晚餐間中會到元朗覓食,元朗廣場的桂花小幸,是我會一再回頭的餐廳。下雨天,人少了,可以不用等位,平時一定要取籌等叫號碼呢!蜂蜜檸檬蘆薈,味道清甜,但又有檸檬的微酸味,還有粒粒蘆薈,爽口過癮,非常開胃又清新,如果食煎炸食物的話,喝一口能夠清新口腔。珍珠紅豆奶茶,味道沒有淨珍珠奶茶的濃茶味,有點像紅豆冰,糖浸紅豆煮得夠粉,入口甜絲絲的,加上煙韌的珍珠,是港式與台式的絕佳配搭。小食現做餃子8隻$52,餃子煎得非常好,金黃色外層,皮不算太厚,外脆內軟,而且爆汁,剛上桌的時候非常熱辣辣,要小心吃,裏面豬肉很鮮甜,與朋友一起分享很適合。秘製酸菜魚米線$73,將米線轉了台灣麵,因為這裏的台灣麵很有名,口感非常煙韌有嚼勁,浸在湯裏也不會變軟,而且湯粉麵能吸收酸菜魚的湯味。魚片份量算多,口感嫩滑。這個酸菜魚與四川的味道不同,它的辣味來自薑和花椒香氣,夠薑味令到湯有辣味,但能令喉嚨舒服的,驅寒。酸度適中,湯也有魚鮮味。這個台式的酸菜魚,自己覺得頗特別,挺喜歡的。食肉獸點的酥炸排骨雞肉飯$59,愛吃肉的人必定要點這個飯了,因為白飯上面還有很多雞絲,而且不細碎的,是粗條的,口感也很滑,飯裡原來也拌了滷肉汁,鹹鹹

食肉獸點的酥炸排骨雞肉飯$59,愛吃肉的人必定要點這個飯了,因為白飯上面還有很多雞絲,而且不細碎的,是粗條的,口感也很滑,飯裡原來也拌了滷肉汁,鹹鹹香香的非常好吃。

酥炸排骨即是炸豬扒,炸得脆而不會太乾,豬扒肉質爽口,點上沙律醬更好吃。

主菜可以加配小吃,兩款的話每款$8。食肉獸點了鹵水蛋,是他的最愛,雞蛋滷得非常入味,口感幾乎比美鐵蛋的蛋白,帶點煙韌,蛋黃新鮮又香,超好吃的,推介要試。

我點了涼拌黑醋茄子,味道微辣,有黑醋的微微酸味,又有麻油的香,拌勻後吃,咬下爆多汁。茄子份量算多,三大件,幾乎是半條茄子了,試過後成了我的至愛呢!

今次吃到新口味的酸菜魚,感覺有驚喜。我們間中也會來光顧,這裡的食物水準一直能夠保持,希望餐廳繼續努力,研發更多新菜式呢!
2022-05-10
2022-05-11 31 浏览
第一次寫食評,今晚朋友生日,由於下雨天,選擇了去呢間吃,佢D食物質素是不錯的,唯一有少少不開心係,我地自己帶了个蛋糕來切,有叫店員提供碟,但當我朋友去埋完單,吃緊蛋糕時佢地先過來同我朋友說要收每人$15切餅費,我地由於朋友生日不想同佢争論,而無耐地付了$45.其實如果店家有切餅費為何不提早告訴客人,而且我地第一次去,我地也把cake放在台面,店員可以提醒我們一下,而不是當我們在享受吃cake時才過來說要收錢,我知道很多店也有收此费用,但想提醒店家,你們餐牌我詳細看了2次,也實在找不到有印在那頁纸上或注明在那里有此費用,這次的生日飯令我朋友都有D不開心!就算你們D食物質數如何好吃,但希望貴店可以再培訓下D員工,要額外收費的可否提早告訴客人,等客人决定是否切cake,可能我真係見識少,從來未試過有咁個體驗!一餐完美的生日飯,就咁被朋友留下不好的印象!

