2017-12-26 299 浏览
見到新假期介紹 講到佢d珍珠又手作即煮 又有咁多唔同味 即刻入元朗試試🤷🏼‍♀️點知失望到😤🌟黃金果茶配玫瑰珍珠杯野打卡係不錯嘅 不過三十蚊就唔值la👋🏻飲入口勁似食食下香口膠吞水嘅味道🤢🤢珍珠係幾有玫瑰味同幾煙韌👌🏻不過始終個茶底實在太淡 從來未飲過d咁奇怪味嘅茶🤦🏼‍♀️似香口膠加水多d👋🏻飲野飲得最慢嘅一次 好痛苦🤢🌟朋友好似係試奶蓋唔知乜乜😹😹飲左一啖 奶蓋唔夠濃 個茶仍然係淡到似水🤨好後悔帶左佢去 浪費金錢😩變左個損友tim🤥如果真係想試下個珍珠就去la 不過香港其實已經開左好多間水果茶同奶蓋🤭呢度個茶底又唔掂 奶蓋又唔掂👋🏻👋🏻真的不了不了👋🏻🤥
點知失望到😤
🌟朋友好似係試奶蓋唔知乜乜😹😹
飲左一啖 奶蓋唔夠濃 個茶仍然係淡到似水🤨
好後悔帶左佢去 浪費金錢😩變左個損友tim🤥
呢度個茶底又唔掂 奶蓋又唔掂👋🏻👋🏻真的不了不了👋🏻🤥
元朗飲品爭奪節round 2:本地薑春風三月,飲品得意乎?春風三月雖然仍在試業中,不過每次經過不論是下午還是晚上都是人山人海,一直都未有機會嚐到。昨天與媽媽還神後,我想上午應該沒太多人去春風三月買飲品吧,果然不出我所料。最重要當然要看看有甚麼珍珠供應,因為各媒體推介幾款珍珠都很有特色,所以數款珍珠也想嚐嚐。是日有紅火,玫瑰,芋頭,Bailey珍珠,思前想後我還是選紅火(火龍果)珍珠,早上吃水果珍珠是最好的。黃金果茶配紅火珍珠相當奪目,鮮紫色的珍珠在清徹的果茶顯然易見,珍珠口感軟糯,微微的火龍果香在嚼時散發口腔中,果茶酸酸的很清新。不過媽媽覺得一般,她反而對double芋頭奶有興趣,本身她就喜歡芋頭,加上看見超多人買,所以下次她要試試double芋頭奶,嚐嚐它好不好喝。
元朗飲品爭奪節round 2:本地薑春風三月,飲品得意乎?

外卖自取
2017-12-10 240 浏览
茶飲店愈開愈多,各打不同旗號,有過江龍有本地薑,見到有人分享過元朗嘅【春風三月】,名字很有詩意,早前黎過一次,但因為係晚上,當時店家正準備關門,只好灰機雜開死不心息,今次襯週六晚喺元朗食飯過黎睇睇咩環境。店鋪位於千色,名符其實小店一家,不過離遠見到人龍都知道。大概有十個人排隊、十個人等飲品,姑且一排,最終等左三十分鐘。 餐牌選擇唔多,供應7款固定口味特調,例如仙草奶凍、紅綠茶等,由於已經加入配料,定價稍高$28-$34,部分款式不能自選冰度甜度。另有共9款純茶、花萃茶、果萃茶,定價$23-25,所有配料例如珍珠、奶蓋一律要加錢追加,強調不添加茶精奶精。岩鹽芝士奶蓋雲霧玉露+紅火珍珠 $35又想試下奶蓋又想食珍珠,加埋變左35蚊,奶蓋層以咁大個杯黎講就唔係厚(我打斜左個杯,所以實際會冇咁多奶)步行左一段路都未融化,可惜味道強差人意,唔鹹冇芝士味冇奶味,我飲緊乜?好快我放棄左層奶蓋,直接飲茶。 茶底味濃,原個茶包沖泡,微甘,有啲似玄米茶。珍珠款式多,自家製有桂花、玫瑰、火龍果、百香果、芋頭、baileys口味,當然係供應量有限,睇你好唔好彩。今次試左紅火珍珠 粒粒紅肉火龍果顏色,仲帶果籽,

