2017-05-21 219 浏览
甜品不功不过,在铜锣湾众多甜品中算中等,不过就不算很有特色,好像没有什么特别,并不需要特别排队来吃。两个人100+ 价格也算okay,不会太贵。服务态度就好差,厕所无厕纸,问可不可以refill黑口黑面话要俾2蚊买白水需要给钱买我都可以理解……厕纸……同埋如果不是进门就有留意到,岂不是会厕所用到一半发现没有纸,好尴尬?所以虽然口味、价钱都还算中等,如果需要排队等待都一定不会再去…特别是还要看人黑口黑面
两个人100+ 价格也算okay,不会太贵。
2017-04-30 360 浏览
早几日返工,主任话请食糖水张meun有劲多选择,既有中式传统既乜乜糊,又有好多港式既乜乜捞,仲有唔少特色糖水甜品,真系睇都睇到有啲花多眼乱-最後无拣到食得最多既summer/幻彩明珠,反而拣左个之前无试过既“芦荟清凉爽”本身以为“清凉爽”系好似清心圆咁一粒粒。但原来佢系一条条既,食落有似系寒天啲朋友,但佢再爽口啲!!!碗糖水入面当然有粒粒既芦荟啦除此之外,仲有白色珍珠同正正方方既椰汁大菜糕,加埋椰奶食落同唔错成碗“芦荟清凉爽”都系透明/白色外表白茫茫咁,唔太吸引,但其实都几好食呀,食饱饱又继续开工噜
早几日返工,主任话请食糖水

最後无拣到食得最多既summer/幻彩明珠,
反而拣左个之前无试过既“芦荟清凉爽”

糖水入面当然有粒粒既芦荟啦

成碗“芦荟清凉爽”都系透明/白色

2017-04-28
外卖自取
2017-03-23 398 浏览
同朋友一齐去食甜品,望完隔离枱,人地两公婆食咗几啖个芒果西米露就唔食埋单.... 要我廿几三十蚊食呢种质素、呢种卖相的甜品真系唔制,因为贪平啦,就嗌咗杯薄荷飘雪算数。朋友已经警告话佢自己一定唔会order薄荷既野,点知开口中。系完全将牙膏沟落水咁既味道,难饮到不得了,真系唔知落咗乜料。仲好意思话「推介」,阵味似假胶,好明显无心制作的倒模产品。高质过松记的甜品店有好多,大家应该多发掘一下。另外一提,因为都坐咗一阵吹水,先发觉枱角有蚁爬来爬去,明知甜品易惹蚂蚁又缺乏清洁!

2017-03-22
宵夜
2017-03-11 409 浏览
晚餐进食的餐厅有点贵价,而且食物不甚合心意,因此友人提议转吃糖水。跟着友人来到松记,大概十点多,门口排了令人咋舌的长龙。不过我们一边聊天一边等,时间也不知不觉间过去。感觉松记的糖水挺有自己特色,而且价位合理。酷爱抺茶味的我好快就选定抺茶雪糕绿茶冷面。友人似乎经常光顾,看都没看就选了哈罗。而友人的朋友则选了很fancy的杂果杯杯冰。抺茶雪糕绿茶冷面  - 口感丰富的选择!雪糕有浓郁绿茶味,配上冷面烟轫又不太硬,口感一流!不过对於它下面的生果有所保留,特别是蜜瓜,并不甜。但喜欢绿茶的朋友我诚意推介!而且价钱合理。哈罗+地瓜圆 - 据友人所说,其实哈罗就是大杂会,有不同的糖水配料。但我对於其中的地瓜圆甚感兴趣,於是问友人要了一颗试。挺有咬口的,而且地瓜味很浓,不错。 还有一点,吃完後会在碗底见到甜蜜二字,挺有趣的。杂果杯杯冰 - 只能说外表是很fancy啦,能把冰做成那样子挺不错的,冰挺难弄碎的,进食时有点麻烦。冰吃下去是有芒果雪条的味道。不过,本人对冰实在无太大好感,加上当晚天气亦有点冷。当晚光顾松记还挺惊喜的,有一些创意不错的甜品供选择。

