2022-09-15 1042 浏览
以為過了中秋會涼快一點,近日天氣日日都最高上到35°C,依然熱浪逼人,在街上,茶飲店、果汁店就成為了我的消暑綠洲,剛來到西港城一帶,偶然發現這一家位處「德輔道中」門口純白、裝潢骨子的茶飲店「果酪道中」,細看完餐牌後就明白何謂「果酪」!由門口到內部,裝修方面一眼就知花了很多心思,每一處都是打卡位,又放了不少木箱、盆栽及生果,感覺清新。在餐牌上,以鮮果混入希臘乳酪所打成的果酪是店中的主打,口味選擇亦非常之多,其次,還有時下流行的芝士奶蓋茶、鮮奶茶、鮮果茶、鮮果奶、純茶品……等等不同系統,取價公道。此外,不時有些期間限定的果酪口味,現在就正推出牛油果果酪。還有,為吸引客人,現更有多款新張優惠,故此,我們一口氣也點了三杯喔。「果酪」擺明車馬以健康為主,目標客戶都是周邊的OL,但有一點溫馨提示,就是店家已提醒這系列飲品最好能在5min內享用,否則過長時間後口感變得極差。既然果酪是招牌出品,當然要一嚐啦,點了一杯「紅火龍果果酪」($38),賣相實在一流,紅紅白白,色澤鮮艷又有種星河感。入口感覺很新鮮,紅火龍果的味道很獨特,雖然不是很濃味的果類,但營養豐富,再有陣陣乳酪酸香,乳酪的益生菌有助腸道健康
,故此,我們一口氣也點了三杯喔。
,乳酪的益生菌有助腸道健康,兩者組合絕對是超級健康之選。
紅火龍果果酪
另一杯選了「完熟芒果奶奶」($38),加了「完熟」二字有種光環加持,香甜的芒果肉跟濃郁的純鮮牛奶打成,兩者完美融合,入口就知何謂真材實料,芒果味道不單清甜,果香在口腔內久聚不散,而奶味既鮮又濃,整體的甜味來得自然,口感更是順滑無比
,說是完美的組合也不為過。
完熟芒果奶奶
不想太濃重的乳酪感、奶味感,揀果茶是清爽之選,茶底可以自選四季春或茉莉,貪心一點就要了「滿柚冰搖茉莉茶」($28),以茉莉茶作茶底,再加入大量西柚,入口非常之清爽,果香味自然清新,酸酸香香,又不太甜,卻又沒有蓋過茉莉茶的幽香,確是消暑良品
滿柚冰搖茉莉茶
初嚐鮮果與希臘乳酪打造成的果酪,真的感覺很新鮮,很好喝,而其他出品亦是甚具質素!
5 分钟 (外卖自取)
$38 (其他)
紅火龍果果酪
2022-09-14 105 浏览
位於上環的飲品店,鄰近地鐵站,地理上十分方便快捷,店面細細但卻包羅萬有,最喜愛就是他這個帶點懷舊的裝潢,是一個充滿情懷的地方。西瓜蜜瓜果酪,即叫即製,不太甜,最重要充滿希臘乳酪的味道,令人感覺十分健康。顏色方面,十分漂亮,帶點粉紅,充滿着少女情懷。紅火龍果奶奶,這是買給朋友的,絕對是大便良物,火龍果含有大量對人體有益的元素,最重要可能大便更加暢通。味道方面也不錯正常的甜度,渴起來已經足夠,炎炎夏日下絕對是解暑之選。
2022-09-12 108 浏览
一家大細嚟到上環飲晏,見亞仔有啲肚餓諗住周圍搵輕食,發現呢間外賣飲品店新開,一於唔使唸😆 士多啤梨果酪見到有乳酪水果飲品,膽粗粗叫杯試吓,賣相好得,一層層粉紅色土多啤梨鮮奶相間,酸奶酪味帶少少甜。 炭焙抹茶鮮奶用木炭焙茶香味三分之二,火香味三分之一,一般適合重口味茶客飲用,不過加左鮮奶,有重口感之餘又更為香滑,味道可口 香甜蜜瓜奶奶新鮮蜜瓜份外香甜,加埋鮮奶,飽肚之餘又消暑,非常滿足。

