2006-02-10 23 浏览
公司係東海搞春茗,我終於可以一嚐聞名已久既大壽包喇!嘩!個壽包真係好大個呀!一個頂得住好幾個,食一個已經飽左一大半啦!(但係佢係最後至上,所以食左佢加埋之前既野,真係full到暈!)一上桌大家已搶住食,因為一定要熱先好食,一搣開,就見到好香既蓮蓉餡,仲有一隻咸蛋黃,特別在個黃竟然一d都唔油,而蓮蓉既甜度又適中,唔會太甜太漏,個包其實有一定厚度,但係反而好,因咁大個包有咁多蓮蓉,如果太少包就會配合唔到而太甜,而家多番d包,咁包同蓮蓉既配合就剛剛好!從來未食過咁大個又咁好味既壽包!另一款比較特別既係叫眉豆糕,個樣似甜點,但原來係鹹既!材料除左眉豆外,竟然仲有臘腸粒,味道同香味又竟然似!真係從未食過,好得意!糕頪既,又ok喎!
2004-12-09 31 浏览
上個禮拜4個人去東海食大閘蟹餐($298)同埋個超值餐($168).大閘蟹餐個大閘蟹餐c 蟹唔好味兼少膏.而每隻都只有4兩重,並非訂位時所說的5-6兩,有被騙感覺!蟹粉醬多士就比較鹹但都算OK.蟹粉小籠包就冇乜蟹粉.竹筒飯d 飯好肥,d 雞就多多皮少少肉.另外個超值餐d 龍蝦好細隻d 肉又少又冇乜味.花蟹本來都好正大隻兼有膏(好食過大閘蟹多多聲!),但係d 鹽去晒蟹殼上搞到成手鹽.條魚就蒸得幾好火候.d 廣告講到自己d 大閘蟹咁好其實係好一般, 但個餐一d 都唔抵仲好貴,以後都唔會再去!
2004-11-24 13 浏览
今日剛剛完了活動後,近近地去尖東搵酒樓飲茶。好懷念東海D壽包,二話沒說就去東海,未夠一點係都lunch hour,好好彩竟然立即有位。點了三個大壽包,我自己食了個半,已經半包喇!熟辣鬆軟的麭皮包住唔太甜的白蓮蓉加埋流油的蛋黃,好食得難以形容,雖然15蚊一個,我都唔覺值。燒賣亦唔差,沒有肥肉、蝦肉幾彈呀;金銀蛋腸粉同牛肉腸幾通透幾滑,不過30蚊各一碟;油菜好嫰綠沒有渣,可借55蚊一碟好貴;奶皇千層榚,嫌佢太多奶皇好甜;最差係碟燻魚,又乾又鞋又實,好難咬得入。
最差係碟燻魚,又乾又鞋又實,好難咬得入。
2004-10-24 66 浏览
2004年10月22日晚,我和家人到了他們的尖沙咀海港城港威中心分店晚膳,那時點了一個$188 0的六人大閘蟹套餐,幾分鐘後服務員捧上12隻蟹給我們過目,但這時發現這些蟹非常細少,只得四兩!(因我在訂座時詢問過接線員這套餐蟹的重量,她回答為5-6兩,我覺得頗為抵食,所以就來試試。)之後和服務員及經理理論,他們回答為只有每位$598的套餐才是六兩,其它均為4兩,亦謂可能接線員和我溝通發生唔會等等...,那時興緻已低了不少,但一場來到亦繼續點了這套餐品嘗,那蟹食完後算是普通啦,榚又不太多,跟著來了套餐中的東星班,但是黑色的?我就聽過怎樣分別西星班來充東星班,但就未見過黑色的東星班,那服務員仍堅持這是東星班,算罷!可能我孤陋寡聞!除了蟹、魚不太滿意外,其它的食物都算唔錯。
2004-10-23 1 浏览
每年拜山之後,姑媽例必請我們一大伙人去鯉魚門又或者係尖沙咀食餐勁既,今次就黎左東海飲茶。下午兩點鐘,人唔多地方任坐,因姑媽係常客,招呼都好好。我們一行十二人,叫左以下食品:腸粉兩碟鳳爪一籠燒賣一籠鮑魚六隻芋頭糕一碟腐皮卷一碟炒芥蘭一碟魚旦魷魚一煲肉碎四季豆兩碟蟹粉小籠包兩籠點心款式食品只是一般,最好吃既係四季豆,少少辣,而那看似係咖哩魚旦魷魚,原來係用葡汁整的,雖然唔係咁match,但係呢葡汁幾好味。另外小籠包皮唔夠薄,又食唔到有蟹肉,好味既反而係呢醋,比我飲晒成碟。鮑魚每人半隻,上既時候經理好殷勤的在旁問意見,話唔係成日有貨。我覺得ok好食但唔值,唯起成三百幾蚊一個人,好鍾意食鮑魚既哥哥就彈到一文不值,話冇鮑味又冇口感,似食大菜糕多d。甜品有、馬蹄沙或湯丸任揀,本應唔駛諗一定係要楊枝金露,但係哥哥話呢到冇野好食,但係湯丸就好正,咁咪試下囉!細細碗,有兩粒湯丸,呢糖水勁薑又唔太甜,湯丸咬開呢芝麻就流出黎,好彩臨尾食番樣正既。埋單成五千幾銀,雖則唔駛我比,但係總有些少掟錢出街唔係好值既感覺。

腸粉兩碟
魚旦魷魚一煲
肉碎四季豆兩碟
蟹粉小籠包兩籠

2004-05-03 1 浏览
Sorry to hear that, 為食PC狗. It has been bad for quite a while. Yes, the set meals are not cheap but are like mass production. I also agree that the waiters / waitresses are alright but they have problems in the kitchen. One time we waited for an hour for a dish and the waitresses helped us to chase many times. Finally the reply was the kitchen was running out of ingredients. I guess they just did not want to make it.