2022-05-10
庆祝纪念
生日
我間唔中都會黎呢度食台灣牛肉麵,因為佢個蕃茄牛肉湯真係好好味!我今次試左牛三寶,有牛鍵 牛腩 牛筋,全部都好好食,牛筋超腍好鬼正,份量又多,次次黎食都好足料,真心推+10蚊有多一款小食,再加多一款係HK$8,都OK啦,小食都幾大碟,唔錯跟餐叫左杯鐵觀音珍珠鮮奶茶,鐵觀音味唔出,黑糖味仲勁,好甜,好飲但茶味唔夠濃有D失望朋友點左鹽酥雞餐,鹽酥雞好大塊,份量超多,雖然好薄身,但都好正朋友叫左雞絲飯,佢話無里味道的,雞肉又好鞋,唔好食,話平時食魯肉飯好好多跟餐小食揀左呢兩款佢叫左檸檬蘆薈,一般般

跟餐小食揀左呢兩款

佢叫左檸檬蘆薈,一般般

2022-05-02
  • 蕃茄湯牛三寶台灣麵
  • 鹽酥雞
2022-05-10 339 浏览
再次來到這裡吃東西,午市時間人頭湧湧,等了一陣子就可入座。這裡的裝修挺有文青風格😆,環境舒適涼快,以掃碼方式下單。午市時間套餐為主,跟餐可用優惠價加購小食及飲品。-💥鐵觀音珍珠鮮奶茶 HKD$32,另外加了一份芝士奶蓋 (+HKD$6),所以飲品層次分明🙈。芝士奶蓋口感綿密,咸香味可以的。鐵觀音奶茶茶底清香,奶茶口感順滑,珍珠口感煙韌味道香甜。-💥蜜桃烏龍蘆薈珍珠 HKD$28,另外加了一份珍珠 (+HKD$4),這個組合的茶飲挺喜歡的,所以要點杯來飲😆。這杯飲品茶色濃郁,味道香甜茶底濃厚。珍珠配蘆薈口感較豐富,跟茶飲挺配合的😚。-💥熱金牌珍珠咖啡 | 凍荔枝綠茶咖啡凍 HKD$12,這兩杯是跟餐加購的飲品,也可因應喜好加配料。熱金版珍珠咖啡味道濃郁,配珍珠口感煙韌🤤。凍荔枝綠茶味道清新,綠茶茶底濃厚,加配咖啡凍增添咖啡香味挺特別😆。-💥鹽酥雞排滷肉飯 HKD$59,這個是台灣必吃美食,自己也很喜歡吃的😍。鹽酥雞份量十足,口感外脆內嫰,味道微咸挺惹味的。滷肉用來拌飯挺喜歡的,味道咸咸甜甜的。-💥特濃蕃茄湯牛筋腩台灣麵 HKD$73,湯底有數款選擇,特濃蕃茄湯味道酸酸甜甜的。牛筋和牛腩

💥特濃蕃茄湯牛筋腩台灣麵 HKD$73,湯底有數款選擇,特濃蕃茄湯味道酸酸甜甜的。牛筋和牛腩大大件,肉質腍身口感嫰滑。麵底有米線和台灣麵選擇,台灣麵較粗身,吸入湯汁味道可以的。

💥紫薯珍珠黑糖冰仙草 HKD$38,吃飯後當然要來份甜品,這個賣相吸引😆。材料有黑糖冰、紫薯、珍珠、椰果及仙草,是個口感豐富的組合。夏天吃這個有透心涼的感覺😍,味道甜而不膩。
2022-05-09
適逢長假期又是母親節,晚餐一於出街食啦!想坐的舒服價錢又effortable,我們去了桂花小幸台灣餐廳食,剛好坐到了屋仔卡座,自成一角。.麻辣花心牛肉雞翼米線套餐 每次去台灣餐廳都少不了叫台灣麵,這裏的台灣麵是自家製作的,果然很有質感;湯底選了麻辣牛肉湯,麻得香。有牛肉又有雞翼雙併,也有紅蘿蔔等的配菜,很豐富的麵食。煲仔•塔香三杯雞定食定食也很豐富,三杯雞帶點酒香味,熬很香濃十分惹味。定食有包一碟菜,更健康。牛肉濃湯水餃(8隻)我是餃子愛好者,8隻大餃子加上香濃牛肉湯也很足夠當晚餐呢。.飲品方面當然是要叫台灣飲品黑糖珍珠鮮奶、日式紅豆抹茶加珍珠,絕對是將今日點亮!
適逢長假期又是母親節,晚餐一於出街食啦!