感觉松记的糖水挺有自己特色,而且价位合理。

抺茶雪糕绿茶冷面
 还有一点,吃完後会在碗底见到甜蜜二字,挺有趣的。
地瓜圆(白色的那颗)
当晚光顾松记还挺惊喜的,有一些创意不错的甜品供选择。
$45 (宵夜)
  • 抺茶雪糕绿茶冷面
2017-03-10 263 浏览
同男朋友食完饭之後行咗一阵觉得肚饿今晚喺铜锣湾行开街所以就黎食下呢间糖水舖我男朋友话好好味所以一定要来试去到嘅时候人头涌涌要等左两张枱我点左个杨枝甘露加芋圆认真真系几好味芋圆唔会太晏硬唔会冇咬口个杨枝甘露唯独是美中不足系啲芒果唔系太甜但系椰奶都够香滑
同男朋友食完饭之後行咗一阵觉得肚饿
芋圆唔会太晏硬唔会冇咬口
个杨枝甘露唯独是美中不足系啲芒果唔系太甜
但系椰奶都够香滑
2017-03-02 375 浏览
日前於铜锣湾晚饭後突然好想吃糖水,惊觉铜锣湾的糖水舖买少见少,叮一声醒起坚拿道天桥底有间松记糖水!记得当年光顾得最多的是深水埗店,当年松记出名款式多价钱便宜, 可幸到了今时今日,糖水款式依旧多,还很创新,但价钱已紧贴潮流了!是日想食传统野,热食较窝心。海底椰滋润,晶莹剔透,近日天气乾燥是个不错的选择!椰汁喳喳创新,除了豆豆外,还引入台湾流行的芋圆地瓜圆子。圆子都很烟韧,地瓜圆少甜,百吃不厌!最欣赏的是这粒绿茶奶黄汤圆,汤圆一般给人饱肚沉闷的感觉,这粒汤圆口味创新,奶黄馅软滑幼细,相比起传统汤圆可谓一大革新!
海底椰紫米露
椰汁喳喳
2017-02-20 277 浏览
今晚去了铜锣湾街市熟食中心那边吃了一顿较有香港特色的晚餐,坦白说那麽地方我真的少去,之後便过来松记吃碗糖水。由於刚吃过晚餐,并不饿,便随意点了一碗光速热鲜奶炖蛋,不出三两分钟便送到我面前,相当有效率。本身是饱饱滞滞的,但热腾腾的鲜奶炖蛋真的吸引,把我胃的capacity都释放出来。其质感十分香滑细腻,炖蛋富蛋香,香甜而不腻,饭後吃也出奇地不感饱滞,我是蛮欣赏的,况且在这寸金尺地的铜锣湾闹市中只售二十余元,还算可以吧。