炭焙抹茶鮮奶

香甜蜜瓜奶奶

新鮮蜜瓜份外香甜,加埋鮮奶,飽肚之餘又消暑,非常滿足。
2022-09-09
其他
2022-09-10 157 浏览
中秋節唔洗返工,同屋企人去咗上環食晏。回程時路經西港城,見到斜對面新開咗間門面以純白色作設計嘅舖頭。走近一看,原來係間 Smoothie & Juice Bar。店名非常搞鬼,取名「果酪道中」,擺明車馬主打健康嘅水果乳酪飲品細看牆上餐牌,飲品分門別類,除了主打嘅 Greek Yogurt Smoothie 外,還有咬咬鮮奶茶、戀茶、芝士奶蓋、鮮奶茶及鮮果+鮮奶等,選擇都幾豐富。我哋每人都點咗杯飲品,呢杯珍寶藍莓果酪 ($38)  賣相好靚,呈迷人嘅粉紫色,用嚟打卡呃 Like 真係一流!飲落去感覺好新鮮,藍莓味突出得嚟又唔會太 Creamy,而且甜度亦啱啱好,入口帶陣陣乳酪嘅酸香,絕對係真材實料。另外呢杯完熟芒果奶奶 ($38)  亦非常之正,用上甜美嘅芒果肉同濃滑嘅鮮奶炮製而成,兩款食材完美融合,飲完後,芒果嘅味道仲喺個口內縈繞,清香不膩。也試了家人點嘅勁橙冰搖茶 ($28),原來茶底可以自選,有四季春同茉莉可供選擇,睇下幾足料,橙肉香甜飽滿,四季春烏龍帶蘭花香氣,入口清新甘甜,消暑又解渴。
2022-09-10 73 浏览
果酪道中 Gwo Lok Rd.C上環德輔道中308-320號富衛金融中心地下7號舖門口白色好簡潔, 食完飯中午戶外熱辣辣, 曬到死買杯手搖飲品降一下溫先。試業間 買3杯85折,折後 一杯大大杯都唔洗$30 乳酪加生果打成架, 成杯都好健康,GREEK YOGURT 酸酸的有有益生菌幫助腸道健康。而水果本身多VITAMIN 及纖維, 本身多水份又有甜度, 打埋一齊更覺滋味。芒果加菠蘿酸香帶熱帶風情鮮萃炭培抹茶, 最愛厚身豐盈的奶蓋, 輕矗搖勻一下, 一口喝到茶同奶的芳香。天氣咁熱, 正常冰量才是皇道, 拿上手感受杯身傳來的涼意。喜歡蜜香紅茶,低卡可口,中秋食完月餅解滯
果酪道中 Gwo Lok Rd.C
上環德輔道中308-320號富衛金融中心地下7號舖

試業間 買3杯85折,折後 一杯大大杯都唔洗$30

喜歡蜜香紅茶,低卡可口,中秋食完月餅解滯
2022-09-10 61 浏览
行過見到新開一間新開嘅外賣飲品店,有多款嘅特色飲品,一於買嚟試吓清爽西瓜奶酪呢間舖頭特別之處有希臘乳酪😍,希臘乳酪一般比較厚實,酸味較重。當然叫一杯試吓,奶酪加埋新鮮西瓜蓉,酸酸甜甜,瘦身人士健康之選👍泰式奶茶橋紅色的泰式奶茶,😍裏面混合左煉奶、糖、鮮奶帶出泰式奶茶嘅特有風味,最重要係拉茶嘅步驟令口感更加濃郁👍完熟茫茫奶芒果好新鮮,全熟嘅茫果肉特別香甜,有新鮮嘅芒果蓉,加埋淡奶,唔會太甜,香滑可口

清爽西瓜奶酪

泰式奶茶

完熟茫茫奶

2022-09-09
其他
2022-09-07 57 浏览
係上環做野咁岩經過見到有間新開乳酪飲😍本人非常喜歡飲乳酪,但都唔係好多地方有得賣,見到就即刻買黎飲下😍😍鋪頭細細都有打卡位😍😍打卡位2推介飲品餐牌連下面個兩隻公仔,好好笑🤣🤣士多啤梨果酪 $38-士多啤梨微微酸酸甜甜帶有少許乳酪味,味道偏淡,但好fresh。😍😍😍😍珍寶藍莓果酪 $42-清清地嘅藍莓味,味道雖然偏淡但全部都係新鮮生果加乳酪,唔會太多糖份,所以都很好飲。😋😋😋😋
鋪頭細細都有打卡位😍😍

