2017-11-12 392 浏览
東海堂 紫薯之戀 🍠 $238又係紫薯控出動既時候啦💪🏻面層鋪滿厚厚既沖繩宮古島紫薯茸🍠,囗感綿密細緻,給人一種高貴的感覺👸🏻蛋糕內層包著紫薯及黑蜜忌廉,夾層以玄米茶奶凍🍮加上鬆軟既朱古力蛋糕,層次豐富,雙重紫薯滋味🌟💕#reneewts💕 評分:😈😈😈😈😈#tasteoflondoninhk #tophkrestaurants #lunch #hkfoodie #hk #hkig #hkfood #weekend #alphaconcepts#love #food #foodie #hkfood #hkfoodie #eat #around #the #world#is#my #ultimate #goal #gain #weight#ufoodhk#hkblogger#support#girly#aromebakery#purplepotatoes#sweet
東海堂
紫薯之戀 🍠 $238

💕#reneewts
💕 評分:😈😈😈😈😈
2017-10-20 433 浏览
東海堂「美人之豆乳」cake little🎂 $148✨生日倒數—6日💫 第一個生日蛋糕❤️食左就變美人?🤣🤣 ✨呢個蛋糕外表好pure ~內裏層次豐富~蛋糕面頭同中間都係日本豆乳軟芝士🧀 面層有幾粒蜜餞黑豆點綴一下😛 中間唔止有芝士甘簡單,仲有黑糖忌廉🍯、黃豆粉海綿蛋糕🍰同豆乳奶凍🍮。不過呢可能太多層啦,一次過食味道比較複雜,食唔出甘多味😅💕#reneewts💕 評分:😈😈😈
東海堂
「美人之豆乳」cake little🎂 $148

不過呢可能太多層啦,一次過食味道比較複雜,食唔出甘多味😅
💕#reneewts
💕 評分:😈😈😈
2017-10-09 553 浏览
是晚家人買來4件蛋糕,本來我還取笑說為什麼不乾脆買lady m的蛋糕,結果她說:「這蛋糕比lady m好吃多了。」好吧,不妨一試。我一直對東海堂的糕點,尤其是一件件的切餅蛋糕頗有好感,因為款式多,用料相對其他連鎖店認真用心。東海堂雖是連鎖店,但沒有交行貨。白色紙盒包裝很簡約,純色底,加自然的風景照,走清新風。盒子內有4件宇治抹茶と黑糖竹炭蛋糕切餅,設計很日式,只是一個奶油蛋糕,畫一圈抹茶,再加幾片金箔,無錯,是金箔,貫徹簡單的風格。一件很大,絕不馬虎,賣25元,價錢很合理這個抹茶蛋糕一共有9層,最頂層是奶油,第二層是竹炭,一般蛋糕的味道,黑炭是什麼味道?第三層是抹茶奶油,味道很突出,有點苦澀,剛好彌補了蛋糕的甜。第四層是抹茶蛋糕,第五層是煎茶,第六層是黑糖黑炭,第七層是軟綿綿的綠茶,還夾著果凍,有驚喜!軟綿綿的蛋糕配上QQ軟軟的果凍,令蛋糕的層次更突出。第八層是綠茶,第九層是脆米夾著朱古力,我很喜歡吃最底層的脆米,畫風一轉,從軟軟的變成脆脆的,為這塊蛋糕畫上美好的句話。總的來說,這蛋糕口感很有層次,非常特別。蛋糕很紮實,每層都有屬於自己的味道,每層抹茶的味道也不一樣,有的甘甜,有的苦澀
好吧,不妨一試。

宇治抹茶と黑糖竹炭蛋糕切餅

一件很大,絕不馬虎,賣25元,價錢很合理

總的來說,這蛋糕口感很有層次,非常特別。
蛋糕很紮實,每層都有屬於自己的味道,每層抹茶的味道也不一樣,有的甘甜,有的苦澀,很美味。

吃到一半的時候,已經很飽了。25元一塊,很抵食!

