2008-07-28 43 浏览
依間野係荃灣成名多年…..佢個滷水雞翼/雞翼尖真係正, d 汁好好味, d 雞翼/雞翼尖又好入味wo.. 正牛腩又係好入味同林, 拿渣麵就梗係要加腩汁la豬皮爽口唔”un”味精……拿渣麵點會無味精ga.. 食枝可樂就解到la
依間野係荃灣成名多年…..

牛腩又係好入味同林, 拿渣麵就梗係要加腩汁la

豬皮爽口唔”un”

味精……拿渣麵點會無味精ga.. 食枝可樂就解到la
  • 滷水雞翼
2008-07-04 58 浏览
這間黑黑小小的車仔麵,和隔壁的佳記小食(2006-04-18食評)可算是荃灣市中心的孖寶。一排排黑漆漆的滷水雞翼,縱使明知放正在大門口極度黏塵,仍剎是吸引。雞翼異常入味,而且每隻都很muscular的,雞翼尖也非常好吃。自不然想起小時候,家人最愛說的「大菌食細菌」,可能真的因此好味點。其他食物也相當不俗,不過緊記要加辣汁,好吃很多的。地方淺窄,小心行走,而且家族經營,態度也一般。絕無僅有平平地又好吃的傳統拿渣麵喎,張就點好了。
能真的因此好味點。

渣麵喎,張就點好了。
  • 滷水雞翼
在佳記旁邊的榮安,開業比佳記早很多年,這小店標榜的是車仔麵,其實,這裡的鹵水雞翼才是最出色亦是必試的出品。一般的食店都會想顧客入內進食,但是這兒卻相反,在牆身上寫著"座位有限,外賣最好"這幾個大字。等到了有位置,女友坐下來而我則過去點餸菜,分別有:鹵水雞翼(全翼)、咖喱魚蛋、牛腩、豬皮和冬菇。咖喱魚蛋味道一般,吃不到魚味但咖喱汁惹味。牛腩用柱侯醬烹煮,入味之餘亦炆得很腍,唯一可惜的是"碎修修"的。冬菇很明顯用醬汁煮過,入味而帶甜,仍然有一點點原來的菇香味,菇身亦算厚,不錯。鹵水雞翼非常入味略帶微甜,色水深沉,肉質嫩滑,是隔年多水準依舊,不愧為我心目中的強項。食完了這碗後當然不夠喉,決定再來一碗。這次只選了:豬腸、豬血、蘿蔔和鹵水雞翼。豬腸色水一樣深沉入味,仍有一點點煙韌口感,不是死腍那種。蘿蔔在加入了鹵水的湯底之下,顯得格外清甜又無渣。豬血比較奇怪,完全不入味,還好不是一咬即散,仍有一點點口感......對我來說,這兒的車仔麵只屬一般,但是這裡的鹵水食物,特別是雞全翼,那份濃濃的鹵水味道絕對能滿意好此道者的要求。如果要坐下來吃,最好是選在店外那兩排的位置,因為店內環境非常擠迫,坐得不甚

食完了這碗後當然不夠喉,決定再來一碗。
這次只選了:豬腸、豬血、蘿蔔和鹵水雞翼。

對我來說,這兒的車仔麵只屬一般,但是這裡的鹵水食物,特別是雞全翼,那份濃濃的鹵水味道絕對能滿意好此道者的要求。如果要坐下來吃,最好是選在店外那兩排的位置,因為店內環境非常擠迫,坐得不甚舒服啊。

(順帶一提,顧客可以任意加入適量的鹵水及咖喱汁的)
魚蛋、牛腩、豬皮和冬菇
豬腸、豬血、蘿蔔和雞翼
魚蛋、牛腩、豬皮和冬菇
豬腸、豬血、蘿蔔和雞翼
  • 鹵水雞翼、鹵水豬腸
2008-05-10 11 浏览
以前o係荃灣返工,搭車例必經過此處!知道好出名,好多人排隊!今次終於一嘗!我的:雞翼尖 + 魚蛋 + 豬紅 + 油麵男友的:雞翼 + 魚蛋 + 腸仔 + 菜 + 河粉雖然聽落叫左好多送,但點知黎到好細碗囉。 攝牙lar都唔夠,味道亦無乜特別。最後要過隔離「佳記」再掃野食先飽肚!
以前o係荃灣返工,搭車例必經過此處!
知道好出名,好多人排隊!今次終於一嘗!

我的:雞翼尖 + 魚蛋 + 豬紅 + 油麵
男友的:雞翼 + 魚蛋 + 腸仔 + 菜 + 河粉

雖然聽落叫左好多送,但點知黎到好細碗囉。
攝牙lar都唔夠,味道亦無乜特別。
最後要過隔離「佳記」再掃野食先飽肚!
2008-04-26 25 浏览
幫襯呢間車仔麵都一段時間,之前還可以,不過不失,but琴晚真係食到一肚氣,態度差到好似我欠佢錢咁,又不停喝罵後邊個女仔,問佢要咩麵底,雖然多人買,唔憂做,但都唔使咁惡死呀~態度咁差,搵鬼幫襯,同同事講開,原來除左態度差之餘,麵底又極少,連女仔都食唔飽,雞翼牛腩加到$6,$3餸雖然沒加價,但份量就少到可憐.呢間咁既鋪頭,幾好食都唔會再幫襯(而且都唔好食,咸到死,又有勁多味精),俾錢買氣受,荃灣咁多鋪頭,大把好食過佢啦~
2008-04-25 19 浏览
上個星期的一篇遲交食評。最近物價上漲不少,特別是一些平價的小餐館,本身毛利率不高,通漲的影響都直接反映在餐價上面了~  所以當發現榮安小食仍然保持$3一個麵餅、米粉、河粉時,都幾意外的;當時未找到Don-Curry Shop,龍又讚這間車仔麵不錯,就叫了一碗試試。 原來價錢沒變,換來是份量大減,這碗雞翼、冬菇、豬腸車仔麵,份量比元朗許詳昌的細麵更少,如果我淨食這碗麵也不飽。味道方面,除了冬菇特別鮮甜,整體普通沒特別;$19一頓不飽的車仔麵,環境又邋遢,不覺得特別抵食喎!

