2022-08-30 46 浏览
餐廳在鬧市中的一角,路過實在不容易察覺,感覺非常特別,絕對是隱世食店,有心來食一定會找到。蒲燒鰻魚:餐廳招牌菜,鰻魚肥美,肉厚又有油脂的甘香,烤的火喉剛剛好,一點點燶邊又不會吃到燶味,配飯吃一流。雞肉串燒:本來以為雞肉串很普通,沒什麼期望,意外地好吃,更新了我對雞肉串燒的感覺。雞肉嫰等來有彈性,證明肉夠新鮮,鎖住肉汁,吃下去不會很乾,外層烤得香脆,皮脂不會太厚,減肥的人士都可以安心食😂新紀元,曉日本蛋8 :蛋黃超級濃厚,蛋味濃,又帶點醬油和酒香,不會死咸,味道溫和,提升了雞蛋的味道。糖心效果做得很好,老闆還親自介紹,真的很親切,令我想起日劇深夜食堂,老闆又係會同食客傾計,不藏私地交流,食出人情味。

2022-08-29 61 浏览
在尖沙咀柯士甸路同金巴利道交界,有個神秘的入口,朋友帶我入去吃個充滿日式居酒屋風味的餐廳吃晚飯,餐廳名副其實是麻雀雖小但五臟俱全~而且食物質素非常好,店員的服務態度亦很友善,令我有個愉快的晚上!🔺忌廉可樂餅($38):日本居酒屋常見的款式之一,香濃忌廉配有Creamy的口感,外面鬆脆內裏軟滑,層次非常豐富,味道口感都一流!🔺黯然銷魚飯($118):這碗鰻魚煎蛋飯非常好食,原因是濃厚的鰻魚汁,不會太甜膩與白飯能夠充分融合。另外,鰻魚細嫩肉滑,沒有細骨,有入口即化的口感,與醬汁和白飯拌勻後食用,非常美味。追加🔺味噌湯($15):味噌湯的味道濃郁帶香氣、鹹中帶甘不死鹹,充滿豐富味噌湯的層次。🔺柚子梳打($28):柚子的味道清新,又帶一點酸甜在加上梳打的清爽感,在炎熱的天氣,胃口瞬間提升!

追加

呢兩三年疫情大家都追尋「隱世」系列為求一絲喘息🏔今次窮煮婦朋友仔就帶左我去好似迷宮一樣既尖東🚗尋找大廈圍城中真係要「捐窿捐罅」先搵到既深夜食堂🍽...💛東京天丼食堂💛位於尖沙咀柯士甸路雖然地址係大街但窮煮婦都反覆來回三次先搵到😵‍💫今次來到為左一試佢地既招牌🌟黯然銷魚飯🌟🐟窮煮婦可以話比大家知👉🏼價錢﹑份量﹑味道都絕對係💯分...⬇️窮煮婦必食推薦⬇️🔸招牌黯然銷魚飯定食🔸 $78味道偏甜既日式鰻魚汁+份量有成半條鰻魚🐟再加上品質保証新紀元曉半熟煎蛋🍳米粒裹滿甜鹹醬汁,不知不覺間就會食晒成碗飯🥰🔸芝士吉列豬扒定食🔸 $68炸物絕對係出色!超愛芝士既你就一定要試芝士吉列🧀上菜時豬扒已經切好一件件但完全無損芝士拉絲程度😍因為即叫即炸+芝士份量足夠先可以做到👍🏼🔸明太子雞翼 & 吉列蠔🔸 跟餐加小食市面上好多明太子雞翼都係現成商品只係翻炸東京天丼食堂呢個明太子雞翼不太鹹食得出係自家釀👍🏼雞肉和明太子十分平均,令人回味🥰炸物吉列蠔外脆內Creamy飽滿,保留海水味🦪...總括來講其實2022年仲想外食日式搵到呢個價錢🇯🇵真係難上加難,相信呢間小店都係蝕本價用心做💛兩位店主態度極友善親切,似足「深夜
呢兩三年疫情大家都追尋「隱世」系列為求一絲喘息🏔
⬇️窮煮婦必食推薦⬇️

