2015-04-15 1112 浏览
BB滿月,一家人食餐飯,諗住東海價錢較貴,質素都唔差,點知仲差過樓下稻香。 我哋叫咗個 佛跳牆全包宴 成4000蚊。點知來個變壞咗嘅佛跳牆湯,11碗變酸,得一碗正常,衛生超差 同經理講,佢話換個瑤柱羮俾我哋, 梗係唔得啦 瑤柱羹果個餐平千幾蚊!經理話叫厨房再做過啲佛跳牆, 我哋諗住算啦。點知嚟到碗碗都係冬菇水 質素超差!其他菜式質素普通。唔怪之得晚巿咁少客啦!以後都唔去!又貴又唔好食!
同經理講,佢話換個瑤柱羮俾我哋, 梗係唔得啦

题外话/补充资料: 本來俾喊食評,但openrice 話呢個唔係食評。
2015-03-16
2014-09-27 2187 浏览
於25/9 去到青衣東海酒家食晚飯,一家三口一入門口見到一個玻璃櫃擺放咗數以百計大閘蟹在內,我心諗咁早食大閘蟹得唔得㗎!坐低諗住叫幾個餸食完就走啦!點知望望隔離枱,個個起度食緊大閘蟹,見到個副經理Alan 行過即刻問問大閘蟹質素得唔得,個答案大家知緊係得啦!我信就奇但又見咁多人食,於是叫兩隻試試,一試又真係得喎!仲係六十幾蚊一隻大閘蟹,又肥好肉又夠膏真係掂。食過返層味,噚晚再去,Alan哥介紹個大閘蟹套餐$388比我哋試試每個飱有兩隻大閘蟹,我叫咗兩個套餐三人食,結果飽到仲要包走一隻大閘蟹,三人行八百幾蚊埋單真係超值。個套餐其中一味餸是煲仔蟹粉法包多士,值得推介。服務又好,我哋食大閘蟹食完一隻蟹就換一次碟,清理枱面然後先再蒸一隻比客食,我都是第一次食大閘蟹咁樣比人招呼,食蟹d飱具又真係好靚。食完埋單多口問問Alan 哥,點解d大閘蟹質素咁高,佢話集團自家來貨。咁真係掂掂掂!
  • 大閘蟹飱
2014-08-29 2105 浏览
 趁假期偕小友回老家探探爺爺嫲嫲。同場還有同樣正值放暑假,越大越見可愛的小姪女....來到老爸的地頭"東海",他每天早上都會來吃個一盅兩件的。今天早晨剛來過,相隔好幾小時後又再來食過,可真是為難他....差點時候來到碰巧未能遇上午茶時段,所有點心都仍收正價。不過為了要預留多點時間回家好讓兩件化骨龍玩一下,也就無法遷就得太多啦....肚子未算太餓,但以我們一家的規例,依舊是叫至滿檯都是食物。最後還是要包走那一大碟差不多沒有動過的福建炒飯....一囗氣點了一大堆東西 :椒鹽魷魚鬚上桌前已是冷掉了....試問這又會好吃得到哪裡呢 ? 外皮軟塔塔的,裡頭的肉又韌如橡筋....唉....黃橋燒餅當年這裡的一道掛頭牌的點心,但現在卻已今非昔比 ---- 外皮太厚又乾,餡料亦是糊糊的,完全分不清楚是甚麼肉或其他配料藏於其中....炸牛肉餃皮同樣不夠香脆。餃內塞滿了平常加入了馬蹄粒的"山竹牛肉式"餡料。感覺頗新奇的但絕對談不上好吃....煎蘿蔔糕吃得一囗是粉之餘又沒有臘味香。驟眼看上去好像完全沒有煎香過,入囗自然也是一如所料,是油淋淋的....肴肉只用兩個字便可概括這碟東西 ---- 那便是"太鹹".