岩鹽芝士奶蓋雲霧玉露+紅火珍珠 $35
 茶底味濃,原個茶包沖泡,微甘,有啲似玄米茶。

今次試左紅火珍珠 粒粒紅肉火龍果顏色,仲帶果籽,幾有咬口,但唔屬於煙韌,細細粒甜甜地,唯唔係好覺得係火龍果味。

係咪真係咁多人等,我又唔覺,不過前後都等左半粒鐘,覺得so-so。地方有限,員工較新,未熟手,以致流程較慢,難免要等。

杯子設計挺揼本,係向左打開果種,亦都好實淨。
题外话/补充资料: 買嘅時後話得番桂花、芋頭珍珠,原先我點左桂花。 後來喺人龍附近等,又聽到後面嘅客人問有冇其他珍珠,問下又話有紅火,問下又話有baileys,咁究竟係有定冇? 後來喺窗外望入去,見到幾款都有啊,排到我再問問,有紅火珍珠冇冇得轉,店員話可以,條氣順番。
2017-12-09
30 分钟 (外卖自取)
2017-12-04 274 浏览
1️⃣Double玫瑰綠茶尼杯野本身唔係應該冇奶蓋架咩?點解杯野上面會有奶蓋既?小編攞個陣以為係茶泡😂返到屋企飲先知原來係奶蓋🤦🏻‍♀️(最慘係小編呢期飲奶蓋飲到有恐懼症🙈要整走個奶蓋先夠膽飲😂)飲品今次小編叫咗半糖半冰,但唔知點解半冰變走冰囉!不過茶底同隻珍珠真係好味嘅,雖然超級甩漏。個茶底係大馬士革綠茶,茶味清幽,綠茶味好香,暫時係小編飲過最好飲嘅綠茶底,而且呢隻綠茶底仲同隻玫瑰珍珠好夾添!珍珠口感煙韌,玫瑰味突出,小編尼個花控好滿意。綠茶同玫瑰珍珠既配搭真係好正,花控必試丫😊價格:HKD $292️⃣桂花紅火珍珠夢幻果茶夢幻果茶即係雜莓茶,味道比較酸而且冇茶味,不過小編就覺得雜莓嘅味道有少少似某日本牌子既雜莓香口膠味(隻味真係超級似)。佢哋可以喺一杯嘢飲裏面加唔同味道嘅珍珠,加幾多款都得(有錢的話)。小編今次就加左桂花珍珠同紅火珍珠(本來係想加百香果同紅火珍珠架,不過依家百香果冇左就變咗草莓)兩款珍珠既口感一樣係好煙韌。首先小編就覺得桂花珍珠嘅桂花味唔重(可能又係小編個配搭揀得唔好啦!因為小編真係完全食唔出有桂花味😂)不過桂花珍珠裏面真係有啲桂花喺同小編之前試過既某間台式飲品店有分別,另外
1️⃣Double玫瑰綠茶
價格:HKD $29

2️⃣桂花紅火珍珠夢幻果茶
夢幻果茶即係雜莓茶,味道比較酸而且冇茶味,不過小編就覺得雜莓嘅味道有少少似某日本牌子既雜莓香口膠味(隻味真係超級似)。佢哋可以喺一杯嘢飲裏面加唔同味道嘅珍珠,加幾多款都得(有錢的話)。小編今次就加左桂花珍珠同紅火珍珠(本來係想加百香果同紅火珍珠架,不過依家百香果冇左就變咗草莓)兩款珍珠既口感一樣係好煙韌。首先小編就覺得桂花珍珠嘅桂花味唔重(可能又係小編個配搭揀得唔好啦!因為小編真係完全食唔出有桂花味😂)不過桂花珍珠裏面真係有啲桂花喺同小編之前試過既某間台式飲品店有分別,另外間中有啲桂花珍珠會黐埋左一齊。不過相比之下紅火珍珠嘅品質就好好多,每粒珍珠帶有少量火龍果籽,冇兩粒黐埋嘅情況出現,而且火龍果味都幾重下,鍾意水果味珍珠嘅話可以試吓呢一個。
價格:HKD $24(夢幻果茶)+ HKD $5(桂花珍珠)+ HKD $5(紅火珍珠)

