第一次食係十歲,覺得幾好食,雲吞又幾大粒,我就以為所有雲吞都係呢個味。之後食其他店嘅雲吞,就算幾好食都唔係呢種咁香,咁特別嘅好味。大個左廿幾歲係中環番工,我又再食,發覺啲蝦重係咁彈牙,個調味仍然都係咁特別嘅好味。年紀大左,相比細個果陣食到辣,先發覺個辣椒油都非常香。重點係,去到我今時今日都3張幾再去番尋味,一碗單併面都只係三十蚊,唔只係良心咁簡單,製作都係好用心。大家真要試下,希望咁高水準嘅雲吞面店繼續長存長有🥰
  • 雲吞麵,雲吞河,淨雲吞,辣椒油
2024-02-03 435 浏览
Searched for cheap resto in Central and randomly found out this noodle resto, so I decided to have a try during lunch break. .I ordered Wonton with Rice Noodle. Came with four large pieces, the wontons were mouthful and savoury. The shrimp inside was fresh and soft. The soup was a bit salty though, so I got thirsty after having it. .Super cheap as it only costed HKD28. How hard to find one in Central?! The resto was quite small so it's mainly for quick lunch.

Wonton with Rice Noodle
2023-02-18
Wonton with Rice Noodle
2023-11-27 595 浏览
❄️雲吞麵加墨魚丸 $36雲吞每粒都有成隻鮮蝦每個有三粒墨魚丸係手工打成,彈牙得黎,有幾鮮味嗌咗配河粉,河粉好滑,一啲都唔嚡但係份量唔算太多,男士嚟講可能會唔夠飽總括嚟講,呢一間店可以算係中環之中嘅平價美食,座位唔算多,見到好多人都係嗌外賣
❄️雲吞麵加墨魚丸 $36
雲吞每粒都有成隻鮮蝦
每個有三粒
墨魚丸係手工打成,彈牙得黎,有幾鮮味
嗌咗配河粉,河粉好滑,一啲都唔嚡
但係份量唔算太多,男士嚟講可能會唔夠飽

2023-11-22
2023-05-24 1426 浏览
中環啲野食真是好貴,食個lunch 都3位數字起計。好在起糧尾既時候有權記陪伴我渡過糧尾既日子。一碗面只需要30蚊倒,啲魚蛋仲要大大粒,真係仲平過麥當勞,平過自己煮。仲要啲辣醬、醋同埋魚油都可以任加,係真正既糧尾恩物呀。
外卖自取
2023-05-17 1026 浏览
權記雲吞麵係中環出名嘅平價餐廳,可以話係糧尾必去嘅地方,而且CP值超級高!今次叫左一碗雲吞魚蛋麵,雲吞依然大大粒,而且相當足料,有好多蝦肉同少量半肥瘦豬肉,咬料起相當滋味。另外,佢地嘅魚蛋係自家製,同雲吞一樣大粒,好彈牙,仲食到淡淡嘅魚味。麵條煮得岩岩好,唔會太軟亦唔會太硬,食落去啱啱好。再配埋佢地嘅自家制辣椒油,麻麻辣辣,令成碗麵更加惹味過癮。雖然權記位於唔起眼嘅小街入面,呢度嘅麵食係出色的,雲吞鮮美,魚蛋彈牙。更重要嘅系CP值爆登,單拼28蚊,雙拼36蚊,三拼只系44蚊,絕對系中環返工族嘅糧尾首選。

2023-05-16
2023-04-07 946 浏览
🔥權記雲吞麵📍中環卑利街2號地下招牌雲吞麵 $24🥄雲吞好大粒,好有咬口,雲吞鮮蝦肉亦超彈牙,再加上佢地既辣椒油簡直好食到爆炸,最緊要勁平份量又足,係窮人恩物,地方又大坐得好舒服
🔥權記雲吞麵
📍中環卑利街2號地下

