想去日本但出不到去?可以嚟呢間以歌舞伎町主題嘅日式料理店,頂住個日本癮先。唔鍾意新宿歌舞伎町?可以望店內另一邊嘅心齋橋固力果囉😂*第一次嚟,不知道原來呢度每碟菜都好大碟㗎!我仲要一個人食一鹹一甜🫢 店員話如果我食唔晒可以打包。特盛芫荽大板燒 (HK$48).無諗過會咁大一件😮.熱辣辣的,上面的鯛魚片郁吓郁吓好療癒呀~.大板燒好厚,上面鋪滿芫荽,大板燒入面都有芫荽呀,真係滿滿芫荽味💯炙燒焦糖布甸麻薯窩夫 (HK$76/set).2件窩夫疊在一起,好大碟呀😮.麻薯窩夫好煙韌,配埋超級多焦糖布甸醬,上面有少少炙燒效果,好好味😋.仲有一球雲尼拿雪糕淋上朱古力醬熱芝士奶蓋靜岡烏龍 (跟窩夫+HK$0).1/3杯芝士奶蓋和2/3杯熱靜岡烏龍.要慢慢飲,因為靜岡烏龍好熱呀,茶味香濃.芝士奶蓋係奶滑,微鹹芝士忌廉味😋伯爵茶珍珠梳乎厘班戟 (HK$86).即叫即製,耐心等待咗30分鐘,終於出場啦.2件梳乎厘班戟,幾有彈力,搖搖晃晃都冇冧到,入口軟綿綿有蛋香.班戟上面唧上靚靚的伯爵茶忌廉 (茶味濃,不太甜、糖霜和花生 (我要求多花生,不過不太多).配珍珠、芋圓及地瓜圓,微甜,都有煙煙韌韌的口感,不錯.也配

特盛芫荽大板燒 (HK$48)
.無諗過會咁大一件😮
.熱辣辣的,上面的鯛魚片郁吓郁吓好療癒呀~

特盛芫荽大板燒

炙燒焦糖布甸麻薯窩夫 (HK$76/set)
.2件窩夫疊在一起,好大碟呀😮
.仲有一球雲尼拿雪糕淋上朱古力醬

炙燒焦糖布甸麻薯窩夫

熱芝士奶蓋靜岡烏龍 (跟窩夫+HK$0)
.1/3杯芝士奶蓋和2/3杯熱靜岡烏龍
.要慢慢飲,因為靜岡烏龍好熱呀,茶味香濃
.芝士奶蓋係奶滑,微鹹芝士忌廉味😋

熱芝士奶蓋靜岡烏龍

伯爵茶珍珠梳乎厘班戟 (HK$86)
.即叫即製,耐心等待咗30分鐘,終於出場啦
.配珍珠、芋圓及地瓜圓,微甜,都有煙煙韌韌的口感,不錯
.也配有雪糕,我就揀咗綠茶味伴有焦糖醬