一囗氣點了一大堆東西 :

椒鹽魷魚鬚

....
黃橋燒餅

炸牛肉餃

煎蘿蔔糕

肴肉

只用兩個字便可概括這碟東西 ---- 那便是"太鹹".....
海蜇煙鴨胸

前者雖爽但欠了足夠的麻油香;後者用的當屬來貨但幸好這來貨本身還算肉厚而燻味夠,是吃至目前為止最像樣的一味....
叉燒包

叉燒餡未算杰成一pat pat;外皮也不會一撕便化成碎片,屬中規中矩的水準....
小籠包

包內肉餡鮮度一般;肉湯汁也未夠燙口溫溫吞吞的。唯一的好處,只是皮沒有搓得過厚而已....

燒賣

小友的至愛又再度登場。肉汁甚豐而肉亦夠結實有點咬勁。置頂的小蝦徒得個爽字但欠鮮甜.....不過這也是可預料到的,沒有甚麼"驚喜"可言....
福建炒飯

經三催四請底下才出場。獻汁杰杰是這個飯一貫的特色,調味沒算過鹹而舖面的料頭如雞肉、蝦、冬菇及瑤柱絲是相當的充足.....可說是繼鴨胸後做得較好的.....
回想當日,上"東海"喝茶吃點心是一個享受來的.....而現在呢....則竟變成一道苦差事。真讓人感概....

2013-11-13 2447 浏览
今年仲未食大閘蟹. 即興係青衣城間東海叫最平的$348(兩位起)餐.呢間東海長期有位從未爆滿. 已經預咗唔會係好正. 個餐又最平. 心理自行調節降低要求.講下個餐包咩:蟹粉小籠包1隻鮑魚佛跳牆大閘蟹2隻 (逐次上)蠔皇海參花菇蟹粉蒜茸飽2件濃湯時蔬獵味粒蒸飯薑茶湯圓食物質素方面蟹粉小籠包: 無蟹粉味. 預咗.鮑魚佛跳牆: 超細飽魚仔, 可以啦, 個湯味係冬菇水, 好清, 唔飲曬無損失.大閘蟹2隻 (逐次上):超細隻, 2両吧. 咁細無咩肉無咩膏. 當係攝下牙. 蠔皇海參花菇: 海參有半條, 好爽, 無味. 花菇正常.蟹粉蒜茸飽2件: 飽已經涼咗, 林咗, 蟹粉好油有少少腥濃湯時蔬:芥菜, 一般獵味粒蒸飯: 味唔錯, 幾香.薑茶湯圓: 都OK, 三粒細細粒.服務方面態度沒什麼問題. 廚房一次過出曬同一款食物, 自然影響其他菜式上檯速度. 次序打亂, 食到中段要催.免加一茶芥. 算係咁啦仲想點.雖然主角蟹君唔出色, 但一分錢一分貨, 滿足我樣樣都想試下的慾望, 合格的了. $5XX果個餐就唔駛考慮.
$348大閘蟹餐

講下個餐包咩:

蟹粉小籠包1隻
鮑魚佛跳牆
大閘蟹2隻 (逐次上)
蠔皇海參花菇
蟹粉蒜茸飽2件
濃湯時蔬
獵味粒蒸飯
薑茶湯圓

食物質素方面

蟹粉小籠包: 無蟹粉味. 預咗.
蠔皇海參花菇: 海參有半條, 好爽, 無味. 花菇正常.
蟹粉蒜茸飽2件: 飽已經涼咗, 林咗, 蟹粉好油有少少腥
濃湯時蔬:芥菜, 一般
獵味粒蒸飯: 味唔錯, 幾香.
薑茶湯圓: 都OK, 三粒細細粒.

服務方面

免加一茶芥. 算係咁啦仲想點.

2013-11-12
2013-10-30 1811 浏览
整個青衣城裡,東海的價錢算是最高,如圖示的石鍋和牛飯,連加一差不多$100,基本上每份點心味道都OK份量正常。同價錢"吻"合,不過在賣相方面就係咪普普通通......石鍋和牛飯味道唔錯,不過因為個石鍋不斷令D飯好快變成鍋巴,質素影響左@@燒賣夠大粒,口感亦唔算乾身,尤其係外面黃色既皮,濕度OK!最推介佢個雪山又燒包,外脆內軟,又燒既比例又OK,莊本上我地次次都係每人叫一件!!!!

燒賣夠大粒,口感亦唔算乾身,尤其係外面黃色既皮,濕度OK!