🔸招牌黯然銷魚飯定食🔸 $78
味道偏甜既日式鰻魚汁+份量有成半條鰻魚🐟
再加上品質保証新紀元曉半熟煎蛋🍳
米粒裹滿甜鹹醬汁,不知不覺間就會食晒成碗飯🥰

🔸芝士吉列豬扒定食🔸 $68
炸物絕對係出色!超愛芝士既你就一定要試芝士吉列🧀
上菜時豬扒已經切好一件件但完全無損芝士拉絲程度😍
因為即叫即炸+芝士份量足夠先可以做到👍🏼

🔸明太子雞翼 & 吉列蠔🔸 跟餐加小食
市面上好多明太子雞翼都係現成商品只係翻炸
東京天丼食堂呢個明太子雞翼不太鹹食得出係自家釀👍🏼
雞肉和明太子十分平均,令人回味🥰
炸物吉列蠔外脆內Creamy飽滿,保留海水味🦪

總括來講其實2022年仲想外食日式搵到呢個價錢🇯🇵
真係難上加難,相信呢間小店都係蝕本價用心做💛
兩位店主態度極友善親切,似足「深夜食堂」👍🏼
窮煮婦一定會再次回訪呢間良心小店😊

#食譜 #港式料理 #簡易食譜 #簡單料理 #簡単レシピ #香港食譜 #家庭料理 #懶人食譜 #懶人料理 #hongkongrecipes #家常菜 #家常便飯 #晚餐 #晚餐吃什麼 #午餐 #午餐吃什麼 #香港美食 #hkfoodie #東京食堂 #東京天丼食堂 #天丼 #鰻魚飯 #蒲燒鰻魚 #吉列豬扒 #炸豬扒 #藍帶豬排 #拉絲 #芝士拉絲 #尖沙咀美食 #尖東美食
  • 黯然銷魚飯
  • 吉列芝士豬扒
2022-08-28 40 浏览
午餐頭痕食咩好,諗起今個月自己仲有一個鰻魚飯quota,ok咁直接輕車熟路去天井食堂嚕💛行到滿頭大汗入去,chef見到我咁狼狽?即刻斟咗杯冰水我🥹今次就低調?啲嗌咗黯然銷魚飯定食,加是日前菜(冇錯就係上次食過好健康又好食嘅中華沙律),少飯,少汁,多蔥花😆黯然銷魚飯就第一次食,之前食過蒲燒全條鰻魚飯(畢竟今日唔係上堂日,要克制🤣),但銷魚飯嘅鰻魚都好大塊同夠厚身,已經切成方便入口大小,依然燒得好香口,少汁對我來講啱啱好,夠晒滋味又有少少甜甜der,個煎蛋又係好誘人😍蛋加蔥花同米飯撈勻,飯上擺一舊鰻魚,啊~~~每一啖都食得好開心呀🥹今次chef有推薦新轉嘅甜品抹茶蕨餅,雖然係減肥中但我毫不猶豫?就同意一試😆上枱搖一搖會duang duang duang個樣係好可愛😊入口有淡淡抹茶香,唔甜,煙韌清爽,份量亦都剛好,四舊食完毫無罪惡感🙌黯然銷魚飯 7.5/9中華沙律 7.5/9抹茶蕨餅 7.0/9OVERALL 7.5/9叫天井食堂真係我黎尖沙咀嘅食堂之一啫🫶今次已經有mee可以掃碼積分啦💛

