正!湯頭濃味,冇味精,飲到一滴不留!鮮雞件同翅都有4-5件,兩個人食都OK!有機會再encore!
坐底先知原來係太子都有分店嘅樂湯雞麵館
上回去太子食唔成,今次食返,呢間係新分店!

店舖裝舖簡潔,光線、座位都舒適
見到唔少人都係街坊熟客仔
今次我叫咗兩樣嘢:
1.蔥油璃士汁雞絲撈刀削麵
2.砂窩雞湯翅配米粉

要大力推介係雞湯翅,上枱熱辣辣,飲頭一啖湯已經愛上了!
我哋選擇咗跟米粉,米粉索晒湯,好正!
湯頭濃味,冇味精,飲到一滴不留!
鮮雞件同翅都有4-5件,兩個人食都OK!

有機會再encore!
2019-08-30
  • 雞湯翅
2019-08-16 349 浏览
公司附近新開左一段時間,當然要去試下啦入到去等左30分鐘都未有野食,仲見到好多枱客都燥燥地追單,好多人都未有得食,人手又唔夠開始覺得伏伏地,等左40分鐘追單後終於到不過都係一般野,趕時間者勿試
公司附近新開左一段時間,當然要去試下啦
開始覺得伏伏地,等左40分鐘追單後終於到
不過都係一般野,趕時間者勿試
2019-08-15
2019-07-24 474 浏览
正呀🥳🥳原來係落湯雞喺佐敦開咗分店🤤之前去過佢太子嘅分店,不過對於港島人唔太熟路嘅我嚟講,覺得嗰度遠咗啲。點知而家喺佐敦C2出口轉右,一條街都唔使就到,非常方便👍一個人黎, 食咗沙鍋花膠雞湯翅配粉絲,加罐可樂84蚊。一上枱已經聞到好香嘅金華火腿味,一啖熱嘅雞湯飲落去, 好夠味!正!!雞件嘅份量有交代,雖然唔係啖啖嫩雞肉,但都唔係「鞋口」食得曬㗎。78蚊一大鍋足料花膠雞湯翅米粉(可選其他主食配搭)🤣邊度揾呀,方便又經濟實惠,推推推❤❤記得飲哂啲湯😝
正呀🥳🥳原來係落湯雞喺佐敦開咗分店🤤

記得飲哂啲湯😝