普庆餐厅

The Astor
餐厅: 普庆餐厅
资讯:

2021-01-07 2254 浏览
10月生日拣咗呢间良心店食甜品下午茶自助餐实际上系一款半自助式嘅buffet最平$120加一就可以食到甜品buffet叫埋头盘主菜都系加$68up同路人+buffet+2个人$400,真系无可挑剔甜品有即叫即整+自由配搭嘅香脆窝夫或夹饼窝夫本身得面粉味,加上配料先得另专柜有面包布甸、迷你松饼、抹茶奶冻、朱古力蛋糕、芝士蛋糕、3款水果等松饼、布甸、葡挞等较有质素奶冻、蛋糕等唔算特别重有10款口味嘅Mövenpick雪糕有覆盆子雪葩、热情果芒果雪葩、焦糖、蓝莓芝士蛋糕、意大利芝士蛋糕、冧酒提子、薄荷朱古力、瑞士朱古力、士多啤梨、呍呢嗱梦幻口味雪葩系列雪糕绵软冰凉,芝士蛋糕系列就味重够浓每位加$68-$148升级套餐重有一款头盘+一款主菜+一杯餐茶头盘有香煎北海道带子、温室豆苗、牛油果芥末蓉以豆苗点缀带子,3粒带子体积唔大,但几香口同鲜甜,唔黐牙表面淋上牛油果芥末蓉,本身酱汁有微微青味,带酸配合香煎带子,中和煎香後嘅油腻感,反而几开胃另一头盘冻虎虾、腌萝卜、红椒汁谂住系一只只虎虾,原来系一粒粒煮熟嘅虎虾肉以腌萝卜、红椒汁点缀,入口带酸甜味,又几醒胃主菜有香草烤羊架、黑水榄罗勒薯泥羊架羊羶味唔
10月生日拣咗呢间良心店食甜品下午茶自助餐
实际上系一款半自助式嘅buffet
最平$120加一就可以食到甜品buffet
叫埋头盘主菜都系加$68up
同路人+buffet+2个人$400,真系无可挑剔

甜品有即叫即整+自由配搭嘅香脆窝夫或夹饼
窝夫本身得面粉味,加上配料先得
松饼、布甸、葡挞等较有质素
奶冻、蛋糕等唔算特别
甜品下午茶自助餐

重有10款口味嘅Mövenpick雪糕
冧酒提子、薄荷朱古力、瑞士朱古力、士多啤梨、呍呢嗱梦幻口味
雪葩系列雪糕绵软冰凉,芝士蛋糕系列就味重够浓
Mövenpick雪糕

头盘有香煎北海道带子、温室豆苗、牛油果芥末蓉
以豆苗点缀带子,3粒带子体积唔大,但几香口同鲜甜,唔黐牙
表面淋上牛油果芥末蓉,本身酱汁有微微青味,带酸
配合香煎带子,中和煎香後嘅油腻感,反而几开胃

另一头盘冻虎虾、腌萝卜、红椒汁
谂住系一只只虎虾,原来系一粒粒煮熟嘅虎虾肉
以腌萝卜、红椒汁点缀,入口带酸甜味,又几醒胃

主菜有香草烤羊架、黑水榄罗勒薯泥
羊架羊羶味唔重,容易入口
有2件羊架,摆盘上卖相不俗
底层有煮到薯蓉质感嘅薯仔粒
羊架7成熟都软嫩有肉汁,好有油脂香,略嫌肥膏多咗啲
香草烤羊架、黑水榄罗勒薯泥

