2021-11-18 337 浏览
工業區附近茶選擇多不勝數其中一間跑出 當然唔少得時代冰室啦午市不論外賣/自取都比較多人唔想等咁耐最好早少少 去攞位或電話落單餐廳裝修光猛 座位間隔適中其中兩款必食推介葱油+即炸厚切豬扒配三眼煎蛋飯經典茶餐廳🍴餐品特別在於3隻蛋同厚切豬扒一上菜 嚇到呆一呆份量超過預期絕不欺場 大食既朋友絕對唔會失望因為豬扒份量都幾大瑞士雙飛雞全翼撈麵配火腿奄列+牛角包🥐簡簡單單 雞翼好香瑞士汁 唔會太咸撈麵分量一樣都係大大份奄列滑溜 牛角包鬆軟香脆可口
工業區附近茶選擇多不勝數

撈麵分量一樣都係大大份
奄列滑溜 牛角包鬆軟香脆可口

葱油+即炸厚切豬扒伴三眼煎蛋飯
2021-11-07 271 浏览
今日嚟到九龍灣食Tea,門口唔算太多人排隊,所以都算即刻有位唔駛等;樣樣都想試,最後叫咗個豬扒包餐,個包仲要㚒住芝士加滑蛋,嘢飲方面同時加咗💰換咗杯蛋白杏仁箱,豬扒包真係好大份,只係杏仁箱反而唔多夠味!剛好呢日又有少少趕,個包反而都等咗20分鐘,因此食得有啲趕😝唔趕時間都可以接受嘅,咁啱自己又有啲趕所以心急咗少少,如果杏仁箱可以加濃味些少,咁就更加好,希望店家可以改善下啦,整體來講尚算可以😌。
2021-11-03
茶餐廳啫 ... 竟然也有 All Day Breakfast!好,開牌來見一見!雖沒有什麼特別食材,但多士起碼是用丹麥酥,比一般白麵包做的香得多,酥脆得多。沙律菜也還新鮮,沒有那些變黑、爛的菜葉,下面有一塊小的雞扒,加上那半條脆皮腸、滑蛋、薯餅,其實已經夠飽。總的來說是沒什麼驚喜的,但畢竟這𥚃只是個茶餐廳,大家也不會對一個茶餐廳𥚃的All Day Breakfast 有什麼期望,也不會挑剔它𥚃面的食材其實跟其它午餐、常餐一樣,只要它味道還好就是了,茶餐廳的Magic就是用幾十款食材互相配合然後拼出幾百種菜式,這All Day Breakfast又不是一樣嘛,名字而已,不要太認真。

2021-10-18
2021-10-22 3227 浏览
昨日我在「德福廣場」電影院裡面成功預購電影戲票之後,翌日我一早乘坐小巴來到「德福廣場」,儘早入場觀看電影,觀看電影後儘快在旁邊工業區裡面,找間茶餐廳食「雞肉」晚餐,然後儘早乘搭港鐵前往「新蒲崗」食「牛腩」。適逢近年「香港」的環境,亦間接影響到「九龍灣」工廠區港式茶餐廳裡面的實際規模和運作,有部分食店的實際營業狀態疑似受到不必要影響,想尋找食到「牛腩飯」的茶餐廳也非易事。所以我今次改為選擇在「九龍灣」工廠區裡面,我之前曾經享用過下午茶茶餐的港式茶餐廳「時代冰室」裡面,享用「雞扒飯」部分晚餐。我看見「時代冰室」的晚餐餐牌裡面,的而且確是有類似「牛腩飯」的食品,但是我擔心餐廳到時未有提供到「牛腩飯」,所以我沒有在「時代冰室」裡面享用「牛腩飯」,反正我之後去到「新蒲崗」還有機會享用「牛腩飯」。所以我今次退而求其次,改為在「時代冰室」裡面享用港式「雞扒飯」食品。我在「時代冰室」的晚餐餐牌裡面,找到一款名稱叫做「金牌滑蛋蓋飯」的食品。其實所謂的「金牌滑蛋蓋飯」,有點像我平日有機會享用到的「蛋包飯」食品,不同的只是「蛋包飯」今次以「大碗飯」形象示人。「蛋包飯」的概念跟日式「奄列飯」十分相似,分別在於

