2012-06-20 464 浏览
呢度係公司樓下1/f, 呢排好想食米綫. 所以下午茶時段就去咗回味一吓,因有1個多月無幫襯 ^ ^一去到就人山人海, 可能d人都知道下午茶有飲品送 ! 我選咗至愛牛𦟌丶貢丸, 芝士腸, 牛丸米綫! 食米綫最緊要豐富材料, 內有芽菜丶久菜!呢度保持米綫原有特色, 正! 麻辣辣度適中,有用麻椒作麻辣用料!誠意推介牛展,有鹵水過入口夠霖;其他都是正常口感!

貢丸, 牛丸 , 芝士腸

麻辣辣度適中,有用麻椒作麻辣用料!

誠意推介牛展,有鹵水過入口夠霖;其他都是正常口感!
题外话/补充资料: 下午茶0200開始:任何米線送餐飲(汽水除外)
2012-06-19
貢丸, 牛丸 , 芝士腸
2012-06-10 318 浏览
轉左新工,和同事午飯時來了這裡,本身就不太喜好米線的,但同事介紹話這裡不錯,試試無妨。點了麻辣米線( $22) ,另外再選擇配料,有$5,有$8 的選擇,自己喜歡的就可以,而且米線本身已包含很多配菜,有芽菜有肉噪有雪菜等等...所以我就不選擇菜類的食物,轉移選擇肉類,選了豬耳和腩肉(辣)。一上枱好大碗,試一啖湯,辣得黎甜甜地,都算易入口,不會太辣,食麻辣配豬耳係我必食的組合,豬耳份量很多,好像食唔完..,,,腩肉好薄身,不會太鞋,...最後還有墨魚丸,正常水準,沒有特別。最後發現了湯底會甜甜的難道是因為有雪菜 ??

最後發現了湯底會甜甜的難道是因為有雪菜 ??
2012-05-28
2012-05-02 219 浏览
今日路過MFC大廈,見到這兒有米線餐廳,好奇心下一於試試,沒想到可以咁差,真係好唔抵。只係叫左三個餸加飲品就收我$40,而那些餸其實只係一般普通車仔麵的配料。 我叫左酸辣湯底,朋友叫左麻辣湯底,但是憑肉眼看湯底其實並無分別,於是我們互相交換喝一口,發現真的無分別,於是問下亞姐,但佢話沒有落錯單,湯底亦沒有錯,那我們都沒有再追問,再問都係徒然,原來酸辣和麻辣其實是一樣的。 而那些價值$10的五香牛肉,賣相好唔掂,似牛脷多些,見到都唔開胃,而且完全沒有五香味,亦沒有牛肉味,只是一塊塊很硬很難咬開的肉片;腐竹亦煮到溶溶爛爛,有點像糖水,米線和湯底則一般。 食完賣單真係好不憤,根本談不上雲南米線,$40如果唔食這些車仔麵貨色,在觀塘區應該可以食到更好的東西,唯有當$40買個教訓吧!

車仔麵檔次的雲南米線

2012-04-27