伯爵茶珍珠梳乎厘班戟

凍芝士奶蓋蜜瓜四季春 (HK$38/凍,少甜)
.是 #季節限定 飲品呀
.蜜瓜汁伴四季春茶,味道清甜,配奶滑微鹹的芝士奶蓋,飲到底,驚喜食到幾粒蜜瓜果肉

凍芝士奶蓋蜜瓜四季春
2022-05-28
特盛芫荽大板燒
熱芝士奶蓋靜岡烏龍
凍芝士奶蓋蜜瓜四季春
2022-06-07 240 浏览
第一次幫襯,眼見只有兩枱客人,飲食業真係心酸 室內裝修非常日系風,地標式設計重現本以為只有甜品,因為好多時日頭經過都唔見有開,點知佢原來都有鹹食主餐,不過呢次都係試試甜品甜品介乎$38-44疏乎厘班戟價錢去到$84-88,窩夫$66-68伯爵茶3.6牛乳奶凍 $44伯爵茶味好淡,黑糖珍珠好硬,係地瓜圓同芋圓比較煙韌有硬口!睇名以為係伯爵茶奶凍嘅甜品,點知佢將所有材料拆件製作再堆埋一份就完成,感覺冇乜乜思,亦唔值呢個價,做法太馬虎抹茶紅豆小丸子北海道3.6牛乳奶凍 $38紅豆現成,小丸子應該都係,不過煲得唔錯。其實個名點作都唔會勁好多,不如比多少少說明個甜品有乜材料更好,而且抹茶真係幫你加啲抹茶奶同抹茶粉就將上面果款伯爵茶味換成抹茶味。。。。實在係好冇成意價錢已經係收高左,am.pm嘅疏乎厘班戟都唔洗咁貴,雖然我冇食。我點嘅呢兩款同樣,真係試一次就夠,都係返返去方糖食會更好
第一次幫襯,眼見只有兩枱客人,飲食業真係心酸
室內裝修非常日系風,地標式設計重現

甜品介乎$38-44

疏乎厘班戟價錢去到$84-88,窩夫$66-68

伯爵茶3.6牛乳奶凍 $44
伯爵茶味好淡,黑糖珍珠好硬,係地瓜圓同芋圓比較煙韌有硬口!

抹茶紅豆小丸子北海道3.6牛乳奶凍 $38
紅豆現成,小丸子應該都係,不過煲得唔錯。

2022-05-24
15 分钟 (外卖自取)
從門外到店面的格局, 好像置身於日本歌舞伎町, 大阪道頓堀的招牌地標固力果先生, 非常有特式我們點了楊枝甘露涼粉鮮蜜瓜芝士奶蓋涼粉ᴏʀᴇᴏ朱古力芝士奶蓋富士雪山士多啤梨藍莓芝士奶蓋富士雪山甜品非常足料, 水果新鮮、份量比較大, 建議可以sʜᴀʀᴇ一齊食, 水準不錯刨冰富士雪山入面還有一球大雪糕, 食雪山時出現了一些小意外, 就是向外傾倒了, 店員還立即用毛巾包住處理服務態度很好, 甜品店CP值高, 加上裝修設計加了分, 環境舒適, 可以再ᴇɴᴄᴏʀᴇ

我們點了

• 士多啤梨藍莓芝士奶蓋富士雪山
  • 鮮蜜瓜芝士奶蓋涼粉
  • 楊枝甘露涼粉
2022-05-21 107 浏览
上完堂,做完嘢,到夜晚就好想食啲甜品,就嗌咗個炙燒焦糖布甸疏乎厘pancake,十分之好食,焦糖嘅甜度係啱啱好,雖然因為係外賣速遞,所以啲布甸係有少少冧咗嘅,但整體都係好食。加埋個綠茶蛋糕球,感覺啱啱好,一凍一熱。另外都嗌咗個章魚燒,賣相一流,不過就真係要趁熱食,如果唔係冧咗就唔好食喇!

炙燒焦糖布甸疏乎厘pancake
2022-05-21
外卖送餐
炙燒焦糖布甸疏乎厘pancake
2022-05-20 83 浏览
嗰日就同呀姨嚟左呢間甜品店食野 估唔到都幾出色 超多款選擇 而且又抵食除左有甜品之外 仲有好多小食 有鹹有甜 夠晒滿足!超推介佢地嘅梳乎厘班戟 超級鬆軟 而且蛋香十足 拌碟仲有好多水果同雪糕 賣相好靚 又好食😋
除左有甜品之外 仲有好多小食 有鹹有甜 夠晒滿足!
2022-05-12 99 浏览
piggy 近年因為濕疹所以好少食甜品,但行定將軍澳海賓係需要補充啲糖分🤭佢個pancake充滿蛋香,比觀塘C記有份量,各有各好,睇你鐘意咩🤪佢地嘅共同點都係唔甜👍朋友個麻糬格仔餅都好有份量,麻糬應該只係細過格仔餅少少好抵食🤣🤣🤣
叫外賣自取一盒wasabi明太子八爪魚丸, 收晒錢同我講peak hour, 要等20分鐘。 雖然疑惑八爪魚丸係lunch set, 點解要等咁耐,不過可以行陣等下嘅。20分鐘後番鋪頭,拎住單問取餐,冇人理, 有個女職員pack緊幾十盒八爪魚丸,叫我等等。等左5分鐘,佢行埋黎再叫我等等。 又等?我問佢:「你話廿分鐘取餐,到左你叫我等, 你而家叫我再等?」佢仲要唔信咁chk我落單時間,之後先衝入廚房問下幾時有, 出到黎再叫我等4分鐘。火都黎仲等,最後退錢走人。呀姐, 你20分鐘都出唔到餐就收錢前同客講啦。一盒八爪魚丸等半個鐘都未知有冇, 好離譜你pack緊咁多盒外賣八爪丸, 俾一盒自取客拎先都得啦,變通下好嗎?