2013-10-09
2013-09-08 1470 浏览
青衣城有好幾間酒樓,不過除了稻香,其他都沒有幫襯過。今次選東海,純粹因為酒樓門外有壆位可以邊坐邊等(其實嚴格來說是不可以坐的喇),等的時候比較方便。早上10:30取票,等30分鐘左右,尚算可以接受。酒樓的頂點$29,大點$25,中點$21,小點$17,茶芥$10位,另收加一。與屋邨酒樓杷比,價錢一定不算便宜。雪山叉燒包白雪雪,非常貼合其名字。樣子有點像鮮奶球,表層脆脆的很香口,包身有點扁,咬開便見內裡的叉燒醬流心,非常誘人,不過叉燒餡料有點少。馬拉糕看似簡單,其實用料多又要做麵種,是很考功夫的傳統點心之一。東海的馬拉糕雖然算不上很鬆軟,也不算細嫩綿滑,但至少無嘔心的倒汗水,亦沒有嚐到有麵粉粒,所以算是合格。韮黃鮮蝦腸粉,外皮做到透薄嫩滑,不錯﹗鮮蝦肉厚爽口,隻隻都要比五蚊銀還要大,可惜毫無蝦味,所以不能稱為「鮮蝦」,極其量只是雪藏貨。另外,腸粉裡面雖然放了韮黃提味,但份量較少,味道很淡。很喜歡牛肚,小時候以為牛肚就是肚腩,再大一點才知道牛肚不是牛肚,是牛胃才對。牛胃又分4種,跟許多人一樣,最愛金錢肚,因為它的口感最Q彈,不會只是一味爽口,煮起來也不易爛透。這兒的金錢肚算是入味,而且微辣