Anyway又到小編吐嘈時間啦😂(唔鐘意可以唔睇丫~🙈)
首先係小編唔岩既,冇做reseach唔知尋日(12月3號)係人地既大喜日子,去到發現原來人地3.30pm開始做大龍鳯。算啦!諗住4.30pm應該嘜都搞完啦🤔去到有3個人開始排隊咁小編都加入排隊行列啦,排左成5mins先有個女人過尼話宜家係招呼緊D嘉賓要5.00pm先開始有得買(態度仲要唔多好,真係瞬間火都黎😤又唔貼張告示出嚟通知,小編自問眼殘完全見唔到所謂既「嘉賓」係邊囉😠)
如果你有睇曬小編既不滿真係好多謝你🙈因為今次實在係太嬲啦,真係忍唔住🙇🏻‍♀️
2017-11-29 364 浏览
今日收工終於買到本身想買玫瑰珍珠 但係又賣晒排隊個陣 已經聽到店員同其他人解釋其他珍珠賣晒 去到我嘅時候都仲好有耐性重覆一次 同埋比建議我點揀茉香綠茶 + baileys珍珠 無糖少冰Baileys珍珠其實好甜下!配無糖嘅茶先會岩岩好!珍珠有種食緊軟糖嘅感覺 食得出真係自己整 咬落煙煙韌韌咁 baileys味都好出下其實佢好有心機設計個杯蓋 方便人地飲奶蓋真係要挑剔嘅話 應該就係杯底太窄 飲到最後會剩左啲珍珠 加埋個茶包責住會好難啜作為一間以珍珠做賣點嘅飲品店應該要考慮埋呢一點先可以比滿分佢
今日收工終於買到

本身想買玫瑰珍珠 但係又賣晒

茉香綠茶 + baileys珍珠 無糖少冰

其實佢好有心機設計個杯蓋 方便人地飲奶蓋

2017-11-26 313 浏览
今日興致勃勃同媽咪一齊去試元朗依間新開既台灣飲品店,期待去揀唔同味既珍珠。去到之後話要等45分鐘,我地都預左要等,所以照落單,我揀左Double芋頭奶,即係芋頭奶+芋頭珍珠,等左咁耐充滿期待飲第一啖,我內心OS:「唔係嘛?咁難飲既?」我唔相信,再試飲多一大啖!確定真係好難飲!平心而論珍珠算彈牙還不錯,但最接受唔到個芋頭奶,飲落好似粉沖出來既一pat糊,個口感同味道令我飲飲下有點反胃想嘔🙈 我第一次咁浪費,飲一半就忍唔住要掉左佢。第一次有衝動要寫食評,在此奉獻我2個「第一次」!

第一次有衝動要寫食評,在此奉獻我2個「第一次」!
Double  芋頭奶
2017-11-26
2017-11-22 331 浏览
夜晚食完飯經過元朗千色行行下發現千色後面有好多人圍住於是埋去睇下原來就係近日好熱爆嘅飲品小店春風三月地方細細 但設計幾有特色 幾靚叫左杯黃金果茶本來想加火龍果珍珠 點知因爲太夜 所以冇晒 要左桂花珍珠果茶正常甜度都唔太甜 非常清新有茶包係杯野入面 幾過引杯野唔算大杯 但設計幾靚唔係用普通膠去封頂覺得幾好 講返個桂花珍珠食落口淡淡香味 幾清淡清新咬落口先發現入面散出甜香 好好味而且好soft 煙韌得黎係咬得爛 唔似其他連鎖店啲珍珠係硬硬的口感唔錯總結 會想試下其他味道 同埋火龍果珍珠
夜晚食完飯