麻辣花心牛肉雞翼米線套餐

煲仔•塔香三杯雞定食

牛肉濃湯水餃(8隻)
我是餃子愛好者,8隻大餃子加上香濃牛肉湯也很足夠當晚餐呢。

2022-05-01 143 浏览
唸住去行水塘 行之前當然係醫下個肚仔先啦😎😎 唔會熬餓去行嫁🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️係朗屏附近穩左呢間台灣小食 打開菜單會見到四葉草🍀推介 叫左2個麵 一個小菜 外加一碟餃子🥟 2個人份量啦🤤🤤三盛紅燒牛肉麵 🍜$75三盛包括腱心牛肉、牛丸、牛腩三款😂 起初以為牛丸會係平時打邊爐果種 但係又唔係wor 好明顯牛丸係自製👍🏻😆 都幾彈牙 而牛腩算煮得入味 相對黎講都算合格 呢碗麵算有特別但係唔算突出 紅燒腱心牛肉麵🍜$65相對於❤️‍🔥紅燒腱心牛肉麵我自己個人覺得湯算淡 湯底望落都比較清 但都飲得出有牛肉味 不過唔濃郁 🥩另外可能腱心牛肉都唔係我鍾意果種 可能真係我太重口味啦🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ 整體都覺得淡 至於麵方面算彈牙唔會太霖 可以接受嘅範圍煲仔.塔香三杯雞🐔$52算幾有火候🔥 好明顯係用煲仔整🍲好濃鑊氣 但d雞🐔又真係好多油 而且有一兩塊有血絲 唔太敢食太多 因為驚唔熟 🤦🏻‍♀️ 另外d🧅洋蔥都幾多下 其中塔香就一般般聞到香草🌿味 最重可以知道就係麻油味道好濃 一試就出曬黎 呢個小菜調味方面可以接受現做煎餃子🥟$28(4隻)現煎餃子就係我朋友仔最愛 佢話好難得煎到裡面有水分💧外皮脆口 我自己

三盛紅燒牛肉麵 🍜$75

紅燒腱心牛肉麵🍜$65

煲仔.塔香三杯雞🐔$52

現做煎餃子🥟$28(4隻)
現煎餃子就係我朋友仔最愛 佢話好難得煎到裡面有水分💧外皮脆口 我自己個人就比較中意餃子🥟內外都煎到乾身 脆口最好 唔知你地鍾意❤️邊款口感呢
紅燒腱心牛肉麵
三杯雞
餃子
三盛紅燒牛肉麵
2022-04-26 45 浏览
好耐冇食台灣菜啦! 現在日日期望香港可以盡快恢復旅遊,可以盡快去玩。好彩香港是美食之都,什麼國家的菜都有,所以今日就去食台灣菜。 桂花小幸在元朗好受歡迎,因為價錢平,不用加一,而且又多款,味道又唔錯。 酥炸排骨滷肉飯 $59 排骨都幾大塊,肉質結實又夠鹹香,好食。滷肉飯的肥膏比例完美,醬汁夠多,好快食完成碗飯。 麻辣雙丸米線 $66 我唔想食辣,所以轉咗養生清燉牛肉湯。湯有好濃的藥膳味,好特別。雙丸是牛丸和花枝丸,味道都不錯。 煎餃子 $28 日式紅豆抹茶 $28 夏日水漾鮮果茶 $34 飲品好大杯,食完成個餐都未飲完,好抵飲呀。