雪山叉燒包(中點$21)
雪山叉燒包
古法馬拉糕(小點$17)
韮黃鮮蝦腸粉(頂點$29)
蝦腸
很喜歡牛肚,小時候以為牛肚就是肚腩,再大一點才知道牛肚不是牛肚,是牛胃才對。牛胃又分4種,跟許多人一樣,最愛金錢肚,因為它的口感最Q彈,不會只是一味爽口,煮起來也不易爛透。這兒的金錢肚算是入味,而且微辣香口,但調味方面則有點單調,除了沙嗲醬和辣椒味,並沒有嚐到像花椒八角、生薑等味道。碟底墊了很多芋頭粒來營造墊高效果,顯得有點模稜兩可。
沙嗲金錢肚(大點$25)
咸水角是爸爸最愛的一款點心,我是因為他才愛上這個點心。甜甜的外皮,配上鹹鹹的餡料,這種先甜後鹹的味道,長大後才懂得慢慢體會。這兒的咸水角,外皮粘糯微甜,但餡料有點「縮皮」,只有豬肉碎和沙葛,卻欠缺韭菜、蝦米和冬菇。
家鄉咸水角(中點$21)
蝦皇燒賣的賣相不太討好,不過豬肉混了蝦肉、冬菇絲,蝦肉索索有聲,意外地好味。
蝦皇燒賣(大點$25)
鳳爪排骨飯是今餐第一個敗筆,$60一煲,用的米出奇地差,不單無飯香,口感偏乾而且鞋口。排骨沒有用豆豉醬去煮,因此沒有那份鹹潤甘香。
鳳爪排骨煲飯($60)
今餐第二個敗筆,敗在貪小便宜叫了一道原價$118,現在特價$58的果皮蒸鮮鮑魚。上菜的時候,看見擺盤凌亂,真的嚇了一跳。表面鋪了薑絲果皮,但鮑魚還是水煮一樣毫不入味,而且果皮苦澀,全無果香可言。
果皮蒸鮮鮑6隻($58)
题外话/补充资料: 酒樓環境本來寬敞,但勉強放了太多枱,枱與枱之間完全無空間,不要說坐輪椅的公公婆婆進出不方便,就連我們都覺得出入很困難。
2013-09-07
沙嗲金錢肚(大點$25)
蝦皇燒賣(大點$25)
2013-07-29 1095 浏览
3:30 PM 去下午茶, 4:00 已有女員工二次迫客找數, 還威脅如4:30 PM 不計數, 單會用正價計, 我D野食叫了未來齊, 也未到 LASTCALL 所以吾找數住啦, 哈 !4:15 PM 佢竟然關了我們頭上的燈 !我即向女經理 COMPLAIN, 佢竟說D燈要休息。 咁叫解個場其他燈吾息呢 ?! 只關我們頭上個D ?? 左右還有四張枱在食當中, 全場有十多枱未走, 女經理完全冇道歉, 4:30PM 叫佢找數, 剛才說冇貨的蛋橽,已提醒她們兩次在電腦取消, 又冇取消。青衣城分店完全冇東海的好本色 !入了我的黑名單
2013-07-28
2013-07-18 808 浏览
家庭晚飯,四人去了東海點了近來做優惠的半邊龍蝦伊麵底($52), 但味道唔得,龍蝦肉唔新鮮仲有點霉,啲伊麵。。。。真係啞晒。。。雖然都唔預有好多,但都唔係少到得幾條好似拌碟咁呀。。。清蒸鮑魚就 ok 啦,算係有刷過個邊算乾淨啲乳豬唔錯($58),唔肥,啲皮夠薄夠脆,好味炸九肚魚就唔得,炸漿太太太厚了,入面又油林林,食完一條都唔想食第二條了整體食物真係麻麻地。。。
家庭晚飯,四人去了東海
清蒸鮑魚就 ok 啦,算係有刷過個邊算乾淨啲
乳豬唔錯($58),唔肥,啲皮夠薄夠脆,好味
整體食物真係麻麻地。。。
2013-05-06 600 浏览
不時同男友去青衣城食中餐,多數都會選擇稻香,但今日見稻香好似無咩啱食,咁只好周圍睇下,見東海有優惠,咁就入去試下,可能得兩個人,即刻有枱,吾使等。坐低後,睇下食咩好,見佢有優惠,當然吾放過香蔥農家雞(半隻) - 真係雞有雞味,好好味,雖然得半隻,但都好多紅燒煲仔翅 - 只係要左一份,但翅嘅份量都相當多,一梳梳的翅針,而且好濃味,吾使加醋都好好味香酥炸生蠔 - 一份有十隻,初初諗,應該會好細隻,但原來都吾係,隻隻都幾中等,而且吾會係麵粉多,真係皮簿餡靚。不過就熱氣啲,食完喉嚨有少少痛,或者下次要佢俾沙律醬,我諗會仲好味東海壽桃麭 - 因為太大個,都係只係要左一個,嚟果陣熱辣辣,麭裡面的蓮蓉餡與鹹蛋黃好似流出嚟咁。。。真係好味。。。食完之後好滿足至於服務,都吾錯,待應會有講有笑,傳菜又會好主動去問你要吾要飯等等。。。第一次食東海,成個印象吾同晒,好味,抵食,好滿足。。。。唯一美中不足,就係地方太迫,差不多係枱貼枱。。。坐得幾辛苦。。。

香蔥農家雞(半隻) - 真係雞有雞味,好好味
,雖然得半隻,但都好多

。。。真係好味。。。食完之後好滿足

2013-05-05
近日得知「青衣城」正有一個大型微縮情景模型展覽舉行中,一向興趣多多的自己決定拉著老婆仔陪自己一起去看。在觀看展覽前,當然要先行醫肚啦!於是便在這間「東海酒家」先吃晚飯,等吃飽之後,才好整以暇地慢慢細賞展覽場中栩栩如生的各個微縮模型。這晚酒家內正有兩批人在擺酒宴客,一邊是擺壽筵,一邊則是擺百日宴,一老一嫩,各自慶祝,相映成趣,但正因為這個緣故,酒家內可供客人吃晚飯的地方大為縮減,結果我倆才不過輪候兩張細枱吧了,竟然等了差不多半個小時才能入內用膳,可真令自己等得有點不耐煩。幸好這天晚飯所吃的餸菜水準還算不錯,等候得來都算有價值。其實之所以會幫襯這間酒家,其中一個原因是它為了慶祝三十周年,所以推出了多款特價菜式,看來頗為吸引、抵食。現時它推出的已是第三彈,特價的菜式包括「紅燒煲仔翅」、「香蔥農家雞」、「海蜇乳豬件」、「蠔皇原隻鮑魚花菇」等六款。既然這樣,反正「青衣城」內大部分的食肆在周日的晚上都要等候好一段時間才能入座用膳,那便幫襯它吧!在多款特價菜式中,我倆揀選的是「紅燒煲仔翅」(原價$180,現售 $48)和「海蜇乳豬」(原價$118,現售 $58)。「紅燒煲仔翅」($48):翅湯雖然稠
。幸好這天晚飯所吃的餸菜水準還算不錯,等候得來都算有價值