等左5分鐘,佢行埋黎再叫我等等。
又等?
火都黎仲等,最後退錢走人。

外卖自取
2022-04-23 124 浏览
復活節假期其中一日去咗超級無敵多人嘅小夏威夷徑睇瀑布,行完山穿過寶翠公園去咗慧安園食呢間我bookmark咗嘅日式餐廳😁🥟午市套餐:深宵食堂日式炒麵+大阪羽根煎餃四隻+芝士奶蓋四季春 $55個午市套餐超級抵食!炒麵除咗有木魚醉、紫菜同煎蛋,仲有雞肉同埋勁多沙律醬,炒麵份量都好多;煎餃都好香脆;芝士奶蓋唔會太鹹,啱我哋口味🤟🏻🔥廣島燒 $56大阪燒成日都食到,反而廣島燒比較少見,所以今次就食咗廣島燒,其實就係煎餅加炒麵,煎得都幾香口同夠晒多醬惹味,但係滿滿的澱粉質🥺🥞梳乎厘班戟套餐:炙燒焦糖布甸梳乎厘+朱古力靜岡烏龍奶茶 $96好似好少地方有班戟套餐,呢度有得配埋飲品都幾好!雪糕口味可以自選,我哋選咗濃郁嘅朱古力雪糕🍦另外,焦糖醬唔會太甜,但食完都唔覺得自己係食焦糖布甸味🙈班戟都軟熟,但未算好有空氣感;如果有機會再食,可能會試埋Tiramisu味soufflé pancake🤗

🔥廣島燒 $56

2022-04-16
𓆸 餐廳裝修有啲似日本🇯🇵歌舞伎町, 牆上仲有個大阪心齋橋固力果跑步人嘅廣告燈箱🏃, 有少少去咗日本嘅feel❗️👍🏻必試招牌梳乎厘班戟, 仲有多款日式甜品同小食供選擇, 例如日式刨冰🍧、章魚小丸子🧆、大阪燒等等。🥞炙燒焦糖梳乎厘班戟 Soufflé pancake ✔️可自選雪糕口味, 梳乎厘班戟口感鬆軟, 偏濕潤, 有蛋香, 雖然上面有層脆焦糖, 但又唔會好甜~ 食落唔係有空氣感嗰種, 不過口感都係軟綿綿, 會有少少實在感⸝⸝⸝

🥞炙燒焦糖梳乎厘班戟 Soufflé pancake
2022-03-31
下午茶
  • 炙燒焦糖布甸梳乎厘班戟
《有料案內所》 食物:🐷🐷🐷.8/5服務:🐷🐷🐷/5CP 值: 🐷🐷🐷.5/5環境:🐷🐷🐷.8/5之前已經喺屯門食過佢哋嘅窩夫 一直念念不忘🥰😍見近排佢喺寶琳開咗新分店就即刻走去食🤤🤤佢嘅招牌好有日本特色🇯🇵經過一定唔會錯過😆裏面嘅裝修都好似去咗日本咁 有心齋橋最signature嘅固力果跑跑人😆🤩可以暫時止一止旅行癮✈️炙燒焦糖布甸麻薯窩夫 $ 68大約等咗10分鐘左右就到啦🥰🥰見着佢用火槍燒🤩所以面頭嘅焦糖仲係脆脆地🤤加埋個麻薯窩夫外脆內軟 仲有啲QQ地添🤤🤤好正🤤不過建議兩個人share 分量有啲多會好飽肚🤫伯爵茶珍珠疏乎厘pancake $86呢個係即叫即整 大約等20分鐘左右就送到喇🥞聞落去好香 但係食落蛋香味唔係好重🤭加埋面頭嘅伯爵茶cream係OK嘅😬 不過芋圓同珍珠口感就麻麻地 有啲硬😕
《有料案內所》