另一主菜系烤焗猪柳、粟米蓉、脆薯蓉球
猪柳刚熟,特别软腍,烤焗後更香口惹味
烤焗猪柳、粟米蓉、脆薯蓉球

其实合共有有5款头盘同7款主菜拣
价钱合理,款式都唔少
的确系平食自助餐之选

2020-10-11
甜品下午茶自助餐
Mövenpick雪糕
香草烤羊架、黑水榄罗勒薯泥
烤焗猪柳、粟米蓉、脆薯蓉球
听闻咗『普庆』buffet好一阵子,1个月前订,终於试到 •整体:甜品有惊喜,食物款式多,1830食到2130,食足3个钟!•我哋食得最开心嘅系雪糕,仲要系Movenpick 同有10个味,好彩有朋友share,如果唔系试唔晒。青柠必食,仲encore咗tiramisu 同咖啡味!•大路嘢无咩特别,个小食有🌟惊喜:1️⃣「牛扒档」嘅『🍖猪腩仔 Pork Belly』,皮烧得香脆,肉质弹牙,我平时好少食埋层肥膏,今次有食;2️⃣「天妇罗档」嘅『🍶日式清酒煮蚬』,除咗有啖啖酒香外,蚬肉好嫩,可以一试;3️⃣「甜品档」嘅『🍫Whiskey酒心朱古力』,好容易以为朱古力太常见而唔拣佢,但朱古力微甜,酒味甘香,实在要试;4️⃣「刺身档」嘅带子鲜嫩带甜,系中小型带子,有厚度同口感;•‼️睇彩数之选‼️⏬🌊💦「海鲜吧」有开边龙虾,面包蟹,蟹脚,青口,虾,生蚝;但生蚝今日质素麻麻哋,朋友认为太细粒,多碎壳同有少少苦味,所以只系食咗一转;⏬🦆 『片皮鸭』已经包好嘅片皮鸭,今次啲酱落得重手咗;•【後记】➡️3个人坐一张细枱有啲迫,因为每次岀去都要带口罩,所以会想一次拎多少少,行少转,枱面常满;好彩店员收碟收得快!➡️差唔多每个食
听闻咗『普庆』buffet好一阵子,1个月前订,终於试到

大路嘢无咩特别,个小食有🌟惊喜:

‼️睇彩数之选‼️

⏬🦆 『片皮鸭』已经包好嘅片皮鸭,今次啲酱落得重手咗;

【後记】
➡️差唔多每个食物位都有放搓手液,枱同枱中间有足够空间,衞生都可以
2020-11-24
2020-12-04 3339 浏览
2020年12月份的主题:那些年,我们一起吃的圣诞大餐与凤姐一起开心欢度圣诞佳节11月中就预订咗12月2日食午餐自助餐成人$358 + 服务费 = $393.80长者$228 + 服务费 = $250.80先取海鲜,虾、面包蟹、龙虾钳,质素都OK,攞咗四只生蚝,四只都有蚝壳碎,质素又麻麻地,冇攞第二转。刺身种类不多,没有带子刺身及甜虾刺身。烧味档嘅烧味都正常好味,海南鸡饭,海南鸡好滑,有个虾干蒸排骨饭,蒸得几靓,排骨爽口,饭粒粒分明好味道。一入门口有只大火鸡,够吸晴,仲有烧腩肉,可惜皮不脆,烧牛肉就正常,调味料区有好多唔同味道嘅盐,比较特别少少每人有一杯免费饮品,如果可以任饮就最好啦。佢嘅沙律都有好多种类,调味都唔错,汤有三款,金宝海鲜汤、南瓜汤、中汤。好多人都赞呢间好味道、抵食,我哋应该系例外嘅2位,大家都只认同佢地方系大,头中尾左右位置都有食物区,但系品种唔多,唔同区域,但系放嘅食物其实都系大同小异,例如:每个位都有意粉类,一边系放粟米粒,另一边系放一件件嘅粟米,选择少,没有回本食物。好的有:雪糕比外间选择多,可惜唔够冻,半溶状态,基本上烹调嘅味道都好。不好的:意粉类都有四款、芝士
2020年12月份的主题:那些年,我们一起吃的圣诞大餐
与凤姐一起开心欢度圣诞佳节
11月中就预订咗12月2日食午餐自助餐
成人$358 + 服务费 = $393.80
长者$228 + 服务费 = $250.80
攞四只,四只都冇蚝壳碎片
刺身种类不多,没有带子刺身及甜虾刺身
每人有一杯免费饮品,如果可以任饮就最好啦。
不好的:意粉类都有四款、芝士焗薯仔、焗白甘笋、焗红甘笋、粟米、炒椰菜仔、蔬菜类日式冷盘... 有一半都系呢啲下价嘢。
今次嘅主题系那些年,可能那些年就系要食返当年冇钱时候食嘅嘢啦,都系蔬菜及淀粉质,快饱。
装修系怀旧风嘅,所以系那些年
2020-12-02
餐厅:普庆餐厅 (佐敦)地址:佐敦弥敦道380号香港逸东酒店B1楼层香港人消费紧系要作出最明智嘅选择🇭🇰,最近去咗eaton staycation,紧系唔可以错过酒店B1层普庆餐厅theastorhk 嘅breakfast buffet啦😎普庆餐厅拎咗Openrice嘅优秀自助餐奖项🏆,相信一定有佢出色嘅地方,早餐价钱原价$200再加一,不过连住宿或者某啲机构嘅员工另外有优惠(例如医管局),所以今餐计埋加一都唔洗$100😍,好抵食餐厅装潢豪派而且够宽敞,有种欧式建筑味道🤩,职员带完位👩‍💼,坐定定果阵就问需唔需要茶或者咖啡☕️,作为coffeeholic紧系二话不说拣咗咖啡啦,值得欣赏嘅系佢地用咗压榨咖啡嘅器皿,可以自行按压咖啡碎豆增加咖啡醇香😋,而淡奶都系另上,比你按喜好添加The Astor成层设有七个食物专区,亦有师傅即席烹调多国美食,比较特别嘅系有唔少特色香港地道食物,例如鸡蛋仔、鱼蛋粉🍜、点心🧆、樽装维他奶等,见同场都有外国人享用紧早餐buffet,真系一个好好宣扬香港文化嘅机会🇭🇰我total就拎咗4轮嘢食,其中多国嘅面包🥯、鸡蛋仔,同埋即叫即整嘅奄列都令我好满意👍🏼,软餐包
餐厅:普庆餐厅 (佐敦)
地址:佐敦弥敦道380号香港逸东酒店B1楼层