2016-11-15
$22 (宵夜)
2016-12-23 600 浏览
衬着冬至,去食汤丸。叫了六宝汤丸,包括奶黄、红豆、绿茶、紫米、芝麻、花生各一。吃了第一口,即时很失望,汤丸皮没有一点糯米粉的香,连麻蓉花生这两类最香的材料,竟然可以平平无奇。反而奶黄比较突出,偏偏我对奶黄没甚好感,至於那颗绿茶,亦不过是披了有颜色的外衣吧,不必太认真。唯独姜汁糖水甜度适中,算是及格,但整体而言,大可以将食量的quota留给其他好西。还好晚上九点前埋单可享八折,算是补偿了一点伏的遗憾。
六宝汤丸
2016-12-21
2016-12-20 430 浏览
铜锣湾食完饭,觉得仲有胃口就黎松记食个糖水好耐无黎过,见到menu多咗好多新嘢以前都无芋圆嘅,可能而家hit所以有d糖水都加咗芋圆我叫咗个冻嘅咋渣+绿茶奶皇汤圆+地瓜圆咋渣好足料,有两粒汤圆同5、6粒地瓜圆卖相十分吸引汤圆系绿茶皮,中间为奶皇馅绿茶味不算突出,奶皇馅几好味,食第一粒嗰阵粒汤圆仲温温地,口感同味道最好之後再食第二粒就发现浸得系冻咋渣入面太耐,汤圆皮已变硬硬地,建议如果叫咗冻咋渣的话,尽早食咗个汤圆地瓜圆不算出色,口感虽够黏韧,但地瓜味不足,还有进步空间朋友叫的雪曲幻彩明珠大珍珠不嬲都系松记招牌菜之一,仲有埋曲奇雪糕,真系大满足不过唔知系地段问题,定系真系加价太多比起数年前嘅松记,每样甜品都贵咗好多不过甜品keep到水准,都OK嘅
铜锣湾食完饭,觉得仲有胃口就黎松记食个糖水
好耐无黎过,见到menu多咗好多新嘢
以前都无芋圆嘅,可能而家hit
所以有d糖水都加咗芋圆
我叫咗个冻嘅咋渣+绿茶奶皇汤圆+地瓜圆
咋渣好足料,有两粒汤圆同5、6粒地瓜圆
卖相十分吸引
咋渣+汤丸+地瓜圆
汤圆系绿茶皮,中间为奶皇馅
地瓜圆不算出色,口感虽够黏韧,但地瓜味不足,还有进步空间

朋友叫的雪曲幻彩明珠
学曲幻彩明珠
大珍珠不嬲都系松记招牌菜之一,仲有埋曲奇雪糕,真系大满足
不过唔知系地段问题,定系真系加价太多
比起数年前嘅松记,每样甜品都贵咗好多
不过甜品keep到水准,都OK嘅
2016-12-19
$40 (宵夜)
学曲幻彩明珠
  • 幻彩明珠
2016-10-24 712 浏览
周六晚上黎,好在早少少,仲以为8.30pm d 人未系食晒晚饭会无乜人…点知…两个人都要等左几分钟先有位坐!旺场到不得了…一人一个糖水,我个杂果绿茶凉粉加大西米,原来系会分上!份量多过幻彩明珠里面的大西米,$6 真系好抵!虽然当时好忙,我同职员讲花奶分上,真系做得到,抵佢几时都咁好生意。
两个人都要等左几分钟先有位坐!旺场到不得了…
杂果绿茶凉粉
另加大西米
2016-10-22
杂果绿茶凉粉
另加大西米
2016-09-18 678 浏览
姐姐放工後都会问下我呢个妹有冇咩想食,佢买回来!好幸福喔我想食甜点,仲要系榴连,家姐就二话不说话买松记食,话奶冻正,食开醉心榴连既我今日就试下松记糖水出品,首先..有奶冻仲有一旧用保鲜纸包住既球状榴连肉物体,要自己放上旧奶冻上面,肉既份量虽然不少,但是视觉上看起来很呕心,好似好唔新鲜既颜色咁,好暗淡(我个人认为新鲜既应该系淡黄色,所以呢一点会扣左卖相既分。够榴连肉食落仲有D苦苦地添,唔计呢旧肉,个奶涷其实系几正既,有落花奶,够香够浓榴连味,好弹架,仲要好滑添!如果比我拣,可能都会拣番醉心榴连
姐姐放工後都会问下我呢个妹有冇咩想食,佢买回来!好幸福喔
2016-08-19 587 浏览
今晚吃完晚饭,就和旧朋友一起吃甜品。虽然经常都看到松记,但今次真的第二次吃。想了很久,没有特别想吃的,最後都决定点了一个杂果西米露。因为menu上有几个都很相似。*杂果西米露($45)杂果有芒果、蜜瓜、哈蜜瓜和西瓜,都是夏天的水果,很有解暑作用;雪糕的味道可以四选一,而我就选了曲奇味;底部就是西米露,西米、忌廉和芒果汁。雪糕重忌廉味,而且有很多曲奇;略嫌水果不够甜不够juicy;西米粒粒分明,而且软身,再配上忌廉和芒果汁,很有罪恶感。
今晚吃完晚饭,就和旧朋友一起吃甜品