紅燒煲仔翅」($48):翅湯雖然稠身了點,味道也未夠濃,但一梳梳的翅針,可以在煲仔翅中找到,這煲仔翅已是沒有欺場了。
海蜇乳豬件」($58):主角的乳豬有八小件,肥瘦比例均勻,皮脆肉嫩,水準不錯
,充當配角的海蜇雖然只是聊備一格,但才不過五十多塊錢,便可吃到蠻不錯的燒乳豬,已算十分抵食了。
蠔皇雙菇菜苗」($68):清爽嫩綠的翡翠苗,味道清淡,配以金菇、本菇等菇菌,以蠔油打獻後,都算是一道既健康,也清新的菜式
吃過主菜,兩夫妻不約而同,都想來點飯後甜品,為這晚餐來一個甜蜜的結束

先來「擂沙湯丸」($15)。這一客四粒的湯丸水準不錯,芝麻流心濃稠適中,滿是芝麻香,把暖暖的煙煙韌韌的湯丸放入口中,那感覺挺甜蜜的
來到「東海」,店中名物的大大個「東海壽桃包」($19)應是必吃的吧!這東海名物熱熱的上桌,份量不少,包裡面的蓮蓉餡與鹹蛋黃,甜中帶鹹的味道與淡味的包子甚為匹配,好味
。吃上這麼一個偌大的壽包,就算本來只吃得八分飽,相信也能即時變成十分飽呢!
  • 海蜇乳豬件,東海壽桃包
2013-04-05 338 浏览
大家搬野搬到身水身汗,夜晚梗要整番圍,吃餐飽的補充體力,因要遷就行動不便的老人家,只能去青衣城搞掂。揀東海,是有點私心,因為我想食壽桃。都懶得去散點,求其點個套餐便好了,十個人食十二位餐,真夠飽足,我們選的,是365歡聚宴。由於是最平的一個餐,乳豬全體也沒有的,只是海蜇乳豬件,不過這份乳豬質素不俗,仍是熱的,皮脆也肉嫩,海蜇也算爽脆;翡翠炒蝦仁,用上西芹,和馬蹄,均屬爽甜,蝦仁同樣爽口,不過鮮味欠奉。接著來的發財瑤柱圃,髮菜口感很差,瑤柱也不香,最好吃反而是墊底的西生菜;香酥百花海苔,是熱是脆,但粉漿很厚,蝦膠不太彈牙,甚至混入了像鯪魚肉,好在還有我喜歡的紫菜在裡頭。之後的湯羹明顯有點「師傅到」,不太合心;清蒸沙巴龍躉,可能條魚較大,火侯控制麻麻,過老了;至於花膠筒扣花菇,花膠缺乏膠質,而且完全沒有味道,很一般。脆皮雞是相對較好的,雖然不會有什麼雞味,至少剛炸起夠熱,皮脆而肉也不會韌,即使雞胸位置亦然,算是這樣了。只吃了一丁點炒飯,普通,沒太多話可說,而甜品的紅豆沙,也是平庸貨色,重點始終在於壽桃,隻隻巨大,包皮尚且鬆軟,蓮蓉香甜軟滑,還有原隻大蛋黃,自然吸引。吃得飽飽的,還是早點埋單