The Astor成层设有七个食物专区,
亦有师傅即席烹调多国美食,

我total就拎咗4轮嘢食,其中多国嘅面包🥯、鸡蛋仔,
同埋即叫即整嘅奄列都令我好满意👍🏼,软餐包、牛角包🥐、法包、全谷物面包、奶黄提子卷......真系花多眼乱👀。
虽然系自助餐,但系唔好以为啲面包会冻哂唔好食,餐厅系每一款包下都有烘炉烘住,包你拎上手果阵仲系新鲜热辣辣,抵赞👍🏼

职员收碟同食物更换嘅速度都好快,唔似有啲自助餐比人拎哂就无得食,或者要等好耐先再refill🙈,整体嚟讲无讲服务、环境、食物款式同质素都几唔错,以$100唔洗嘅呢个discount去食真系抵到烂😂
2020-11-14
$99 (早餐)
用餐优惠
优惠券
2020-09-26 16438 浏览
本来想嚟呢间食lunch buffet, 但系佢full得好紧要。。。。。 见佢甜品buffet有位, 照杀~ 食咗先 佢可以whatsapp book位,好方便~佢嘅甜品buffet只系得weekend, 3~5pm, 只系$120, 坚平!!!! 可以加钱叫个appetizer同main course, 都好抵食佢个b1 有d难去,我地都有d荡失路, 但系呢d难我地唔到, 行吓行吓就到. 去到俾电话number佢搵返个booking, 就写张纸仔俾我, 叫我响旁边排队等入坐~ 一到3 点, 好准时, 即刻放人入去~ 佢有几个姐姐仔带位, 好好笑容, 好快手, 话咁快就坐低可以出去拎嘢食.因为武汉肺炎,个姐姐仔话离开张枱就一定要戴口罩,我见佢响d buffet枱周围都有搓手液, 好方便, 搓多d手都安心d.我一嚟就食甜品柜嘅cake, 好好味~ 尤其系朱古力mousse cake, 好好食 我都食咗好多生果, 有原个苹果, 橙,青苹果 (呢d我冇食), 同西瓜, 新鲜菠萝,提子, d提子好大粒~. 佢都有d面包, muffin, 牛角包咁, d friend话都几好
佢可以whatsapp book位,好方便~

. 佢都有d面包, muffin, 牛角包咁, d friend话都几好食~

重点就系嚟食movenpick雪糕~ 有好多款拣, 超正!!! 每次可以拎6 球, 细细球, 可以试好多味, 好抵!!! $120,真系冇得输

我地有加到appetizer同main course, 大家都拣咗带子, 好好食~ 佢个牛油果汁好酸, 但系配埋带子一齐食, 又唔觉得酸, 仲好好味!! 正~ 我叫咗个羊架, 好好味, 唔骚, 有两件,抵食

仲包埋餐茶, 呢个价钱, 响酒店食一餐, 真系超级抵食!!!

