2024-01-25
今天是一年一度渣打馬拉松大日子🏃♂️, 雲集七萬幾選手✨, 用汗水和鬥志來完成目標☺️,我有幸身處其中亦感受到這份激情,真係好難得。💪🏼可能因為之前要凌晨三點起身😯,跑完之後回到家一睡便到晚上💤,跳過了午餐直接去晚膳🍚,更特意選了「樂天皇朝」食八色小籠包🥢,只因每次食小籠包內嘅肉汁一咬而溢出嘅滋味,難以形容。🥰待應推介今期到1月28日,小籠包買一送一😯,咁本身我叫一籠8色小籠包🫰,就可以食多一籠原味小籠包(6個)👈🏼👈🏼,只係幫下手打卡舉手之勞👏🏼,咁當然歡迎佢嘅推介啦。🎉《8色小籠包》,就係8款口味:⚪原味、🟤蒜香、🟠蟹粉、⚫黑松露、🔴川味、🟡芝士、🟩糟溜絲、🟤鵝肝。先唔講味道,只係顏色都很吸引,唔駛講都會相機食先🤳🏼,口味方便各有特色😋,個人喜歡川味,因為鍾意食辣但又唔可以食太辣,呢款就啱自己🥹,但不可食太快,我會放著口裏先咬破外皮讓肉汁湧出,🤭再細嚐肉汁與涵料混和的口感,唔錯。♥️《無錫脆鱔》呢個好食👏🏼,將平時一般市面蒸的煮法改為炸☺️,每一條都脆口,唯一忠告是會食唔停口😬。《上海風味醬鴨》🦆口感似煙熏煮制😆,咸咸地😸,有夠風味。《四川酸辣湯》🥣辣沿著喉嚨以下,回味。壓軸甜品🍬,叫了
《上海風味醬鴨》🦆口感似煙熏煮制😆,咸咸地😸,有夠風味。
《四川酸辣湯》🥣辣沿著喉嚨以下,回味。
壓軸甜品🍬,叫了我種意嘅《桃膠桂圓湯》🥄同《豆沙鍋餅》🥧,份量唔駛太多剛好填了胃的最後空間🫰🏼,豆沙鍋餅的豆起沙又唔會過份甜,今餐大滿足🫶🏼。
八卦下從網上看到👀「樂天皇朝」榮獲了「2023 LINE傳世飲食指南」📖最喜愛小籠包餐廳👍🏼,而得奬菜式更係招牌小籠包,果然名不虛傳🗣️,小籠包確好食回味,今次飽腹後就要持續運動,keep住健康身體再挑戰馬拉松,keep住食最愛嘅小籠包。😋