2017-10-07
宇治抹茶と黑糖竹炭蛋糕切餅
抹茶控有福了><!東海堂推出流心抹茶月餅~用上優等小山園「若竹」抹茶黎做餡 氣勢果然係吾同啲一盒六個 可以常溫儲存 未開吾洗放雪櫃即時食左兩個~一個就咁食 第二個叮20秒再食 發現叮完茶味更濃厚 超香抹茶味!!咬落幼滑香濃既抹茶流心醬係口中散發 軟滑既白豆蓉又配合得吾錯~每次東海堂既抹茶系列都無令我失望成個月餅甜度適中 奶香濃郁 加上回甘既茶味 甜而不膩!值得一試東海堂冰皮月餅系列~wow好多芝士口味呢 但原來吾係咁好食...左上:綠茶芝士綠茶味淡淡如霧 中間有啲芝士醬又無乜芝士味 甜甜地 吾係好知食緊乜右上:牛乳芝士四個中最難食係呢個 好甜 無牛奶味 反而好重白朱古力味 一樣零芝士味左下:芝麻算係正常味道 食到幾濃芝麻味 但整體甜度幾高右下:黑糖中間黑糖餡就真係好似食緊糖咁 側邊啲綠豆蓉係好食既總結係吾推薦 佢地個皮又係做得麻麻地 欠缺煙韌口感 味道偏甜...大家如果要買既時候可以留意下後面個成分表 白豆蓉做既都真係麻麻地好食 建議揀返綠豆蓉既 味道會好啲對於東海堂既冰皮月餅都幾失望下較好食之選綠茶朱古力綠茶味係有但好微弱 反而係個朱古力味做得幾香濃 入面有幾粒朱古力
一盒六個 可以常溫儲存 未開吾洗放雪櫃
流心抹茶月餅
每次東海堂既抹茶系列都無令我失望

東海堂冰皮月餅系列~
wow好多芝士口味呢 但原來吾係咁好食...
左上:綠茶芝士
中間黑糖餡就真係好似食緊糖咁 側邊啲綠豆蓉係好食既
對於東海堂既冰皮月餅都幾失望下

較好食之選
綠茶朱古力
綠茶味係有但好微弱 反而係個朱古力味做得幾香濃 入面有幾粒朱古力脆脆 中間朱古力醬好似雀巢甜筒底個朱古力
雖然我吾係好鍾意食朱古力 呢個味係幾好食 甜度都適中

黑糖
黑糖就係中間既黑糖餡 焦香味濃 就係呢個位會甜啲 綠豆蓉餡甜度適中 味道算香濃
東海堂新出豆乳系列
當然要試試~
美人豆乳Cake (細)
美人豆乳Cake (細)$148
食落有驚喜 香濃豆乳味 甜度吾高 夾層仲有奶凍!!忌廉得少少 所以吾會好膩
會配盒特選黑蜜 淋上蛋糕 有種焦香的味道 更加好食~
食完覺得呢款蛋糕幾輕盈 而且豆乳味道突出又特別 值得一試
流心抹茶月餅
黑糖
美人豆乳Cake (細)
東海堂的抹茶甜點, 一向有水準, 這一年, 東海堂全新推出的流心抹茶月餅, 就用上了日本京都宇治.丸久小山園的優等抹茶若竹, 抹茶迷, 當然要留意吧.流心抹茶月餅 $163.2: 8.5分, 包裝精緻的流心抹茶月餅, 很有和風的感覺, 簡潔.加熱後切開看看, 流心度未算很澎湃, 但總算做得到流心的效果. 抹茶餅皮以丸久小山園的優等抹茶若竹來製作, 入口帶抹茶的甘香, 中間的是北海道3.6牛乳外餡, 以及抹茶流心內餡, 香滑的牛乳, 跟香濃的抹茶相配合, 化學作用不俗.由廣瀨愛麗絲作代言人的東海堂 arome, 全新推出的流心抹茶月餅, 以日本京都宇治.丸久小山園的優等抹茶若竹, 配上北海道3.6牛乳, 這個Alice in the Moonlight, 兩口子同吃, 浪漫嗎?
之前食過一直想再買黎食,今日朋友屋企人生日可以一班人一齊開心share 😋流心芒果蛋糕據說用既都係新鮮芒果,睇個樣已經覺得好好味,一大片一大片特大芒果肉包住成個蛋糕一切開...真係流心咖~~~d流心係芒果汁黎....巨大芒果肉包住軟滑芒果慕思,內層注滿芒果汁,切開蛋糕芒果汁流哂出黎,每一啖都充滿好Fresh既鮮芒の味😋😋食落芒果幾甜,芒果慕思又唔係特別濃芒果味,芒果蛋糕加埋芒果汁一齊食係真心正

一切開...
真係流心咖~~~d流心係芒果汁黎....