打卡位2

推介飲品

餐牌連下面個兩隻公仔,好好笑🤣🤣

😍😍😍😍

• 士多啤梨果酪
2022-09-04 128 浏览
星期六經過見到兩個可愛嘅小朋友,又有折扣優惠,天氣太熱又未食早餐所以一試。一啖入口有驚喜,清新酸甜的菠蘿香。 最愛的乳酪中段就會出味,即刻有飽肚感,大滿足店主推介下次可以試加乳酪,應該會同芒果,士多啤梨更夾,期待老公的檸檬烏龍茶,影完相已飲咗大半,佢讚茶味香濃 留意到材料有靚Greek yogurt, Meiji milk, Thai tea… 比起茶店走糖但要靠珍珠的甜,新鮮水果有清新+果糖 更健康更吸引,可以再嚟

店主推介下次可以試加乳酪,應該會同芒果,士多啤梨更夾,期待

老公的檸檬烏龍茶,影完相已飲咗大半,佢讚茶味香濃

菠蘿果酪
2022-09-03
菠蘿果酪
清新自然 用料高質 新開有優惠~~~路過屋企附近,見呢間新開嘅茶飲店做緊三杯或以上有八五折(另外都有兩杯九折同買四送一),好似幾抵玩咁,就過嚟試一試。~~~最後我哋叫咗三杯飲品,咩果任你酪 (2款生果)$41、奶蓋寒天四季春$32,同埋超級生果茶,生果茶嘅底可以揀烏龍或者茉莉(我地選擇咗後者)🍹~~~佢哋嘅餐牌選擇頗多,有鮮果加希臘乳酪、果加鮮奶、咬咬鮮奶茶、芝士奶蓋鮮奶茶暖茶冰瑤果茶同埋咖啡等等。見到佢地希臘乳酪用MEVGAL呢個牌子,都幾高級。🥄~~~咩果任你酪 (2款生果):揀咗士多啤梨同埋藍莓,兩款顏色都好靚,混合出嚟係粉紫色,少女心滿滿的,飲落好飽好fresh,果味好重。🍓~~~奶蓋寒天四季春:鹹鹹香香嘅奶蓋非常厚,自帶少許甜味,所以茶底可以選擇低甜,整體不錯,鹹甜交融,愛奶蓋人士值得一戰。🥛~~~超級生果茶調味自然清新,果味係天然果味,唔人工,清爽解渴。🍊~~~果酪道中 (上環)上環德輔道中308-320號富衛金融中心地下7號舖
清新自然 用料高質 新開有優惠
咩果任你酪 (2款生果):
奶蓋寒天四季春:
~~~
果酪道中 (上環)
上環德輔道中308-320號富衛金融中心地下7號舖
2022-09-04 46 浏览
見到上環新開了茶飲店🧉《果酪道中》買咗幾杯同屋企人share ~ 呢度有好多唔同款式選擇,叫咗唔同系列試吓~🥤蜜瓜西瓜果酪 中杯店員同我哋講要5分鐘內飲完 保持新鮮😉第一口飲落去 冰涼之餘有乳酪味道 酸酸地但係配上蜜瓜同西瓜嘅清甜 中和左味道 鍾意少少甜嘅人不妨試吓!🥤紅火龍果奶奶 中杯顏色極鮮艷 極足料 仲有好多火龍果籽 火龍果同牛奶混合而成 非常幼滑 亦有火龍果嘅味道 健康之選⭐️🥤奶蓋白桃烏龍茶 大杯奶蓋打得夠厚 配上清香嘅白桃🍑烏龍茶 口感超正 底下仲有啲粒粒寒天增添口感 夏日炎炎 經過買返杯嚟飲真係好正!💯

呢度有好多唔同款式選擇,叫咗唔同系列試吓~

🥤蜜瓜西瓜果酪 中杯
店員同我哋講要5分鐘內飲完 保持新鮮😉

🥤紅火龍果奶奶 中杯

🥤奶蓋白桃烏龍茶 大杯

夏日炎炎 經過買返杯嚟飲真係好正!💯

2022-09-03 75 浏览
近期日日都三十幾度,又熱又乾,我都鍾意買杯嘢飲返公司嘆下,個人即時感覺降返幾度。公司樓下開新開咗呢間飲品店,個名又幾得意喎,叫果酪道中,一聽就知道主打水果同埋乳酪😄士多啤梨果酪🍓~乳酪含豐富乳酸菌,對腸胃好好,呢度用上原味希臘乳酪,同新鮮士多啤梨好配合,飲落低甜富乳脂味,感覺健康!完熟芒果奶奶🥭~飲落就好似一道甜品,以芒果和純牛奶制作而成,芒果肉夠晒鮮甜,唔需要再加額外甜味,入口已經夠晒香甜,口感順滑。奶蓋炭焙抹茶🍵~厚厚嘅奶蓋,夠哂挺身,飲落夠奶味,富茶味,口感香醇。