黯然銷魚飯 7.5/9
中華沙律 7.5/9
抹茶蕨餅 7.0/9

OVERALL 7.5/9

2022-08-25 246 浏览
在尖沙咀柯士甸道不顯眼處,有一家彷如日本街頭看到的拉麵小店,店子小小,門前還擺放兩張餐枱,很有日本風味。老闆親力親為,兼任廚師和服務員,十分落力。午餐餐牌主要有定食、麵食、小食三類。我們選了兩個定食和兩個小食。定食有主食和麵豉湯,可自選追加飲品及甜品。日本珍珠米飯任添,最合大胃口的顧客。“黯然銷魚飯”,是加了蔥花和煎蛋的鰻魚飯,鰻魚燒得很香,肉質肥美軟滑,加上甜甜的醬汁,非常惹味。煎蛋用的是日本蛋,特別有蛋香味。飯底是上乘的珍珠米,這個鰻魚飯的水準可媲美高級日本餐廳。“親子丼.雞”,材料有雞肉、豆腐、冬菇、洋蔥,雞肉很嫩滑,分量不少,鋪滿整碗飯和不同的配菜產生多重口感,非常豐富。加上少許七味粉,味道就更上層樓。麵豉濃湯,定食附送湯,味道濃郁。追加的飲品:日本罐裝咖啡 +$6,冰紅茶 +$6追加“是日甜點” +$5,綠茶粉包住的米糕,不太甜,合我胃口。追加小食 :酥炸生豪 +$18,新鮮炸好,外面炸粉酥脆,裏面生蠔鮮味。雞翼 +$18,非常有心思,有點像釀蟹鉗,在雞中翼去骨,再釀上雞肉,啖啖肉,又美味。這餐廳的食物材料和製作都非常用心,我也很欣賞老闆親力親為的魄力。

在尖沙咀柯士甸道不顯眼處,有一家彷如日本街頭看到的拉麵小店,店子小小,門前還擺放兩張餐枱,很有日本風味。老闆親力親為,兼任廚師服務員,十分落力。

定食有主食和麵豉湯,可自選追加飲品及甜品

日本珍珠米飯任添,最合大胃口的顧客。

加上少許七味粉,味道就更上層樓。
麵豉濃湯,定食附送湯,味道濃郁。

追加的飲品:日本罐裝咖啡 +$6,冰紅茶 +$6

追加小食 :

酥炸生豪 +$18,新鮮炸好,外面炸粉酥脆,裏面生蠔鮮味。

2022-08-22 59 浏览
第一次食呢間小店,簡而言之,人情味濃,食物精緻,性價比高👍🏻我地叫左鰻魚飯,黯淡銷魂飯,燒牛舌,鮫子雞翼,都幾有驚喜。我成日以為服務態度咁好,一定d野唔好食🤣🤣 點知條鰻魚勁大條,我地叫埋黯淡銷魂飯的貓飯,牛油香好重👍🏻 牛舌真心有料到👍🏻 可惜得3塊太少😓 我地同老闆講笑式咁反映,點知老闆幽默回應,佢話會考慮做牛舌放題🙈 但佢都送左串雞軟骨俾我地,都燒得幾好,所以不得不在openrice 讚👍🏻👍🏻 鮫子雞翼就正正常常,無乜特別最後仲有甜品,好滿足👌🏻 好圓滿又簡單的一餐飯👍🏻 今時今日,遇到人情味濃厚,又唔hea 做食物的餐廳,真係買少見少👍🏻

我地叫左鰻魚飯,黯淡銷魂飯,燒牛舌,鮫子雞翼,都幾有驚喜。

• 貓飯
餐廳:東京天井食堂 (尖沙咀)地址:尖沙咀柯士甸路15A柯士甸大廈地下D舖香港每一個角落都充滿住大大小小嘅故事🇭🇰,大部分人大多數都只喺睇到大商場、大馬路嘅小故事,但喺我就鍾意走到隱世嘅大廈天井,喺呢間充滿人情味嘅街坊小店細聽店主嘅真情故事尖沙咀柯士甸路呢條街比較多韓國菜餐廳🇰🇷,有幾間都曾經食過,今次行到入去柯士甸大廈呢幢天井大廈入面,有一間開咗7年而且比較少有嘅家庭日式料理小店——東京天井食堂 @thewell_hk 🇯🇵,佢哋之前叫做東京食堂,但喺因為好多人都搵唔到呢度,就索性改名做東京天井食堂,希望多啲人識得因為個名而搵到入嚟呢個天井位置😎✝️雙重黯然銷魚飯 $158要試嘅緊喺呢個必食嘅足料原條鰻魚飯,用咗成條鰻魚嘅份量,有成9-10件蒲燒鰻魚,加上蔥花同用日本新紀元曉雞蛋整嘅煎蛋🍳,整成呢個日式雙重黯然銷魚飯。鰻魚香味濃郁,加上鰻魚汁更加惹味,肉厚爽嫩,撈飯食一流👍。叫呢個飯加$58仲可以追加一日10種野菜,選取咗市場每日新鮮嘅十款蔬菜🥬,所以日日都唔同,見到有西蘭花🥦、椰菜花、蕃茄仔、紅蘿蔔🥕、粟米🌽、翠玉瓜、金針菇、杏鮑菇、椰菜、冬菇🍄,用咗牛油🧈、蒜蓉🧄、胡椒去炒香,最後
餐廳:東京天井食堂 (尖沙咀)
地址:尖沙咀柯士甸路15A柯士甸大廈地下D舖