食唔到lunch buffet, 下次再试吓book, 睇吓book唔book到先~

有唔同嘅cake食~
生果~
7成熟羊架
5 成熟羊架
带子前菜
2020-09-26
有唔同嘅cake食~
生果~
7成熟羊架
5 成熟羊架
带子前菜
  • 甜品
在香港的酒店吃自助早餐,  是我的第二次,  上次是因为在五星级酒店Staycation, 所以食了一个贵价自助早餐, 当时都觉得唔错, 虽然食物种类唔多, 但今次普庆餐厅的食物种类真系好多,  比起五星级酒店的贵价自助早餐多上好多,  质素仲要唔错, 最值得赞是蛋都有三款选择, 其中蛋奄列是即煮的, 加了芝士在内, 吃起上嚟是拉丝芝士, 面包及蛋糕放在最入的部份, 好多种类, 又有鸡蛋仔, 虽然不是外脆内软热腾腾的鸡蛋仔, 但放置成企立式, 很有心思, 另外仲要有芝士吃, 有热班cake, 沙律, 乳酪, 奶都有分全脂及脱脂, 果汁都有三款, 生果同样有三款, 粉面部有四款粉面及菜, 好多酱料任加, 真心满足, 环境又舒服, 两人连加一都是hk$171.6, 超超值啊 不过10:00 a.m. 便 last call , 太迟去便食唔到太多种类了。
4天前
$86 (早餐)
3天前 0 浏览
🥢佐敦人气爆灯海鲜良心海鲜自助餐#食好西佐敦美食 #食好西良心推介 #食好西任食自助餐放题 🥢逸东酒店大家都知道佢地有几良心,呢到唔多讲,酒店地库除了有一层是food court 之外还有一间超级人气的自助餐,需要早半个月至一个月前去预订,今次佢地做紧海鲜主题,之前终於订到位,一於去试下正唔正🥢成人自助餐$658( 1-6 /12 ,27-30 /12 星期一至四)-自助餐没有做任何信用卡-驾车人士泊车$50/hrs ,两小时起-预订生日蛋糕$68 / $88🥢餐厅设计香港式风格,传统港式水吧特饮红豆冰菠萝冰等等提供,每位可跟餐一杯,续杯只是$15,仲有小时候的扭蛋机,入面装满糖果任你扭。而拿食物的地方分开几处地方,好处是不集中,可以令人流分散都算几好唔会觉得迫夹🥢冻海鲜提供美国生蚝,味道中规中矩带少少海水味,另外有面包蟹可惜没有盖,肉质鲜甜膏甘香,仲有小龙虾,青口同长脚蟹脚,最正是龙虾超多膏,肉质新鲜够弹性,而冻螺唔好彩其中一只唔好彩臭左,搞到即刻去厕所呕🥢烤肉因为临近圣诞所以都有提供火鸡,火鸡味道大家都知道系好似鸡胸肉咁冇乜味道而且系鞋口,
🥢佐敦人气爆灯海鲜良心海鲜自助餐

#食好西佐敦美食 #食好西良心推介
#食好西任食自助餐放题

🥢成人自助餐$658
( 1-6 /12 ,27-30 /12 星期一至四)

-自助餐没有做任何信用卡
-驾车人士泊车$50/hrs ,两小时起
-预订生日蛋糕$68 / $88

🥢冻海鲜

🥢烤肉
因为临近圣诞所以都有提供火鸡,火鸡味道大家都知道系好似鸡胸肉咁冇乜味道而且系鞋口,但又食过火鸡先至似圣诞节,另外仲有羊同埋牛扒,牛扒味道好香而且够牛肉味道够软腍,可以拣烧汁或者系黑椒汁,黑椒汁真系几香口

🥢天妇罗/日式串烧
天妇罗炸得几松脆可口,刚刚炸起非常之靓,有啲似专食天妇罗店嘅口味,仲有不同款的盐可以调味,日式串烧有大葱,鸡心,青椒仔,味道几好食,几似日式居酒屋嘅味道