其實所謂的「金牌滑蛋蓋飯」,有點像我平日有機會享用到的「蛋包飯」食品,不同的只是「蛋包飯」今次以「大碗飯」形象示人。「蛋包飯」的概念跟日式「奄列飯」十分相似,分別在於「蛋包飯」不需要煎蛋蛋漿完全覆蓋飯粒。

至於「蛋包飯」裡面的飯粒,也不一定需要使用「茄汁炒飯」,即使只使用一般未曾經炒過的「白飯」也不成問題,畢竟「蛋包飯」的要求沒有日式「奄列飯」那麼嚴謹。

結果我選擇了在「九龍灣」分店「時代冰室」裡面,享用一款實際名稱叫做「板煎雞扒 伴3.6牛乳滑蛋蓋飯」的食品。至於「時代冰室」「蓋飯」實際醬汁份量,不像「鐵板飯」那麼多那麼豐富。

結果我看見「時代冰室」廚房製造出來的「板煎雞扒 伴3.6牛乳滑蛋蓋飯」,以一個大型湯碗作為餐具盛載。蓋飯「滑蛋」表面只是噴了兩筆,份量不算非常多的甜味醬汁,包括「千島醬」和「照燒汁」。

但是利用「時代冰室」提供給我的餐具嘗試攪拌一下「板煎雞扒 伴3.6牛乳滑蛋蓋飯」,跟「千島醬」醬汁以及「照燒汁」之後,就發現「千島醬」跟「照燒汁」份量其實已經不算少了。

至於「時代冰室」「3.6牛乳滑蛋蓋飯」表面那一塊感覺像是「炒蛋」的「3.6牛乳滑蛋」,「3.6牛乳滑蛋」因為加入了「3.6牛乳」調味,所以炒「牛乳滑蛋」實際味道變得很甜。

而且「時代冰室」煎「3.6牛乳滑蛋」實際製成品看來造得不算很薄,即使利用「3.6牛乳滑蛋」和「白飯」、「千島醬」、「照燒醬」和「紫菜」一起攪拌享用,還能夠食到炒蛋裡面的偏厚口感。

至於「時代冰室」「板煎雞扒 伴3.6牛乳滑蛋蓋飯」裡面的「板煎雞扒」實際製成品數目,我覺得有大概有兩塊左右,不算非常多的份量,但是每塊「雞扒」份量不小,加上還有「紫菜」伴飯,所以沒有令實際份量大打折扣。

「板煎雞扒 伴3.6牛乳滑蛋蓋飯」表面的「牛乳煎蛋」製成品雖然看似不算厚,但是「牛乳煎蛋」裡面的味道裡面有很重的「3.6牛乳」甜味,加入還有甜味「千島醬」,所以令每一口「板煎雞扒 伴3.6牛乳滑蛋蓋飯」都能夠食到濃厚甜味。
凍奶茶

不過「板煎雞扒 伴3.6牛乳滑蛋蓋飯」表面兩塊「紫菜」,最後真的變成伴碟陪襯品,而沒有嘗試切碎「紫菜」,然後灑在「3.6牛乳煎蛋」表面上,令口感偏脆的「紫菜」沒有增加「板煎雞扒 伴3.6牛乳滑蛋蓋飯」的整體口感感覺。

而且「板煎雞扒 伴3.6牛乳滑蛋蓋飯」裡面的「白飯」,感覺是「時代冰室」廚房店員從電飯鍋裡面新鮮挖出來,剛剛煮熟熱騰騰的「白飯」,從「白飯」冒出來的蒸氣,最後把「紫菜」實際口感蒸到稍為變腍了。
板煎雞扒伴3.6牛乳滑蛋蓋飯

由於「時代冰室」晚餐「板煎雞扒 伴3.6牛乳滑蛋蓋飯」實際製成品裡面的味道,由「雞扒」到「滑蛋」,直到「醬汁」的味道也都很甜,導致我食完蓋飯裡面的甜味,令我反而一時間未能從「奶茶」裡面直接喝到甜味。