炙燒焦糖布甸麻薯窩夫 $ 68
不過建議兩個人share 分量有啲多會好飽肚🤫

伯爵茶珍珠疏乎厘pancake $86
2022-03-27 109 浏览
好鍾意疏乎厘,見到佢鬆鬆軟軟咁真係好開胃!但好多地方嘅疏乎厘一係就整得太過空氣感,冇咩口感;一係就好貴,唔捨得食呀!終於搵到間平、靚、正嘅!------------------------------🍓◖士多啤梨吉士疏乎厘漢堡◗ $86呢個係舖頭嘅招牌,一定要試試佢!兩塊好巨型好鬆軟嘅疏乎厘夾住啲士多啤梨cream,cream偏淡味唔會太甜,食落勁滿足勁幸福!但因為太多cream,太足料,食完難免有啲漏。🥞◖小丸子紅豆抹茶疏乎厘班戟◗ $84有兩塊疏乎~疏乎~嘅班戟,有小丸子同紅豆伴碟。雪糕口味可以自選,今次揀咗抹茶味雪糕,抹茶味濃又回甘。疏乎厘班戟係冇咩味嘅,蛋味濃厚,用黎同伴碟嘅小丸子同紅豆食,甜度啱啱好。🧇◖小丸子紅豆抹茶麻薯窩夫◗ $66同樣有自選口味雪糕、小丸子同紅豆。窩夫個人認為偏甜,但口感外脆入面亦好有咬口。上碟嘅時候窩夫仲熱熱地,同雪糕一齊食,冰火兩重天好正!呢碟好抵食,份量唔惹小,有四大塊窩夫,食完真係飽!🧀◖芝士蟹籽章魚燒◗ $42每粒都有淋咗好多芝士同蟹籽喺上面,個皮熱熱仲好脆㗎!個醬味道甜甜鹹鹹咁,好香口惹味! 🐙◖Wasabi明太子章魚燒◗ $42呢間章魚燒

