2006-03-11 15 浏览
剛開張的時候,拉住別人衫尾去吃了一次。事隔多年,才吃第二次。四個字:「水準依然」。上週跟八位舊同學到尖沙嘴店吃,想吃的都點了。湯底是「豬骨火鍋」十幾款食材裡,什麼餃類、丸類、肥牛,都係大路水準。倒是招牌貨「奶黃/ 叉燒水晶包」,頗為欣賞,特色食品!埋單每位近$220,吃得飽飽,但幾貴。昨晚老爸提議試試新開數個月的深水埗店。故亂點了魚腐($38)、脆魚片($38)、四寶丸($38)、肥牛肉片($70),貨色一般而已。沒有點特色點心,倒是試了「手擠墨魚麵」($38),老爸玩得不亦樂乎,其實,老人家都想玩架!湯底選了「素菜鍋」($68),有許多雜錦蔬菜,幾清甜,可一試!沾料僅紅辣椒碎、花椒碎、醬油,好一般。
沾料僅紅辣椒碎、花椒碎、醬油,好一般。
2006-01-02 9 浏览
好:1. 豬骨湯,真係好正。加水係加湯俾你,每次都有番夠味既豬骨湯。2. 墨魚麵、各款點心、牛肉好味,尤其推薦奶皇飽,超好味。3. 沒啥人等位,入座快。唔好:1. 經常漏單,埋單計錯數,計多左成百蚊。
好:

2. 墨魚麵、各款點心、牛肉好味,尤其推薦奶皇飽,超好味。

3. 沒啥人等位,入座快。

唔好:

1. 經常漏單,埋單計錯數,計多左成百蚊。
2005-12-30 26 浏览
估不到在長沙灣開了有骨氣, 就在順寧道, 當然要試試! 地點對我來說很易找, 但一般人應該會覺得有點困難。佢門口附近有大量咪錶位, 不過記住千萬不要過時, 順寧道係抄牌黑街, 我半年來平均每月被人抄一張... 無論早午晚, 泊街邊定咪錶, 夜晚11 點都試過俾人抄... 楂車來要小心, 唔好懶去遠少少有D $6, $5 一個鐘的停車場... 講多咁無謂野, 係因為當晚又俾人整張$320! 就係因為自己似熟賣熟貪懶泊街邊... >__<~入番正題, 個日星期五, 一早打去訂位, 佢話無得訂, 叫我7點前去到WALK-IN。好, 我6:45PM 就到位, 佢竟然問我有無訂位, 無訂位今晚FULL 晒啦, 要等到8:30 PM喎! 我即時火都黎, 打黎訂唔比訂, 咁早去到話無位? 玩野呀? 入面根本得兩三張台, 我好少會面黑, 但當時應該幾黑下, 個帶位見我開始想發火就轉口風, 話有張台埋緊單... 一陣有, 咁坐門口等左五分鐘左右, 就有台, 入面根本得幾台客, 況且有骨氣根本係開6 點, 佢想留台俾熟客/ 自己友都唔駛玩到咁盡丫... 尖沙咀店都無咁串啦...
估不到在長沙灣開了有骨氣, 就在順寧道, 當然要試試!

由於無DBS 卡, 全部都要正價, 都幾貴, 叫了牛尾煲, 墨魚麵, 本地肥牛, 芝士蝦丸, 奶黃包, 叉燒包, 豆苗, 2 支野飲, D 野例牌地好食, 其中以芝士蝦丸最好味, 最後用中銀卡九折埋單都要$406, 真係貴!

呢度咁隔涉, 但食到7 點多D 佢都已經FULL 晒, 要開始四圍加台, 果然唔憂做, 但佢都已經開始無乜創新的野, 不過食物質素仍然幾OK 的! 早去OR 訂到位都會去的!