吃得飽飽的,還是早點埋單走人,仍有些家品需要添置的。
2012-11-10 200 浏览
今日去飲茶~首先唔講食物質素~只係講門口的知客就已經不值得去試。第一,門口的知客常常同d熟客似熟賣熟~熟客就不用攞飛等位,咁其他人咪有排等~第二,幫客帶位係她們的基本工作~她們竟然懶到一連叫五至六張票好似帶鴨仔團咁~入到去問你幾位就點人去坐~什麼服務態度全無~我已經不是要求她好好禮貌~但至少攞番少少工作應該的態度出黎呀。如果唔係請你返黎做咩呀!我自己入去坐就得啦~今日真的感到好嬲呀!大家去之前請想清楚~

今日真的感到好嬲呀!大家去之前請想清楚~
2012-11-10
早餐
2012-10-27 144 浏览
秋風起, 閘蟹肥, 今年仲要豐收~~~往年都係諗住一年食一次, 但今年十月頭見到東海做緊PROMOTION, 一人餐有兩隻蟹, 蟹粉多士兩件, 蟹粉小寵包兩只,ETC我同朋友H就諗住叫多個餸就夠兩個人食..最後我地叫多左個籠仔蒸蝦同薑茶湯丸(因為一人餐得一客薑茶湯丸, 我地兩個都認為大閘蟹係好寒冷既食物, 薑茶有解毒作用, 所以叫我一客係必須的)講返大閘蟹, 佢地只提供公蟹, 因為D膏係林既, 唔係實既, 都係本人既至愛, 上枱的時候, 好熱可見係即叫即整, 唔算太細隻, 應該都有4両, 雖然係公, 但係打開都有勁多膏, 好似奶皇咁既色, 食落口真係似有淡淡既奶皇味, WARM WARM地, 正另外個蟹粉多士比蟹膏更加濃味, 我唔知佢加左咩, 不過將D蟹粉塗上多士一齊食, 一又林又硬既感覺好正, 好好味既呢.總結: LEE餐十月第一閘真係好抵食~~~~
秋風起, 閘蟹肥, 今年仲要豐收~~~
一人餐有兩隻蟹, 蟹粉多士兩件, 蟹粉小寵包兩只,ETC
我同朋友H就諗住叫多個餸就夠兩個人

總結: LEE餐十月第一閘真係好抵食~~~~

2012-10-09
  • 蟹粉多士
  • 大閘蟹
2012-10-14 43 浏览
是夜只想淺嚐大閘蟹,所以點了 蟹粉小籠包:每位一隻。餃皮煙韌,蟹味濃、肉汁鮮香偏鹹。 花膠燉桃脂:桃脂質地綿軟,呈半透明狀,口感像西米。主角花膠相對較為失色,吃起來竟帶有腥臭味 ! 江蘇大閘蟹:每位一隻,約三至四兩重。蟹肉雪白結實。蟹膏甘甜,但未見飽滿。 是夜眼見全場大閘蟹都是雄蟹,不是九月圓臍十月尖咩? 薑茶湯丸:一碗有三粒芝麻湯丸,外皮軟滑煙韌。薑茶的薑味濃郁,驅寒首選。 論食物質素、服務水平至用餐環境,大集團照理應有保証;但觀乎是晚表現,此店仍需努力。廚房質素是改善重區,除廚藝外,上菜餚效率真有好大進步空間 ! 全店不足半滿, 竟要用上近五十分鐘先可以上一隻大閘蟹,實難以想像。
是夜只想淺嚐大閘蟹,所以點了[超值大閘蟹宴]

蟹粉小籠包:每位一隻。餃皮煙韌,蟹味濃、肉汁鮮香偏鹹。

2012-10-09
2012-10-08 78 浏览
既有的 Perception 會影響決擇,某程度上的固步自封是在所難免。想通了其實在 Perception 與重新接納之間存在很大的空間,嘗試拿出勇氣打破心裡的隔閡,退一步原來是海闊天空,雙嬴後的喜悅更形可貴。某天與同一屋苑的田友談及東涌的食肆,她對沮喪的我推介了青衣的東海嘆茶,聽後心裡在冒汗,事關老公和我因工作關係都多次惠顧灣仔的東海,經驗都不濟,對東海自然產生了 Perception 。當天早上,我們帶著一試的心態到達裝修束新的東海,前面還有三個輪候號碼,比預期順利,15分鐘便能入座,而且是被安排在落地大玻璃旁的座位,雖不是維港千萬美景,但充足的自然光線、地面公園的綠草如欣與對開的海景,光坐著已令人心曠神怡。點心紙的選擇不少,總體以傳統點心為主,也不乏創意的選擇。傳統的點心一直擁有江湖地位,講究的工序也是給食肆與廚師的考驗,雞扎是我的喜歡類別之一。賣相不算得上骨子,不經意流露著自家點心師傅的手勢。將雞扎的腐皮解開,東菇、魚肚、肉條、火腿條的基本食材均齊備。除火腿條外,其餘需烹調食材的質量都屬上品。東菇厚身富菇香與彈性、魚肚潤滑有口感、肉條鬆軟嫩滑,當然腐皮在吸取到所有食材的精華後更