酥炸排骨滷肉飯 $59

麻辣雙丸米線 $66

煎餃子 $28

日式紅豆抹茶 $28

夏日水漾鮮果茶 $34

飲品好大杯,食完成個餐都未飲完,好抵飲呀。
2022-04-22
2022-04-26 435 浏览
🌸桂花小幸🌺元朗 世外桃源Cafe元朗青山公路元朗段251號元朗廣場地下3號&5號舖———————————————————————-簡介 : 桂花小幸是讓人放下生活壓力的休閒的聚腳點,設計以簡潔自然的格調、柔和的暖色調、原木的清新,讓你和你的朋友可以輕鬆愜意體會一個文青之旅,享受一趟寧靜的慵懶時刻———————————————————————-鬧市中 享受慢風快樂每個人都有心目中的烏托邦 世外桃源忙碌的生活 繁複的工作 總要停下來 享受休閒的空間飲一杯茶 吃一個滿足的下午茶 方有力量繼續走下去適當的停下來 是為了走更遠的道路這間桂花 小幸有大量中英文圖書放在店舖內都不是道具 是真真實實的硬本書籍我相信創辦人的心意 大致在店舖內都能找到形形色色的擺設都看得出背後的心思帶有誠品風的味道 令我十分嚮往 享受看著Cafe內的文字 總帶有感染力「用你的微笑改變世界。但別讓世界改變了你的微笑」「小時候,幸福是很簡單的事長大了,簡單是很幸福的事」「福份是走在一起。一起在走是幸福」「等一個人。還是等一個故事」「老天會為總是樂觀有努力的人安排一個應得的美好未來」「心若淡然 人則安寧」當我進食的時候,留意
🌸桂花小幸🌺元朗

我相信創辦人的心意 大致在店舖內都能找到
形形色色的擺設都看得出背後的心思

帶有誠品風的味道 令我十分嚮往 享受
看著Cafe內的文字 總帶有感染力
「用你的微笑改變世界。但別讓世界改變了你的微笑」
「小時候,幸福是很簡單的事長大了,簡單是很幸福的事」
「福份是走在一起。一起在走是幸福」
「等一個人。還是等一個故事」
「老天會為總是樂觀有努力的人安排一個應得的美好未來」
「心若淡然 人則安寧」

當我進食的時候,留意到旁邊一台,兩位小妹妹已經吃完枱上的食物,他們互相傾談,互相戲弄對方,笑容帶著感染力,自己也不禁嘴角上揚,笑一笑。自拍一張,然後笑著對方的有趣,多謝她們陪伴在我一個優哉游哉又歡樂的一個下午,這樣令我想起小時候的小伙伴,全部都已經不在身旁了,不過當時的天真與傻事,皆印於心內,總有一天與對方面對面時一起發掘出來.

特濃蕃茄湯酥炸排骨台灣麵$46

• 鹽酥雞排
  • 脆脆阿華田
  • 鐵觀音珍珠鮮奶茶
2022-04-25 21 浏览
住附近次次想食台灣嘢就會直接嚟依間,因為價錢實惠,無論嘢食定嘢飲,選擇都好足夠!首先叫左個鹽酥雞扒滷肉飯($59),幾抵食,個雞酥脆夠味,滷肉汁偏甜,五花肉入味鬆軟,撈飯一流。另外叫左三盛紅燒牛肉麵($75),有腱心牛肉、牛腩、牛丸,腱心牛肉姐係牛腿嘅肌肉,肉好結實多汁,牛腩都好鬆軟。個湯好香,麵質略厭硬左少少,但都好入味好食!小食方面,叫左台灣烤香腸($28),依個係好驚喜,外酥內軟,而且好多汁。野飲方面叫左芝士奶蓋桂花烏龍($30)同黑糖珍珠奶茶($32),兩杯都不錯,芝士奶蓋偏鹹無乜甜味。簡簡單單同朋友食一餐,依間絕對係一個好嘅選擇。

