2009-04-23 127 浏览
復活節假期,到馬灣參觀挪亞方舟,熱到飛起,走到這間獨處一角的麵館試試.........我order鹽酥雞扒飯餐,由入座落單,到order送上檯大約都係6分鐘左右,本以為咁快一定係炸定啦...心唸...死....選擇錯誤.......但碗飯都擺到面前都要........我一啖食落去,嘩! 正....雞扒外脆內嫩,肉質新鮮,炸得arm arm好.配埋肉燥汁,撈飯食一流,不過汁就少咗啲,arm arm好撈到一碗飯,仲有半隻蛋(滷水嗰隻)同1粒豆卜,少少菜同粟米粒,飲埋杯珍珠奶茶,埋單都只係$40,我個人就覺得超抵食,仲有碗例湯送.杯珍珠奶茶水準都唔係太差,係啲珍珠就少咗啲,不過跟餐加$6都可以接受,埋單時,我向她們建議如果啲肉燥汁可以再多啲就更好,個職員話原來可以加1小碟肉燥汁,不過就另收$4,今次真係錯過咗有機會到馬灣都不妨一試.
我一啖食落去,嘩!
有機會到馬灣都不妨一試.
2009-04-12
  • 鹽酥雞扒飯
2008-03-02 151 浏览
2-17-2008和女友的馬灣之旅,早上去了中環的Chippy,今晚選了這間桃源,兩間都給我們印象很好。 桃源,聽名字大概以為是一貫台式餐廳,飲什麼珍珠奶茶似。柏麗灣的食店並不多,最後選了這間小小的店,有部Plasma大電視,等晚餐時可消磨時間看看演唱會都挺不錯。 麻辣牛筋花枝丸拉麵配炸餃子($38)。等了很久少來,有點點兒餓壞我們了,所謂的麻辣完全沒有任何辛辣之感,不過味道也不錯。 西檸龍利柳意粉($45)。賣相很特別,魚柳上的那片檸檬一半是香草一半是七味粉,這樣的調味方式夠特別吧。還有插住的兩枝餅乾條,為的是做出龍蝦鬚的效果吧。雖然味道算是普通,不過有那麼好的賣相搭救。 另外叫了小食,特色炸豆腐($18)。看看餐牌還有台式炸豆腐,已經証明這間桃源食物選擇的確多吧。份量炸得很大件,這個價錢算抵食了。 眼見廚房的師傅跟侍應們有講有笑,住在這兒連工作都那麼悠閒。
2-17-2008

眼見廚房的師傅跟侍應們有講有笑,住在這兒連工作都那麼悠閒。
park island 1
park island 2
park island 3
2007-07-14 63 浏览
午餐叫了一個日式豬骨湯肥牛拉,豬骨湯底較淡,牛肉亦無乜味,拉只是一般,反而d粟米仲有一d牛油香味。32蚊連一杯飲品,抵唔抵食就見仁見智。

32蚊連一杯飲品,抵唔抵食就見仁見智。
(非会员)
2007-06-24 58 浏览
見未試過呢間,朋友又話呢間唔錯,所以昨晚去了一試,叫了個二人套餐,包括以下:芝麻墨魚:其實就係日式墨魚仔,味道ok,沒有特別椒絲腐乳通菜炒雞粒:非常好味,椒絲腐乳跟通菜不嬲都係絕配,但原來加埋雞粒仲正...... 遲D我都試吓咁煮先!肉燥時菜:時菜是小棠菜,ok啦,不過俾通菜比下去了!紅酒燴牛尾:牛尾煮得很軟,差不多入口即溶,另加紅蘿蔔粒,好好味!必須一提是那兒的茉莉茶(免費的)真的很香,比跟餐的柑桔檸檬好味得多!

芝麻墨魚:其實就係日式墨魚仔,味道ok,沒有特別
肉燥時菜:時菜是小棠菜,ok啦,不過俾通菜比下去了!

食物方面以鹽蘇雞最好吃,肉澡飯亦不俗.又一次外賣茄子肉澡飯,因沒有茄子,所以收平了,但店其實已加了粟米和菜代替茄子。