2004-05-02 1 浏览
其實499一個套餐唔算貴也不算平但是都唔使搞到好似一間高級版的快餐店大蝦,水餃全部都係走廊位搵兩個姐姐仔整出來的味道不是太差, 但感覺始終不是大師傅做好似cheap晒咁, 條魚d肉唔滑, 個瓜菜實在普通到唔可以再簡單, 完全俾個名呃晒, 個海鮮飯一d都唔好食, 唯一可取只可說個包及楊枝金露d較年輕的伙計唔好話願不願意去自動自覺走來招待你, 你叫到佢埋黎, 他連小小笑容都無, 地方有d窄咁, 坐得不太舒服, 好有壓迫感, 好嘈, 好似去了旺角一d低級酒樓, 除了個地下及碗碟給這些酒樓乾淨d
其實499一個套餐唔算貴也不算平
但是都唔使搞到好似一間高級版的快餐店
大蝦,水餃全部都係走廊位搵兩個姐姐仔整
出來的味道不是太差, 但感覺始終不是大師傅做
2004-03-04 9 浏览
我們早前食過感覺不錯,故抱著番尋味的心情再去幫襯。誰知食到一肚子火。服務態度差不單止,還十分不好吃,真係失望到極點。
2004-02-23 9 浏览
昨天與家人光顧, 可能時值星期日, 所以晚上六時左右已然差不多坐滿, 我們叫了$1180的六人餐, 落單時, 服務員的態度已經懶懶閒, 同客人說話, 竟然左顧右盼, 這已是做飲食行業的一大缺點. 我們叫菜時, 已向侍應要求要"慢起", 怎知食物上枱速度"來勢洶洶", 這也算了, 到上龍蝦伊麵時, 一張六人枱, 本來已有三碟餸菜, 再加上各人的餐具, 又怎能放得下一隻盛有六半龍蝦的大碟呢??? 有見及此, 我們建議侍應將龍蝦分碟上, 使桌面不用過份擠逼, 怎知這時侍應竟向我們"口嗡嗡", 不知說了些什麼, 而態度亦顯示他對我們的合理要求"極其不滿", 我們接著詢問他是否不願意替我們分碟, 他有向我們說"不好意思, 我也不想的", "我每個星期六, 日也不想的", 諸如此類的說話, 我們也明白他的難處, 人多真係會做到癲, 但作為服務員, 無論如何也不應該給面色顧客看吧! 如果去東海都只有如此服務質素, 我為什麼要來, 我倒不如到大排檔?!! 說實在, 現今大排檔也不會有如此差劣的服務態度, 東海的管理人員和該名侍應真的應該好好反省一下, 要以什麼態度招呼客人! 還有一點, 最諷刺的是店內貼滿東海口號"笑", 但綜觀整晚, 服務員一點兒笑容也沒有, 最後連負責結帳的員工也是木口木面, 千多元的晚飯, 換來的是如此服務, 值得檢討和反省嗎?!
2003-11-04 15 浏览
稻間刺身居酒屋(日本菜)銅鑼灣告士打道255-257號信和廣場地下5-7. 7A-B 舖Tel: 3527-3080
稻間刺身居酒屋(日本菜)
銅鑼灣告士打道255-257號
信和廣場地下
5-7. 7A-B 舖
Tel: 3527-3080
2003-11-03 7 浏览
試過鴻星同東海.前者一定比唔上後者.東海的大閘蟹夠晒大隻且多膏.隻隻上檯係雄蟹.好掂~!!我會襯住大閘蟹收爐前再擦多餐~蟹蓋仲有個蟹粉雞粒炒年糕.好好味咖~!
試過鴻星同東海.前者一定比唔上後者.
東海的大閘蟹夠晒大隻且多膏.隻隻上檯係雄蟹.
好掂~!!
2002-10-30 2 浏览
小菜款式不多,燒味都係只有叉燒、燒鴨及乳豬可選,但那時只是晚上七時半;價錢比較貴,同份量都不成正比,平均七、八十蚊個小菜,真係覺得唔抵。味道就真係一般,無乜驚喜,唯一可取o既係坐得舒適,不值一去。
2000-11-08 0 浏览
又有魚翅佛跳牆,又有大閘蟹和小籠包等等...有好多種好o野食,可以樣樣都試下。不過,可能太多種啦!所以水準只是ok不是差,但也沒有驚喜。
不過,可能太多種啦!所以水準只是ok
不是差,但也沒有驚喜。
2000-11-06 20 浏览
噢!我都覺得不好吃……
噢!我都覺得不好吃……
2000-11-02 2 浏览
太貴啦,真唔抵食!
太貴啦,真唔抵食!