簡簡單單同朋友食一餐,依間絕對係一個好嘅選擇。
2022-04-24 40 浏览
🐳記得上次來這裡吃晚餐很滿意,大大份,吃得飽!今次來試不同的款式!🐳麻辣三寶台灣麵(牛腩 牛肚 牛筋)💰79各位如果選麵,一定要選台灣麵,非常彈牙爽口,很喜歡它的口感。三寶牛非常入味,又非常淋,而且份量也很多,所以好抵食。至於湯底,麻和辣也調較適中,非常吸引胃口。🤤🐳滷水蛋牛腩滷肉飯💰69牛腩又大又淋,味道很入味!喜歡牛或牛腩的人一定要嘗試這個。而滷肉飯的滷肉,濃味剛好,有些滷肉很肥很油很膩的,但這裡的滷肉沒有這個感覺,濕度剛好,喜歡!😍🐳麻辣紅油水餃🥟8隻💰52水餃大大的,但原來也幾辣,不能吃辣的就不要點了。水餃裡面包著新鮮豬肉,味道鮮!🐳黑糖珍珠奶茶💰32選擇了少冰,黑糖甜度剛好,珍珠份量也很好,有QQ口感🤩,還有是很大杯的。🐳夏日水漾鮮果茶💰34炎炎夏日最適合喝這個,很清涼,很fresh,還有新鮮水果,顏色十分吸引🥳

🐳麻辣三寶台灣麵(牛腩 牛肚 牛筋)💰79

🐳滷水蛋牛腩滷肉飯💰69

🐳麻辣紅油水餃🥟8隻💰52

🐳黑糖珍珠奶茶💰32

🐳夏日水漾鮮果茶💰34
2022-04-23 32 浏览
很久未曾到過「元朗桂花小幸」午膳,今日難得有空來到元朗廣場購物,順道再品嚐一下我最喜歡的酸菜魚米線😋,另外這餐廳的特飲也不錯。我們一坐下店員就提示可自行透QRcode落單,於是我們就快快點菜,因為餐廳有限時進食。秘罈酸菜魚米線魚肉分量很多,而且🐟肉入口很鮮甜嫩滑,米線🍜湯底味道微酸辣,依然保持水準😋。紅燒牛三寶主要食材有牛肚、牛筋和牛腩,另外配有有紅蘿蔔🥕白蘿蔔及白菜🥬,食物煮得夠軟淋。小食方面「台式烤香腸」,味道似臘腸,但肉質不像臘腸那般硬,「涼拌貓耳朵」和「涼拌黑醋茄子🍆」,香醋味十足,涼拌吸取其香醋汁後,惹味開胃。飲品方面「魔力水晶可可」和「仙氣火龍果茶」,朱古力濃郁絲滑,果茶茶香清新,使人渴後感舒心👍

秘罈酸菜魚米線

紅燒牛三寶

小食方面

飲品方面
用狼吞虎嚥來爲這台灣美食致敬滷水蛋牛腩滷肉飯 牛腩夠淋夠入味 麻辣蕃茄豬肚台灣古早風味加蕃茄甜酸增添辣的味道 更重要是好味😋 辣得有層次豬肚夠入味香酥五花肉台灣麵 香酥五花肉看起來非常美味可口酥脆 香而不膩養生清燉牛肉湯清燉牛肉湯清燉的牛肉有天然甜味湯底鹹香吃起來有清甜的味道秘罈酸菜魚湯飯+上湯浸時菜 +$8凍桂圓杞子菊花冰茶 Food+$8珍珠紅豆奶茶🥤賞味香芋奶茶🥤芋頭係我至愛加上淺紫色勁靚 每口都甜蜜幸福夏日水漾鮮果茶💗綠茶水果味香濃 多款水果用上新鮮嘅鮮果肉
用狼吞虎嚥來爲這台灣美食致敬
賞味香芋奶茶🥤芋頭係我至愛加上淺紫色勁靚 每口都甜蜜幸福
夏日水漾鮮果茶💗綠茶水果味香濃 多款水果用上新鮮嘅鮮果肉
2022-01-23
2022-04-21 56 浏览
簡簡單單的好吃😋味道很地道正宗古法黑草羊腩麵 羊腩完全唔腥 每一塊肉都帶嚼勁 幾滋味湯香甜鮮濃郁夠味,冬季食一流👍🏻台灣麵 不過不失 但麵量真係極多再encore滷水蛋牛腩滷肉飯 料實在多..叫人欲罷不能🫣份量好多(凍)檸檬茶+$6飲品大大杯 仲好平 勝價比麻辣蕃茄豬肚米線(轉台灣麵) 夠辣勁大碗茄茄味濃過足台灣麵癮 唔食唔得 疫情😷下心情唔靚更要要食得豐富+辣刺激味蕾!香酥五花肉麵台灣麵 香酥五花肉咬下去滋滋脆脆嘅口感 五花肉肥瘦適中很有份量
簡簡單單的好吃😋味道很地道正宗
台灣麵 不過不失 但麵量真係極多再encore
滷水蛋牛腩滷肉飯 料實在多..叫人欲罷不能🫣份量好多

(凍)檸檬茶+$6飲品大大杯 仲好平 勝價比

疫情😷下心情唔靚更要要食得豐富+辣刺激味蕾!