🍓◖士多啤梨吉士疏乎厘漢堡◗ $86

🥞◖小丸子紅豆抹茶疏乎厘班戟◗ $84

🧇◖小丸子紅豆抹茶麻薯窩夫◗ $66

🧀◖芝士蟹籽章魚燒◗ $42

🐙◖Wasabi明太子章魚燒◗ $42
呢間章魚燒味道好出色!味道都係差唔多,入面有一粒章魚肉,但wasabi同明太子嘅味就唔係太出。

🍹◖戀愛季節◗ $35
蝶豆花加乳酸,顏色好吸引,飲落甜甜地有少少似益力多,解漏一流。

Encore指數:9/10
呢間舖頭有甜品有鹹食,平時lunch去都有嘢啱食,可以食返個鐵板燒加杯嘢飲。嘢飲個combination都好新奇,唔會剩係得咖啡咁普通。呢個份量同質素,以呢個價錢唔貴,好抵食!佢喺屯門都有分店㗎,最近先開到黎將軍澳,方便曬住九龍嘅人~
2022-02-12 92 浏览
將軍澳開咗一間以日本歌舞伎町風格✨做裝修嘅輕食餐廳, 唔止有主菜,日式小食,仲有好多甜品選擇🎈, 小編大大力推介伯爵茶珍珠梳乎厘班戟, 質感做到超鬆暖好似食緊入口即溶嘅軟綿綿班戟咁, 伯爵茶超yummy, 一啲都唔漏。秘製芝麻手羽: 炸到脆卜卜金黃色🎑, 睇賣相已經流口水好開胃, 唔使幾分鐘已經畀小編食曬, 可以encore之選😍廣島燒: 鍾意重口味日式小食嘅朋友一定要試下佢哋嘅大阪燒或者廣島燒, 醬汁充滿濃濃嘅日式風格🎏, 而且份量非常 巨大, 兩三個人share完全唔係問題😝~~~~~~~~😋味道: 8/10📸賣相: 8/10🛋️環境:8/10💁‍♂️服務: 8/10💎性價比: 8.5/10💲人均:$50up/位⏪回頭率:85%~~~~~📍有料案內所 (毓雅里)將軍澳毓雅里7號富麗花園地下1號舖~~~~~

~~~~~~~~
😋味道: 8/10
📸賣相: 8/10
🛋️環境:8/10
💁‍♂️服務: 8/10
💎性價比: 8.5/10
💲人均:$50up/位
⏪回頭率:85%
~~~~~
📍有料案內所 (毓雅里)
將軍澳毓雅里7號富麗花園地下1號舖
~~~~~
2022-02-01 87 浏览
有料案內所、被名叫引了。隨住本區消費,在不同時間光顧,加上開至深夜,總愛回家時外賣。近日中午也開檔,有很多款日本小食,包括Wasabi明太子小丸子,可以自選不同小食,選擇芝麻雞翼,再配特飲。平時一人食時,對我來講有D多,咁樣一個晏晝剛剛好。堂食新鮮熱辣,又可以試到唔同小食,CP 值高,值得推介。

芝麻雞翼,再配特飲。

2022-01-23 124 浏览
新開張一試,見到人人都食梳乎厘pancake但menu有飲品,當然叫杯野飲試試先,見到有奶蓋梗係一試! 奶蓋四季春 $30 正常價錢,中杯size 可接受拎到時已經見成杯茶好淺色,一飲無茶味,係零! 好似飲緊凍水咁,連少少茶味都飲唔到!奶蓋真係不得了! 好杰好杰 感覺好似打過龍咁 完全零流動性! 仲要係無乜味 好似加左好多淡忌廉落去打咁 . 係無忌廉芝士既味道 咸味都無。未飲過咁垃圾既奶蓋四季春! 黑松露小丸子,熱,係即制,不過成粒無味,唔知自己食緊一pat乜野.勁淋,粉漿太稀
新開張一試,見到人人都食梳乎厘pancake
但menu有飲品,當然叫杯野飲試試先,
見到有奶蓋梗係一試!
奶蓋四季春 $30 正常價錢,中杯size 可接受
未飲過咁垃圾既奶蓋四季春!

疫情關係已經兩年冇得搭飛機,聽到寶琳新開左呢間‘有料案內所’ 即刻去試新野😆聽到wasabi 明太子章魚燒個名已經覺得好吸引,將同埋調味同埋個煮嘅外表隨口咁都好夠,如果裏面嘅章魚粒可以多番少少就好啦😝 因為我哋係lunch時間過去,所以甜品可以揀lunch set,揀咗焦糖布甸疏乎厘pancake,配綠茶雪糕,表面嘅焦糖燒得剛剛好,不過一吉落去個表面嘅焦糖同個底嘅pancake好容易分離,但係一齊食個效果唔錯,個pancake嘅蛋味都好濃好香,下次再嚟都會再嗌😚個伯爵茶疏乎厘pancake,好欣賞上面個cream,見到佢有一點點伯爵茶嘅茶葉而且佢打出嚟嘅cream唔會死甜,好清新香口❤️ 食咗咁多甜品,係時候帶返個奶蓋靜岡烏龍茶,今日天氣比較凍所以嗌左熱嘅,個奶蓋個質感都打得唔錯,奶味亦都好香❤️ 配甜品鹹點食一流將軍澳終於有返一間似樣啲嘅疏乎厘pancake,令我暫時忘記我自己處身喺香港😌

明太子Wasabi章魚燒

焦糖布甸疏乎厘pancake