點心紙的選擇不少,總體以傳統點心為主,也不乏創意的選擇。
四寶雞扎
四寶雞扎內容
將雞扎的腐皮解開,東菇、魚肚、肉條、火腿條的基本食材均齊備。除火腿條外,其餘需烹調食材的質量都屬上品。東菇厚身富菇香與彈性、魚肚潤滑有口感、肉條鬆軟嫩滑,當然腐皮在吸取到所有食材的精華後更是美味。加上油份不多,味道又自然,確實不俗。
合桃叉燒批
叉燒酥、酥皮叉燒包等都嚐過不少了,合桃叉燒批是叉燒類別的新模樣。批面上放上合桃作點綴,感覺離不開中式的包餅的印象。叉燒的批餅做得不錯,帶著點點牛油香氣,夾著鬆與軟的層次的質感。可惜叉燒餡料太少了,享受不到叉燒與醬汁的味兒,主角變成大配角,失衡了!
鹹菜胡椒豬肚
先來唊一唊豬肚湯,是我愛的濃郁胡椒味,夾雜著唐芹、鹹菜醒胃的微酸與鹹度,頓時癮頭大發。儘管湯底如何豐厚,胡椒味不足的豬肚湯也是陡然。

豬肚份量不少,軟腍中帶咬口。使用了較厚身的鹹菜,經廚房爐放烹煮後仍保持完整,不至溶化。入口帶爽、保留恰好的鹹味,同時也吸收了胡椒的香氣,對我來說鹹菜比豬肚還要吸引。
記得小時候的牛肉球好比一個蒜球還要大,隨著牛肉價格颷昇,現在的牛肉球變得小如一個乒乓球,不僅時移世易。難得東海的牛肉球牛味不淺,加上質地鬆軟中富肉感,加上芫茜吊味,不失為質優料足的牛肉球。
潮州粉果
潮州粉果的賣相也是較為粗糙,頂邊的摺口沒有預期幼細的手功。
潮州粉果賣相
焦點應放在透明的精盈的粉果皮上。粉果皮薄之餘,總不能離開柔韌討好的質感。
潮州粉果餡料
餡料亦甚為豐富,有花生、瘦肉粒、韮菜、沙葛、蝦米等,香氣濃烈,調味足,真是水準之作。唯鑑於有著小時候老爸帶我嚐過地踎茶樓的粉果,除有著上述的優點之外,最令我刻骨銘心的是食味做到清而不濃,將食材本身的特性完全發輝,因此這情意結信是難以攻破,希望假以時日能有被攻破的機會。
涼瓜黃豆排骨
最後來個涼瓜黃豆排骨,以 Gas 爐邊吃邊煮。選用了雷公涼瓜,所以涼瓜甘苦味較重;排骨食味自然,沒有特別醃製過;再加上沒有被烹煮過腍的黃豆,整體食味清純,具有清熱解毒功能,在假期暴令暴食,清清腸胃不錯也!
此聲明非虛
門口屏幕顯示的 "本集團所有食品保證百分百自家新鮮直接由廚房製作" 的聲明,果然童叟無欺。

總算找到東涌附近值得嘆茶的東海,感謝田友的介紹,也明白到衝破 Perception 限制的重要性,無論對人對食也應持有此態度。

题外话/补充资料: 招呼也不過不失,這趟不覺其他食家的幣端,希望東海是在這方面努力中。
2012-10-01
四寶雞扎