至於「時代冰室」水吧伙計製造的「凍奶茶」飲品實際製成品份量不算非常巨大,餐廳選擇使用一個高身而體積不算十分闊落的無耳朵金屬杯去盛載「凍奶茶」,令我實際上喝到「凍奶茶」份量變得不多。

其實「時代冰室」製造的「凍奶茶」飲品,飲品裡面的實際淡奶甜味,甜味還稱得上算是存在,只是遇上其他食品裡面的甜味更加濃厚,間接令「凍奶茶」裡面的甜味被比了下去而已。

實際上「時代冰室」廚房製造的晚餐食品「板煎雞扒 伴36牛乳滑蛋蓋飯」,整碗「板煎雞扒 伴3.6牛乳滑蛋蛋包飯」的實際製成品整體味道裡面,恰巧都是圍繞甜味為主。

就連「時代冰室」廚房師傅淋在「板煎雞扒 伴3.6牛乳滑蛋蓋飯」實際製成品表面上的兩款調味醬汁,「千島醬」和「照燒醬」的甜味味道也是十分濃厚,給人非常鮮明深刻印象,一食就立刻知道實際味道。

結果在「千島醬」和「照燒醬」兩款濃厚甜味醬汁「照耀」之下,套餐飲品「凍奶茶」裡面的淡奶甜品感覺,一下子就被「板煎雞扒 伴3.6牛乳滑蛋蓋飯」的甜味掩蓋,是無可奈何的事。

至於「時代冰室」「板煎雞扒」實際製成品裡面的口感方面,我覺得「板煎雞扒」外層口感尚算不是太腍,只是「板煎雞扒」表面被甜味「燒汁」,令「雞扒」表面的香脆口感被「燒汁」浸到稍為變腍,有點可惜而已。

由於「板煎雞扒 伴3.6牛乳滑蛋蓋飯」「蛋包飯」裡面的煎「牛乳滑蛋」實際製成品頗為厚實,「牛乳滑蛋」口感變得偏軟,即使當作一般「炒滑蛋」食品享用也不成問題,令食品整體味道和口感都合乎我的個人要求。

我覺得將來如果再在「九龍灣」「德福廣場」購票和看完電影,急着要在「九龍灣」工業區裡面,找餐廳享用「雞扒飯」晚餐的話,「時代冰室」也屬於值得一試的茶餐廳。
2021-10-19
凍奶茶
板煎雞扒伴3.6牛乳滑蛋蓋飯
2021-10-19 412 浏览
厚切豬扒 蔥油三眼仔飯個名已經有齊成碟野有既餸,厚切豬,佔左碟既一半位置,好香口又軟稔,好食😋加上蔥油拌飯,可以再咸多少少,味道會更出色👍🏻平日叫雞飯,會叫師傅多蔥油,呢度唔洗叫已經好多真係好正🥰飯量好多,雞蛋係半熟🍳仲見到蛋白,拌埋飯食一流。
厚切豬扒 蔥油三眼仔飯

飯量好多,雞蛋係半熟🍳仲見到蛋白,拌埋飯食一流。
2021-10-15 340 浏览
每日最不能缺少既就係早餐🍳!主打快餐既餐廳!九龍灣係打工仔其中1個最旺既地方,想快靚正搞掂你個早餐就gogogo🏃‍♀️,有超多吾同款既小食選擇,仲有連小編呢個小大人都鍾意食既兒童餐👶🏻根本就係咩都有得食,揀呢間吾洗愁👍
2021-10-10 329 浏览
九龍灣分店裝修走懷舊路線,有唔少7080年代電影廣告做裝飾~食物款式種類多,而且價錢都幾實惠,啱晒長期糧尾既人🤣今次試咗佢哋嘅王牌雜扒($88)份量果然足料,有齊雞扒、豬扒、腸仔、火腿同煎蛋👍🏻另外仲可以選擇薯菜/意粉/飯~揀咗黑椒汁,非常惹味!唯一要挑剔嘅就係薯條太淋,好似完全冇炸到咁,唔太好食😿仲食咗瑞士雙飛·雞全翼撈麵($52)🍜雞翼炆得好入味,麵唔會過淋多硬身,都幾好食!另外仲可以揀火腿奄列+牛角包或者炒蛋+丹麥酥🥐簡單來講,以茶記嘅水準都算唔錯,起碼食物唔會伏,價錢又經濟實惠👍🏻.推薦指數:🍲🍲🍲(3/5)