🥢刺身/寿司
刺身寿司睇落都几新鲜,由其是甜虾同埋带子系特别鲜甜好食

🥢瑞士芝士
重点来罗,最期待呢间餐厅食嘅就系呢个瑞士芝士,先自选好配料,有面包,西兰花,酸青瓜同埋洋葱仔,再将热溶芝士放入,咸咸香香真系好好味

🥢甜品
有好多唔同大大小小嘅甜品杯,仲有好好味嘅酒心朱古力,最得意嘅系有扭糖机,而雪糕有软雪糕同movenpick 拣,款式太多未能试晒咁多样

🥢总括嚟讲有好多食物选择,仲有烧味档同埋粉面档未食,熟食都有好多不同款,太多所以未能一一尝试,店员收台都好快而且好有礼貌,感觉比平时正式酒店的更轻松,店员的body language 都睇得出应该平时唔系做开酒店,似餐厅员工,制服系着T恤,喺呢度食饭反而冇嗰种好拘谨,感觉会轻松啲
  • 自助餐
真系太耐无食蒲飞见到咁多样野食就觉得好开心😍可惜我唔食海鲜唔食生野 选择又少左野食方面 都系食开平时会食既普通野🤭🤪红咖哩牛肉 炒虾 海南鸡饭个鸡油饭 烧豆腐 猪仔骨 鱼柳 丸 心太软都好好食😍不过窝夫 海南鸡 肉眼扒就一般般Movenpick雪糕有十只味 无只只试匀 食完青柠酸到震🥶都系焦糖核桃最好食 𝑳𝒖𝒏𝒄𝒉 𝑩𝒖𝒇𝒇𝒆𝒕前个早餐太饱搞到仲有好多熟食同甜品都无试到😭下次一定要再食多次😤😤餐饮只限一杯柠茶或者咖啡之类再加就要收费$10/杯😔
真系太耐无食蒲飞

下次一定要再食多次😤😤

餐饮只限一杯柠茶或者咖啡之类
再加就要收费$10/杯😔
2021-01-17 185 浏览
装修风格系旧香港,唔系优雅路线,但员工着tee好似有啲太hea😂🌟生蚝每次限拎两只,要排队,到尾声时想拎4-6只都ok,洗蚝师傅好nice, 洗得乾净蚝味清新👍🏻🌟Parma ham, 烟三文鱼好香,好正😋🌟面包蟹钳,青口,螺鲜甜,质素几好🌟面包蟹盖呢个有限量,所以有人会问佢拎/ 佢一拎出嚟,其他人就会蜂拥而上😂好好彩拎到一个超多膏,鲜甜👍🏻🌟烧牛肉,烧猪腩肉一般,牛肉好多筋🌟甜品好多选择,质素正常,紫薯挞最正😋🌟雪糕Movenpick, 好多只味选择,饱到上心口🤣🤣🤣总结:冻海鲜超正,其他都品质正常💛会再嚟!

🌟生蚝
蚝味清新👍🏻

🌟Parma ham, 烟三文鱼
好香,好正😋

🌟面包蟹钳,青口,螺
鲜甜,质素几好

🌟面包蟹盖
超多膏,鲜甜👍🏻

🌟烧牛肉,烧猪腩肉
一般,牛肉好多筋

🌟甜品
好多选择,质素正常,紫薯挞最正😋

🌟雪糕
Movenpick, 好多只味选择,饱到上心口🤣🤣🤣

总结:冻海鲜超正,其他都品质正常💛会再嚟!
11月尾就book定,好期待 谂住会有好野食因为已经好耐冇食自助餐而且见呢间好多好评又难book点知真系大失所望. 因为怕食生蚝会痾所以一直谂住去食长脚蟹 点知..竟然冇长脚蟹!!只系得d冇肉食嘅面包蟹. 而生蚝屋企人食完话簿过片纸又冇味所以排左一转都冇再拎呢个样只系岩岩开始个阵影已经摆得好小海鲜之後中段再泥兜左次都仲系咁上下刺身冇乜鲜味仲要切得超级细片 每次得3片仔🤦🏻‍♀️虾串就几弹牙熟食+餐饮味道正常 但冇乜特别Cheese cake真心麻麻但朱古力嘅甜品普遍都ok成餐食完最有好感嘅系职员服务几好 几体贴到底系跌watt定系晚餐先会丰富?真系要试哂先分辨到
11月尾就book定,好期待 谂住会有好野食