2017-05-05 619 浏览
見推出咗母親節特版蛋糕,揀來揀去最優質嘅蛋糕似乎就係全紫色嘅「紫悅芝心」,其實就係藍莓朱古力芝士蛋糕。實物黎講,個心形唔太明顯,但冇咩所謂。size都適中,唔會太細,二百蚊算係咁。切開食落好濃芝士,好似西式芝士蛋糕咁,蛋糕中心有藍莓醬同朱古力層,都唔錯。

2017-05-05
庆祝纪念
母亲节
用餐优惠
信用卡優惠
2017-05-03 628 浏览
當年東海堂是大集團太子女的玩物,一鳴驚人,被美心集團收購,做高檔西餅,即每磅超過200元。各類蛋糕如紫薯,蜜瓜……坊間反應不一。今期母親節honorable queen系列頗為吸引。上價258元的極上之冠,舖蓋草莓,綴以藍莓,比利士白朱古力明珠,金箔。內心是蛋白蛋糕,草莓醬,草莓果凍層層疊疊。因為不想食太多草莓,食了中價228元瑰麗之薈。這味道很獨特,不是草莓,卻有酸味,用紅菜頭汁染成,卻是朱古力蛋糕。一邊吃,一邊有紅絲絨落下,如紅雨,如……味蕾新的經歷,是藍莓醬,朱古力和紅桑子果凍的洗刷下帶來的歡愉。面上鑲嵌比利士白朱古力明珠,佩飾有加倫子和草莓的紅,莓子的藍,龍珠果的黃。下價是218元紫悅芝心,芝士蛋糕而已,最特別是隱藏著朱古力酥底。另外,如喜抹茶,可食248元抹茶之悅。喜芒果可選心形208元芒果海綿蛋糕。匯豐卡9折。

因為不想食太多草莓,食了中價228元瑰麗之薈。
一邊吃,一邊有紅絲絨落下,如紅雨,如……

匯豐卡9折。
外卖自取
  • 瑰麗之薈(雜莓絲絨蛋糕)
2017-03-17 653 浏览
因為老豆生日,所以我地就去左東海堂買生日蛋糕🎂,但因為近排最hit既草莓🍓系列對仲係學生既我黎講都算貴,所以就選擇左同樣係新出既 戀。純愛 蛋糕🍰(little size) $118,見佢個樣幾得意咁🙈但個名係有啲嘔心😝不過唔緊要 最緊要都係佢好唔好味佢係焦糖蛋白蛋糕🍰黎,外面圍住既應該都係蛋白蛋糕,面層有薄片白朱古力🍫同銀箔,蛋糕入面有雲尼拿慕絲同焦糖醬我覺得呢個蛋糕好一般,蛋味唔夠,焦糖既份量少 有啲切件甚至冇左焦糖醬既蹤影😪外面圍住既蛋糕塊完全冇令舊蛋糕好味啲,反而好乾可能期望越大失望越大,見佢個樣幾得意就以為幾好味 但。。😭買番最愛牛乳蛋糕仲好