推薦指數:🍲🍲🍲(3/5)
2021-10-04 358 浏览
🍔食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻💵價錢性價:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻📸打卡指數:👍🏻👍🏻 🪑環境衛生: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 🤵🏻店員服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻fai 依排經開九龍灣,食多左九龍灣餐廳見到門面寫住: 無論時代點變,味道依然不變見佢寫得幾正就吸引左入去。個時大約3點到,所以已經有下午茶,佢有啲小食下午茶,但fai當時比較肚餓,所以揀左飯餐下午茶。提外話,佢地都有午餐減$5,最後揀左下午茶-蔥油.即炸厚切豬扒 伴三眼煎蛋飯,下午茶-蔥油.即炸厚切豬扒 伴三眼煎蛋飯 ( $48 ) 即炸厚切豬扒真係非常厚切,大大份,仲大過fai隻手,可能係即炸,食落好香,外層小小脆,好味既炸豬扒。三眼煎蛋依個形容幾有創意,加上煎蛋飯通常得2隻蛋,餐廳為左創意可食多粒蛋,fai 又真係唔介意。最後要講個蔥油,係成個飯重點,蔥油汁一啲都唔咸,但就好濃味,又香蔥味,撈飯好開胃,相信炸豬扒咁好食都有啲關蔥油汁事。加$3蚊凍飲,好少見用金屬杯
🍔食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
💵價錢性價:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸打卡指數:👍🏻👍🏻
 🪑環境衛生: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
 🤵🏻店員服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

見佢寫得幾正就吸引左入去。
個時大約3點到,所以已經有下午茶,
佢有啲小食下午茶,但fai當時比較肚餓,
所以揀左飯餐下午茶。

提外話,佢地都有午餐減$5,

最後揀左下午茶-蔥油.即炸厚切豬扒 伴三眼煎蛋飯,

下午茶-蔥油.即炸厚切豬扒 伴三眼煎蛋飯 ( $48 )
下午茶- 蔥油.即炸厚切豬扒 伴三眼煎蛋飯
即炸厚切豬扒真係非常厚切,
大大份,仲大過fai隻手,
可能係即炸,食落好香,
外層小小脆,好味既炸豬扒。
三眼煎蛋依個形容幾有創意,
加上煎蛋飯通常得2隻蛋,
餐廳為左創意可食多粒蛋,fai 又真係唔介意。
最後要講個蔥油,係成個飯重點,
蔥油汁一啲都唔咸,但就好濃味,
又香蔥味,撈飯好開胃,
相信炸豬扒咁好食都有啲關蔥油汁事。
下午茶加$3 凍飲
加$3蚊凍飲,好少見用金屬杯
2021-10-03
下午茶- 蔥油.即炸厚切豬扒 伴三眼煎蛋飯
下午茶加$3 凍飲
2021-10-04 236 浏览
一心諗住好食,款式多,多選擇入到去,好似完全冇夥計幫手帶位,坐低一杯水都冇,而且已經兩次以上叫職員比兩杯熱水,等到我叫埋嘢食度,仲要嘢食到都未有,再叫佢俾兩杯水,竟然比一杯我,同佢講話係要兩杯,叫佢再比,完全冇咗回事咁樣,係食完都冇俾。落單職員態度好,但係除咗態度好,我唔明呢間餐廳啲員工喺失憶定係忙到咁,明明冇嘢做,叫佢俾杯水直情消失埋。食物質素簡直係衰過自己屋企自己煮,我諗叫個唔識煮嘢食嘅,睇住個食譜都仲整得好食過佢,成世人冇食過咁難食嘅卡邦尼意粉,唔知係咪剩係得個名,首先賣相我覺得還可以,但係睇真啲個煎蛋完全係核突到,我以為喺垃圾桶執上嚟,話明半熟煎蛋,但係係全熟,咁樣夾硬拼落去個卡邦尼意粉度,咁都算,炸魚柳凍嘅仲要好大浸油味,仲要個卡邦尼意粉真係夾硬嚟,完全可以叫做「炒蛋意粉」,呢個真係極品「難食」,仲要係乜味都冇,成碟嘢冇味,基本上係冇落過調味料,我懷疑佢唔係搵廚師整出嚟,食落去基本上係炒蛋,水,意粉,卡邦尼意粉冇芝士味冇忌廉味,乜味都冇,可以話係難食過醫院食物。如果呢碟意粉係廚師整出嚟,可以解僱呢位所謂廚師
一心諗住好食,款式多,多選擇