2022-01-23
2022-04-18 31 浏览
這間桂花小幸位於元朗廣廣地下,係一間台灣菜又係Cafe嘅店舖🤔,店面環境地方坐著感覺都好寬鬆舒適😙!.紅燒三寶牛肉定食配上湯浸時菜 $79滷肉+$6滷水蛋+$8呢款紅燒三寶牛肉賣相睇得吓🤔,好有台灣風味一碗有三種味道,有牛筋、牛肚、牛腩一次過食到三款真係唔錯,佢嘅三寶色香味都有😙😋,牛筋口感煙韌完全入哂味,牛肚又夠腍身索哂紅燒汁,牛腩大大件好香腩味😙,牛腩鬆軟隔住一陣筋一陣肉味道十足😋,配埋D滷肉撈飯食相當之美味!.特濃蕃茄雞排台灣麵 $63麻辣蕃茄湯 +$4涼拌豬耳朵 +$10呢一碗雞排台灣麵喺台灣特色之一,湯底特農蕃茄湯味道十足😋夠哂濃郁,尤其是佢嘅雞排金黃酥脆嘅賣相🤔,外酥脆內腍身夠哂香口😙而味道都唔錯,配埋豬耳朵食帶點爽口!.凍荔枝綠茶 跟餐+$12熱金牌咖啡 跟餐+$12呢兩款飲品望著都幾好🤔,咖啡味道聞到都覺得好香😙飲到入口都好滑口😋,茘枝綠茶聞到清香綠茶味😙,飲到入口清甜茘枝味😋,兩者味道都好夾甜度適中!.鐵觀音珍珠鮮奶茶 $42+芝士奶蓋 $6 +咖啡水晶 $4呢一杯鐵觀音色澤賣相都幾好,飲到入口好香茶味😙味道都好濃郁😋,帶有芝士香咸咸甜甜,加埋D咖啡水晶又有咬口,我覺

紅燒三寶牛肉定食配上湯浸時菜 $79

凍荔枝綠茶 跟餐+$12
熱金牌咖啡 跟餐+$12

鐵觀音珍珠鮮奶茶 $42
+芝士奶蓋 $6 +咖啡水晶 $4
呢一杯鐵觀音色澤賣相都幾好,
飲到入口好香茶味😙味道都好濃郁😋,帶有芝士香咸咸甜甜,加埋D咖啡水晶又有咬口,我覺得報幾好飲!
賞味香芋奶茶 $24
+咖啡水晶 $4
呢杯香芋奶茶飲到入口聞到好香嘅香芋味😙,味道相當之濃郁好重香芋味😋十分之滑口,佢嘅咖啡水晶帶D咖啡味道又有咬口!

2022-04-18
2022-04-16 47 浏览
呢個三杯雞飯真係令我覺得好失望,食落去得個鹹字,可能本身覺得唔會難食,但食落去真係有種感覺係食飽就算要俾70幾蚊食我會覺得好唔抵因為70幾蚊嚟講係元朗可以有更好既選擇飲第一啖既時候嚇親,覺得味道好奇怪,但攪勻咗之後,再飲又覺得ok我本身唔鍾意食肥豬肉,但佢呢個肉燥飯真係台灣果種嚟,60幾蚊可以一試嘅。總括而言,呢個餐廳係果腹之用,諗唔到食咩又想食下台灣野咪試吓囉,就算係唔好食,都要自己試過先知係咪唔好食架嘛

要俾70幾蚊食我會覺得好唔抵
因為70幾蚊嚟講係元朗可以有更好既選擇