熟食+餐饮味道正常 但冇乜特别

Cheese cake真心麻麻
但朱古力嘅甜品普遍都ok

成餐食完最有好感嘅系职员服务几好 几体贴
到底系跌watt定系晚餐先会丰富?
真系要试哂先分辨到
逸东酒店嘅中菜逸东轩就食过几次,呢次再食埋普庆餐厅嘅自助餐啦💛呢个tea buffet 净系星期六日同公众假期先有,每位$228加一先$250到呢排去到一月尾个主题系「威士忌邂逅朱古力」衬晒冻冰冰嘅天气Afternoon tea 紧系主打甜品,有各种朱古力味嘅甜品,包括心太软、忌廉慕丝、泡芙,仲有几款蛋糕🤤最紧要系仲可以任食movenpick 雪糕,净系雪糕都可以食到回本🤭🤭除左甜品,佢嘅热食都有唔少选择,比想像中多,佢个金宝海鲜汤好好饮🤣🤣🤣饮品方面,有汽水,维他奶麦精,咖啡同茶呢啲都任饮,仲可以任饮两杯special cocktails(虽然我唔太识欣赏)🤔比起lunch buffet,虽然野食少左3分1到,但我觉得tea buffet仲吸引同抵食,特别系岩啲唔锺意食海鲜嘅朋友,因为我觉得佢啲海鲜真系冇特别出色🤭

呢排去到一月尾个主题系「威士忌邂逅朱古力」衬晒冻冰冰嘅天气

2021-01-03
2021-01-03 320 浏览
久仰大名的普庆自助餐听闻好难book位,连续几日假期我老公突然同我讲佢book咗下午茶,点知就系呢间😃主题系威士忌邂逅朱古力下午茶自助餐,我心谂下午茶应该冇咁多嘢食啦,点知原来唔系,最後连我最爱嘅雪糕都食唔落饱到想呕………饮品系自助任饮,今日主题仲有两款Cocktail「N.Y.Sour」& 「Chocolate 1st」,我个人锺意第一陪多啲酸酸地开胃d,两杯既酒味都几重!有沙律、同几款芝士区,沙律好适合香港人嘅口味,我超锺意黑松露鸡肉磨菇同海鲜杂果沙律。大家记得兜一个圈啊,仲有个位置系有车仔面档、点心同熟食架,其中我最锺意个金宝海鲜汤再配个餐包超正😋虾子面好食

2021-01-01 324 浏览
今天又一家三口 加个朋友,一早book订 1月1日 2021年第一日假期 ,限聚令只可以食中午自助餐及分开了两张枱,第一次食中午自助餐在这间酒店,通常只有食晚上,原来中午又无太多特别不同,只系感觉无了龙虾 长脚蟹,经理及服务员 个个都手脚好快收碟 及有礼貌,味道当然不是款款好味 见人见智,义烧就一定硬,三文鱼鱼生 就淡味,烧鳗鱼就 麻麻地,其余铁板烧可以 ,火鸡好,烤羊架够正,中式 海南鸡可以 海南鸡饭就好差,甜品一直开张到现在,原全不好味 😓
自助餐
2021-01-01
庆祝纪念
纪念日
自助餐
2020-12-21 503 浏览
✨普庆下午茶自助餐。268+1喺冇晚餐自助餐嘅情况下,食住下午茶顶住档先啦,第一次嚟到普庆食下午茶自助餐,系冇冷盘嘅。冇刺身冇鱼生冇虾冇蟹,热盘选择多😊,甜品味道一般。有汽水维他奶任饮。个人觉得呢个价钱叫做ok啦.不过甜品味道真系一般罗。因为如果下午茶自助餐来讲我对甜品要求会多少少,其实冇海鲜冇冷盘都唔紧要,但系甜品选择一定要多,或者有一两款做得特别好味,现场所见人真系比较少啊,佢封咗一半场系冇开嘅,大概封咗一半场之後都只系坐咗一半la。
✨普庆下午茶自助餐。268+1