2008-02-15 9 浏览
幫趁這裡少說也有十年以上,以往蝸居屯門時,每每在荃灣轉車,因利成便,草草一餐便算.當年還不過是$1.5一個小食,今天亦不過是$3到$5不等,趁著途經舊地,或多或少也來一碗,粗麵底,配料選了鹵水豬腸,菜,魚肉及雞翼.豬腸是先去除肥膏,再切成一小段一小段,用電爐慢慢炆,既夠淋又入味,但又不失膻味....正,而雞翼色澤較深,而且是雪貨,但不單沒有雪味,肉質亦夠嫩滑,多年來水準不變,埋單不過$20左右,畢竟是小店,地方淺窄,人踫人,膊踫膊少不免, 但都值得一試.
2007-09-28 17 浏览
一直都聽人講呢間車仔麵唔錯,好多人幫襯,但未有機會試。琴晚上完堂,大河道落車後,見佢咁夜都咁多人,就試試啦﹗要o左一個鷄翼、冬菇、菜、粗麵,最得意係佢可以自己加秘制漿汁,$16,味道唔錯,但份量比較少,做宵夜就好ok﹗
2007-05-04 25 浏览
榮安在荃灣都立足了很長時間,只是因為舖面較小,位處於大大間又長期人山人海的佳記隔離,才會被人忽略。是日放工累得要命,與牙醫的appointment也推掉了。只在榮安外賣車仔麵回家,一邊食麵一邊聽著輕音樂,企圖消除疲勞。麵底要油麵,餸則是這裡最出名的雞翼豬皮和魚蛋。果然,雞翼是最好的一味,雞全翼老闆娘把它剪開三分,確是幾入味。豬皮也很厚身又爽口,且吸收了湯底的精華,吃落亦是不錯。魚蛋反而比較普通,可能是沒有咖喱汁去調味的關係,味道總覺差了點什麼似的。油麵份量的確太小,兩啖已吃完,品質又不是特別出眾,是要彈的地方。不過,$16碗三餸車仔麵,收貨了!

2007-01-23 27 浏览
我自己好少黎呢度食車仔麵,係同某朋友去荃灣先食呢間~ 朋友特別鍾意呢度o既魚肉~ 我就去親呢間必選雞翼(雞全翼,阿姐會剪埋三段俾你),醃得幾入味。不過麵底粉量比較少,夾兩夾冇哂~去呢度食就多數坐門口,舖內冇乜位~就算有位,都預左俾人行路、阿叔拎碗時撞到(仲要人地食完隻碗d 湯好似想倒落黎咁) 衛生爭d~

2006-11-20 15 浏览
印象中好似未試過食車仔麵做早餐...呢間明符其實嘅小店,下午及晚上嘅busy hours往往大排長龍,想食都食唔倒,好在佢開得早,唯有晨早去食la..一個客都冇,可以舒舒服服咁食...叫個三餸油麵。呢度嘅配料屬傳统style --- 魚蛋、豬皮、蘿蔔、豬紅等,一D花巧嘢都冇,夠平實。食得多出面嗰D五花百門嘅料,食吓呢D都好...鹵水雞翼相當不俗,雖然係雪藏貨,但鹵水做得幾好,鹵得好入味,食得好滋味^_^..豬紅形狀四四方,唔夠滑,當然唔可以同以前榮記比la..菜係普通白菜仔,無甚特別...貪心地滔上幾羮沙爹汁,夠辣,但稍嫌唔夠香,若果係D醬入面再加花生碎就正la..算便宜,又夠飽..食得過la
印象中好似未試過食車仔麵做早餐...

一個客都冇,可以舒舒服服咁食...

豬紅形狀四四方,唔夠滑,當然唔可以同以前榮記比la..

菜係普通白菜仔,無甚特別...

算便宜,又夠飽..食得過la

2006-04-30 17 浏览
o係荃灣住o左咁耐,呢間車仔麵檔D生意一直唔錯!雖然好耐冇去買o野食喇!不過印象中佢o地D汁料真係幾好味!細妹鍾意佢o地D咖喱辣汁!媽咪覺得佢o地D雞翼唔錯!之但係...呢度D食物價錢偏貴!麵餅亦唔多新鮮乾淨(聽聞來自附近不遠處的一間上海麵鋪)!
o係荃灣住o左咁耐,
呢間車仔麵檔D生意一直唔錯!
雖然好耐冇去買o野食喇!
不過印象中佢o地D汁料真係幾好味!
細妹鍾意佢o地D咖喱辣汁!
媽咪覺得佢o地D雞翼唔錯!
之但係...
呢度D食物價錢偏貴!
麵餅亦唔多新鮮乾淨(聽聞來自附近不遠處的一間上海麵鋪)!