2017-08-25 538 浏览
新店門面,合共2層~下面個層方便大家買外賣cake、coffee~入到去即刻會有staff招呼我地上樓~同之前舊店唔同~(以前自助揾位)今次新店張menu唔同以前,多左好多選擇~因為食左野先上去,所以只係叫左2杯野飲~塊鏡面有圖案架~😄😄😄呢個係牛奶咖啡~個咖啡好特別~雪成查理布朗個樣~(唔知會以為係朱古力😂😂😂)飲個陣時,先將少少熱既牛奶倒入去,查理布朗會續步慢慢溶化,加少少糖水落去調成自己想飲既口味~重覆以上步驟,可以享受到唔同程度既咖啡,由濃到淡,真係幾特別👍👍👍另外呢杯係玫瑰花伯爵奶茶,好香花香味~好好飲~前後去左2次我都特登點黎飲~連男朋友都鐘意話好香好好飲~😄😄😄(仲有個靚靚杯墊,即刻攞黎收藏😘)
新店門面,合共2層~
下面個層方便大家買外賣cake、coffee~

入到去即刻會有staff招呼我地上樓~
同之前舊店唔同~(以前自助揾位)

今次新店張menu唔同以前,
多左好多選擇~

因為食左野先上去,
所以只係叫左2杯野飲~

塊鏡面有圖案架~😄😄😄

呢個係牛奶咖啡~
個咖啡好特別~
雪成查理布朗個樣~
(唔知會以為係朱古力😂😂😂)

飲個陣時,先將少少熱既牛奶倒入去,
查理布朗會續步慢慢溶化,
加少少糖水落去調成自己想飲既口味~

另外呢杯係玫瑰花伯爵奶茶,
好香花香味~好好飲~
前後去左2次我都特登點黎飲~
連男朋友都鐘意話好香好好飲~😄😄😄
(仲有個靚靚杯墊,即刻攞黎收藏😘)

• 玫瑰花伯爵奶茶
2017-08-06 1575 浏览
友人生日,知道Charlie Brown Cafe 啱啱搬遷,仲有試業優惠85折,於是就揀咗呢度同朋友慶生日搬後咗一條街,感覺同以前門口嘅環境差唔多樓下係外賣部,上面係堂食部,一入門口就見到一堆精品,但係無咗精品售賣部重新裝修後新淨咗,不過地方細咗,大約係舊舖嘅一半都有幾個影相位~ (如果加多啲Snoopy 影相位就更加好 ^O^)先嚟炸洋葱圈,熱辣辣,炸份唔算厚,點埋帶啲辣嘅醬汁,好惹味~仲以為入面有啲咩托住呢堆洋葱圈,原來入面係一條炸酥皮條,全部都食得~龍蝦帶子什菌燴珍珠飯,原來唔只眼見嘅兩粒帶子,入面仲有帶子碎!香濃嘅龍蝦汁包住啲飯,大啖大啖幾好味~仲有叫咗碟「煙肉洋蔥忌廉蛋汁扁意粉」,同樣勁多汁,好「芝」味~P。S。如果碟嘢有埋Snoopy元素就更加開心~^O^好似好少地方有香蕉船食,朋友話想做吓細路仔,於是叫咗香蕉船作甜品!當佢出現大家都尖叫,外型好有驚喜!懶懶Snoppy 訓喺船度,好可愛呀!大家影咗一輪相,先開始食!估唔到入面都唔失禮,除咗香蕉,仲有有朱古力、雲呢拿同抺茶雪糕,餅乾作帆船,仲有粒粒Brownie,同埋綿花糖粒!連史奴比都食得!成個甜品好豐富,好滿足!仲以為

搬後咗一條街,感覺同以前門口嘅環境差唔多

重新裝修後新淨咗,不過地方細咗,大約係舊舖嘅一半

炸洋蔥圈

龍蝦帶子什菌燴珍珠飯

P。S。如果碟嘢有埋Snoopy元素就更加開心~^O^

班尼士香蕉船

仲以為主題餐廳只係賣樣,呢度我覺得無論主菜定甜品,都做得好出色!
2017-08-05
  • 香蕉船
  • 煙肉洋蔥忌廉蛋汁扁意粉
  • 炸洋葱圈
2017-08-05 1303 浏览
對搬往新地點後的Charlie Brown Cafe有點失望!首先講入店後感覺,行上餐廳的樓梯已沒有舊店般充滿peanuts公仔裝飾的開心氣氛,只是普普通通的樓梯,頭頂吊住隻Snoopy。來到二樓,販賣的精品放在櫥窗內,無得好似以前咁可以拎上手睇。 而舊店陳列櫃內的絕版精品及圖書都差不多消失了,再沒有投影機播放著peanuts卡通,party room也沒有了!入到餐廳,真係好細,大約只有舊店的1/3大(可能1/3都無),檯是新的雲石檯,冷冰冰的感覺,襯托唔到卡通人物溫暖開心的氣氛,很懷念舊店刻有公仔的木檯。 新檯上的Charlie Brown & Snoopy公仔是laser cut sticker黐上去, 現在試業期間已經披晒口翹起晒,相信過多幾星期會甩晒! 天花都換了和Peanuts 完全無關的吊燈,相比舊店一望上天花那些一圈圈的七彩繽紛snoopy & friends 燈,現在的更見失色~至於餐飲方面,食物選擇是多了,亦新增了套餐選擇(以前散叫為主), 而且價錢上漲價不少,飲品亦改為只有一個size 。 點餐方面由半自助改為有人serve , 點了Jumbo Hot dog(

點餐方面由半自助改為有人serve , 點了Jumbo Hot dog($118), Salmon Pizza($108) 同Mint Mocha frappa($62) , 味道仍保持水準,杯飲品就覺得有點不值,話晒算係叫做主題餐廳,隻杯無公仔,起碼可以好似以前叫杯朱古力咁,上面加塊一蚊銀咁大印咗Charlie brown 嘅朱古力裝飾下吖,而家乜都無就真係無咗特式! 但由外賣杯轉為玻璃杯比較環保都值得一讚。
而個 dessert 櫃就係樓下,無舊店咁方便可以食完先睇下有乜蛋糕揀,除非你唔怕行上行落去睇啦~
埋單後發現而家嘢食貴咗之外仲要收10%service charge, 即係貴咗好多好多⋯⋯
反正間店細咗,如果好似以前咁自助點餐咪仲方便,點解要搞搵人serve,水都無杯比我哋仲要收加一?!

最後去到Toilet位,有去開都知舊店toilet牆身係由馬賽克砌出snoopy & friends公仔,好靚好靚的,而家無咗之外,仲要好細好迫,有人洗緊手就行唔到入去廁格。

總括來說,新店跟舊店在裝修同販賣模式上都比下去! 裝修上感覺唔到自己去咗Charlie Brown Cafe, 熱食同飲品上已經無乜邊款有公仔造型,價錢上同區同價位有大把選擇,點解我要揀你呢? 還好的是食物味道依舊有水準。 以前好多遊客專登去幫趁同影相,但而家咁嘅裝修,未必吸引到人會再專登去! 雖然做了餐廳的多年會員,下年都可能未必會再續會了~

**試業期間15%off ,不包括套餐。
三文魚pizza
Snoopu  Jumbo  熱狗