2025-08-15
今日帶左媽媽去九龍站ICC 101/F 打邊爐。這是朝天門繼中環後,在香港的第二間分店,主打四川麻辣火鍋。可以一邊打邊爐,一邊享受香港由101/F 看下的無敵海景,大地在我腳下的感覺好得意。火鍋店除咗有大堂位外,仲有私人廂房, 可以家庭聚會、公司搞活動使用,房內仲有唱K設施。來得四川火鍋店,必點麻辣口味過下癮。但又怕太辣,記叫了鴛鴦鍋,一個叫菌湯口味,另一個叫蕃茄口味。極品鮮毛肚 x 烽火戲豬喉將毛肚及豬喉加入麻辣鍋煮30秒上水,非常爽口👍好新鮮。海鮮拼盤超級新鮮蠔非常大隻,鮑魚亦好大隻,煮完後非常之爽口。冷鍋鴨血食得四川麻辣鍋,當然要叫當地必叫嘅鴨血鴨血吸收晒麻辣湯底嘅香味非常好食。黑虎蝦滑牛肉丸超級精緻,用5個玻璃盒,裝住5粒豬肉丸,打卡必影。肉多多午餐肉非常厚切,煮完嘅午餐肉非常有肉味田園山珍拼盤排到超精緻,如同盤景一樣非常美。多種疏菜在內,非常新鮮呈青綠色,煮後亦非常爽口。紅糖餈粑外皮炸到錢黃色,咬落好脆,入面是糯米,食落煙煙韌韌。安格斯雪花牛肉拼F4純血和牛板腱非常吸晴、打卡必點。牛肉脂肪比例均勻。加入麻辣湯底煮熟令牛味更提鮮。亦唔會過嚟非常過癮。松露和牛炒飯細細碗,有松露片
這是朝天門繼中環後,在香港的第二間分店,主打四川麻辣火鍋。
極品鮮毛肚 x 烽火戲豬喉
將毛肚及豬喉加入麻辣鍋煮30秒上水,非常爽口👍好新鮮。
海鮮拼盤
超級新鮮蠔非常大隻,鮑魚亦好大隻,煮完後非常之爽口。
冷鍋鴨血
黑虎蝦滑牛肉丸
超級精緻,用5個玻璃盒,裝住5粒豬肉丸,打卡必影。
肉多多午餐肉
非常厚切,煮完嘅午餐肉非常有肉味
田園山珍拼盤
紅糖餈粑
外皮炸到錢黃色,咬落好脆,入面是糯米,食落煙煙韌韌。
安格斯雪花牛肉拼F4純血和牛板腱
松露和牛炒飯
細細碗,有松露片在炒飯上。食返碗飯有飽肚感,同無咁辣。幫助吸返d辣油,對胃無咁傷。