如果呢碟意粉係廚師整出嚟,可以解僱呢位所謂廚師
巴馬火腿拼炸魚柳,半熟煎蛋,卡邦尼意粉
半熟煎蛋
卡邦尼意粉
卡邦尼意粉
2021-10-03 129 浏览
特登黎左依間出色既店食野每次都見到佢同渣哥有條好長既龍同埋排隊真係要排好耐先入到不過都覺得要試一次既今次好肚餓所以叫左個雜扒餐因為多人都等得比較耐個野食真係好大份2塊扒 1條腸 1塊火腿 加隻蛋黎到先落汁落塊鐵扒度仲有個薯角係分開上見到都覺得肥同埋個咖哩汁都幾好食 唔算辣總括黎講 野食係真係大份 味道OK不過環境真係有D迫值得一試既但值唔值得每次都排4 50分鐘食就見人見智
特登黎左依間出色既店食野每次都見到佢同渣哥有條好長既龍

但值唔值得每次都排4 50分鐘食就見人見智
2021-06-19
  • 雜扒
2021-09-30 221 浏览
真係好耐好耐冇試過食下午茶,係難得嘅休閒🥲個日係mega box附近行完,見周圍咁多茶餐廳,就心郁郁想入去食返餐😎.🥪厚切滑蛋蛋治配王牌炸雞髀 $37講真有公司三文治係到,個厚切滑蛋蛋治即刻比下去,好似冇乜味咁😂不過個炸雞髀好掂,超大隻又皮脆肉嫩,夠曬juicy🥰再配杯紅豆冰,呢個下午茶餐好完美🥳.🥪公司三文治 $41痴線份三文治大份到傻咗,小編自己食咗兩舊,友人食咗一舊,仲有一舊真係食唔曬😩一舊分咗兩層,一層係餐蛋,另一層係蔬菜類,幾fresh夠足料🥰.💰人均消費: ~$40.🍽味道: 3/5🏙環境: 3/5‍👨🏼‍🍳服務: 3/5💧衛生: 3/5💰價錢: 4/5
🥪厚切滑蛋蛋治配王牌炸雞髀 $37
‍👨🏼‍🍳服務: 3/5
💧衛生: 3/5
💰價錢: 4/5
2021-09-16 231 浏览
雖然貴就貴左D 不過見係厚切豬扒王 又勁厚肉勁大塊 所以都值得食既!淨係食塊扒都已經飽左一半除左豬扒 仲有其他配料(蟹柳 雞蛋) 黑蒜味都好夠香 仲有少少麻油味 聽聞夜晚有邊爐打 希望快D有機會試到!
淨係食塊扒都已經飽左一半
除左豬扒 仲有其他配料(蟹柳 雞蛋)
黑蒜味都好夠香 仲有少少麻油味

聽聞夜晚有邊爐打 希望快D有機會試到!
2020-09-01
成日聽人講呢度啲野食大大碟又好味,今次就黎試下佢個焗飯。我叫左個雙色焗飯,係白汁同茄汁撈埋,佢入面仲有大大塊豬扒,真係好大兜,食完超級飽,味道仲要唔錯比一般茶餐廳好味。60幾蚊有野飲仲有例湯送,真係幾抵食。
成日聽人講呢度啲野食大大碟又好味,今次就黎試下佢個焗飯。

