2019-04-27 356 浏览
估唔到觀塘都有依一類型嘅餐廳原先以為只係食甜品估唔到都仲有晚餐食好特別仲有live band聽聽講仲會有唔同嘅live band上嚟喺香港來講 依一類型嘅餐廳買少見少即使有價錢都好貴 不過依家有一個相對價錢比較經濟 而且可以一路品嚐美食又可以有演唱會嘅感覺 真係一舉兩得講返嘢食方面 首先嚟咗兩個前菜有雜果沙律 同埋麻油拍青瓜先清一清個口感 再嚟一個忌廉湯配蒜蓉包 蒜蓉包係即時烘好香嘅蒜蓉牛油味之後嚟啲重口味嘅嘢豬肋骨配薯條 豬肋骨真係超級大件唔好睇佢好似燶燶地 其實入面僅僅熟 剛剛好仲有肉汁別出嚟 好滑 炸魚拼薯蓉 一熱一凍 再配埋節奏感強嘅歌 有機會真係好想再嚟多次 唔知會唔會撞返同一隊live band
估唔到觀塘都有依一類型嘅餐廳
再配埋節奏感強嘅歌
有機會真係好想再嚟多次
唔知會唔會撞返同一隊live band
2018-10-24 1128 浏览
今日經過開見到招牌就上黎 . 撞岩午市剛開始未有太多人 . 落單都快手既 , 員工都有禮貌。價格六十幾蚊左右就有主菜+飲品+自助沙律例湯甜品。自助甜品沙律吾太多選擇,不過呢個價位有salad bar 都已經好好。 最好食應該係蘋果薯仔沙律,呢蘋果夠清甜。例湯似住家湯,都幾好飲。主菜叫左個忌廉蘑菇燉飯 , 味道就真係好一般。食左幾啖都已經吾太想食,有陣怪怪地既味。都係留肚試食甜品和食多round 蘋果沙律算數🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
2018-10-24
2018-08-11 1386 浏览
前幾天在看觀塘有什麼新餐廰的時候發現了這間餐廰,價位不算貴之餘還有任食沙律吧,看似十分抵食。本來看是新餐廰,食評不算多,有點卻步,但聽說餐廰老闆本來是在大埔開甜品店的,就想應該不會太差吧 (好像沒有關係😂)室內的裝修不算豪華,不過都算挺有心思,可以四周去影影文青相呃like😏餐牌如下,每天也有特定的款式。這次我選了金沙雞球意粉。沙律吧的選擇其實不算多,包括有些甜品、蔬菜和湯 (我怎麼好像在說廢話😶)這裡的甜品挺中式,有像大菜糕的物體、像蒸蛋糕的物體、像馬拉糕的物體、涼粉和朱古力布甸。這些甜品的賣相平平無奇,但吃起來的味道還算不錯,當中我最喜歡的就是大菜糕(?) 和馬拉糕(?)。涼粉我什麼味道也吃不到🤷🏻‍♀️雖然圖中的甜品數量不算多,但職員會不斷補充,甜品的種類也有可能不同,就像圖一和圖二般,款式會改變。以下是各種沙律配料,當中我最喜歡的就是右下角的蘋果薯仔沙律,吃得出是新鮮的蘋果,其它配料就一般,沒什麼味道。還有番茄薯仔湯(?),我就不太喜歡,友人則說好喝,但我相信是沒有下味精的。當我們吃完一轉沙律吧之後,主菜就來了。起初看名字是金沙雞球,我還以為是類似中式的金沙骨,沒想到金沙原來是指

餐牌如下,每天也有特定的款式。這次我選了金沙雞球意粉。

甜品
甜品
涼粉

沙律
雲耳

例湯

當我們吃完一轉沙律吧之後,主菜就來了。起初看名字是金沙雞球,我還以為是類似中式的金沙骨,沒想到金沙原來是指鹹蛋黃,鹹蛋黃加意粉的組合挺有趣。可惜選用的鹹蛋黃不够香,配上意粉感覺味道不够濃郁,但雞球是挺好吃的,鹹鹹香香的。
金沙雞球意粉

總括來說,我認為這間餐廰的性價比算高,但如果自助律吧提供的食物款式可以有更多就更好了🤤
金沙雞球意粉
2018-08-08 773 浏览
今天點了西冷牛扒配法式蛋奄列和豬肋骨。先來是手打粟米薯仔湯,好重料,好味,從未在其他餐廳試過,值得一試。😍牛扒來沒有落醬汁,落單也沒問。吃完明白廚房廚師為可不落醬,扒靚就咁煎加D鹽就已經好好味。另外,配法式蛋奄,好香蛋味,加煎到燶燶地,香噴噴,值得一試。😋😋😋豬肋骨個醬就剛剛好,不會像其他餐廳太咸。餐廳以白色藍色為主,有WiFi ,有投射電視,播住D輕音樂吃晚餐,非常舒服😌觀塘首選,十分出色。👍🏻👍🏻👍🏻
今天點了西冷牛扒配法式蛋奄列和豬肋骨。

豬肋骨個醬就剛剛好,不會像其他餐廳太咸。

觀塘首選,十分出色。👍🏻👍🏻👍🏻
2018-06-24 869 浏览
昨晚放工約朋友食飯,大家都未有選擇食飯地點。 我提議到我大埔至愛店食飯兼食我的至愛甜品,到店後,幸運地原來森泰遠即將晚市試業。 店主還認得我,還殷勤地為我們準備我們喜愛的食餐,我選擇了蘑菇燉飯,朋友選了 "煙肉青醬意粉",我的蘑菇燉飯,有非常香濃的蘑菇香味,雖然飯不是正宗的西班牙飯,但味道,口味都十分似,好味👍,朋友叫的青醬意粉,初期不知什麼是青醬,但食後感覺醬料有驚喜,汁料充滿香草和果仁香味,超正😋,老板說是羅勒汁。 驚喜。 飯後我們當然要食至愛甜品 "心太軟"啦。。 超好味,令人回味無窮,朋友叫你一個 "榴槤厚pancake, 香濃的榴槤味,和鬆軟的pancake. 我們下次再來
我們下次再來
2018-06-22
2018-06-22 706 浏览
外表平凡但味道並不平凡。最令人震驚就是那甜品午餐,雖然等候甜品的時間較長,但性價幾高,值得一試。店內更設有自助吧,包括沙律,甜品,水果,湯,全部任添。以甜品主打既餐廳,果然名不虛傳,其中心太軟被封為招牌菜,一試難忘。再者,每天的自助吧款色都不同,各色各樣的湯和甜品,例如蘑菇忌廉湯、青紅蘿蔔湯、芒果布甸、咖啡布甸、落神花糕等,可見用心制作,為求讓顧客飽肚離開,令人想一試再試,大力推薦大家品嚐品嚐。最後,謹記大力開門。

最後,謹記大力開門。
2018-05-22
用餐优惠