虽然经常都看到松记,但今次真的第二次吃。

*杂果西米露($45)

杂果西米露
2016-08-18
$45 (宵夜)
2016-07-10 645 浏览
本身系松记summer fans, 次次都要加两球曲奇、朱古力雪糕!其实summer 又$18食到而家个价点解都仲食佢?因为贪佢够多款。水果底的白珍珠好咬口,加埋芒果酱酸酸甜甜好开胃!生果方面较失色,芒果唔太甜,甚至可以叫酸,西瓜蜜瓜冇咩味。不过胜在食2球雪糕加黑白配够甜
2016-06-22 839 浏览
糖水真系香港人唔可以缺少嘅一部分吖!特别系热天,热辣辣嘅天,如果可以系室内吹着凉爽嘅空调,叹一碗甜甜嘅糖水,真系比神仙我都唔做吖!松记系我比较钟意嘅糖水铺之一,同聪嫂一样,价廉物美,值得一来!雪糕杨枝金露,我最最钟意嘅雪糕,+买香甜嘅芒果,弹牙嘅小丸子,香浓到不得了吖,柚子粒又脆脆地,爽吖!!糖不甩比较少食,因为我对d糯米消化唔系几好,不过我几钟意糖不甩嘅,虽然好甜又好快腻,不过糯米团霖滑又有嚼头,成只都卑姜糖水煮入味,再去碌碌香喷喷嘅花生粉,好食到流口水吖,我依家发觉我手上嘅粟米好冇味吖,好像食糖不甩!幻彩明珠,麻麻地,各种水果嘅大团圆,酸酸甜甜,水果够新鲜,透明嘅小丸子够弹牙,不过就系觉得唔够甜。
糖不甩
幻彩明珠
2016-06-01
$33 (宵夜)
  • 糖不甩
2016-06-12 465 浏览
端午节後,天热愈来愈热,夜晚出街都系一身汗,柑太话不如去食野,我话不如去食糖水啦,於是二人行到松记,罗飞等左两分钟就入座,入面依旧人多到震,肩碰肩,背贴背情况和平日一样。点左绵冰消暑,再点多客汤丸冰火一下。芒果益力多绵冰。芒果未唔重,反而偏向甜味多,似是益力多甜味盖过芒果味,而OREO饼碎及乳酸味爆珠似乎系失败配搭,完全无法将芒果同益力多绵冰味道提升,只怪自己选错配料,但绵冰分量充足,益力多味绵冰又软滑,整体仍然不错。朱古力绵冰刚刚相反,朱古力味极浓,似在吃雪糕一般,入口整实,但内里即化的感觉极佳,乳酸爆珠将朱古力的甜味提升而没有令它过甜,分量之多,好像吃一个二人份的雪糕般,出乎意料的佳品。之前一同点的汤丸在绵冰吃到一半的时候到达,外表看来似是贡丸(!!)但内里却是奶黄心,咬一口发觉没有流心,但奶黄味仍重,如果可以将它煮到内里变成流心奶黄的效果,味道相信一定会有所提升,而姜汤水的姜度一般,入口不算太辣,如果有冻甜品伴食的话,不妨将它全部喝光。

点左绵冰消暑,再点多客汤丸冰火一下。
芒果益加多绵冰
朱古力绵冰
紫米奶黄汤丸
紫米奶黄汤丸

2016-06-11
$60 (宵夜)
芒果益加多绵冰
朱古力绵冰