60幾蚊有野飲仲有例湯送,真係幾抵食。
2021-09-08 248 浏览
一日一黃店-大份抵食時代冰室呢日試下燒生開既餐廳 佢有幾黃就唔多講啦成日youtube都強調‘武漢’肺炎😂呢到野食真係大份抵食 而且唔貴 環境懷舊風牆壁上有d燒山有份參與既電影海報.呢日點左⭐️蔥油厚切豬猪扒伴三眼煎蛋飯$56‼️成個飯蔥油係重點 夠香 而且上面有3隻太陽蛋 👍🏻加埋蛋汁 超餸飯 一餐3隻蛋😋望到都肥肥👌🏻豬扒都大塊夠厚 邊邊有肥皂位🤦🏻‍♀️最厚果個位 👎🏻切開有小小粉紅 9成熟?. ⭐️極尚。濃花膠滑雞飯 $62👍🏻湯幾好飲 雞量都多 係三黃雞?👌🏻呢隻雞皮feel到都幾脂肪豐滿👌🏻但個湯唔算油 都清甜👌🏻花膠魚肚量都有4-5舊.仲跟餐湯 同埋野飲整體真係好大份抵食男仔黎到食完都勁飽係一間cp值唔錯既冰室.#時代冰室 (環球工商大廈) (九龍灣)地址:九龍灣常悅道20號環球工商大廈地下1B號舖.⭐️評分:味道:3.8/5環境:3.8/5服務:3.8/5抵食:4.5/5
一日一黃店-大份抵食時代冰室
⭐️蔥油厚切豬猪扒伴三眼煎蛋飯$56
‼️成個飯蔥油係重點 夠香 而且上面有3隻太陽蛋
👍🏻加埋蛋汁 超餸飯 一餐3隻蛋😋望到都肥肥
👌🏻豬扒都大塊夠厚 邊邊有肥皂位
🤦🏻‍♀️最厚果個位 👎🏻切開有小小粉紅 9成熟?
⭐️極尚。濃花膠滑雞飯 $62
👍🏻湯幾好飲 雞量都多 係三黃雞?
👌🏻呢隻雞皮feel到都幾脂肪豐滿
👌🏻但個湯唔算油 都清甜
👌🏻花膠魚肚量都有4-5舊
仲跟餐湯 同埋野飲
整體真係好大份抵食
男仔黎到食完都勁飽
係一間cp值唔錯既冰室
#時代冰室 (環球工商大廈) (九龍灣)
地址:九龍灣常悅道20號環球工商大廈地下1B號舖
⭐️評分:
味道:3.8/5
環境:3.8/5
服務:3.8/5
抵食:4.5/5
2021-09-04 173 浏览
又係時代😚 今次同朋友去咗食午餐~ 時代lunch超貼心咁有提供學生價,冇乜錢又想幫襯黃店嘅學生都可以一戰💛🍖 巨人漢堡 伴櫻花蝦滑蛋 鐵板飯 照燒汁 ($58/ 學生 $53)巨人漢堡係一塊超級厚嘅漢堡扒,我估應該係自家製嘅,超級juicy,啖啖肉,入面仲有洋蔥粒☺️ 蛋同飯都因為有櫻花蝦同其他調味變得好香,咁大份量都差唔多食晒🤭🍣 蒲燒鰻魚滑蛋蓋飯 ($62/ 學生 $57)呢個我朋友同現場超鄟人都叫咗!睇落好好食,滑蛋超級大份,半熟嘅有啲蛋漿睇落超正🤩 鰻魚大條之餘面頭仲有木魚絲同紫菜添😍

蒲燒鰻魚滑蛋蓋飯

🍣 蒲燒鰻魚滑蛋蓋飯 ($62/ 學生 $57)
蒲燒鰻魚滑蛋蓋飯