招牌雲吞麵 $24
新office附近發現呢間權記雲吞麵 時光倒流平價24蚊一碗✨ 簡直係窮人恩物 糧尾之選🙌🏻.🐈.𝙎𝙪𝙢𝙢𝙖𝙧𝙮一碗雲吞麵 4粒招牌雲吞大大粒 超級抵食🤤懷舊舊式鋪頭環境 埋單24蚊食飽飽走人(有自閉位 一個人食都唔洗同人搭臺~).🐈.🌟招牌雲吞麵 - $24單拼雙拼同價 除了雲吞仲有幾款其他選擇(雲吞 魚蛋 墨丸 貢丸 牛丸 魚皮餃 鯪魚球)返工日日食都唔會肉痛😽.雲吞大大粒 好有咬口😋(約兩粒蝦兩粒豬肉粒)麵底爽口彈牙 份量都好夠飽 加上辣椒油好惹味 會不斷repeat💗
新office附近發現呢間權記雲吞麵
時光倒流平價24蚊一碗✨
簡直係窮人恩物 糧尾之選🙌🏻
🐈
𝙎𝙪𝙢𝙢𝙖𝙧𝙮
一碗雲吞麵 4粒招牌雲吞大大粒 超級抵食🤤
懷舊舊式鋪頭環境 埋單24蚊食飽飽走人
(有自閉位 一個人食都唔洗同人搭臺~)
🐈
🌟招牌雲吞麵 - $24
單拼雙拼同價 除了雲吞仲有幾款其他選擇
(雲吞 魚蛋 墨丸 貢丸 牛丸 魚皮餃 鯪魚球)
返工日日食都唔會肉痛😽
雲吞大大粒 好有咬口😋(約兩粒蝦兩粒豬肉粒)
麵底爽口彈牙 份量都好夠飽
加上辣椒油好惹味 會不斷repeat💗

招牌雲吞麵
招牌雲吞麵
2022-10-25 1012 浏览
星期六在中環上班就沒太多人,而且近月尾,就找了一間最平的麵店,今時今日還平過兩餸飯的麵店不多了,連屯門都沒有,想不到中環竟然有。位置:在中環中心對面的小巷中。環境:如普通的麵檔,不過較寬躺少少,可能因為星期六人流不多,顯得空間大!服務:上菜沒想像快,但不收加一。午市:雲吞麵 $24不是正宗擺法,雲吞不在底,而是麵上,份量正常,四粒鮮美的鮮蝦雲吞,豬肉比例較多,但也好吃,麵質算彈牙不軟,湯水沒有鹹水味,以那麼便宜的價錢,有合格以上的水準,相比一些名牌雲吞,價錢是它的三倍,性價比高!

位置:在中環中心對面的小巷中。

服務:上菜沒想像快,但不收加一。

午市:雲吞麵 $24

不是正宗擺法,雲吞不在底,而是麵上,份量正常,
2022-10-22
2022-07-01 1188 浏览
權記雲吞麵係中環區的餐廳來講算很便宜,直至現在價格都沒有加幅太多,糧尾食岩哂權記牛丸:食落好有牛味,肉汁多,感覺唔會食粉,真材實料。或者買剩牛丸來加餸,是唔錯的選擇。

權記牛丸:
食落好有牛味,肉汁多,感覺唔會食粉,真材實料。

或者買剩牛丸來加餸,是唔錯的選擇。

外卖自取
2022-06-09 917 浏览
在中環想食得經濟一點, 其實都有得選擇🥹。 雖然睇著佢加價🥺🥺⋯⋯但都仲係平民恩物😂(5⭐️最高)試過自家整魚旦, 牛肉, 鯪魚球, 雲吞。 都係雲吞最好食😋🥩牛肉我上次因為外賣, 但食既時候可能在熱水中有一段時間, 所以食落比較老左少少😅😅。(有3.5⭐️)魚旦size 同雲吞size 差唔多, 咬落都好滑,但我比較喜歡爽口魚蛋。 可能係魚既種類問題。所以尼款魚旦我就一般😅(有4⭐️)雖然雲吞size 無以甘大, 但味道無點變😝, 內有韮王, 蝦肉, 豬肉碎等。我通常會選粗麪, 我覺得雲吞配麪比配米粉/米線更夾🤪。(5⭐️)

雲吞蛋旦粗麪

雲吞蛋旦粗麪
  • 雲吞麵
2021-09-18 1541 浏览
權記簡直係糧尾之選全因佢真係好平!如果食一餸粉麵,幾年前只係需要$20 ,呢幾年都有一路加價,加到最近嘅$24 ,不過依然抵食!中環呢個地段,呢個價位,真係冇咩可以投訴。我就最鍾意食魚蛋米,佢除咗有三至四粒白魚蛋之外,仲要有兩塊魚片㗎 !減緊肥嘅我,會額外再加多碟油菜(全走),咁樣就一餐既方便又快捷!喺中環真係冇可能搵到呢一個價了!另外,都試過買佢啲生雲吞返屋企打邊爐,都幾好味㗎 !冇記錯好似大約$48半斤,好過買超市嗰啲冰鮮啦!
權記簡直係糧尾之選
全因佢真係好平!
中環呢個地段,呢個價位,真係冇咩可以投訴。

