2007-11-23
昨天lunch2人來,叫咗 : 1) 白豚肉壽司-友人唔食生嘢,全部比我包辦-ok2) 番茄白酒煮蜆-d蜆size唔細,全部開晒,唔"un",有鮮味-個番茄湯底用上了車厘茄+正常去皮番茄,小酸帶甜,雖然食唔到有酒味,但good3) 芒果帶子蘆筍沙律-有蟹籽,蘆筍,薄帶子片,芒果片同芒果粒,青瓜條,生菜,紅蘿蔔絲-除咗個帶子無嘜鮮味同口感之外,其他材料全部好新鮮,而且個芒果仲好甜添-個醬喺好似d胡麻醬,唔"杰",不錯4) 西班牙海鮮燴飯-都幾大碟-d海鮮質素1般,無咩味,d蝦好透明吓-但要讚喺個飯,喺用野米嚟煮,唔欺場,煮得只喺有口感,不用咬勁,估計適合港人口味5) 芝麻豆腐糕(送)-ok,勝在夠滑- 中午入到去1個人都無,但食到中段,學生就嚟啦- 點解個subject會寫終於食到呢,喺因為此店個午市,越開越遲,以前想食咗幾次,有次直頭帶埋幾個友人,點知門口落半閘,好唔好意思咁同咗佢地去附近嘅稻x- 今次就到12.30pm,先致電confirm咗先- 其實我target呢間日本食肆好耐,因為佢喺半私房菜,元朗之友曾試過晚上嚟,叫老細介紹,比埋佢寫菜,當然老細會問清楚你想食d嘜,唔食d嘜.
1) 白豚肉壽司
-友人唔食生嘢,全部比我包辦
-ok
2) 番茄白酒煮蜆
-d蜆size唔細,全部開晒,唔"un",有鮮味
3) 芒果帶子蘆筍沙律
-個醬喺好似d胡麻醬,唔"杰",不錯
4) 西班牙海鮮燴飯
-都幾大碟
-d海鮮質素1般,無咩味,d蝦好透明吓
5) 芝麻豆腐糕(送)
-ok,勝在夠滑
- 中午入到去1個人都無,但食到中段,學生就嚟啦
- 今次就到12.30pm,先致電confirm咗先
- 其實我target呢間日本食肆好耐,因為佢喺半私房菜,元朗之友曾試過晚上嚟,叫老細介紹,比埋佢寫菜,當然老細會問清楚你想食d嘜,唔食d嘜..........得到你同意先叫廚房整,中午嘅時間就無咁彈性,因d材料無咁早送到
- 同亞老細吹吓水,佢都建議中午最好先致電,比較穩陣
- 餐廳格局唔喺好濃嘅日本風,因個牆身,吊燈都有西洋風