唔似其他連鎖店啲珍珠係硬硬的
口感唔錯

總結 會想試下其他味道 同埋火龍果珍珠
2017-11-19 353 浏览
試左double 玫瑰奶蓋綠茶 如果飲過喜茶 而你又為左個奶蓋去既會好失望 可能吾系芝士奶蓋既關係 奶蓋味極淡 吾認真品嚐真系飲吾到🙈🙈但玫瑰珍珠做得好好 有玫瑰味好香好有咬口可惜杯身比較長 珍珠沉哂底好難飲到每啖茶都有珍珠系飲到底先食到珍珠另外個茶都好飲既總括而言 可以為珍珠去試 奶蓋吾使試
試左double 玫瑰奶蓋綠茶

總括而言 可以為珍珠去試

奶蓋吾使試
下午茶
2017-11-16 222 浏览
多謝新假期,一報導完晚晚都見到大排長龍!但好奇心又點會咁易被打破既呢!新界西既堅毅物種如我又點會被等候時間嚇走!酒鬼如我當然要試下Baileys 珍珠!微微失望因為陣baileys 味其實唔太突出出(又可能係我太酒鬼啦)佢地承諾一杯一茶包!紅茶飲落有種培茶既味道,唔係平時飲到既錫蘭紅茶咩咩咩果種味今次仲試左奶蓋,睇相佢好似好厚咁,但實質上好輕飄飄,質感好綿密,好似咖啡奶泡咁味道有啲淡,有時會比個茶搶左focus
多謝新假期,一報導完晚晚都見到大排長龍!
但好奇心又點會咁易被打破既呢!
新界西既堅毅物種如我又點會被等候時間嚇走!

酒鬼如我當然要試下Baileys 珍珠!

味道有啲淡,有時會比個茶搶左focus
20 分钟 (外卖自取)
2017-11-14 303 浏览
見到雜誌介紹去試下,第一次去晚上8點已賣晒,飲唔到。第二次去好多人排隊,落單時候收銀話要等45分鐘,OK 我等。叫左4杯茶,加左各款珍珠。珍珠的確係新鮮,但由於太多人買,未熟透。結論係唔值得去排隊。
珍珠的確係新鮮,但由於太多人買,未熟透。
結論係唔值得去排隊。
题外话/补充资料: 鋪頭新開張,店員話用晒D膠袋,冇袋比我裝4杯茶。
2017-11-12
25 分钟 (外卖自取)
2017-11-10 415 浏览
試業階段,基於人手不足,可能冇乜經驗,相比同區台式飲品店時間上真係耐好多,同埋物資預算做得未夠好,今日下午兩點幾去買已經因為唔夠珍珠,冇晒飲管而cut單。味道方面真心覺得唔錯,茶香清新有回甘,飲得出係誠意之作,可惜,得一位沖泡調製,杯杯即沖茶底!至於價錢,唔算抵,不過我相信成本亦唔會好平,杯,蓋同集團式嘅有分別,加上珍珠係自製,我自己覺得值嘅。玫瑰花珍珠👍👍👍Baileys珍珠👍👍👍個人認為半糖已經足夠,太甜會遮蓋茶香。另外,飲完第一次,茶包可以翻沖,唔好浪費!希望可以keep到水準,用心,有誠意嘅台式飲品係元朗真係唔多。

玫瑰花珍珠👍👍👍
Baileys珍珠👍👍👍

個人認為半糖已經足夠,太甜會遮蓋茶香。

姐係其他我明你新店開張,多人都一緊架喇,等就預左架啦覺得唔合理既係點解明知個產品一早賣曬,都唔一早同我講你同我講話冇,我可以一早叫過其他/下次先飲但絕對唔係過左我個號碼,我主動行過去了解情況,之後個位職員竟然同我講:"呀!我搵左你好耐架喇!我地呢個產品賣曬喇!"其實我真係明白太多人,需要等呢個道理,我一D都唔介意等,但係如果沒有材料可以預早通知客人,唔係要客人係到等完得個吉,浪費時間Anyway, 祝生意興隆
你同我講話冇,我可以一早叫過其他/下次先飲
"呀!我搵左你好耐架喇!我地呢個產品賣曬喇!"

Anyway, 祝生意興隆
2017-11-09
  • 沒有