✝️雙重黯然銷魚飯 $158
要試嘅緊喺呢個必食嘅足料原條鰻魚飯,用咗成條鰻魚嘅份量,
有成9-10件蒲燒鰻魚,
用咗牛油🧈、蒜蓉🧄、胡椒去炒香,最後放上木魚花,簡單而好食😋,畢竟香港人愈嚟愈注重健康,叫呢個一日10種野菜就啱晒

✝️牛油煎帆立貝配蘆荀 $108
用咗2L日本刺身級嘅帆立貝,一客有兩件,表面輕輕焦脆有陣陣牛油香,放入口咬落爽彈鮮香,一疏疏嘅帆立貝肉確實幾過口癮🤤,鍾意仲可以加埋檸檬汁一齊食😌,另外配埋兩條蘆筍,不過感覺價錢就有少少進取🤏

✝️手作免治雞肉棒配蛋黃汁 $36
小店自家製嘅免治雞肉棒,咬到入面食到粒粒雞軟骨碎,
配埋蛋味濃郁嘅日本新紀元曉雞蛋蛋黃汁🥚,當中加咗少少日式醬油,一啖放入口真喺一試難忘,嫩雞肉加上雞蛋一齊食真喺無得輸😙

飲品叫咗個熱情果梳打($28)同
荔枝紅茶($24),仲有多款日式飲料,茶🍵、梳打、汽水、咖啡☕️。另外餐廳無加一,外賣自取送飲品🥤,Follow佢哋IG @thewell_hk 再送埋送甜品添🍮
2022-08-21
2022-08-10 246 浏览
睇完戲又直接狗衝啦!從東京食堂改名天井食堂之後第一次幫襯💛今次依然坐同一個位😂menu精美咗好多,上次已經諗定要試親子丼,順便加咗一份是日前菜中華沙律,減肥中少飯係必須😆因為得兩條友忙入忙出所以親子丼係chef親自俾我😃仲擺咗七味粉同幫我斟溫水(熱水加冰塊真係好醒目🤣)中間C位嘅蛋黃真係超~誘~人~睇蛋黃個樣就知個飯一定好食啦😍既然係親子丼所以雞肉梗係要夠多😚撈勻咗之後幾乎每一啖都可以食到一舊雞腿肉,有調味夠滑無雪無腥,本身睇到菇我擔心咗一秒因為我唔係好鍾意食香菇🫣不過好彩係冬菇🙌加入洋蔥口感有豐富到又隱約增加咗少少甜味,整體感覺係好溫和好healing嘅一個飯😋因為有比七味粉咁我覺得都應該試下?畢竟chef唔會無啦啦擺個粉係度,所以我就落咗啦,果然落咗之後味道又被昇華💡本身其實我就算嗌少飯都會淨一啲飯,但今日我全部食晒啦!!中華沙律就係拌海草,我google下先知原來海草其實好有營養(對唔住係我孤陋寡聞)一碟海草經過簡單調味,甜甜der又隱約有一啲啲酸,食落又帶少少麻油香,確實非常開胃~中華沙律 7.0/9親子丼 7.5/9OVERALL 7.5/9食下食下突然超大雨,隔籬枱有附近返
睇完戲又直接狗衝啦!從東京食堂改名天井食堂之後第一次幫襯💛

中華沙律 7.0/9
親子丼 7.5/9

OVERALL 7.5/9

食下食下突然超大雨,隔籬枱有附近返工嘅熟客冇帶遮,店員仲特登帶遮送佢哋返,滿滿人情味真係好滾動🥹