2021-06-30 1213 浏览
😜😍好耐無來中環食呢間雲吞麵啦,暫時香港來講呢間係我唯一一間覺得最好食既,以前係中上環返工幫襯左好多年,👍🏻😻🍜🍜因為夠便,夠抵食又好食,佢既湯底次次我都飲埋,用魚做出來,平時食麵唔會飲曬成碗湯,呢度就唔同飲曬。咁遠再一次搭巴士去依。以上是雙併墨丸雲吞河,因同朋友交換食關係,張相有粒鯪魚球,其實碗麵本身有三粒雲吞三粒墨丸。我自己最鐘意食佢既雲吞,夠大粒,有成隻蝦又爽;秘製墨魚🦑丸食到好多墨魚粒;鯪魚球魚肉新鮮鮮甜,好香無骨好滑。呢三樣必選必食。🍜🍜🍜👏🏻👏🏻最緊要係食左好味既野會令到自己諗番當年係中上環既日子回憶,呢d就係食物產生出來既化學作用。哈哈😄好食既野就係會令到我咁⋯⋯🤭🤭
墨魚雲吞河

2021-06-27
墨魚雲吞河
2021-05-27 1001 浏览
糧尾之選雲吞麵|中環有沾仔記麥X記,今日介紹一下冇咁出名但又質素不錯的雲吞麵。權記現時有五間分店,都是在港島區,難得的是價錢仍然保持低水平,中環區最貴都只是$22。下午時段全場滿座,上菜速度都是一分鐘以內,超快。質素方面,麵底實在驚喜,彈牙之餘鹼水味不重,每次都是一定一定先嚐一嚐湯底,再吃麵,沾少少醋放入口中。雲吞有4粒,都是大大粒,大概兩隻蝦伴隨豬肉粒,皮略厚但價錢搭救😂 就算是食兩碗再加油菜也只是$50上下,有時不是糧尾也會去吃呢!—————————————————權記雲吞麵 (中環)中環卑利街2號地下—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picoftheday #hkig #hkiger #食好西 #相機食先 #中環美食 ___#eathkgirls

—————————————————
權記雲吞麵 (中環)
中環卑利街2號地下

#食港女
2021-05-25
  • 雲吞麵
2021-04-12 765 浏览
不太肚餓, 又想點下肚,最好食碗麵這間細細地,但有大大粒雲吞河,不似有味精, 不用食完要飲好多水.價錢真好親民.食一碗也不用$30.豆漿都是好好的配搭其實墨魚丸河也很出色.但是叫一碟菜的量不多, 和沒有其菜選擇, 如果多D量各多D選擇, 就好D.這間得閒就來, 幾好👍🏻
不太肚餓, 又想點下肚,
最好食碗麵
這間細細地,
但有大大粒雲吞河,
不似有味精, 不用食完要飲好多水.

價錢真好親民.
食一碗也不用$30.

豆漿都是好好的配搭
其實墨魚丸河也很出色.

但是叫一碟菜的量不多, 和沒有其菜選擇,
如果多D量各多D選擇, 就好D.

這間得閒就來, 幾好👍🏻
  • 雲吞
2020-12-12 1123 浏览
傳統舊式麵檔 買少見少港島區食野都出名比較貴💰係中環用22蚊竟然都食到一碗細蓉 簡直係糧尾嘅恩物 🥰雲吞麵 $22 🍜上菜速度好快 ⏱落完單無幾耐就有得食啦 😎雲吞有四粒 粒粒都大大粒 🥟皮薄足料 帶有少少鹼水味雖然蝦肉同豬肉嘅比例拿捏得好好 非常爽口 🦐🐷但就欠缺咗一啲鮮甜🤨麵嘅質感彈牙鹼水味比較重湯底既味精偏重 飲完會有d口渴💦總括而言以呢個價錢來講真係算係咁🙌🏻Ps: 灣仔、中環、北角都有分店🏬
傳統舊式麵檔 買少見少

但就欠缺咗一啲鮮甜🤨
麵嘅質感彈牙鹼水味比較重
湯底既味精偏重 飲完會有d口渴💦
總括而言以呢個價錢來講真係算係咁🙌🏻

Ps: 灣仔、中環、北角都有分店🏬