外面圍住既蛋糕塊完全冇令舊蛋糕好味啲,反而好乾

2017-03-04 631 浏览
Received a 50$ arome cake cardI choose 3 pieces of its cut cakesred strawberry 🍓 cream cake 🎂 The hottest these days 22$Look beautiful I have to say it is very tempting the cream of course is really delicious and silky But I just dislike too many jelly Jelly is so common expensive green tea and layers 25$/piece The master piece of the season I love the complicated taste comes from Thicker green tea taste A thick layer of green tea mossy The secret is Green tea is a little bitter So making the cu
red strawberry 🍓 cream cake 🎂
25$/piece
Thicker green tea taste
The secret is
Green tea is a little bitter
So making the cut cake not too sweet
Ok nice 👍
3/ the third mango thousand layer
Is all season popular pieces
I love fruit 🍉 so much
2017-03-03
用餐优惠
團購
  • Strawberry  red  cream  cut  cake
  • Mango  thousand  layer
  • Green  tea  and  mossy  taller  cut  cake
2017-01-29 2015 浏览
無論劣x飯堂怎樣揶揄紫薯和抹茶的亂入,無論人家怎樣標籤特意買來呃like的人做港女,我還是會特別留意這兩種口味的產品,只要不是太突兀的話,好奇的試一下又無妨,我是真心喜歡這兩個口味的 (兩者相溝就是例外)。農曆新年幾乎不用買糕點吃,旁邊太多廚神朋友,吃她們所送的都夠飽滯了。不為糕點的廣告所動,反而買下了小時候看見鐵罐但不為所動的蛋卷,誠然是很表面的原因,就是廣告很吸引。好評當然不是給包裝和廣告的心思,而是濃郁得出乎意料的紫薯香和鬆脆的口感。要讚的可惜只是紫薯,因為抹茶味弱得不著跡。東海堂和美心屬同一集團,近來多推出走日本風的產品,真心說是頗成功的。無論是東海堂半年前的抹茶蛋糕、每年二三月的草莓蛋糕、每年秋季的甘粟和紫薯蛋糕,都成功地收復了我的錢包和嗜甜之慾,吃完一個又一個,誰叫我是朋友間的搞手呢。百多元一盒的蛋卷,不是買慣蛋卷的我不懂評論高低,但其華麗體面的包裝不能和傳統的鐵罐相提並論,佳節時作送禮佳品又不能定價太低。百多元一大盒,內裡分作四個獨立包裝,每小包有五根15-20cm的蛋卷,包裝上甚具體面之餘,亦顧及實際需要。雖然紙盒都不是環保,但總比鐵罐易收藏,小包小包的開啟又不怕露風。
沖繩紫薯蛋卷
老字號如德成號,馳名於其牛油香和鬆脆口感。非原味的話,對牛油香的追求少不免降低,大家都是衝著新鮮感和好奇心而來。亮澤而平滑的表面,和傳統蛋卷粗糙的表面有所不同。捲得實,蛋皮之間沒什麼空間,捏在手裡感覺不鬆散,但咬下還算脆,只是不算酥脆或鬆脆。
沖繩紫薯蛋卷
最驚喜的是突出的紫薯味,首當其衝的是其獨有的酸甜香氣,咀嚼間慢慢滲出蛋香;牛油香柔弱不重,膩感不高。絕對能討好紫薯控,味道真摯不造作。
宇治抹茶蛋卷
相反,用上小山園抹茶粉的抹茶蛋卷沒什麼抹茶味,什麼回甘都談不上,令牛油和蛋香像原味般返回軌道,但不是違反了本義嗎。紫薯和抹茶味一好一壞,味道上是極力推介紫薯味;輪質感當然沒傳統蛋卷的酥和鬆,但香口和脆度合乎預期。還不賴的嘗試,和這家的和風蛋糕一樣不是伏味重的潮物啊。
2017-01-14 667 浏览
中式年糕吃得多, 那和式的呢? 東海堂的芝士年糕, 就是這個雞年, 很有新意, 很令人驚喜的年糕. 當大家吃慣了傳統的中式糕點, 不如改改口味, 選擇一些和式年糕.芝士年糕 $93 首先要介紹一下, 東海堂跟花畑牧場曾經有不少合作, 當中的芝士蛋糕, 您懂得的美味. 而這客芝士年糕, 就是用上了花畑牧場的出品, 他們最受歡迎的芝士, 拉可雷特芝士.單是打開盒子, 已經能夠聞得到那濃烈的芝士味道, 煎好的芝士年糕, 更是有相當相當濃的芝士味. 如果您是芝士粉, 那不用多說, 您準會愛上此品.雞年快到, 也是吃糕的時候. 來一個和式的, 東海堂的芝士年糕, 好嗎?
芝士年糕 $93

2017-01-12 500 浏览
當年糕遇上日式芝士, 芝味會如何呢? 東海堂的芝士年糕, 就是挺特別的和式糕點.芝士年糕 $93: 8分, 芝士年糕, 用上的是花畑牧場的拉可雷特的芝士, 味道當然是超級濃郁, 基本上是未煎已經聞到那濃濃的芝士味道, 煎香之後, 那陣芝士味, 更是愛芝士的朋友不能錯過的.說真的, 東海堂的芝士年糕, 芝味實在濃得化不開, 畢竟是用上了花畑牧場的拉可雷特的芝士嘛. 芝士迷, 要留意了.評分味道: 8/10抵食: 8/10推介度: 8/10品牌資料:東海堂 arome全線分店有售

味道: 8/10

抵食: 8/10

推介度: 8/10

品牌資料:

東海堂 arome

全線分店有售
2016-12-26 1274 浏览
今天晚上收到朋友拿來的西餅,總共有六件,四件朱古力味,另外有榛子味及白朱古力。四件朱古力的味道都係濃,不算太甜。榛子味蛋糕-榛子好多,少少甜。白朱古力-內有朱古力碎整體蛋糕都小小甜,而我最欣賞就是蛋糕㡳的設計,有點揸手的小柄。
四件朱古力的味道都係濃,不算太甜。
榛子味蛋糕-榛子好多,少少甜。
白朱古力-內有朱古力碎
下午茶
2016-10-29 825 浏览
真心覺得東海堂marketing做得幾好,成日都比d期間限定蛋糕吸引,但幾次都失望收場。以呢個流心芒果蛋糕為例,其實應該改名做流心布甸蛋糕,因為成個蛋糕除左出面層芒果同埋癡住芒果果層唔夠3mm既cream,其他3/4 都係類似芒果布甸(似我自己係屋企整果d)既物體,蛋糕部份少得可憐。其實我都係要求一個普普通通既cake,有正常份量既cream同蛋糕,而唔係啖啖都唔知食緊乜,成口動L 布甸,個口感真係令人心情變差。點解唔幫襯樓下一舊水多d既屋邨餅店呢? 上次個抹茶紅豆蛋糕乾到媽咁都仲上當 (而且又係mousse代替cream既弊病)不過都係最後一次啦。
(而且又係mousse代替cream既弊病)
不過都係最後一次啦。