士多啤梨果酪🍓

完熟芒果奶奶🥭

奶蓋炭焙抹茶🍵
~厚厚嘅奶蓋,夠哂挺身,飲落夠奶味,富茶味,口感香醇。
外卖自取
放工咁啱行過發現左一間新既果汁店😍純白風既裝潢簡約又有點懷舊的點綴🤍 仲有植物既佈置感覺好Fresh🌿 小店主打生果同希臘乳酪Blend埋既Smoothie🇬🇷 比起一般手搖飲更健康💪🏻 味道仲要好天然添😚 附近上班好適合Lunch Break來一杯😅⭐️ 士多啤梨果酪 🍓平時食Greek Yoghurt 有點怕牛奶味太濃太騷😅 呢杯既比例完全Perfect❤️ 乳酪一點點酸而味道濃 士多啤梨係用新鮮既唔係果醬 甜度天然😚 感覺好真材實料🥳⭐️ 完熟芒果奶奶 🥭除左Smoothie之外 水果牛奶都係另一主打🍼 今次揀左芒果新鮮得黎甜度高💛 奶味濃得黎Blend 得好幼滑🥛 好有夏天熱帶感覺🏝

⭐️ 士多啤梨果酪 🍓

⭐️ 完熟芒果奶奶 🥭
2022-09-01 43 浏览
新開小鋪,鋪內裝修有些地中海嘅特色 佢除咗有飲品之外 還有盆栽售賣 老闆話係佢自己創作 ordered柚子茶 ,茶味濃郁 又唔會太甜 老闆好有心機製作十分有誠意! 我會去再試下其他味道 😃😃大家去到上環一定要去一試😃
2022-08-30 57 浏览
我見到公司附近新開左間飲品店, 呢2日食lunch 已經見到好多人排隊, 已經勁想試,又有7折, 放工就排隊買黎試試, 同事仔放工去做yoga, 佢就買左杯珍寶藍莓果酪, 我實在係太熱,就試左西瓜果酪。 西瓜果酪, 西瓜味清甜, 估唔到配乳酪咁夾。同事仔ge藍莓果酪就都唔錯等我下次試埋其他先另外再試左芒果果酪, 呢個配搭超正(>﹏<)3杯有85折。。 抵(>﹏<)飲完成個人透心涼,又解渴,下次再試其他先☺總括一句, 必試!!!

西瓜果酪, 西瓜味清甜, 估唔到配乳酪咁夾。

同事仔ge藍莓果酪就都唔錯
等我下次試埋其他先

另外再試左芒果果酪, 呢個配搭超正(>﹏<)

3杯有85折。。 抵(>﹏<)

飲完成個人透心涼,又解渴,
下次再試其他先☺

總括一句, 必試!!!

• 西瓜果酪
  • 芒果果酪
2022-08-29 89 浏览
同家人放假行經見到呢間新鋪,裝修望落幾舒服天氣熱熱地,咁岩又唔係好多人,仲有七折添,試下佢見佢主打乳酪加生果,平時好似好少地方飲到,叫左杯士多啤梨果酪、熱情菠蘿果酪同完熟芒果果酪菠蘿同芒果我都試左一啖,味道恰到好處士多啤梨相對比較淡,不過少啲糖都ok, 當健康啲😂整體飲落好似smoothie,都幾消暑芒果果酪只係飲左一啖,但完全係我杯茶,下次要再叫一杯自己飲3杯野飲埋單都只係$80蚊,我覺得都幾值得一試
同家人放假行經見到呢間新鋪,裝修望落幾舒服
天氣熱熱地,咁岩又唔係好多人,仲有七折添,試下佢

菠蘿同芒果我都試左一啖,味道恰到好處

士多啤梨相對比較淡,不過少啲糖都ok, 當健康啲😂
整體飲落好似smoothie,都幾消暑

芒果果酪只係飲左一啖,但完全係我杯茶,下次要再叫一杯自己飲

3杯野飲埋單都只係$80蚊,我覺得都幾值得一試

2022-08-27